Над половин милиард лева сме отделили за подпомагане на млади семейства, изтъкна той

Над половин милиард лева сме отделили за подпомагане на млади семейства, изтъкна той (Видео)

Борисов в кравеферма разяснява мерките: Всеки трябва да усети, че държавата е зад него

6090 | 18 окт. 2020 | 10:55

На фона на световната ковид обстановка ситуацията в страната е под контрол, каза той. Много бързо отпуснатите пари трябва да стигнат до семействата, посочи министър-председателят

Над половин милиард лева сме отделили за подпомагане на млади семейства, изтъкна той-1603017229.jpgБорисов, Танева, краферма-1603007947.png

Над половин милиард лева сме отделили за подпомагане на млади семейства. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на проверка във ферми на животновъди, става ясно от видеоклип, публикуван в страницата на министър-председателя в социалната мрежа „Фейсбук“. С него са министърът на финансите Кирил Ананиев и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

 

Премиерът се похвали на живо във Фейсбук, че 70 млн. лв. са изплатени на фермите по извънредна мярка за подпомагане заради Covid-19. Премиерът се възхити от модерната техника, която се използва в земеделското стопанство. "Това ли са тракторите? По-голям е отколкото от мен !", отбеляза министър-председателят и продължи: "Представи си онези хора... на времето... Белчо и Сивушка... как са орали браздата?"

Фермерът от своя страна разказа, че обработва 15 хил. декара и отглежда 400 крави за месо и мляко. "Понеже Деси от вчера ми казва, че 106 млн. са отишли за подпомагане на селското стопанство...", попита го премиерът, на което министър Танева уточни: "Той има 9000 лв., преведени по мярка Covid по Програмата за развитие на селските райони". Никой освен фермера не беше сложил предпазна маска. Всъщност земеделците отчитат, че изплащането на въпросните помощи много се е забавило, трябвало да стане още през юни.

Министрите продължиха да отчитат на глас как са подкрепили земеделските стопани, докато Борисов използва случая да погали една крава. "Ето това е приказката - на бодлива крава бог рога не дава. Вижте как са и ги отр'езали рогата", засмя се премиерът. След това накара финансовия министър Кирил Ананиев отново да каже колко милиона ще бъдат отпуснати за подпомагане на социално слаби семейства с памперси, храна и др.

Бойко Борисов не пропусна да се похвали и колко пари правителството осигурява за строителство и ремонт на манастири. "Сега ще кажат, че сме се разбрали да се облечем в жълто", пошегува се той с Десислава Танева, която също беше в жълта блуза. "Аз имам три любими ризи и си ги сменям. Написали, че ходя с една и съща риза или пускам стари снимки. Аз имам три и си ги сменям, защото са ми удобни, меки, памучни", обясни премиерът, след което живото излъчване беше спряно.

 

„504 млв. лв. са парите в тези условия на COVID-19. Никога досега не сме го правили. Това бяха времена на финансова дисциплина - трябваше да влезем в еврозоната и банковия съюз. Като видях на Съвета на Европейския съюз в какви панически действия изпадат държавите и като гледам БВП на САЩ как е минус 15%, ние влагаме всичко, което може по оперативните програми, за да може много бързо тези пари да стигнат до семействата“, посочи премиерът.

"Всеки човек трябва да усети, че държавата е зад него. Заедно ще преодолеем тази пандемия. Мислим за всеки един българин, за малките населени места, помагаме на всички. Работим на високи обороти, за да може парите бързо да стигат до хората. До края на годината сектор "Земеделие" ще получи над 1,7 млрд. лева под формата на европейско и национално подпомагане. Това е с 400 млн. лева повече от предната година. 106 милиона лева са средствата, отпуснати в подкрепа на земеделските стопани във връзка с преодоляване на последиците от коронавируса. За първи път отделяме и 1,5 млн. лева за уговяване на телета.", написа по-късно във Фейсбук премиерът.

 

Десислава Танева отбеляза, че по нова европейска програма за телета за угояване се получават по 150 лева на теле. "Следи отварянето на приема и готви документи", посъветва тя собственикът на фермата. 


"Толкова много мерки в момента има", отбеляза Борисов.

Министър Ананиев похвали Танева за добрата организация на разпределението на евросредствата по европейските програми.

Борисов заяви, че на фона на световната ковид обстановка ситуацията в страната е под контрол.

"Близо 30 000 фермери вече са получили средства по извънредната мярка за компенсиране на щетите в следствие на пандемията от коронавирус. 70 милиона лева са изплатени на хората по програмата", посочи премиерът.

