Снимки: Правителствена информационна служба

Димитър Желязков ще бъде хванат, всички ще ги хванат, увери премиерът

Борисов откри разширената газова връзка с Турция: С тиха дипломация строим газопроводи (ВИДЕО)

13658 | 3 авг. 2018 | 13:33

"И аз да погаля някоя козичка ли – мъчно ми е, но така се прави", каза министър-председателят във връзка с чумата по дребните преживни животни в Ямболско

Снимки: Правителствена информационна служба-1533298407.jpg-1533298467.jpg

Чувал съм много мои колеги през годините да говорят за доставки на газ, за проекти, но на практика нула! А днес като отворим крана, ще може да има пренос на 16 млрд. куб. метра природен газ в двете посоки. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на транзитния газопровод за Турция в участъка Лозенец – Недялско. С изграждането на 20-километровата газопроводна отсечка капацитетът за пренос на природен газ от България за Турция ще се увеличи с 1.7 милиарда кубически метра на година, съобщи правителствената информационна служба.

„Докато другите се чудят къде и какво щяло да мине, нашето вече работи“, каза премиерът Борисов и добави: „Благодаря на строителите и работниците, защото днес от всички наши съседни държави - ние сме готови!“. Министър-председателят напомни за договорките, които направихме в Анкара и в Москва, за продължението на Турски поток през нашия хъб за Сърбия, Македония, Австрия и Унгария. „Това правим в момента – по европейските правила, със санкциите на ЕК“, каза още премиерът Бойко Борисов.

"Преди няколко години, ако помните, президентът Владимир Путин посети Турция и тогава казаха, че България ще загуби всичко. Ние обаче останахме много добри приятели с Турция. С тиха, добросъседска и правилна дипломация. Не случайно президентът Реджеп Ердоган ми каза, че през България ще минава всичко. Замисли се и добави - без мигрантите. После седнах с президента Путин и чертахме. През цялото време не спряхме и да строим. Вече можем да получаваме газ от Азербайджан, Русия, Турция", обяви Борисов.

 

Сега трябва да почнем да готвим времето, когато ще затворим тези реактори и на тяхно място ще имаме вече нови, каза още Борисов.

„Това са именно договорките, които направихме в Анкара и Москва за продължението на „Турски поток“ през нашия хъб за Сърбия, Македония, Австрия и Унгария. Това правим в момента и то по европейските правила, със санкциите на ЕК, по тези модели. Факт е, че докато другите още се чудят къде и какво щяло да мине, нашите вече работят. С тези най-мощни американски компресори, само с още два можем да бутаме по цялото трасе – оттук до Солун, Белград. Много по-голяма делегация от моята е тук, защото те знаят какво сме направили. Сега правим същото с електропреносната система, намерим ли добър, знаете какво правим по „Белене“. Имаме освен за българския, готов пазар“, коментира Борисов и подчерта, че това е добре за целия регион.

„Днес върнахме България оттам, откъдето преди няколко години вследствие на много студената война, България беше загубила всичко. Много усилия ми е струвало това, защото виждате крайния резултат. Много разговори. Някога като пишем книга, ще го напишем. По начина, по който се развиват икономиките, на нас ще ни трябва още енергия. Сега трябва да почнем да готвим времето, когато ще затворим тези реактори и на тяхно място ще имаме вече нови. Конкуренти винаги сме, това е бизнесът, но в случая поради геостратегическото положение, сме много здраво свързани партньори. Много сме напред, но не мога към днешна дата да кажа толкова процента ще минават през газовия хъб“, каза още Бойко Борисов.

Димитър Желязков ще бъде хванат, заяви Борисов във връзка със специализираната акция, която бе проведена в Бургаско. Относно това защо е допуснато Димитър Желязков да напусне страната и ще търси ли отговорност от ръководството на МВР за това, Борисов коментира: „Ще го хванат. Знам, че това ви е по-интересно. Има МВР, главен секретар – те могат да обяснят всичко, но вие си нямате на представа колко усилия струва това, което направихме днес“.

На въпрос относно сезона и опасността от пожари, премиерът коментира, че има отпуснати достатъчно средства, за да може да се преправят хеликоптерите „Кугър", за да могат да гасят евентуални пожари. Борисов се обърна към журналисти и заяви, че като го видят само го изпитват. „Питайте Каракачанов. Колкото пари искаха толкова дадохме Имаме 14 „Кугъра" – най-модерните хеликоптери в света. Кой ги е приземил, защо сме купили 14 „Кугъра“-а и само 4 летят, а другите стоят и не мърдат, за какво са ги купували? Така са подписвали договори. Днес имаме празник нека се порадваме", добави министър-председателят.

