Борисов: Създаваме абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния

Въвежда се изслушване на главния прокурор в парламента – за годишните отчети и на всеки 3 месеца (ВИДЕО)

Борисов: Създаваме абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния

7077 | 7 дек. 2019 | 10:10

Желанието ни е да се съобразим с препоръките на Венецианската комисия. Веднага след решението днес ще изпратим на заинтерсованите комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо, заяви министър-председателят


С изменението, което правим днес, създаваме ново звено, абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението при извършено престъпление. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на извънредно заседание на Министерски съвет, предавано на живо.

 

„Затова разкриваме това звено. Той не е зависим от главния прокурор – разследва и не докладва, не докладва и в хода на разследването“, добави още министър-председателят.

 

Става въпрос за независим прокурор, чийто статут ще бъде на завеждащ Инспектората, да разследва главния прокурор. Това е предложил правосъдният министър Данаил Кирилов в изпълнение на препоръките на Венецианската комисия. Предлежението бе гласувано днес на извънредно заседание на Министерския съвет.

 

"Желанието ни е да се съобразим с препоръките на Венецианската комисия. Веднага след решението днес ще изпратим на заинтерсованите комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо", посочи премиерът.

 

За отбелязване е, обаче, че становищата на Венецианската комисия, не са задължителни. Правителството обаче бърза да се съобрази с тях, въвеждайки институция на "независим разследващ главния прокурор", който ще се избира от същия ВСС, който избира и главния прокурор.

Неясно остава - а кой ще разследва "независимия разследващ прокурор", ако той също попадне под ударите на закона. Този "независиим" прокурор ще се избира с 2/3 от ВСС, каквито гласове при последния избор получи и новият главен прокурор. И какво гарантира неговата "независимост", с какво тя се различава от независимостта на сегашния главен прокурор? На тези въпроси не бе даден отговор.

 

От правилата за разследване на тримата големи отпадат председателите на двете върховни съдилища - на Върховния касационен и на Върховния административен съд. Всъщност правилата ще касаят само и единствено главния прокурор, подчерта прремиерът.

Създава се и абсолютно нова длъжност в Закона за съдебната власт - това е прокурор, оглавяващ Инспектората на прокуратурата, който до момента се назначаваше от главния прокурор и беше пряко подчинен на зам.-главния прокурор. Сега вече този прокурор ще се избира с мнозинство 2/3 от прокурорската колегия на ВСС, ще бъде абсолютно независим и няма да се отчита нито на зам.-главния прокурор, нито на главния прокурор тогава, когато водят разследвания срещу зам.-главните прокурори или срещу главния прокурор.

Това са основните промени, които се предлагат, за да се създаде ред за търсене на наказателна отговорност и подозрение за извършено престъпление от главния прокурор на републиката.

С приетия днес проект затваряме кръга от поети ангажименти към председателя на Европейската комисия, обобщи премиерът. 


„Когато се обсъждаха мониторинговия механизъм за България, изпратих едно писмо до председателя на Европейската комисия (ЕК), с което исках указания да чуем какво трябва да направи България, за да отпадне механизмът. Препоръката беше да се обърнем с промените и предложенията, които имаме към Венецианската комисия“, обясни премиерът.

„Направихме го. Голяма група експерти от Венецианската комисия дойдоха в България, срещаха се с всички, включително и с мен. Вчера им беше финалното заседание, излезе документ 16-17 страници, анализ, исторически с препоръки и така, както бях поел ангажимент, с извънредно заседание“, допълни той.

 

"Нашето предложение беше тримата големи да имат еднаква подсъдност. Те смятат, че това би накърнило правата, съобразяваме се и оставяме само това да се търси наказателна отговорност само на главния прокурор", допълни Борисов.

 

"Досега, ако имаше сигнал срещу главния прокурор, негов подчинен го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – независим прокурор, разследва и не докладва на обвинението, нито в хода на разследването. Той не е зависим от главния прокурор", обясни няколко пътии премиерът.

„Извънредността на заседанието е да се покаже желанието да се съобразим с всички препоръки от Венецианската комисия. В тази единствена точка днес - проект на решение за одобряване на проект за Закон за допълнение на допълнение на наказателно-процесуалния кодекс, която се надявам да приемем след като Дани Кирилов докладва“, каза още Борисов.

 

"Въвежда се изслушване на главния прокурор в парламента – за годишните отчети и на всеки 3 месеца. Благодаря на комисията, че ни дава възможност да се съобразим с Конституцията. Вече и съдиите, и прокурорите трябва да се успокоят, да си вършат работата и да не се занимават с партийни дела, за това си има политически партии.

