Борисов нареди спиране на багерите на Рилските езера

Томислав Дончев пратил писмо до Ревизоро, правят проверка по казуса

Борисов нареди спиране на багерите на Рилските езера

7489 | 30 юни 2020 | 15:59

Преди ден в социалните мрежи се появи снимки на багер, който прави алеи в близост до рилските езера. От парка обясниха, че няма да се строи нищо, багерът е нужен за оформяне на пътеките, където ръчният труд не успява.


По нареждане на премиера Бойко Борисов се спира дейността на багерите на Седемте рилски езера, а по казуса ще има проверка. Това потвърдиха от МС пред "Монитор". 


В резултат вицепремиерът Томислав Дончев е изпратил писмо до екоминистъра Емил Димитров - Ревизоро незабавно да спре изпълнението на дейностите по проект "Устойчиво управление на национален парк "Рила" - втора фаза".
Те ще бъдат спрени до приключване на проверката.

 

Преди ден в социалните мрежи се появи снимки на багер, който прави алеи в близост до рилските езера. От парка обясниха, че няма да се строи нищо, багерът е нужен за оформяне на пътеките, където ръчният труд не успява.

 

По-рано през деня самият вицепремиер Томислав Дончев определи казуса като "грозен". Ще го проверя със сигурност, обеща Дончев, а на въпрос дали проектът не се прави само и само да се усвоят едни пари, той реагира: "Дай боже да не е така".

 

Директорът на Национален парк Рила Красимир Андонов обясни в понеделник, че тежката техника е в района заради стартирането на строителнo-рехабилитационните дейности по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“.


Проектът е на стойност близо 12 млн. лева, от които 10 млн. и 195 хил. са финансирани чрез Европейския фонд за регионално развитие на ЕС, а останалите близо 1 млн. и 800 хил. са от бюджета на България по програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

Първата копка от проекта е направена през септември 2019 г. от вече бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, който е в ареста като обвиняем по придобилото известност като „делото за боклука“.

Присъствието на багера високо в планината е във връзка с отделна част от проекта, свързана с „Инженеринг (проектиране и СМР) за рехабилитация/изграждане на съоръжения“ на стойност 3 млн. и 42 хил. лева, а изпълнител е „Юнайтед пропърти груп“ ЕООД, представлявана от Иван Сталев.

Предвидените дейности са оформяне на пътеки, полагане на каменна настилка, укрепване на ерозиралите места по трасето, изграждане на съоръжения за отводняване, монтаж на дървени мостове и скари, както и монтаж на парапети.

 

„Дейностите са по изготвен, съгласуван и одобрен идеен проект“, каза Кирилов. Той подчерта, че по време на и след края на изпълнението на проекта, достъпът до алтернативните маршрути ще бъде спрян.

На въпрос за това дали има извършена някаква екологична оценка или Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), Кирилов отговори по следния начин:
„В самия проект има становище, че отговаря на екологичното законодателство. Говорим за целия проект за всички 10 дейности“, каза Кирилов и уточни, че становището е дадено от Министерството на околната среда и водите по време на кандидастването на проекта.

„Този идеен проект е разгледан от всички компетентни институции. Има съгласуване“, каза Кирилов и уточни, че в случая става въпрос за поддържащи и възстановителни дейности на територията на националния парк, чийто възложител и изпълнител е самият парк.

„Извършва се съгласуване, задължително, което е метод на оценка, че отговаря на изискванията по екологичното законодателство“, каза още той.

Фирмата изпълнител на проекта „Юнайтед пропърти груп“ печели проект за рехабилитация на туристически пътеки по оперативна програма „Околна среда“ в началото на 2019 г. Процедурата протича в доста бързи срокове, като до фазата на отварянето на ценовите предложения всички участници без „Юнайтед пропърти груп“ са отстранени от процедурата, а някои от тях впоследствие обжалват решението на възложителя пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

„Юнайтед пропърти груп“ е свързана с бившия депутат от ДПС и общински съветник от ГЕРБ в периода 2007-2009 г. Илия Илиев. Самият той пък беше разследван за търгове на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) и изборни престъпления. Собственик на дружеството е Христо Янков, който е племенник на Илиев.

Фирмата е създадена през 2015 г., а през 2018 г. е закупена за 10 хил. лева от Янков. Дотогава тя е с приходи от 7.5 млн. лева и печалба от 2.4 млн. лева, а преди е печелила само 2 обществени поръчки.

След това в рамките на година обаче фирмата успява да победи в поръчки на стойност близо 40 млн. лева, основно свързани с ВиК дейности.

През август 2019 г. фирмата печели поръчки за доставка на релси и изграждане на укрепително съоръжение на обща стойност близо 15 млн. лева от НКЖИ.


От категорията

Нинова победи! БСП се раздели с червените барони! Конгресът изхвърли от ръководството Станишев

Конгресът категорично подкрепи следваната от Корнелия Нинова последователна политика за ярка опозиционност -1601201148.jpg

Конгресът категорично подкрепи следваната от Корнелия Нинова последователна ...

27 септ. 2020 | 12:35

Новият Националния съвет на БСП е избран, първи е Крум Зарков; Кирил Добрев влиза. Станишев - не!

Съставът на Националния съвет на БСП ще стане ясен днес-1601187782.jpg

В новия пленум са включени 185 социалисти. Част от тях - младежка квота, а ...

27 септ. 2020 | 09:20

Борисов: За българското правителство подкрепата за културата е национален приоритет

-1600440247.jpg

Въпреки голямото изпитание на пандемията, на вниманието ни продължава да бъде и ...

27 септ. 2020 | 16:35

Станишев: Опозицията загуби! Следващият Национален съвет няма да прави проблеми на Нинова

Сергей Станишевв отпадна от състава на НС на БСП-1601205080.jpg

Дълги години БСП беше единствената партия, която беше идейна, колективна, в ...

27 септ. 2020 | 14:10