След 31 януари ще решаваме какво можем да отворим, обяви премиерът

Борисов: На 31 януари решаваме за мерките. Ние засега сме като оазисче (ВИДЕО)

4536 | 21 ян. 2021 | 10:27

Компромис може да направим единствено за образованието, дължим го на това поколение, изтъква министър-председателят


Борисов съобщи на пресконференция дали предстои разхлабване на мерките.

 

Премиерът застана пред медиите преди видеоконферентната среща на Европейския съвет.

След 31 януари ще решаваме какво можем да отворим, обяви премиерът.

 

Ние засега сме като оазисче, изтъкна Борисов.

В България максимално щадим психическото здраве на гражданите, посочи премиерът, сравнявайте строгостта на мерките у нас и в други държави в ЕС.

 

Борисов посочи, че т.нар. нов щам на коронавируса се пренася изключително бързо и това е притеснително.
„Въпреки месеците локдаун, който имат в тези държави, продължава да се качва броят на заразените, а и броят на починалите. Ние сме си дали като дата 31 януари. Компромисът, който можем да направим, свързан със здравето, е единствено образованието. Мисля, че тук с докторите намираме общ език, че по определен ред и учениците от 5 до 12 клас ще започнат да се въртят и на присъствено обучение. До 31-ви, ако вървим с тези темпове, още ще намалее броят на починалите и заразените“, посочи министър-председателят.

 

Борисов се появи отново изненадващо на брифинга за разпространението на коронавируса у нас. Той разкри, че днес сутринта е имало среща с министрите и здравните власти за отпускането на мерките. От думите стана ясно, че дискусията е била напрегната.

 

"Новият щам на COVID-19 се разпространява много бързо. Затова и рискът от ново разхлабване на ограниченията е огромен. Удължаването на мерките пък ще ни струва допълнителни 100 млн. лв., с които ще трябва да подкрепим бизнеса. Само до този момент сме дали над 1,3 млрд. лв. за социално-икономически мерки. Както и досега ще бъдем гъвкави в своите решения и ще търсим баланса между здравето на хората и икономиката. Продължавам да твърдя, че нашите мерки са най-либерални. За разлика от много други страни - заводите у нас работят и няма вечерен час. Затова успяваме да задържим най-ниския дефицит и външен дълг в Европа", посочи премиерът Борисов.

Борисов започна изказването си с напомнянето, че в Европа върлува нов щам на COVID-19. Затова у нас властите са предпазливи.

 

Компромис може да направим единствено за образованието, дължим го на това поколение, изтъква министър-председателят.

 

"Образованието на децата е наш основен приоритет. Доказваме го с действията си всеки ден. Затова и от февруари учениците от 5-12 клас се връщат в училище при строго определен ред. Лично настоявах за това пред здравните власти и Националния оперативен щаб. Продължаваме да следим всеки ден ситуацията в България. Засега единственият компромис, който може да направим, е с образованието", каза Бойко Борисов.

 

"Ваксините остават нашето спасение срещу вируса. За щастие, те ни пазят и от новия щам. Февруари и март ще получим стотици хиляди дози, пролетта ще започне и масовата ваксинация. Към момента няма забавяне в процеса по имунизация", добави министър-председателят.

 

"Засегнатите ресторанти и нощни заведения: прави впечатление, че от близо 30 000 в този бранш, 6 300 са подали заявления за подпомагане", каза на брифинга Борисов.
„Защо? Оставям на вас да прецените“, обърна се към представителите на медиите той.

Премиерът подчерта, че рисковете от новия щам на коронавируса са огромни, като обясни, че по тази причина не можем да си позволим да разхлабваме прекалено противоепидемичните мерки.
„До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Проблем е, ако едновременно с разхлабването на учениците, на фитнесите, на това, което сме намерили като компромис, доведе до леко повишаване. За радост коледните и новогодишните празници не увеличиха заболеваемостта. За радост яслите, детските градини и учениците до 4. клас включително не повишиха заразяемостта. Дай Боже, така да бъде и с другите ученици, когато ги пуснем да учат. Учениците са нещо, за което настоявам пред Щаба. Засега сме като оазисче по мерките и това, което сме направили, рискът този оптимизъм да ни накара да отпуснем много мерките може да доведе това до голяма заболеваемост, да не може да се овладее, защото новият щам заразява в пъти по-бързо. Може да доведе и до ръст в броя на починалите“, отбеляза Борисов.

 

 

 


От категорията

Отново висок брой на ковид-заразени - 2 403, ръст на пациентетите в болници - 5 009 души

-1611182783.jpg

Излекуваните общо са 208 411 души. Хоспитализирани са 5 009 души, 423 са в ...

3 март 2021 | 00:37

В София увеличават ковид-леглата в болниците, наесен може да ни се наложи реимунизация с трета доза

В София увеличават ковид-леглата в болниците, наесен може да ни се наложи реимунизация с трета доза-1614716436.jpg

По-рано днес д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в ...

2 март 2021 | 22:14

След гневната реакция на Йотова, доц.Кунчев: Тържественият ритуал на Шиипка ще бъде проведен.

След гневната реакция на Йотова, доц.Кунчев: Тържественият ритуал на Шиипка ще бъде проведен.-1614716973.jpg

Тържествата на Шипка са отменени, за да се ограничи президента, а не за да ...

2 март 2021 | 22:27

Радев търси компании за финансовото укрепването на фонда на „Три морета“

Радев търси компаниии за финансоовото укрепването на фонда на „Три морета“-1614715410.jpg

Ролята на инвестиционния съветник е важна за намиране на работещи и ефективни ...

2 март 2021 | 22:02