„Преди няколко дена новият председател Урсула фон дер Лайен подробно я запознах и веднага решението днеска по надлежния ред ще изпратим на заинтересованите комисари и до нея, лично нашето решение. С ангажимента, който имаме ГЕРБ и Обединени патриоти в парламента да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо“, каза още той.

 

Правосъдният министър Данаил Кирилов уточни, че след днешните корекции в проектозакона се създава нова правна фигура, която да разследва главния прокурор. Дава се статут на прокурор на завеждащия отдел Инспекторат към Върховна касационна прокуратура, той ще се избира от прокурорската колегия на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 и ще е с мандат от седем години.

 

Министърът на финансите Владислав Горанов каза, че с промените не се предвиждат допълнителни финансови тежести и от първи прочит не смята, че има нужда от промени в бюджета.

 

Все още остава неясно обаче по какъв ред ще бъде избиран или назначаван "независимия прокурор".

 

Борисов очаква промените в закона да минат "максимално бързо" в парламента с гласовете на  ГЕРБ и Обединени патриоти.

 

 

По-късно от правителствената информационна служба разпространиха и решението на Министерски съвет:

Върховен прокурор, завеждащ инспектората на прокуратурата, да провежда разследването срещу главния прокурор, предвижда законопроект

Разследването срещу главния прокурор и неговите заместници да се провежда от завеждащия инспектората на прокуратурата, предвиждат приетите днес от правителството допълнения на Наказателно-процесуалния кодекс.

Целта на законопроекта е изпълнение на препоръките на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейския съюз посредством въвеждането на ефективен и съобразен с действаща конституционна уредба модел, гарантиращ разследванията срещу главния прокурор и неговите заместници.

Законовите промени са в изпълнение на препоръка на Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия във връзка с реформата на прокуратурата и взаимодействието й с другите институции, включително механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост.

Предлага се още в случай на предполагаемо умишлено престъпление от общ характер, извършено от главния прокурор или негови заместници, прокурорът завеждащ инспектората на прокуратурата, да може да възлага отделни действия по разследването и други процесуални действия на прокурори или следователи от Националната следствена служба.

Създават се законови гаранции в случаите, когато може да бъде ангажирана наказателната отговорност на главния прокурор или неговите заместници, главният прокурор да не може да осъществява надзор за законност по тези преписки и дела.

С цел осигуряване на независимостта на прокурора завеждащ инспектората на прокуратурата е предвидено той да се избира и освобождава по предложение на не по-малко от трима от членовете на прокурорската колегия и с мнозинство не по-малко от осем гласа от членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. А срокът на мандата му да е 7 години.

Проектът на Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, както и мотивите към него, са публикувани на интернет страницата на Министерския съвет:
http://government.bg/bg/prestsentar/zasedaniya-na-ms/dneven-red-na-zasedanieto-na-ministerskiya-savet-na-07-12-2019-g

 


От категорията

Божков освободен от ареста в Абу Даби? МВнР: България не е уведомявана!

-1581526209.jpg

Източници обясиха, че на Божков му е изменена мярката за неотклонение, докато ...

16 февр. 2020 | 15:17

Борисов инспектира ремонта на околовръстното: Ливади и поляни ги правим на пътища и съоръжения

Скрийншот-1581842692.png

Министърът на икономиката Емил Караниколов, който също придружава премиера, ...

16 февр. 2020 | 10:43

Нерегламентирана площадка за отпадъци разкри министър Емил Димитров до Силистра

Сн. МОСВ-1581877350.png

Димитров разпореди на РИОСВ Русе да бъдат извършени допълнителни проверки на ...

16 февр. 2020 | 20:21

Луджев: Приватизацията ни беше ликвидация, милиарди се изнесоха в офшорки - Костов ги пусна

-1426595211.jpg

Според Луджев цялата приватизация у нас е била непрозрачна и несправедлива. „Не ...

16 февр. 2020 | 19:35

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


8 дек. 2019 | 08:29БАЙ ХУЙ си създава нов инкубатор за калинки. Този "прокурор" ще е поредния НИЩОПРАВЕЩ!!___Да ни е честито!____НАНКАШ ЛИ НАРОДЕ? НАНКАЙ. После да не се чудиш откъде ти е дошло. В нормалните държави този ИДИОТ отдавна да са го смъкнали и публично обрали на площада. Ама нека да секне газа след Нова година, па да ги видим оялите се шопи КО ШЪ ПРАЯТ. Пак ли ще си седят пред тАлавизора и ще боготворят КРАТУНАТА.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


7 дек. 2019 | 21:55Усещам,че Независимият ще е козела томислав дончев,и без това е свикнал нищо да не върши пък и нищо не зависи от него!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


7 дек. 2019 | 21:50Прокуратурата трябва да бъде към изпълнителната власт...така беше по време на соца...така е в най демократичната страна САЩ...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


8 дек. 2019 | 13:21Ооо жив си идиоте, още...с 250 лева пенсия ...или 130 инвалидна такава. Ха ха ха!


