Скандал! Плевнелиев, Митов и Ненчев одобрили присъствието на повече НАТО в Черно море

Излизат наяве тайните договорки на ястребите

Скандал! Плевнелиев, Митов и Ненчев одобрили присъствието на повече НАТО в Черно море

92290 | 21 февр. 2017 | 11:13

Министерството на отбраната припомнят, че подобни договорености са приети на Срещата на върха на НАТО във Варшава през юли 2016 г., в която участвали Николай Ненчев, бившият външен министър Даниел Митов и президентът Росен Плевнелиев. Лешението е взето от


В мандата на правителството на Бойко Борисов са постигнати договореностите за увеличаване на присъствието на НАТО в черноморския регион.

Това става ясно от съобщение на Министерството на отбраната във връзка изразените от представители на ГЕРБ и бившия военен министър Николай Ненчев притеснения за нагнетяване на напрежение в региона с позволението на служебното правителство на Огнян Герджиков.

 

В неделя бившият зам.-председател на комисията по отбрана Валентин Радев и бившият министър на отбраната Николай Ненчев зададоха въпроси във връзка с участието на служебния министър на отбраната Стефан Янев на срещата на министрите на отбраната в НАТО.

 

Тогава беше взето решение за увеличаване на присъствието на НАТО в района на Черно море, а Радев попита създава ли се черноморски фронт срещу Русия. Опасенията на ГЕРБ и експремиера Бойко Борисов са, че повече въоръжени сили в акваторията на Черно море ще провокира напрежение.

 

В отговор от Министерството на отбраната припомнят, че подобни договорености са приети на Срещата на върха на НАТО във Варшава през юли 2016 г., в която участвали Николай Ненчев, бившият външен министър Даниел Митов и президентът Росен Плевнелиев.

 

На 24 юни 2016 г. правителството на премиера Бойко Борисов приема рамкови позиции, като основа за мандат на националната делегация, водена от президента на Република България Росен Плевнелиев на Срещата на върха на НАТО във Варшава (8-9 юли 2016 г.). Рамковите позиции предвиждат да се подкрепят мерките на НАТО, насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион чрез разработването на опции и препоръки за адаптирано предно присъствие.

 

Основната цел на това присъствие е повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействие на силите на Алианса чрез разработване на по-интензивен график за учения, включващи сухопътен, военновъздушен и военноморски компоненти, съобщават от военното министерство.

 

От МО припомнят, че на срещата на върха е изразена подкрепа за адаптираното предно присъствие на НАТО и засиленото провеждане на учения в черноморския регион с цел възпиране и предотвратяване на конфликти. Действията на НАТО в региона се разглеждат като изцяло дефанзивни, пропорционални и осъществявани при пълна прозрачност и в съответствие с целите на предното присъствие.

 

В съобщението се посочва още, че на срещата на министрите на отбраната на 15-16 февруари 2017 г. в Брюксел е решено да бъде продължен процесът на увеличаване на планираните тренировки, ситуационната осведоменост и оперативната съвместимост в района на черноморския регион.

От МО отчитат, че през 2016 г. в региона са проведени общо 22 международни учения с участието на сухопътен, военновъздушен и военноморски компоненти.

 

Служебното правителство на проф. Огнян Герджиков продължава да развива принципите на отбранителната политика на Република България като надежден и предсказуем съюзник на НАТО и в духа на приетите договорености от Срещата на върха на НАТО във Варшава през юли 2016 г. за увеличаване на сигурността в черноморския регион, се казва още в съобщението.

 

От военното ведомство препоръчват по темата за това кой и кога е давал мандат за приемане на мерки за засилено предно присъствие в района да се потърси информация в архивите на сайта на МО за 2016 г.

 

Епицентър.бг припомня, че на пресконференция преди два дни Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че министрите на отбраната на страните от Алианса за взели решение на среща в Брюксел да увеличат присъствието на НАТО в Черно море, за да противодействат на засиленото военно присъствие на Русия в региона

Според Столтенберг решението е взето единодушно, в това число и от българският служебен министър на отбраната Стефан Янев. „Ние стигнахме до съгласие за увеличено военноморско присъствие на НАТО в Черно море за засилени тренировки, упражнения и ситуационни подготовки“, заявява Столтенберг на пресконференция.

 

Русия осъди рязко решението. „Това е поредна стъпка към увеличаване на напрежението в региони, пряко засягащи руските интереси“, заяви руският посланик в НАТО Александър Грушко. „Разбира се, че всички необходими мерки ще бъдат предприети, за да се осигури руската сигурност и интереси в региона“, допълни той.

В отговор на това лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов изрази притеснението си от военното присъствие в Черноморието. След  среща с ръководството на КНСБ вчера той обяви, че е забавил това нещо с 9 месеца. „Да не тревожим хората за засилено военно присъствие в Черно море, призова Бойко Борисов. Той изтъкна, че всичко това става под някаква сурдинка.

Борисов трудно отстоял решението да няма военно присъствие в региона. Вече сме цел, участници сме във всичко това, притеснен бе лидерът на ГЕРБ. Моята мечта беше за лодки, платноходки и тръба по Черно море. Каква тръба като долу плуват подводници, изтъкна Борисов.  Кое се промени, че Еърполисинг стана добре, недоумява още Бойко Борисов. Той очаква да бъде успокоен от военния министър и от президента за военното присъствие в Черно море. 

