Гърция и България стават основен енергиен хъб и допринасяме за енергийната диверсификация в региона, заяви той

Борисов в Атина : Когато се обръща посока, винаги е трудно и предизвика бунтове, революции

8211 | 24 авг. 2020 | 14:04

„Газовите потоци течаха от Изток на Запад, от Север на Юг с компресори, които бутаха втечнения газ само в една посока. Ние направихме много инвестиции в България, обърнахме реверсите“, изтъкна премиерът


Днес даваме възможност да получаваме газ от всички краища на света. Гърция и България стават основен енергиен хъб и допринасяме за енергийната диверсификация в региона.

 

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на церемонията в Атина, където беше подписано споразумение между „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Газтрейд“ С.А. за покупко-продажба на акции за терминала за втечнен газ до Александруполис, съобщиха от правителствената информационна служба.

„С инвестициите, които направихме в България, с изключителната подкрепа на ЕС, на ЕК, с мира, диалога, приятелството и стратегическото сътрудничество с нашите колеги от Гърция, днес ние придобиваме собственост в терминала“, изтъкна премиерът.

 

Борисов добави, че на пълни обороти се строи също интерконекторът Гърция-България. „На теория съм чувал много за диверсификация, днес става факт“, категоричен беше министър-председателят и добави, че да има истинска енергийна борса е добре за икономиката, бита и за европейския Пакт за зелена енергия.

„Газовите потоци течаха от Изток на Запад, от Север на Юг с компресори, които бутаха втечнения газ само в една посока. Ние направихме много инвестиции в България, обърнахме реверсите“, изтъкна Борисов.

 

Когато се обръща посока, винаги е трудно и предизвика бунтове, революции, раздразнение, а паралелно с това България влезе и в Банковия съюз, в чакалнята на еврозона, така че гръцките фирми, инвеститори да бъдат абсолютно гарантирани за своите инвестиции за в бъдеще“, добави премиерът.

Министър-председателят Бойко Борисов специално благодари за усилията на работещите по енергийните проекти.

В присъствието на премиерите Борисов и Мицотакис изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов подписа споразумението за покупко–продажба на акции от капитала на „Газтрейд“ С.А. с мажоритарния собственик госпожа Асимина – Елени Копелузу.

Подписано бе и още едно споразумение между проектното дружество „Газтрейд“ С.А., „Булгартрансгаз“ и другите акционери – гръцката държавна компания DEPA Commercial S.А. и Gaslog Cyprus Investments Ltd., която е една от големите международни компании, притежаващи танкери за транспортиране на втечнен природен газ.

Финализираните документи са последният етап от процеса, с който „Булгартрансгаз“ ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ в изпълнение на решението на Министерския съвет от януари 2020 година и сключения предварителен договор за покупко–продажба на 20% от капитала на Газтрейд С.А.

На церемонията в Атина присъстваха също министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костис Хадзидакис.

 

„С гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис се поздравихме за сключените днес споразумения, които допълнително укрепват партньорството на България и Гърция в енергийната сфера“. Това написа във Фейсбук премиерът.

„Обсъдихме строителството на интерконектора Гърция – България, който трябва да бъде завършен в срок и по него да се доставя природен газ от Азербайджан и втечнен газ от различни източници.

По време на срещата повдигнах въпроса за облекчаване на движението между България и Гърция в условията на коронавируса. За гражданите на двете държави, както и за комуникациите в ЕС е важно да се възстанови работата на възможно най-голям брой гранични пунктове, както и бързото изграждане на ГКПП „Рудозем-Ксанти”, отбелязва Борисов.

 

 


От категорията

Съвещание при Борисов: Учениците влизат в клас, отварят моловете, залите за фитнес и културни прояви

Снимки: Правителствена информационна служба-1611566316.jpg

Премиерът разпореди на здравния министър Костадин Ангелов да проведе среща с ...

25 ян. 2021 | 11:16

14 040 дози от ваксината на "Пфайзер" - "Байонтек" пристигнаха у нас

-1609746086.png

Ваксините ще бъдат приети в логистичния център, от където ще бъдат разпределени ...

25 ян. 2021 | 07:06

Започва масово тестване на учителите за коронавирус

-1607296579.jpg

Мащабното проучване в системата на средното образование ще се прави с бързи ...

25 ян. 2021 | 07:01

Цветомир Паунов представи новия областен координатор на ГЕРБ във Видин Александър Матеев

Снимки: ГЕРБ-1611565552.jpg

Административният секретар на партията проведе работна среща с председателите ...

25 ян. 2021 | 11:03