Кадър: Фейсбук

Бойко ще стане най-популярния политик в Сърбия, шеговито каза Вучич (СНИМКИ, ВИДЕО)

Вучич в джипа на Борисов инспектира "Балкански поток": Много съм щастлив как вървят проектите!

7806 | 1 юни 2020 | 12:31

България е най-добрият приятел на Сърбия, заяви президентът. "Където има газопроводи, няма война", каза премиерът

Кадър: Фейсбук-1591004379.jpg-1591009067.jpg-1587846908.jpg

Премиерът Бойко Борисов качи президентът Александър Вучич в автомобила си за инспекцията на "Балкански поток".

След кратка двустранна среща двамата инспектираха по въздух напредъка по изграждането на АМ „Европа“ и „Балкански поток“.

"Където има газопроводи, няма война", каза Борисов.

 

Преди да направят изявления пред журналисти, премиерът Борисов обеща да покаже на Вучич манастира "Св. Сава". "Да видиш как в България тачим и сръбските светци", каза Борисов.

 

"Бойко ще стане най-популярния политик в Сърбия", шеговито каза Вучич.

 

Сръбският президент заяви още, че е много щастлив за посещението си и отчете, че никога досега не е видял толкова много от България, колкото днес.

"Ние сме истински братски и приятелски народи. Благодаря на премиера Борисов за енергията и ентусиазма, с която работи и за помощта, която оказва на нашия народ. Той издигна на много високо равнище нашите отношения. Днес разгледахме два много важни общи проекти за България и за Сърбия. Магистралата от Белград до София и от София до Белград само за 3 часа ще свързва двата ни народа. Много съм щастлив как вървят проектите", заяви Вучич.

Той отчете, че инвестицията в Балкански поток е много съществена и ще има дълготраен и стратегически ефект върху икономиките на двете страни, дори и хората в момента да не усещат и да не осъзнават напълно това. 

 

"Премиерът Борисов е носител на най-високия сръбски орден и показва, че заслужава това отличие всеки ден. Благодарение на него народите ни си помагат, както никога досега. С лупа да търсите човек в Сърбия, който да каже нещо лошо за България, няма да го намерите. Сърбите обичаме България и благодарим на премиера Борисов, че ни помага. Много добре ни вози и в джипката", каза Вучич. 

 

Борисов отбеляза, че днес е първи юни и отново поздрави децата за празника.

 

"Символично сваляме днес карантината и даваме пример българите и сърбите да започнат отново да почиват, работят и да се веселят заедно. Надявам се тази символика да помогне да забравим коронавируса", каза премиерът. Той каза, че въпреки кризата и епидемията, работата по двамата важни проекта, видяни днес, не е спирала нито за момент, както и на други значими проекти в България. 

 

"Ще посетим заедно манастира "Св. Сава", за да види президентът как почитаме и сръбските светци. Още веднъж честит първи юни на децата и успех на зрелостниците на матурата, която също се провежда днес", каза Борисов.

 

"Не е имало възпротивяване, защото това се случва само когато има нечестни процедури или корупция. За "Южен поток" знаете, че беше спрян заради корупционни практики в търговете. Сега на връзката ни с Гърция, където се работи по същия начин, 250 млн. евро влага България, а и двата лота ги печелят гръцки компании. Гръцки са и тръбите. 

Тук спечели Саудитска Арабия и с президента като вървяхме, видяхме и араби, и италианци, и гърци. Над 1200 души работят и затова с очите си исках да види президента Вучич с очите, че е така до Варна. Дано си е заминала короната и макар и с малко закъснение заради нея, вярвам, че ще справим м срок. Компресорите дойдоха, фундамента на компресорната станция е готов", отчете Борисов.

 

Според него до края на годината ще може да се направи една среща на границата и да се даде старт.  

 

"Лично съм говорил с президента Тръмп, както и с вицепрезидента по този въпрос. Балкански поток пренася газ на Балканите. Заедно с газов хъб "Балкан", за което се отпуснаха пари от ЕК, този проект е заложен заедно. "Булгартрангаз" стана бенефециент на още 6 млн. евро от ЕК за връзката с Ниш. Така че това показва дали има одобрение до колкото е важен този проект за региона и за ЕС.

С този газопровод може да се вози и руски газ, и азерски. Така че той гарантира и диверсификация за целия регион. Не случайно проведохме преговори с "Газпром" и с 42 процента свалихме цената. Всичко се прави чисто и прозрачно пред очите на ЕК и на всички нас. Заявих и в Белия дом защо това е добре за региона и затова вложихме и половин милиард лева в интерконектора с Гърция, за да е гарантирана тази диверсификация", уточни Борисов на въпрос дали САЩ няма да наложат санкции на проекта заради преноса на руски газ.

 Борисов качи Вучич на джипа за инспекцията на "Балкански поток" (На живо)

България е най-добрият приятел на Сърбия, заяви президентът. "Където има газопроводи, няма война", каза премиерът

От категорията

Нинова: ГЕРБ счупиха държавата. В сряда внасяме вота, подкрепете ни в деня на дебатите пред НС!

Корнелия Нинова: ГЕРБ счупиха държавата. В сряда внасяме вота, подкрепете ни пред парламента!-1594538054.jpg

Истинските причини са погубното и корумпрано управление на ГЕРБ.Призовавам ...

12 юли 2020 | 10:08

COVID-19: 211 са новите случаи у нас, няма починали

COVID-19: 211 са новите случаи у нас, няма починали-1594531778.jpg

Най-много са новозаразените в София - 94, следвани от Пловдив - с 23 и ...

12 юли 2020 | 08:27

Корнелия Нинова покрусена се прощава с учителя-символ Гергина Тончева

Корнелия Нинова покрусена се прощава с учителя-символ Гергина Тончева -1594580834.jpg

Основателката през 1977 г. и първи директор на Националната гимназия за древни ...

12 юли 2020 | 22:05

Почина филантропът-милионер Игнат Канев

Почина големият бизнесмен Игнат Канев-1594578987.jpg

През 90-те години на 20 век Игнат Канев изпраща огромно количество ...

12 юли 2020 | 21:05