 

"Успокоението" дойде от днешното съобщение на МО, което връща топката в колената на Борисов.

 

Очаквайте подробности


От категорията

Пиер Московиси: България е следващият член на еврозоната. Но да не бързаме - вижте Гърция!

Снимка Кадър БТВ-1524806634.png

Президентът на ПЕС Сергей Станишев подчерта, че у нас има консенсус за ...

27 апр. 2018 | 08:09

Адвокат Марин Марковски: Химическото вещество, с което "светна" Иванчева, е пренесено

Адвокат Марин Марковски: Химическото вещество, с което "светна" Иванчева, е пренесено-1524808152.jpg

Марковски категорично отрече да има записи, в които Иванчева да казва ...

27 апр. 2018 | 08:48

Томислав Дончев пред МС за бюрокрацията: Съпротивата е системна, здрава и зловеща! (СТЕНОГРАМА)

-1524818315.jpg

"Най-добронамерено да се обясни на президента как се прави обществена ...

27 апр. 2018 | 11:37

Мустафа Карадайъ: Коалиционните партньори на ГЕРБ рушат имиджа на страната!

Мустафа Карадайъ-1524038444.jpg

Според него твърденията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че някой ...

27 апр. 2018 | 11:11

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


21 февр. 2017 | 12:56Още вчера казах, че биби не може да си управлява министрите, а ронеше крокодилски сълзи и вчера и още през юли когато всичките му министри и прецедента одобриха присъствието а той се правеше на гугутка паднала от комина и дърдореше глупости за платноходки и туристи! биби е отвратителен лъжец!! Как може да му се има вяра на патологичен лъжец умът ми не го попира? Разберете хора, че тоя малоумник и кликата около него ни натресаха бежанците (виж. поместеното съобщение на хасковския управител за изграждане на бежански лагер от временен тип и постановление 208 и парите дето му дадоха), тея ни нататрузиха 4 (четири) американски бази и танкове и бтр, тея идиоти ни превърнаха не в бананова република а в протекторат на САЩ! Много пъти споменавах, че това изграждане на натовски командни центрове, военни бази на американците с военнослужащи в тях и бойна техника ни превръща в първостепенен обект на унищожение в един бъдещ военнен конфликт тук на Балкан


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Slavomir


21 февр. 2017 | 12:41Господин Президент, дойде времето за вземане на решения не извън, а вътре в България. След като посочените трима чуждестранни слуги са дали това си съгласие с безспорното одобрение и инструкция от б.б., имате оправдание за това, че и вие сте продължили да надграждате фаталната съдба на родината ни. Или дайте разяснения и запушете устата на б.б., или следващия път срещу вас ще се изправят милиони българи. Мисля че сбъркахте мястото на разполагане на американската танкова рота. Тя трябва незабавно да се дислоцира в центъра на София, за да може да дава кураж и да защитава нонцентрираните там предатели на България. Навремето германските картечари са спрели войнишкия бунт, от който треперел многоуважаемият цар Фердинанд. Учете се от историята.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Slavomir


21 февр. 2017 | 12:31б.б. Пилат Понтийски. Хамелеон. Влечуго. Господин лъжец. Безсрамник. Манипулатор. Русия е в правото си да насочи достатъчно ракети към България и ако стане нужда, да изтрие от лицето на земята нашето продажно племе. Това се отнася за столицата ни Света София. Ние сме нужни на САЩ не по демократични съображения, а като донори на образовани млади хора, като плацдарм за война срещу Русия и като жива сила за изгаряне в скорошния ад.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


румен стоянов


21 февр. 2017 | 12:23Приятели, Не ставайте смешни... Вильо Офшорналиев Сирийски химоръжиев и военния тракторист Ненчев и "Къдравата Сю", договориха в Дъблин и на следващата среща подписаха, от наше име, съгласие за разполагане на американска континентална бригада (която не влиза в състава на НАТО) в източна Европа и за увеличени по време учения, стигащи до постоянно присъствие в Черно и Балтийско море...!!! ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО Само Българския Парламент може да подписва военни договори и договори за отстъпване на Държавен суверенитет, но последните влизат в сила само след ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН РЕФЕРЕНДУМ...!!! Конституция Чл. 84. Народното събрание: 11. разрешава изпращането и използването на български въоръжени сили извън страната, както и пребиваването на чужди войски на територията на страната или преминаването им през нея; Конституцията е категорична : Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление. (2) Цялата държавна власт произтича


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Никола Николов


21 февр. 2017 | 12:42Че кой у нас спазва конституцията? Разни герберски продажници ни продават за жълти стотинки, но за дебели пачки в личните си сметки!


Ралица Танева


21 февр. 2017 | 12:13Па как са ги подредили тримата умници юнаци! Само умник Гюро липсва!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ралица Танева


21 февр. 2017 | 12:11Ма това беше ясно още от миналата година, когато избухна първоначалния скандал, че уж Ненчев и Митов не били съгласували с Борисов той нали все е подведен, не осведомен и прочее игри на доброто ченге за т.нар. флотилия в Черно море!! Аз не знам колко дебелокож трябва да си, за да смяташ, че хората са забравили за една година и да им излизаш сега с контраверсия! Хора, отваряйте си очите, ушите и мислете с главата си! Стига с това овчедушие, не се оставяйте толкова баламски да ви манипулират!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018