Борисов и Цветанов в SMS до депутатите от ГЕРБ: Няма мърдане! Приемаме Истанбулската конвенция

Утре скандалният документ ще бъде одобрен от Комисията по вероизповеданията и правата на човека

Борисов и Цветанов към депутатите от ГЕРБ: Няма мърдане! Приемаме Истанбулската конвенция!

67864 | 24 ян. 2018 | 13:17

Документът е подписан от наш министър преди година и 8 месеца и е крайно време да бъде ратифициран, заяви пред Епиценътр.бг председателката на външната комисия в НС Джема Грозданова

Борисов и Цветанов в SMS до депутатите от ГЕРБ: Няма мърдане! Приемаме Истанбулската конвенция-1516793066.jpgСнимка: Народно събрание-1516792973.jpg

Натискът от Европейския съюз върху България да ратифицира скандалната Истанбулска конвенция, въвеждаща странното понятие „социален пол“, продължава все по-настъпателно.

 

Тази сутрин депутати от парламентарната група на ГЕРБ са получили SMS-и от премиера и лидер на партията Бойко Борисов и от партийния му заместник Цветан Цветанов с директива документът на всяка цена да бъде подкрепен в Народното събрание, научи Епицентър.бг.

 

Няма мърдане! Конвенцията спешно трябва да се приеме“, е посланието на премиера и на председателя на парламентарната група на партията към народните избраници. Въпреки негативните настроения в обществото, въпреки крайно отрицателните реакции на всички вероизповедания в България и настояването им Конвенцията да не се ратифицира, въпреки невнесените съпровождащи закони към нея, тази седмица документът трябва да бъде одобрен от парламентарните комисии, а следващата да се гласува ратификацията в пленарна зала! Това е била категоричната воля на министър-председателя на България.

 

Очаквано директивата на Бойко Борисов и Цветан Цветанов е предизвикала брожение в ПГ на ГЕРБ, тъй като в огромната си част депутатите са категорично против Истанбулската конвенция. Те са против въвеждането на „социалния пол“ за сметка на биологичните „мъж“ и „жена“ и са изпаднали в недоумение от поведението на ръководството на партията.

 

Ако документът бъде приет, управляващата партия рискува да попадне в комбина с ДПС и Воля, тъй като срещу „социалния пол“ твърдо са БСП и партиите от „Обединени патриоти“. 

 

Решението на Централния съвет на ДПС от понеделник е 25-те депутати на Движението също да гласуват "под строй" за Конвенцията. В партията дори не са приели доводите на богослова Йордан Цонев поне да изрази личната си позиция в залата.

Веселин Марешки също обяви, че групата му ще подкрепи конвенцията. Поне към този момент.

 

Председателят на Комисията по външни въпроси към Народното събрание Джема Грозданова обясни пред Епицентър.бг, че парламентарната група на ГЕРБ има решение да подкрепи Истанбулската конвенция. „Документът е подписан от наш министър (от правосъдния Екатерина Захариева в кабинета „Борисов 2“ - б.р.) преди една година и 8 месеца и е крайно време време тя да бъде ратифицирана“, заяви Грозданова. Като пропуск тя обясни липсата на разяснителна кампания и пояснения, които са довели до неоснователни притеснения в обществото.

 

Народната представителка обясни, че днес конвенцията ще бъде разгледана и по всяка вероятност одобрена от Комисиите по правни въпроси и по външна политика, а в четвъртък предстои да бъде обсъдена във водещата - тази по вероизповеданията и правата на човека. „Съгласно правилника на Народното събрание 24 часа след приемането на даден законопроект или нормативен акт, той може да бъде гласуван в пленарна зала“, поясни председателката на вънщната комисия в 44-ото НС.

 

Джема Грозданова бе категорична, че тя не е получавала SMS от лидера на ГЕРБ и заместника му.

 

Дебатите по Истанбулската конвенция предстоят. Те са свързани и със създаването на институции, които да помагат на жертвите на насилие“, обясни народната представителка.

Грозданова добави, че в момента единствено няколко фондации на доброволни начала оказват грижи и съдействие на жертви на насилие или на домашно насилие.


От категорията

Кирил Петков обобщава: Разговорите до този момент са мегаконструктивни (ВИДЕО)

-1637480406.png

Дискусията води съпредседателят на "Продължаваме промяната"

26 ноем. 2021 | 15:53

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Корнелия Нинова

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Нинова-1637912037.jpg

Малко сред 23 часа харвардците паркират колата си пред главния вход на ...

26 ноем. 2021 | 09:30

Искра Михайлова: България няма да се радва на парите от бюджета на ЕС през 2022 година

-1634492680.jpg

Не са договорени оперативните програми, Планът за възстановяване все още не е ...

26 ноем. 2021 | 22:06

Шофьорите на изгорелия автобус не са били служители на „Беса Транс“, единият бил с изтекла книжка

-1637670888.jpg

Според публикуваното в медиите единият от шофьорите е Кадрим Мемеди, той е на ...

26 ноем. 2021 | 22:05