"Правим всичко по европейските правила. Използваме най-добрата техника. Тези американски компресори са най-добрите. Не спираме да разговаряме с турските и руските колеги, а същевременно и не спираме да строим. Не случайно, когато разговарях последно с президента Ердоган, той ми каза: Ние така-така, леко-леко, а вие вече сте готови. Виждате какво правим и с "Белене". На икономиката ще ни трябва още електроенергия. Трябва да сме готови за спирането на блоковете на "Козлодуй" след време. С Турция сме и конкуренти на енергийния пазар, това е нормално. Но сме и много здраво свързани енергийни партньори", разкри пред журналисти Борисов след официалната церемония по откриването.

"И аз да погаля някоя козичка ли – мъчно ми е, но така се прави", каза Борисов във връзка с чумата по дребните преживни животни на територията на област Ямбол, цитиран от Агенция „Фокус“. „Има си независими държавни експертни организации, които действат по книгата. Не случайно дойдоха от ЕК и много ясно казаха, че всички мерки и действия са абсолютно правилни. Какво да се изказвам? И аз да погаля някоя козичка ли? Случват се такива неща“, заяви премиерът. „Така се действа и в Турция, и в Гърция, и в Румъния. Престанете да си играете със страховете на хората. Това е казала науката към днешна дата, ние сме спазили всичко, което е казано. Мъчно ми е, но така се прави“, поясни Борисов.
 

"Разширяването на Транзитния газопровод за Турция е ключово за развитието на съществуващата междусистемна свързаност. Капацитетът за пренос на природен газ от България за Турция се увеличава с 1.7 млрд.м3/год след модернизацията на газопровода в участъка „Лозенец” – „Недялско”. На втория етап ще бъдат модернизирани станциите в Лозенец, Ихтиман и Петрич. Близо 80% от компресорните станции в региона се намират именно в страната ни и трябва да запазим този капацитет", написа по-рано във Фейсбук премиерът Борисов.

20-километровият участък е завършен предсрочно с четири месеца. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на откриването. С новите мощности България ще може да транспортира за южната ни съседка 1.7 млрд куб метра газ на година, уточни тя.

Държавната компания „Булгартрансгаз“ днес пуска официално разширение на транзитния газопровод до Турция. Тръбата е дълга 20 километра между компресорна станция Лозенец и Недялско. След разширяването на газопровода ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14 млрд. куб. м на 15,7 млрд. куб метра годишно. Освен това ще може да се пренася синьо гориво и в обратна посока - от Турция към България.

Петкова подчерта, че този проект е от общ интерес за целия ЕС, и добави, че това е втората междусистемна свързаност на България със съседна страна. През 2016 г. официално беше открита газовата тръба с Румъния. 

 Борисов откри разширената газова връзка с Турция: С тиха дипломация строим газопроводи

"И аз да погаля някоя козичка ли – мъчно ми е, но така се прави", каза министър-председателят във връзка с чумата по дребните преживни животни в Ямболско

От категорията

Валентин Златев поема контрола над "ЛУКОЙЛ България" и "ЛУКОЙЛ Нефтохим"

Валентин Златев-1481721727.jpg

В рамките на плановата ротация на ръководни кадри в системата на ПАО ЛУКОЙЛ, ...

19 апр. 2019 | 19:03

"Турски поток" може да доставя газ на Гърция през България

-1550226926.jpg

Атина може да получава синьо гориво и през Трансадриатическия газопровод, ...

19 апр. 2019 | 13:01

Камарата на строителите кани Йончева да даде доказателства за твърдения, уронващи престижа на бранша

-1539698383.jpg

Строителите отново се обръщат с искане тя да предостави пред компетентните ...

19 апр. 2019 | 21:21

България спечелила 7 арбитража с искове срещу нея за 1,5 млрд. евро

България спечелила 7 арбитража с искове срещу нея за 1,5 млрд. евро-1555658644.jpg

Последното решено дело е заведено от енергото ЕВН във Вашингтон, Султанатът на ...

