Снимки: Правителствена информационна служба

Премиерът разкри, че по трасето е прекаран оптичен кабел за интернет, който свързва Европа и Азия

Борисов: Президентът Радев да посети „Балкански поток“ и да види „провалената“ държава (ВИДЕО)

12351 | 23 септ. 2020 | 13:03

Понеже нямаше какво да излъжат, накрая казаха, че компанията не е от Саудитска Арабия, а руска, заяви министър-председателят по адрес на опозицията. Зам.-министърът в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия увери, че информацията не е вярна

Снимки: Правителствена информационна служба-1600860423.jpg-1600860452.jpg-1600855508.jpg

Радев да дойде за да види какво прави провалената държава. Това каза по време на инспекцията на "Балкански поток" премиерът Бойко Борисов. 

 

"Много ни е красива държавата, ама да не строиш на нея", каза Борисов, който бе на борда на хеликоптер и показа от въздуха изграждането на "Балкански поток" на делегация от Саудитска Арабия.

 

"Летиме над „Балкански поток“ с първите мъже на Саудитска Арабия", подчерта още премиерът, цитиран от БГНЕС. Той пусна видео във "Фейсбук" на живо по време на полета.

 

Пред делегацията Борисов обяви: "Чрез "Балкански поток" ще можем да пренасяме азерски, американски, катарски, израелски, руски и всякакъв друг газ. Гарантираме и 100% диверсификация на доставките, което е изключително важно за енергийната ни сигурност. Въпреки пандемията от COVID-19, работата по проекта не е спирала и повечето тръби вече са под земята. Хиляди строители и тежки машини работят всеки ден по "Балкански поток", но това не става за сметка на нашето археологическо богатство. През 2019 г. и 2020 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД възложи и финансира проучването на 87 обекта по трасето с цел недопускане на унищожаването на археологически ценности при строителството на газопровода."

 

„Остава ни само 1 км да заварим. Тук трябва да ги посети президента Радев, за да види „провалената“ държава какво прави. Тук трябва да видят тръбата в двете посоки. Само машините трябва да видят. Дори чисто технологично е интересно да се види. В последния 1 км от трасето се заварява ръчно“, допълни той.

„Над 280 км тръба са минали вече работниците и работата е безупречна и вече всичко е под земята. Сега се правят последни заварки. Нашите гости от Саудитска Арабия имат национален празник и въпреки това са тук“, каза още премиерът

 

"1400 багера и машини, поставящи тръби работят. 3000 работници", похвали се Бойко Борисов и отбеляза пред чужденците, че трябва да кажат „на принц Салман, че България не е равна“. Така и не стана ясно какво има предвид под "първите мъже на Саудитска Арабия", както и защо той разказва за проекта, при положение че той се осъществява от фирма от Саудитска Арабия..

 

Борисов разкри още, че освен тръбите, те са помислили и за младото поколение, като са прекарал оптичен кабел, който да свързва Европа с Азия и да има още по-бърз високоскоростен интернет.

 

„Възползвахме се от строежа на този газопровод, за да прокараме оптичен кабел, който да свърже цяла Европа с Азия през България и Турция, за да има висококачествен интернет. Неслучайно от хеликоптера гостите ни се възхищаваха, че дори от хеликоптера имаме интернет и можем да предаваме на живо. България е една от държавите с най-добре развита интернет мрежа и сега ще бъдем в пъти по-далеч“, допълни той.

 

След като огледаха по въздух заедно с със заместник-министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Аабед Абдулах Алсаадун, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов и представители на фирмата-изпълнител Аркад, сега премиерът ги качи в джипа, за да продължат обиколката.

 

Борисов обясни, че след като приключи работата по "Балкански поток", пътищата ще бъдат асфалтирани, за да се подобри въздуха в региона.

 

Премиерът поговори и с работник на строежа, който сподели, че е доволен от работата и му плащат редовно.

 

"От 16 държави имаме работници. Сега сме в средата на България", обясни Борисов на своите спътници.

 

"Понеже нямаше какво да излъжат, накрая казаха, че компанията не е от Саудитска Арабия, а руска", заяви министър-председателят по адрес на опозицията.

 

"Уверявам, че компанията е от Саудитска Арабия, защото аз съм неин собственик", отговори заместник-министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун.

 

Междувременно от правителствената пресслужба припомниха, че изграждането на "Балкански поток" навлиза във финалната си фаза. На територията на страната са налични всички необходими тръби за обекта и те са разнесени по трасето - над 474 км. На терен се трудят над 2 500 работници от различни страни. Наистина огромен проект, в чието изпълнение са мобилизирани 1420 броя тежка строителна механизация и специализирана техника. С реализацията на 'Балкански поток" България се превръща в регионален стратегически газоразпределителен център и гарантира диверсификация на газовите доставки.

В същото време САЩ се противопоставят на изграждането на втората отсечка на „Турски поток“, която Борисов нарича „Балкански поток“. Според Вашингтон тя е заплаха за евроатлантическата общност, защото обвързва държавите-членки на НАТО и ЕС с руския природен газ. Лично държавният секретар Майк Помпео предупреди да не се изгражда продължението на „Турски/Балкански поток“.

Обхода от въздуха Борисов направи в присъствието на зам.-министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов и представители на фирмата-изпълнител "Аркад".

