Анализът на ИСА за август

Анализът на ИСА за август

Борисов и Нинова с драматични ходове. Демографията е новото оръжие за завладяване на територии

19071 | 1 септ. 2016 | 13:48

Турските искания няма да спрат с предаването на кюрдски акти­висти или търсен бизнесмен от българска страна. Въпрос на време е да последват искания по политически и икономически въпроси, кул­турна автономия в някои райони, религиозни права.


Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България и в Европа през месец август.

Предлагаме ви РЕЗЮМЕ от основните изводи в доклада. 

 

Сериозните български проблеми започнаха от политически въпрос, който се подценяваше години наред – охраната на границата. Прене­брегна се едно от най-старите правила за всяка държава: който не кон­тролира границата си, не може да контролира и територията си. Без солидна ограда по границата (желязо, бетон, кльонове) и жива сила (военни, жандармерия, кучета, водни оръдия) по примера на Унгария, Испания, Израел, САЩ и други, нито една държава не може да се пази територията.


Голямата грешка беше, че още през миналата година българско­то правителство отказа настойчивите предложения на австрийци, унгарци, чехи, поляци и словаци, които ни предлагаха обща охрана на българо-турската граница и затварянето на българо-гръцката.


Турските искания няма да спрат с предаването на кюрдски акти­висти или търсен бизнесмен от българска страна. Въпрос на време е да последват искания по политически и икономически въпроси, кул­турна автономия в някои райони, религиозни права. Инфраструк­турата за това вече е изградена и функционира. Има фирми, махалили, политически организации, цяло мюфтийство, които чакат сигнала.

Демографията ще се използва (и вече се използва) като оръжие, чрез което се подменя етническият състав на населението в България и на Европа. Ако това се допусне, ще е с мащаба на събития като загуба на светов­на война или на територии.


В момента няма кой да даде гаранции за сигурността ни, нито НАТО, нито ЕС. Перспективата, която би взривила държавата, е България да се покрие с бежански лаге­ри, за които очакваме да получим от Брюксел финансиране.


 Бъчварова поиска помощ за охрана на границата. При това пра­вителство в Берлин е абсурд да се стигне до реална охрана и реално противодействие. Меркел няма перспективите да бъде средносрочен и дългосро­чен съюзник, рейтингът є е катастрофален. Тя е проблем за Европа, а не решение.

Берлинската среща не доведе до никакво решение. Напротив - показа, че разногласията продължават и компромис ще се намери все по-трудно. Призивите за обща европейска солидарност на българския премиер не бяха чути, защото са много закъснели. Единственият ясен сигнал, който беше изпратен от срещата на премиера с президента и министър-председателя на Турция бе, че България е слаба, безпомощна и изплашена


Дестабилизацията на Турция ще се случи в обозримо бъдеще. Опит за мащабно нахлуване на българска територия ще има, независи­мо по какви причини: пускането на бежанците, война с кюрдите, рух­ване на режима


 В сферата на сигурността може да се търси посредническата роля на Кремъл във все по-усложняващите се отношения между Анкара и страните от Европейския съюз.


Борисов демонстрира желание за подобряване (размразяване, рестартиране, затопляне) на отношенията между България и Русия и проведе знаков телефонен разговор с Путин. Резултатите тепърва предстоят. Сигнал ще бъде даден на енергийната среща във Варна на 5 и 6 септември. ИСА е убедена, че за решаването на подобни цели и реализация на кон­кретни проекти е необходимо провеждането на лични срещи между ръководителите на двете страни. Рският президент подписа указа за назначаване Анатолий Макаров за посланик в София. Проверка на ИСА показа, че от всички руски посланици от 1989 г. насам той е с най-семплата кариера. Българската страна много ясно трябва да разчете този сигнал.


Кандидат-президентът на ГЕРБ продължава да е неясен. Липса­та на номинация отвори широко вратата за всякакви спекулации и интерпретации на всеки намек, подхвърляне или косвена информация, идващи от средите на управляващата партия. Залаганията включват и премиера Борисов, и столичния кмет Йорданка Фандъкова. И двамата продължават да отказват.


От гледна точка на политическия маркетинг посоченият от БСП ген. Румен Радев стои много добре. Очертава се проблем дали структурите на БСП в пълен обем ще работят за неговата кандидатура. Има индикации, че групите около бившите председатели Станишев и Миков може да не работят за кампанията на Радев.