"Над половин милиард сме дали на семействата заради ковид. Бяхме във времена на финансова дисциплина, но сега като гледам - брутният вътрешен продукт на САЩ на минус 16%, ние влагаме всичко, което може - по оперативните програми. Много бързо отпуснатите пари трябва да стигнат до семействата. Всеки човек трябва да усети, че заедно трябва да преодолеем това чудо гадно", заяви той.

"Всичките мерки са насочени към хората и бизнеса", отбеляза Ананиев.

Поехме ангажимент в периода на пандемията към всички земеделски производители и животновъди и сега има толкова много мерки, каза  Борисов.

„Подред карах колегите от Европа, за да ни подкрепят, защото сега отиваме на Съвет на Европейския съюз в Люксембург за новия програмен период“, посочи Борисов.

Поехме ангажимент в периода на пандемията към всички земеделски производители и животновъди – малини, ягоди, къпини, овце, кози и биволи. Министър Десислава Танева от вчера казва, че 106 млн. са отишли за подпомагане на селското стопанство. Толкова много мерки има в момента“, заяви той.

Министър Десислава Танева посочи: „Това е съвет на министрите, на който Германското председателство ни е дали задачата да постигнем частично общ подход. Това ще е на практика позицията на Съвета за обща регулация за новия програмен период. Това е изключително важно и се надявам да постигнем защита на нашите тези.

Трябва да се направи всичко възможно за облекчен режим за водни кладенци, за да могат хората да си избият сонда, да си напояват и да си гледат и животните, заяви премиерът по време на проверки във ферми на животновъди. 


Бойко Борисов се обърна към министър Танева с думите: „В петък с Емил Димитров трябва да съберете всички експерти и специалисти в областта на околната среда и правите възможно най-облекчения режим, за да може хората да си избият сонда и да имат вода, за да си напояват и да си гледат и животните“.

По темата министър Десислава Танева посочи: „Остана от срещата с браншовите организации темата за ограничаването на режима за ползване и изграждането на кладенци. В четвъртък имаме експертна среща. Трябва да финализираме и този ангажимент“, каза още тя.

По думите ѝ тази година 7 области в Източна България имат спад в добива на пшеница с над 30% заради кризата и безводието. „Всички остатъци от различните мерки за подкрепа ще ги предоставим, за да подкрепим районите, където има проблем с добива“, допълни Танева.

 

„Още 40 млн. лв. сме заделили по тази програма, която сме развили, за църкви и манастири. Общо в момента са около 199 църкви и манастири, които се ремонтират“, зави премиерът.

„За Кръстова гора сме подготвили средства за пансиона, който строят за болните вярващи хора, които идват там. В новия бюджет сме предвидили да го включим, за да продължат и да направят цялото крило“, посочи Борисов.

Десислава Танева посочи, че по първия прием са обновени 91 църкви, а сега са кандидатствали 133. „Ще осигурим и прехвърлим ресурса, за да може всички да си изпълнят проектите“, заяви тя.

 

Сушата е проблем, с който се сблъсква цяла Европа. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.


„Земеделски производители могат да разчитат на държавата и в битката със сушата. Това е проблем, с който се сблъсква цяла Европа. Експертите усилено работят по въпроса за облекчаването на режима на ползване и изграждане на собствени водоизточници като кладенци и сондажи.

 

Целта е с промени в Закона за водите да стимулираме земеделските производители да използват техни водоизточници за напояване, освен съществуващите в момента“, посочи Борисов.

„Когато се срещам с хората, се уверявам, че мерките на правителството са им от полза. Посетих ферма в Пловдивско с 15 000 декара обработваема площ, където се отглеждат 400 крави. Изпълняваме всички ангажименти, които поехме към браншовите организации“, допълни той.

 

 


От категорията

Лек спад на ковид-заразените - 1 589 за денонощието, 13 са починали

Лек спад на ковид-заразените - 1 589 за денонощието, 13 са починали-1603508028.jpg

В болниците има ръст, като към днешна дата 1 886 пациенти са настанени за ...

24 окт. 2020 | 05:50

Перник и Сливен първи затвориха барове и дискотеки

Перник и Сливен първи затвориха барове и дискотеки -1603482906.jpg

Забраняват се и празненствата на закрито, влючително сватби и кръщенета. ...

23 окт. 2020 | 22:52

Директорът на пловдивската полиция е с коронавирус

Ст. комисар Йордан Рогачев-1603568969.jpg

Тази сутрин той си е направил бърз тест, който е отчел положителен резултат

24 окт. 2020 | 22:48

Мъж със симтоми на коронавирус почина, докато болницата отказва да го приеме

-1603564407.png

От лечебницата твърдят, че нямат случай човек в спешно състояние да бъде ...

24 окт. 2020 | 21:30