Ако сме така стабилни, при този ръст на икономиката и приходи, за 3-4 г ще свършим магистралата, изтъкна премиерът

Борисов: Само в България пътуването е безплатно и това ми е най-големият грях (ВИДЕО, СНИМКИ)

18331 | 11 окт. 2019 | 10:15

"Като дойдох за първи път тук, беше ливада и планина. После изядоха скалата, камък след камък и за година и половина, 6 месеца по-рано, това е едно изключително съоръжение", отбеляза той при откриването на участъка Ябланица - Боаза от АМ "Х

-1570782830.jpg-1570782815.jpgСнимки: Правителствена информационна служба-1570782797.jpg-1570778287.png

„Като дойдох за първи път тук, беше ливада и планина. После - изядоха скалата, камък след камък и за година и половина, шест месеца по-рано, това вече е едно изключително съоръжение, за което българските строители имат много какво да разказват“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при официалното откриване на новия участък от 9,3 км от АМ „Хемус“ между Ябланица и Боаза. Изграждането на трасето стартира в края на март 2018 г. и завърши близо 6 месеца предсрочно. Инвестицията е за 66 млн. лв. с ДДС като средствата са от държавния бюджет.

 

Цялостното доизграждане на „Хемус“ е основен приоритет в управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано със строителството на автомагистралата и осигуряването на бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна.

 

„Сега изглежда лесно, красиво, със зони за отдих. А първо беше кал, чакъл, насипи“, посочи още министър-председателят Бойко Борисов при огледа на новия участък между Ябланица и Боаза. Премиерът отбеляза, че усилено се работи и по други участъци от трасето на „Хемус“. Заедно с него на инспекцията на автомагистралата бяха вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, министрите Владислав Горанов и Петя Аврамова.

 

„Ние не купуваме само Ф-16 и не вдигаме само заплатите на отбраната, а едновременно строим и проектираме, благодарение на правителството и на коалиционните партньори. Ако сме така стабилни, при този ръст на икономиката и приходи, в рамките на 3-4 години ще свършим магистралата“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов. 

Автомагистралният участък между Ябланица и Боаза е с по две активни ленти и една аварийна във всяка посока на движение. Изградени са 5 селскостопански подлеза и 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница - Съева дупка. В отсечката между Ябланица и Боаза е най-големият армонасип, изграждан досега у нас - 45 метра общ насип, с височина от 25 м на армирания насип, информира премиера Борисов министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

 

Става дума за почти вертикална стена на откоса като в конструкцията й са вложени специални укрепителни мрежи и системи. В строителството на отсечката са положени близо 104 000 тона асфалт, а за осигуряването на безопасността на движение са монтирани 40 км мантинели от най-висок клас и 24,5 км предпазни мрежи.

На различен етап на изпълнение са още 150 км от автомагистралата, които се финансират със средства от републиканския бюджет. Целта е строителството на цялото трасе да приключи до 2023 г.

 

Петя Аврамова обясни, че в участъка разрешената скорост ще е 140 км/ч. Колата спря на разширение за отбивка и Борисов се зарадва на цветенцата там. На мястото е и финансовият министър Владислав Горанов. "Горанов, харесва ли ти", обърна се премиерът към него, след което получи одобрението на министъра.


Ако това беше в Гърция, щяха да вземат по 5 евро. Само в България пътуването е безплатно и това ми е най-големият грях, коментира Борисов.

На въпрос как оценява изграденото трасе, Борисов посочи, че забележки не трябва да има и посочи, че става дума за изключително съоръжение с двойни мантинели.

 

Това са карстови земи и водите, които се събират от магистралата, се пречистват. Направили сме подлези за всички селскостопански терени, има два надлеза и продължаваме с пълна сила, каза премиерът. За мое най-голямо съжаление нямаше проект за "Хемус". Било е само до Правец. Сега едновременно финансираме, проектираме и това е. Сега взехме и решение за Враца-Монтана-Видин и паралелно с това Търново-Русе. Никога не е мислено да се развива инфраструктурата на България, каза още той.

Каракачанов затова е с мен, тъй като ние не само купуваме Ф-16, заяви още Борисов.

Каракачанов покани министър-председателя да присъства на клетвата на курсантите от Военното училище във Велико Търново. Ако не съм дал пари там, няма да ходя, пошегува се премиерът. Но Каракачанов го успокои, че са дадени пари и че са подменени униформите на курсантите.

 

Премиерът поръча на регионалният министър Петя Аврамова да се свърже с вътрешния министър Младен Маринов, който да постави в началото и края на новата отсечка на "Хемус" полицейски автомобили и те със светлини да заострят вниманието на шофьорите.

В разговора Аврамова спомена, че проектът за тунел под Петрохан не е загърбен.

 Борисов: Само в България пътуването е безплатно и това ми е най-големият грях

"Като дойдох за първи път тук, беше ливада и планина. После изядоха скалата, камък след камък и за година и половина, 6 месеца по-рано, това е едно изключително съоръжение", отбеляза той при откриването на участъка Ябланица - Боаза от АМ "Х

От категорията

Бойко Борисов: Подготвя се да бъде запален Партийният дом. Моля ви, не проливайте кръв! (ВИДЕО)

Бойко Борисов: Подготвя се да бъде запален Партийният дом-1594497380.png

И какво? Искат сега да строшат Министерски съвет. Да го трошат, да трошат и ...

11 юли 2020 | 22:40

Борисов нареди на МВР и на ДАНС да свалят още днес охраната на Доган и Пеевски

-1593499740.jpg

Министър-председателят разпореди главният секретар на МВР и председателят на ...

11 юли 2020 | 13:50

Орбан поздрави Борисов за ERM II: Европа оценява усилията ти да поставиш страната си в нова посока

-1572949630.jpg

Министър-председателят е категоричен, че повече от всякога Европейският съюз ...

12 юли 2020 | 00:08

Каракачанов към протестиращите: Не провокирайте полицаите! Не си играйте с огъня!

-1591275039.png

Президентът излезе от ролята, която му е отредена. Той трябва да е глава на ...

11 юли 2020 | 23:46