Снимки Пресцентър на МС

Не ми се мисли какво ще стане след 31-ви, каза по повод на Брекзит министър-председателят

Борисов: Съпротивата срещу сделката за F-16 беше яростна и подла, но я направихме необратима!(ВИДЕО)

20544 | 7 окт. 2019 | 10:54

Всяка изоставена държава става обект на корупция, обясни премиерът защо Северна Македония и Албания трябва да са в ЕС и НАТО

Снимки Пресцентър на МС-1570445367.jpg-1570445406.jpgНе ми се мисли какво ще стане след 31-ви, каза по повод на Брекзит минист ър-председателят-1570440228.jpgБорисов: Съпротивата срещу сделката за F-16 беше яросна и подла, но я направихме необратима!-1570435933.jpg

Съпротивата срещу сделката за F-16 беше яростна и подла, но я направихме необратима, заяви премиерът Бойко Борисов на среща с членове на Американската търговска камара в България, посветена на двустранните отношенията.

 

България е предплатила американските изтребители Ф-16, за да направи сделката необратима. Целта е да не може "да се събори" договорката след подли атаки срещу управляващите и обвинения в лобизъму стана ясно от думинте на премиера пред американския бизнес у нас.

 

Бойко Борисов изтъкна, че се е направило толкова много, преди да се закупят новите изтребители F-16.

"Не се изкушихме да закупим по-стари изтребители. Можехме да дадем парите за пенсии и заплати, но нашата армия заслужава най-доброто. Подло беше, че ни обвиниха в лобизъм. При всичките ни срещи винаги сме поставяли геостратегическото положение на България, никога не е ставало дума за лобизъм или корупция", каза Бойко Борисов.

"Беше подло, беше трудно, затова с вицепремиера Каракачанов и с финансовия министър Владислав Горанов направихме необратима сделката. Каквото и да правят, не могат да я съборят. Американските ни партньори знаят за това", заяви Борисов. 

 

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изтребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.
На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

 

Временно управляващият посолството на САЩ Джъстин Фридман благодари на премиера Бойко Борисов за геостратегическото, по думите му, решение за покупка на американските самолети Ф-16. По думите му тази сделка ще помогне на страна ни по-добре да защитава своето небе, а и морските територии, ще бъдат създадени работни места.

Нашите самолети са скъпи, но това е една отлична инвестиция, защото изтребителите ни ще се върнат под формата на инвестиция в сигурността в България", заяви Ранди Хауърд, директор за бизнес развитие на "Локхийд Мартин".
"Знам, че решението не дойде лесно, отбеляза той и добави, че ще бъде разработена специална програма за обучение на пилоти и на персонала, който поддържа самолетите, ще има и подкрепа при необходимост от ремонт или друго техническо съдействие.

Когато доставим изтребителите и последното поколение радари, отбраната на страната ще бъде от последното поколение и ще отговаря на най-новите технически изисквания, увери Хауърд и изтъкна, че в процеса по сделката е било работено в сътрудничество с правителството на САЩ, използвани са били професионалисти с много опит, за да бъде сигурна българската държава ни къде отиват парите й и да се знае, че цената е справедлива.

 

В речта си пред  Американската търговска камара в България премиерът обясни защо Северна Македония и Албания трябва да са в ЕС и НАТО. Всяка изоставена държава става обект на корупция, изтъкна той.

 

Стъпваме на чистия извор - на корените, оставяме историята на историците, категоричен е министър-председателят, говорейки за българо-македонските отношения.

 

Не ми се мисли какво ще стане след 31-ви, каза по повод на Брекзит министър-председателят.

 

"Само хубави неща се чуват за нас, и само за свършена работа. Ние сме една от държавите, коите най-добре се възползваха от плана "Юнкер". Изключително големи парични потоци усвоихме", каза Борисов. 

 

Нима е лесно да направиш колектор за газов хъб? Той се строи. След 10-тина дни ще ги покажем и резултатите са впечатляващи", добави още Борисов.

"В много сфери се направиха много неща, нима не съм ги изброявал всичките? Това, което постигнахме - да признаят историята ни, от премиера Нетаняху до организации, да признават какво е направил българския народ за евреите. Не само да го признават, но и да го говорят и рекламират. Това не е лесно", сподели премиерът.

"Аз имам редкия шанс за вицепремиер да имам историк в лицето на Каракачанов. По темата трябва ли Северна Македония да влиза в ЕС и НАТО сме на едно мнение", добави Борисов.
"Няма лоши инвестиции, но са ни любими тези, които предлагат много работни места и високи заплати. Европа се отърсва от старите си доспехи и се ориентира към Запада. Ние не правим нищо без нашите съседи и другите ни партньори.


„Всички наши съседи се радват, че правим газови магистрали, защото ще се възползват от тях. Всичко е впечатляващо. Докато другите говорят, ние правим магистрали“, подчерта министър-председателят на България.

"Благодаря за добрите оценки, за инвестициите, които се правят в различните сфери. Дори износът ни за Америка е по-голям от вноса. Това показва доверието в нас и развитието на икономиката ни. Благодарим Ви и се надяваме сътрудничеството ни да продължи".

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и министри са поканени на среща с членове на Американската търговска камара в България, посветена на двустранните отношенията.

 

Тя започна от 9.00 ч. в "София хотел Балкан".

 

 Борисов на форум на Американската търговска камара в България

Всяка изоставена държава става обект на корупция, обясни премиерът защо Северна Македония и Албания трябва да са в ЕС и НАТО

От категорията

Борисов: Даваме по 50 лв. на пенсионер месечно до края на мандата, ще осъвременим пенсиите!

-1600153582.jpg

"Докато другите говорят, ние действаме и няма да допуснем компромис с ...

1 окт. 2020 | 10:28

Корнелия Нинова: Само преизчислението на всички пенсии ще осигури достойни доходи

Снимка Пресцентър на БСП-1601537407.jpg

Бъдете здрави, уважавани в обществото и обичани от близките си хора. България ...

1 окт. 2020 | 10:23

Йотова на глобален лидерски форум: Трябват адекватни решения на световно ниво за справяне с кризата

Снимка: Прессекретариат на държавния глава-1601553527.jpg

Липсват лидери с визия и със сила да вземат тежки и смели решения, а ...

1 окт. 2020 | 14:54

Поредно признание за „Софийска вода“ от ВиК общността

-1584742856.jpg

От 2010 година, когато Веолия влиза в „Софийска вода“, в ПСПВ „Бистрица“ са ...

1 окт. 2020 | 14:47