Снимки: Правителствена информационна служба

Работа в двете посоки по АМ „Хемус“ започва от 10 юни

Борисов: Историята ни показва, че в условията на мир има просперитет (СНИМКИ, ВИДЕО)

5345 | 1 юни 2020 | 14:13

Българският премиер и сръбският президент пристигнаха във Велико Търново, почетоха Св. Сава

Снимки: Правителствена информационна служба-1591011218.jpg-1591012848.jpg-1591012821.jpg-1591012783.jpg -1591010181.png

Историята ни показва, че в условията на мир има просперитет. Днес правим заедно газопроводи, магистрали, жп линии, инвестиции и разбира се това ще доведе и до повече туризъм. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти във Велико Търново, където заедно с президента на Сърбия Александър Вучич поднесоха цветя на саркофага на свети Сава Сръбски в църквата „Св. 40 мъченици“, съобщиха от правителствената информационна служба.

 

Борисов и Вучич поднесоха цветя и на гроба на цар Калоян, който също се намира в църквата. Заедно с тях беше и кметът на Велико Търново Данаил Панов. 

 

Работа в двете посоки по АМ „Хемус“ започва от 10 юни. Това обяви пред журналисти в старата столица премиерът Бойко Борисов, предаде Радио „Фокус“ – Велико Търново. 

 

Министър-председателят е в града заедно с президента на Сърбия Александър Вучич, с когото заедно посетиха и саркофага на Св. Сава, който се намира в двора на църквата „Св. 40 мъченици“.

 

Сръбският президент припомни пред медиите, че светецът е една от най-важните личности в историята на неговата страна – човекът създал самостоятелната сръбска православна църква през 1219 година. Освен това Вучич обеща и да работи популяризиране на поклоническия туризъм и за привличането на повече сърби, които да гостуват у нас.

Борисов заяви, че след като автомагистрала „Хемус“ е готова, туристите от западната ни съседка ще преминават през Велико Търново на път за Черноморието.


„Когато хората тръгнат от Белград към Варна на море със сигурност ще спрат в Търново, за да се поклонят на Св. Сава, и обратното. Важно е за двата народа да пазят връзката си. Важно е за сръбския народ да знае, че тук е починал един от техните светци. В условията на мир, а по времето на св. Сава, между двата народа е било мир – по времето на Иван Асен II и Сърбия има просперитет, както и България. Минали сме през много глупости, били сме се, трепали сме се, изклали сме се, на дали някой е останал доволен и от двете държави. Затова днес работим заедно - правим газопроводи, магистрали, жп линии, инвестиции и това ще доведе повече туристи“, каза още премиерът Борисов.

След това двамата лидери отидоха на работен обяд заедно с кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов.

 

Борисов и Вучич изразиха удовлетворение, че динамиката на отношенията между България и Сърбия е на необходимото ниво, дори и в условията на епидемия от COVID-19, съобщи правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов отбеляза мобилизацията на страната ни в борбата срещу коронавируса, както и значението на солидарността и взаимопомощта между държавите в условията на пандемия. Министър-председателят акцентира върху бързата реорганизация в българското производство, така че то да започне изработката на защитни средства за борещите се на първа линия срещу заразата. Обезпечавайки българските нужди за кратко време, страната ни имаше възможност да окаже подкрепа и на други държави, включително Сърбия. В потвърждение на приятелските отношения и в дух на взаимопомощ в началото на месец май България направи дарение от 132 защитни комплекта за медицинския персонал на първа линия в здравните домове на Босилеград и Цариброд, в болниците в Пирот и Сурдулица, в медицинския център в Звонци. Подготвя се и ново дарение.

Министър-председателят Борисов изтъкна значението на туристическия сезон и обмена на туристи със Сърбия. Премиерът отбеляза, че страната ни ще стартира летния сезон при спазване на здравните изисквания и посочи, че от днес се премахва задължителната 14-дневна карантина за пътници от повечето страни от Европейския съюз, както и за други държави, включително Сърбия. „Гостите от Сърбия са добре дошли да посетят нашето море и планини“, заяви премиерът Борисов.

В рамките на работния обяд премиерът Бойко Борисов изтъкна, че България винаги е изразявала принципна подкрепа за европейския път на Сърбия. Като потвърждение на тази политика, в последните четири години страната ни е предоставила безвъзмездна финансова подкрепа по програмата Официална помощ за развитие от 2,5 милиона лева, като ще продължи да го прави и в бъдеще.

 

Припомняме, премиерът Борисов запозна сръбския президент и с напредъка по строителството на „Балкански поток“. Газопроводът е с дължина 474 км и ще премине през землищата на 11 области в страната ни. За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции – КС „Расово“и КС „Нова Провадия“.

Те ще служат за повишаване на налягането по трасето на „Балкански поток“. „Проектът е от изключително значение за енергийна сигурност на целия Балкански регион. „След малко заедно ще видим мащабите на строителството“, обърна се премиерът Борисов към президента Вучич.

 Борисов и Вучич пристигнаха във Велико Търново, където ще проведат работен обяд

Българският премиер и сръбският президент пристигнаха във Велико Търново, почетоха Св. Сава

Борисов и Вучич пристигнаха във Велико Търново

Българският премиер и сръбският президент пристигнаха във Велико Търново, почетоха Св. Сава

Борисов и Вучич пристигнаха във Велико Търново, където ще проведат работен обяд

Българският премиер и сръбският президент пристигнаха във Велико Търново, почетоха Св. Сава

От категорията

Нинова: ГЕРБ счупиха държавата. В сряда внасяме вота, подкрепете ни в деня на дебатите пред НС!

Корнелия Нинова: ГЕРБ счупиха държавата. В сряда внасяме вота, подкрепете ни пред парламента!-1594538054.jpg

Истинските причини са погубното и корумпрано управление на ГЕРБ.Призовавам ...

12 юли 2020 | 10:08

COVID-19: 211 са новите случаи у нас, няма починали

COVID-19: 211 са новите случаи у нас, няма починали-1594531778.jpg

Най-много са новозаразените в София - 94, следвани от Пловдив - с 23 и ...

12 юли 2020 | 08:27

Корнелия Нинова покрусена се прощава с учителя-символ Гергина Тончева

Корнелия Нинова покрусена се прощава с учителя-символ Гергина Тончева -1594580834.jpg

Основателката през 1977 г. и първи директор на Националната гимназия за древни ...

12 юли 2020 | 22:05

Почина филантропът-милионер Игнат Канев

Почина големият бизнесмен Игнат Канев-1594578987.jpg

През 90-те години на 20 век Игнат Канев изпраща огромно количество ...

12 юли 2020 | 21:05