Сн. фейсбук

Следващия бюджет ще го изпълняваме пак ние и затова си правим разчетите да март, уверен е премиерът

Борисов се гневи: Радев все едно е извънземен! Затова се разделихме с шефа на СРЗИ (видео)

16574 | 28 окт. 2020 | 14:37

Борисов подчерта, че ако ГЕРБ са и в следващото правителство, то всички мерки ще продължат да се изпълняват докато има пандемия, като визира 50 лева на всеки пенсионер и допълнителните възнаграждения за хората на първа линия.


"Призовавам всички българи да се пазят и следват разпоредбите на здравните власти. Коронавирусът е тежко заболяване. Всички министри и екипите им, аз и моят екип също, които сме под карантина, стриктно я спазваме", става ясно от пост на премиера във Фейсбук.

 

Това е третият пост на министър-председателя, откакто е под карантина, заради положителен ковид-тест.

 

В новото видео на министър-председателя, заснето от дома му, където се лекува, участват онлайн и министрите: на вътрешните работи Христо Терзийски, на отбраната Красимир Каракачанов и на социалните дейности Деница Сачева, които са в своите кабинети.

 

Ето какво казва Борисов във видео-разговора с тях:

 

"Спазвайте карантината, защото ние не сме богопомазани. Законите са еднакви за всички, но явно с някои изключения - президентът Радев. Само на него здравните служби му дадоха няколко часа карантина. Все едно е извънземен. Затова се разделихме и с шефа на РЗИ. Аз не наруших карантината си и промених всички планирани публични прояви. Хората не могат да бъдат делени спрямо поста, който заемат. Това е върховенството на закона", посочва Борисов във връзка с факта, че президентът Радев отказва да влезе в законовата 10-дневна карантина, въпреки, че е бил в контакт с ковид-заразен.

 

Така премиерът оповестява истинската причина за оставката на шефа на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, въпреки че и тази сутрин здравният министър  д-р Ангелов поддържаше тезата, че раздялата с него е "по лични причини."

 

"Очаквам, след като ВВС пламна и целият команден състав е по болници, сега и Сухопътни войски да бъдат приземени с глупостите, които правят. Това е разликата между Брюксел, Европа и България. С тези, които се имат за недосегаеми, че могат да си правят всичко, без да им се търси отговорност", казва премиерът.

 

За всеки човек, нарушил карантината, се предвижда досъдебно производство, допълва Борисов и се обръща към министъра на вътрешните работи Христо Терзийски за потвърждение.

 

Терзийски се съгласява и изтъква, че досъдебните производства в страната са над 3000 само заради нарушение на карантината.

 

"Държавният глава се разхожда с разрешението на военния министър по всички гарнизони в нарушение на правилата", скастря премиерът Каракачанов.

 

Вицепремиерът и министър на отбраната се включва във видеоразговора, като се оправдава, че не може да забрани на държавния глава да ходи по гарнизоните и така е по закон.

 

"Тогава Мутафчийски да не ми иска доброволци. Целите ВВС са във ВМА. А ние с теб не сме ходили никъде", отсича Борисов, обръщайки се към Каракачанов. 

 

10 дена не мърдам, съгласява се и военният министър, подчертавайки, че се е самоизолирал заради контакта си с шефа на ВВС ген. Петров, който се оказа с положителна ковид-проба.

 

Борисов коментира и критиките на президента Радев по отношение на проекто-бюджета, като изрязава увереност, че ГЕРБ ще управляват още един пълен мандат.

 

"Следващия бюджет ще го изпълняваме пак ние и затова си правим разчетите да март, за да можем да ползваме парите, които сме си осигурили ние със строгата финансова дисциплина, за да може да управляваме пълен мандат. Ако народът ни даде да сме първа политическа сила и ГЕРБ да управлява отново заедно с колегите Обединени патриоти, ние ще сме тези които ще изпълняваме и ще продължим да изпълняваме", заявява уверено премиерът.

 

Борисов подчерта, че ако ГЕРБ са и в следващото правителство, то всички мерки ще продължат да се изпълняват докато има пандемия, като визира 50 лева на всеки пенсионер и допълнителните възнаграждения за хората на първа линия.