Чуждестранните гости подчертаха, че сътрудничеството между Саудитска Арабия и България е важно и саудитското правителство ще продължи да покдрепя компанията "Аркад", за да приключи проектът навреме. "Благодаря за думите да разсеем една лъжа, че зад "Аркад" и Саудитска Арабия е скрита руска компания, каза още Бойко Борисов.

"Впечатляващ проект! Това заяви заместник-министърът по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун докато облитахме с хеликоптер "Балкански поток". Благодарен съм на колегите от Саудитска Арабия, че на националния си празник са в България, за да проверим заедно напредъка по изграждането на един проект с международно значение", написа по-късно във "Фейсбук" Борисов.

След това, премиерът Бойко Борисов подкара и джипа с хората от Саудитска Арабия. В него той качи и шефа на "Булгаргаз" Владимир Малинов.

Министър-председателят обясни, че "идваме да ускорим колектора за газопровод от Александрополис" и говори защо говорим за "Балкански поток. Борисов обясни, че след като приключи работата по "Балкански поток" пътищата ще бъдат асфалтирани, за да се подобри въздуха в региона. Премиерът обичайно говори и с работник на строежа, който сподели, че е доволен от работата и му плащат редовно. "От 16 държави имаме работници. Сега сме в средата на България", обясни Борисов на своите гости.

">

 

 

Работим за истинска 100% диверсификация, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес направи оглед на изграждането на „Балкански поток“, заедно със заместник-министъра по корпоративно управление в Министерство на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун и с представители на фирмата-изпълнител Аркад. Това съобщи Правителствената информационна служба.

Проектът навлиза във финална фаза и e съществена част от реализацията на газов хъб Балкан, чиято цел е да утвърди ролята на България като водещ търговски разпределителен център в региона и Европейския съюз като цяло. В днешния оглед с хеликоптер над компресорна станция „Расово“ и след това на място, на станцията за очистване на газопровода и кранов възел „Лозен“, участваха също енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

„Това е много впечатляващ проект. Изразявам благодарност от името на принца на Саудитска Арабия към премиера на България“, заяви от своя страна заместник-министърът по корпоративно управление в Министерство на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун. Той беше категоричен, че страната му ще продължи да подкрепя компанията, реализираща проекта, така че той да бъде завършен в срок и качествено. „Това е важна стъпка за сътрудничеството между Саудитска Арабия и България“, добави зам.-министър Алсаадун.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че работата по изграждането на „Балкански поток“ продължи с пълна сила дори по време на пандемията от COVID-19 и темповете се запазиха, въпреки сложността на терена. Наред с това министър-председателят отбеляза, че са предприети мерки за съхраняване на археологията, открита по трасето, а на селскостопанските производители е дадена възможност да приберат реколтата си.

Премиерът Борисов посочи, че проектът за разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбската граница е приоритетен за българското правителство. Реализацията му ще повиши сигурността на доставки на природен газ от различни източници, ще засили конкуренцията и прозрачността на пазара на природен газ, което е от полза и за потребителите. „Ще можем да доставяме газ във всички посоки: Север - Юг и Изток - Запад. Едновременно с това ще обезпечаваме от Азия до Европа“, добави Борисов. Министър-председателят напомни също така, че миналия месец „Булгартрансгаз“ ЕАД стана равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис. Активно се работи и по изграждането на интерконектора с Гърция.

За реализацията на проекта „Балкански поток“ работят повече от 2500 работници от 16 страни при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. В изпълнението на обекта са мобилизирани 1420 броя тежка строителна механизация и специализирана техника. Към момента по трасето са разнесени над 474 км тръби, от които 473,47 км са заварени. Изкопаната траншея за полагане на газопровода е с дължина 470 км, а положеният газопровод в нея е над 452 км. В повече от 423 км е извършено обратно засипване след полагането на газопровода. В момента се провеждат хидравлични изпитания на газопровода като вече са изпитани 266 км от него.

„Консорциум Аркад“, който е изпълнител на проекта, е обединение от чуждестранни компании, като негови членове са: Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия. Общата стойност на подписания договор е в размер до 1 102 203 220,11 евро без ДДС.

 


От категорията

Главният секретар на президента Димитър Стоянов е с Covid-19, Радев се самоизолира

Главният секретар на президента Димитър Стоянов е с Covid-19, Радев се самоизолира-1603974657.jpg

Президентът и служителите, с които е бил в контакт, преминават в самоизолация и ...

29 окт. 2020 | 14:28

Само прокурори влизат в Европрокуратурата, стават част от държавното обвинение в България

Само прокурори влизат в Европрокуратурата -1603973864.jpg

Европейските делегирани прокурори ще бъдат единствено магистрати, част от ...

29 окт. 2020 | 14:10

Премиерът: Разпоредил съм да се разгледа възможността ДДС за храната по домовете също да стане 9%

Сн. Фейбсук-1604003627.jpg

Вече четвърти ден, в който съм болен, но мога да си изпълнявам задълженията, ...

29 окт. 2020 | 22:31

Борисов пред лидерите от ЕС: Настоявам за пълна прозрачност по отношение на снабдяването с ваксини

Сн. фейсбук-1603999455.jpg

Трябва да се стремим да осигурим лесен достъп до ваксините за всички европейски ...

29 окт. 2020 | 21:23