BiGman1


7 дек. 2019 | 23:50Знам бе Незабравке...знам, че си идиот, няма нужда да го декларираш всеки ден...


BiGman1


7 дек. 2019 | 23:50Знам бе Незабравке...знам, че си идиот, няма нужда да го декларираш всеки ден...


Незабравка


7 дек. 2019 | 21:56Вари го,печи го идиото си е идиот!


Орда Капичева


7 дек. 2019 | 21:24А иначе сега за "независим" прокурор сигур байхУЙя ще си ИЗБЕРЕШ... БАРНИ РЪБала, щото другите юристи били мързеливи, пак според мъдрото заключение на байхУЙя!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


наблюдател


7 дек. 2019 | 20:18Терминът "абсолютно независим прокурор" заслужава да бъде закрепен в Конституцията.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър Петров


7 дек. 2019 | 19:38Главен прокурор, върховен прокурор, галактически, междузвезден, вселенски...,взе да става прокурорска секта.Следващата "Иванчева" ,ще бъде окована с две пранги от двама независими прокурори!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


7 дек. 2019 | 17:04Това е творение на "юридическия титан" на Герб, сега министър на правосъдието.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


7 дек. 2019 | 15:46Независим прокурор, хм...това е уникален оксиморон, въведен при режима на Тикваров.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


7 дек. 2019 | 14:47ТАШАК, МУЗИКА И ВЕСТИ ОТ БОЙКО БОРИСОВ! СЕГА ОСТАВА ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ДА АРЕСТУВА БОКО ТИКВАТА, А НЕЗАВИСИМИЯТ ПРОКУРОР ДА АРЕСТУВА ГЕШЕВ, ЗАЩОТО Е АРЕСТУВАЛ БОКО ТИКВАТА! Ташак, музика и вести от Бойко Борисов. Извънредно, в събота, бачкат главанаците, за да налагат независим прокурор, който да разследва през главата на главния прокурор, включително и него. Тоя, независимият , обаче, ще бъде избиран от зависимите , дето избраха главния прокурор. Изобщо какво означава независим прокурор, след като априори, прокуратурата би трябвало да е независима от изпълнителната власт?! Такъв ташак е тая държава кочина, че просто не е истина. Сега остава главният прокурор да арестува независимия прокурор, който ще го разследва. Или: главният прокурор да арестува Боко Тиквата, а независимият прокурор да арестува Гешев, защото е арестувал Боко Тиквата. Afera.bg


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бояджиев


7 дек. 2019 | 14:25лъжлива, тъпа, МУТРИЧКА


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Belizan


7 дек. 2019 | 13:39Не се притеснявайте. Човекът е готов . Компетентен ,независим и честен. Името му е Данаил Кирилов и е "независимо" избран от Б. Борисов. Длъжнста ще бъде "Свръглавен прокурор" и ще се отчита само пред "Царя"


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Marta


7 дек. 2019 | 12:18Как може отново това политическо чудовище ВСС да избира поредната измислена фигура. ВСС се избира от Парламента. Кое му е НЕЗАВИСИМОТО и на новия и на стария и на всички политически проститутки там


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Anonimen


7 дек. 2019 | 12:17Да бе, и откъде ще го намерите този толкова независим прокурор, нали пак от късичката ви резервна скамейка? След като недоносчето Дани е министър, смятайте какъв ще е този пореден калинковец... Това е пунта мара на реформите и уж съобразяванията с европейските изисквания. Ние си нямаме Кьовеши, нямаме си такива кадри като нея, така че само пушилка, наместване на пластовете и пак дрямка в блатото.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Орда Капичева


7 дек. 2019 | 11:59Ами то и Лозан Панов е независим ама ти и шайката ти му разгонвате фамилията с целата репресивна държавна машина... И за туй го вързахте с главпрокурора та белким само него да може да го бъзикате...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


7 дек. 2019 | 11:51А както сте се навързали като черва този " независим " прокурор трябва да е най малкото чужденец и то да не е от ЕС къдено наши и ваши от ЕНП , ПЕС и другите партии, решават субективно въпросите. Добре е да бъде извънземен .И още , наглецо Банкянски , ако беше по умен щеше да си зададеш въпроса , дали ако този прокурор е наистина независим от Главния прокурор семейството му , съпруга , деца , близки, са също независими .То и сега голяма част от магистратите приемат решения под страха за семействата си . Въобще в паниката си за изплъзващата се власт правиш глупост след глупост .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Катя


7 дек. 2019 | 15:02Дани почти го намери! Казва се Полфрийман.