 

"Ние не правим правим предизоборни бюджети, това е следизборен бюджет, за да може да има хора, които да продължат да работят и живеят в България. Само до преди месец, ако си спомните ни обвиняваха защо не се дават грантове на хората. Сега когато вашите екипи, от които съм изключително доволен, изработиха програми, намериха средства и навсякъде, включително и с данъчни отстъпки, се помага. Във всички системи сложихме пари, за да може да се преодолее тази ужасна пандемия", обяви още премиерът и даде за пример случващото се в световен мащаб и големия брой заразени.

 

Министър-председателят заяви, че на три съвета в Брюксел се е молил като малко дете, за да бъдем подготвени именно за тези дни, но все едно е било глас в пустиня.

 

"Като гледам какво става във Франция, Белгия, икономиките заминават", каза още Борисов и подчерта, че милиардите от фонда за подпомагане на фона на случващото се вече са като стотинки.

 

Той отбеляза и социалното нарастващото социално напрежение и припомни, че предизборно правителствата на БСП са давали милиони преди да си тръгнат.

 

"Кое ми тежеше от наследството уважаеми, г-жа Нинова и г-н Радев, това че фалираха КТБ, че ми оставиха дългове за Белене, че не изплащахте задълженията по централите, над 6 милиарда стартира това правителство на минус. С кои очи вие излизате да говорите и да ме питате, че ми е предизборен бюджета? Че даваме на учениците, на учителите, на университетите, за високите технологии, на здравето, на отбраната, на вътрешните работи, на социалните служби, икономиката, енергетиката, индустрията, цел посоки, всичко е ясно за доходите на хората",  гневи се още Борисов и подчертава, че като управляващи най-накрая са се научили да правят бюджет и политики.

"А кой ще е премиер и ще управлява, знае само Господ и българският народ и който си изберат, той ще носи отговорност", казва той. 

 

Премиерът бе категоричен, че бюджетът така е направен, че да може да се изпълнява. "Щях да съм много по-впечатлен, ако Радев беше казал, защо полицаите искат повече от 10 процента увеличение, или за кметовете, медицинските сестри. Там не се бърка, говори само общо.

 

"Същите тези хора, когато аз говорех, че трябва да стискаме и да пазим мазнинката, нали помните, защото ще дойдат още по-тежки времена, те ми казваха да давам грантове и да пръскам пари навсякъде. Сега когато даваме на бедните хора, на пенсионерите, по всички сектори, питат защо даваме", заяви още Борисов във видеото, което е с продължителност повече от 10 минути.

 

Понеже с цялото си уважение към младите и хората, които със сигурност не ни харесват, ние не харесваме тях, иначе щяхме да сме една партия. Едно време имаше БКП и един Отечествен фронт. Толкоз. Сега много партии, защото хората са по-умни, по-интелигентни, могат да намират това, което им е най-интересно, или което да ги представлява. Затова са повече партиите. Едни харесват нас, други харесват други. И накрая демокрацията казва как се прави правителство, завършва монологът на премиера. 

 

Припомняме, че вчера президентът Радев подложи на остра критика внесения от ГЕРБ проекто-бюджет. "Правителството предлага разоряващ бюджет и огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури, без обосновка за резултатите от тези харчове“

 

">


От категорията

Бойко Борисов: Излизам в отпуск, подготвям евроатлантически кабинет
(Видео)

Снимка Правителствена информационна служба-1618497953.png

Министър-председателят обърна внимание, че „новите лица“ в парламента в ...

15 апр. 2021 | 17:45

Ето новият председател на парламента - юристката Ива Митева Рупчева
(Видео)

Ива Рупчева-1618479066.png

Новият парламентарен шеф е член на екипа на ПП „Има такъв народ“ и стана ...

15 апр. 2021 | 12:24

Христо Иванов: ГЕРБ са абсолютно токсични, повече не могат да излъчат управление
(Видео)

-1618473995.png

Народът иска правосъдие, иска правова държава, иска страх от закона за всички, ...

15 апр. 2021 | 19:18

Националният оперативен щаб е разформирован, край на брифингите
(Видео)

Националният оперативен щаб е разформирован, край на брифингите-1618502605.jpg

Националният оперативен щаб имаше за цел да организира и координира действията ...

15 апр. 2021 | 19:02