Българската делегация начело с премиера Бойко Борисов кацна в Сеул

В рамките на визитата той ще проведе срещи с премиера Ли Нак-йон и с президента Мун Дже-ин

Борисов кацна в Сеул, започва първата визита на български премиер в Южна Корея (ВИДЕО)

6937 | 24 септ. 2019 | 20:19

В правителствената делегация са вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на транспорта Росен Желязков и министърът на икономиката Емил Караниколов


Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Република Корея, където ще бъде на официално посещение през следващите три дни. Визитата на българския премиер е първа по рода си в историята на дипломатическите отношения между двете страни и се осъществява в навечерието на 30-тата годишнина от тяхното установяване през 2020 г. в отговор на отправената покана от корейска страна.


Днес започва четиридневното му посещение начело на правителствена делегация, в която влизат четирима министри: вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на транспорта Росен Желязков и министърът на икономиката Емил Караниколов.
Целта на посещението е разширяване на сътрудничеството между България и Република Корея в политическия, икономическия и културния диалог между двете страни.

В рамките на визитата Борисов ще проведе срещи с премиера Ли Нак-йон и с президента Мун Дже-ин.

Посещението ще започне с полагане на венец от министър-председателя на България на главната мемориална кула на Националното гробище на Сеул. След това програмата за първия ден предвижда  посещение в Центъра за научноизследователска и развойна дейност на компанията „Hyundai Motor Group“ в град  Хуасан и посещение Световната централа по таекуондо KUKKIWON. 

 

Разбира се, основиното очакване са разговорите с концерна “Хюндай”. Още миналия месец Борисов съобщи, че се подготвя южнокорейска инвестиция в размер на 1,5 млрд.щ.д. в завод у нас за производството на батерии за електромобили. Процесът по реализацията на проекта го движи министърът на икономиката Емил Караниколов. 

 

Южнокорейските партньори са поискали лично премиерът на България да дойде в Сеул и да предложи условията, които предлага България за реализирането на тази инвестиция, за която се борят и други страни, научи Епицентър. бг от правителствени източници.. Преди две седмици в България е била южнокорейска делегация, за да обиколи районите, където евентуално може да си построи заводът. Българската страна предлага това да е около Кремиковци. Разговорите са в напреднала фаза, но все още не е дошло времето за подписване на договор, разкриха пред Епицентър..бт от преговарящия екип. Условията, които предлага България, тепърва трябва да влязат за разглеждане от Управителния  съвет на ”Хюндай”.

 

Задача на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов пък е да преговаря за производство на изтребители Т-50, след като американската “Локхийд Мартин”, от която купуваме ф-16, се съгласи на тристранно сътрудничество, за което първи Епицентър.бг писа преди два дни. 


България отдава приоритетно значение на развитието на търговско-икономическото и научно-техническо сътрудничество с Република Корея. Политиката на правителството е насочена към ускоряване на възможностите за икономически растеж, посредством увеличаване на ПЧИ с цел Корея да стане една от 10-те топ дестинации за ПЧИ.

Икономиката на Република Корея е част от Четирите азиатски тигъра, скачайки средно с 10% на година за повече от 30 години в период, наречен „Чудото на река Хан“.

По данни на БНБ за периода 1996 г. – 2018 г. нетният поток на преките инвестиции от Южна Корея в България възлиза на 212.2 млн. евро. По обем пазарът е нараснал 15 пъти през последните 20 години.

През първите четири месеца на 2019 година двустранната търговия е на стойност 81 млн. щ.д. Износ т на България за периода е 27,6 млн.щ.д. , която е ръст от 44.5% спрямо същия период на преходната година. Вносът от Корея се равнява на 53,4 млн.щ.д.

През 2018 година стокообменът е на стойност 286.6 млн.щ.д., отобелзвайки ръст от 47.6% увеличение спрямо 2017 година.