 С раздялата с АБВ Корнелия Нинова успокои част от партията, но си отвори друг фронт. Тя послуша партията, но си спе­чели имидж на политик, който бързо мени позициите си. Грешката беше, че избърза с афиширане на коалиционните отношения с АБВ, без да отчете настроенията в БСП. Шумната свада неминуемо ще се отрази върху кампанията на ген. Румен Радев. Ако БСП индексира още една загуба от ГЕРБ, в партията могат да настъпят необратими процеси на разпад, разделение, затъване в блатото на вътрешнопартийни­те скандали. Президентските избори се превръщат във въпрос на оцеляване за лидера на БСП – Корнелия Нинова.


АБВ няма ресурс (електорален, структурен) да допринесе с нещо за победа за Радев, но има медийно присъствие и лица, с които да нанесе сериозни щети на кампанията му и на БСП. Перспективата пред политическия проект АБВ е под сериозен въпрос, Първанов загуби всички възможни съюзи и партньори. Партия­та няма шанс, ако издигне свой кандидат, но има възможност да вземе леви гласове, което ще навреди на БСП. Недоволните в БСП вече определят Първанов като разрушител и го наричат „Костов на лявото”.

Участието на Реформаторския блок в президентските избори се очертава като напълно формално. Няма кой да прибере подобен наси­пен партньор, да търпи скандалите му и непредвидимостта си. Процесът на номинациите при реформаторите разруши мита, че те са европейското лице на България, че имат експертиза и подгот­вени хора за управлението.


ДПС запази нисък публичен профил през целия ме­сец. Проблем на формацията е изолацията, в която е изпаднала за пуб­лична подкрепа. Централен въпрос за ДПС е промяна на пиара, марке­тинга и визията му. Анализите на ИСА показват, че партията на Доган, както винаги, и този път ще изиграе по най-добрия начин ходовете си. До по­следния момент няма да даде знак кой от кандидатите на двете ос­новни политически сили ще подкрепи. Сигурно е обаче, че ДПС няма да приеме формулата „тайна подкрепа“, което ще постави на изпитание както БСП, така и ГЕРБ.


Развитието на ДОСТ при управление на ГЕРБ минава през тру­па на ДПС и през абсолютната подкрепа от страна на Анкара. Това няма как да се случи.След завръщането от официалното си посещение в Турция Местан демон­стрира нараснало самочувствие, чертае планове. От ниска увереност при проблемите около регистрацията на партията, в края на лятото навлезе в настъпателна фаза. Неочаквано обаче премиерът се дистанцира от него, признавайки, че е предупредил Давутоглу, че ше изгони турския посланик в София, ако той продължава да асистира на Местан.


        ИСА смята, че патриотичната тема ще бъде „разкъсвана“ между всички кандидати, което поставя патриотите в специфична ситуа­ция. Рискът пред тях е да не влязат в обяснителен режим, при който през цялото време да повтарят, че те са били първите, че те са ав­тентичните, че те са казвали тези неща. Всяка формация, обърната към миналото, губи избори.

       На президентски избори тенденцията в България е победителят в първия тур да е краен победител. Издигани и подкрепяни кандида­ти от БСП са съумявали значително да скъсят разликата между двата тура през 1992 и 2011 г. Към момента няма политическа партия или коалиция, която може да обедини около своя кандидат подкрепа за по­беда още на първи тур.

----------------------

     

      Анализът е изготвен от екип в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи (ИСА), Таня Джоева – ИСА, Борислав Ангелов - политолог, Даниел Томов - политолог

 

       Пълният му вариант е достъпен само за абонати. Анализът включва много информация за вътрешно-партийните процеси у нас, както и за новите геополитически реалности в Европа и в Близкия Изток.

Ето и съдържанието на доклада:

I. ОСНОВНИ РИСКОВЕ И ПРОГНОЗИ 


II. БЪЛГАРИЯ НА ИСТОРИЧЕСКИ КРЪСТОПЪТ 
ТУРЦИЯ, ЕВРОПА И ДЕМОГРАФИЯТА КАТО ОРЪЖИЕ
БЪЛГАРО-РУСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ И РАЗМРАЗЯВАНЕТО НА ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОЕКТИ

 

III. ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2016
ГЕРБ – ВСИЧКО БЕШЕ ОТРЕЧЕНО, ВСИЧКО НЕ БЕШЕ ОТРЕЧЕНО
БСП - НАЙ-ДИНАМИЧНИЯТ МЕСЕЦ ЗА ПАРТИЯТА ОТ ГОДИНИ НАСАМ
АБВ СЕ ВЪРНА НА СТАРТА – ОБИДЕНА, НО С АМБИЦИИ, КОИТО ОСТАВАТ БЕЗ ПОКРИТИЕ
РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК – НИСКО НИВО И ЛОШИ ПЕРСПЕКТИВИ
ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ и „АТАКА” – ОТСЪСТВИЕ И НЕБРЕЖНА КАМПАНИЯ
ДПС И ДОСТ С ПОГЛЕД КЪМ ВТОРИЯ ТУР
ДРУГИ ПОТЕНЦИАЛНИ КАНДИДАТИ
ИЗБРАН ПРЕЗИДЕНТ НА ПЪРВИ ТУР Е МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА

 

IV. ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА 
СЪСТОЯНИЕТО НА ВВС – ОСТАВКА ИЛИ АРЕСТ ЗА МИНИСТЪР НЕНЧЕВ
ПОЖАРЪТ НА ТЮТЮНЕВИТЕ СКЛАДОВЕ КАТО ТЕСТ ЗА ДЪРЖАВАТА
ПОРЕДЕН ПРОТЕСТ В СОФИЯ – ТОЗИ ПЪТ ЗА ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ
ОБРАЗОВАНИЕТО ПРЕД КОЛАПС, МОН СЕ РЕКЛАМИРА СЪС ЗАПАЛКИ ЗА МИЛИОНИ

 

V. ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА 
БИТКАТА ЗА ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ООН
ТУРЦИЯ В СПИРАЛАТА НА ТОТАЛНАТА ПРОМЯНА
СЪРБИЯ: НОВО ПРАВИТЕЛСТВО И СЕРИОЗНА МЕЖДУНАРОДНА ИГРА
ГЪРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ: OЧАКВАНО ЗАТОПЛЯНЕ, НО ВИНАГИ С НЕИЗВЕСТЕН КРАЙ
РУМЪНИЯ С НОВО САМОЧУВСТВИЕ И НАРАСНАЛИ ВЪЗМОЖНОСТИ

 

За контакти и абонамент - 0878 852 713

 

 


От категорията

Валерия Велева: Защо ГЕРБ търпя толкова дълго време модела "Тотев"?

-1448546816.jpg

Всеизвестен факт е, че Бойко Борисов не обичаше Тотев. Даваше много за града, ...

22 юли 2019 | 15:41

Д-р Калоян Методиев: Оставаме в сивата зона на ЕС, управляващите са го ударили през просото

-1559543879.jpg

Свидетели сме на буквален процес на изчезване на българския народ от държавата, ...

22 юли 2019 | 13:11

„Тренд“: Борисов остава най-одобрявания лидер с 36%, следват Каракачанов (29%) и Нинова (24%)

„Тренд“: Борисов остава най-одобрявания лидер с 36%, следват Каракачанов (29%) и Нинова (24%)
-1563791451.jpg

Инициативата на ГЕРБ за намаляването на държавната субсидия за партии на 1 лев ...

22 юли 2019 | 12:25

Проф. Нина Дюлгерова: Новите кукли в Украйна ще действат като старите

-1472220656.jpg

Страната се управлява отвън. Дори изборът на Зеленски е решен отвън, каза проф. ...

22 юли 2019 | 15:38

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


петър анастасов


28 септ. 2016 | 19:53С днешното решение на Правителството за оттегляне на И. БОКОВА, ББ слага край на политическата си кариера по точно началото на края .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


1 септ. 2016 | 14:58КЪДЕ СИ "ТАТО" ?!!....В тоя анализ не е посочена циганската инвазия. С какво циганите са по различни от пиявиците, които напират от Афганистан. КЪДЕ СИ "ТАТО" ?!!... Къде си, да видиш как за 28 години, НПОтата на Сорос научиха циганите БЕЗНАКАЗАНО да изнасилват, крадат и да пият кръвта ни под формата на социални помощи. КЪДЕ СИ "ТАТО" ?!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


1 септ. 2016 | 15:25ПП.......!!!! А защо редакцията на ЕПИЦЕНТЪР си позволява да публикува политически НЕкоректен анализ ?


Ivan Mitev


1 септ. 2016 | 14:11Все още политолозите не зачитат, че при сегашната сгрешена парична система политиците са със съдба на жертви и подсигурен провал, защото колкото повече работят да реализират обществен икономически растеж, толкова по силен потенциал за криза се развива и съпътстващите щети са по болезнени. За успешна политическа дейност е необходимо подобрение на парична система.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.