Една от значимите южнокорейски фирми, инвестирали в България, е “Хюндай хеви индърстрийз”, производител на трансформатори и стъпални регулатори с над 60годишен опит. През 2001 г. българската фирма дотгшна стнадартите на фирмата-майка и името й е променено на “Хюндай Хеви Индърстрис КО. България”. Капиталът на компанията е в размер на 12 млн.лв, в нея работят над 600 души и е водеща по приходи в отрасъла.

Достигнатото ниво на корейските инвестиции в България обаче далеч не отговаря на възможностите на страната. Българското правителство е убедено, че има потенциал за привличане на мащабни корейски инвестиции в перспективни сектори у нас.

Като високо индустриализирана страна с динамична икономика, която е основен фактор за растежа в Източна Азия, Република Корея е наш стратегически икономически партньор в региона.

Насърчаването на стокообмена с тази държава е приоритет заедно с привличането на южнокорейски инвестиции.

Република Корея има договори за свободна търговия със 75% от икономиките по света и е единствената държава от Г-20, която търгува едновременно с Китай, САЩ и Европейския съюз.

Южна Корея в момента е петият най-голям износител и осмият най-голям вносител в света.

Това е страната с най-голям бюджетен излишък от членовете на Г-20 и страната с най-висок кредитен рейтинг в Източна Азия.

 
В световен мащаб Република Корея е на челните места и по лична безопасност, образование, сигурност на работното място, лесно развиване на бизнес, и е на първо място по качество на здравеопазването в света. 

В 20-членната бизнес делегация, която придружава премиера Борисов, влизат:

- председателят на АИКБ Васил Велев,

- шефът на БСК Радосвет Радев,

- председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов,

- председателят на Търговска и Индустриална Камара на България и Корея Калин Дамянов,

- изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев,

- управителят на Национален институт за изследване на вино, спиртни напитки и етерични масла Венелин Георгиев,

- изпълнителният директор на Геотехмин ООД Доменик Хармес,

- търговският директор на ЦЕРБ ЕАД Надежда Белелиева,

- изпълнителният директор на АСПА Инженеринг Бойко Милев,

- изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на МСП Бойко Такив,

- председателят на Агенцията за инвестиции в строителството Генка Събева,

- изпълнителният директор на Булгарконтрола АД Веселин Балджиев.

Ръководител на бизнес-делегацията е Бойко Таков, който ще подпише в Сеул Меморандум за разбирателство с Корейската агенция за търговия и инвестиции и Корейската асоциация на вносителите.

Стамен Янев ще подпише меморандум за разбирателство с Корейската агенция за търговия и инвестиции.

По време на бизнес-форума Стоян Янев ще представи възможностите за инвестиции в България и интереса на България към корейски инвестиции в областта на машиностроенето, електроника и ИКТ, иновации, медицински и здравни технологии, образование и наука.


 


От категорията

Главният секретар на президента Димитър Стоянов е с Covid-19, Радев се самоизолира

Главният секретар на президента Димитър Стоянов е с Covid-19, Радев се самоизолира-1603974657.jpg

Президентът и служителите, с които е бил в контакт, преминават в самоизолация и ...

29 окт. 2020 | 14:28

Само прокурори влизат в Европрокуратурата, стават част от държавното обвинение в България

Само прокурори влизат в Европрокуратурата -1603973864.jpg

Европейските делегирани прокурори ще бъдат единствено магистрати, част от ...

29 окт. 2020 | 14:10

Премиерът: Разпоредил съм да се разгледа възможността ДДС за храната по домовете също да стане 9%

Сн. Фейбсук-1604003627.jpg

Вече четвърти ден, в който съм болен, но мога да си изпълнявам задълженията, ...

29 окт. 2020 | 22:31

Борисов пред лидерите от ЕС: Настоявам за пълна прозрачност по отношение на снабдяването с ваксини

Сн. фейсбук-1603999455.jpg

Трябва да се стремим да осигурим лесен достъп до ваксините за всички европейски ...

29 окт. 2020 | 21:23