19 апр. 2019 | 10:14

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


yan


4 авг. 2018 | 20:35Боже,боже, какъв олигофрен.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


4 авг. 2018 | 02:21Бай Тикво ,нищо не си договорил с Путин ,отиде при него и се върна като посран след 5 часа посещение .Истината е една , Путин ти го каза в прав текст ,транзитен газ през България за Европа като Русия ще си продава .Ние няма да продаваме нищо . от нея каквото можем да докачем като ще си го купуваме на международните цени .Така че Тикво не грамотна пак ни лъжеш на килограм ,въпросът е дали ние ти вярваме


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър Петров


3 авг. 2018 | 19:55Г н Борисов,не разбрах каква ви е заслугата,че ще купуваме руска газ от Турция?Естествено ,че ще е по тръба ,няма да е в кофи,но пак питам каква ви е заслугата за идването на газта от Русия през Турция?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Рада


3 авг. 2018 | 19:52Я да пробвамен ще съмне ли без Борисов.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


3 авг. 2018 | 18:12Коя наука към днешна дата е казала при резултат от аутопсията недоказал наличие на признаци, характерни за чума, животните да се избиват? В тази Център за оценка на риска работят четирима професори ветеринари, те са науката, а медиите се чудеха Д.Илиев инженер ли е , демек животновъд , или ветеринарен доктор! И вие уволнихте единственият зам.министър животновод, а оставихте икономистите! Те ли са "науката"? И престанете да се облягате на еврокомисаря по БХ, той Е ЛЕКАР ХУМАННА МЕДИЦИНА! СпЕЦИАЛИСТ ПО СЪРДЕЧНИ БОЛЕСТИ! Да ви припомня ли как Мария Габриел, завършила френска филология, стана комисар по цифровизация на европазара? Гарантирам ви, че нейните познания ще се разпростират само до тези думи. Наскоро тя свърза дигитализацията с пчеларството.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


3 авг. 2018 | 15:41Според бб тихото преглътванв на антибългарската дейност на дост и дпс мит и цру е полезно и с добър резултат, отделяне на части от България!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


3 авг. 2018 | 15:30Тая карикатура на Живков е пълна гайда :) "Чувал съм много мои колеги през годините да говорят за доставки на газ, за проекти, но на практика нула!"...Ама Тиквуне, ти спря проекта Южен поток заради 3 дърти щатски сенатори! (Че ЕС не е виновен съдим по факта, че посъщите правила Северен поток има, строи се и СП2!) Къде му е на Тиквун и интерконектора с Гърция, за който ни бае 10 години? Ама той не е почван!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


3 авг. 2018 | 15:09Милата ни КРАТУНА!____Носът МУ расте с часов, не с дни! ЛЪЖЛьО гаден!!!___Никакъв хъб няма да има. С това разширение, ние се готви, да задоволяваме собствените си потребности. За транзит може да става дума, само ако Турция ни продава СОБСТВЕН газ, купен от Русия по тръбите. Това ще може да "продаваме". Газов хъб може да има или в Гърция, или в Сърбия, но не и в България. Така са решили "началниците", а КРАТУНАТА си плещи за пред държащите микрофоните патки. Аресват ГО и им се плаща да ГО аресват!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


3 авг. 2018 | 17:12""Носът МУ расте с часов, не с дни!"" Не само носът му расте, а и търбуха от многото безплатни суджуци, които му носят доброЗорно!


Marta


3 авг. 2018 | 14:52Каква тиха допломация бе БОКЛУК? Що не кажеш, че НИЕ ЩЕ КУПУВАМЕ от Турция, а не обратното както е сега. ПРОДАЖНИК мръсен си ти Бокооо....ПРОДАЖНИИИИК


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


3 авг. 2018 | 19:10Тая не се е отвързала, а премиерът не си е направил сметката, че Турция не може да ни дава газ от находището Шах Дениз 2, защото тези 15 млрд.м3 са за Италия, а втората тръба от Русия за Турция няма да се прокара без гаранция от ЕС. В същото време Б.Б. полива с котлето реверса от Турция за БГ. За кой газ?


Севтопол


3 авг. 2018 | 16:02Тая пак се е отвързала.


ПИДАЛ от Банкя


3 авг. 2018 | 14:36"И аз да погаля някоя козичка ли мъчно ми е, но така се прави", каза Борисов във връзка с чумата по дребните преживни животни на територията на област Ямбол, цитиран от Агенция Фокус . Има си независими държавни експертни организации, които действат по книгата. Не случайно дойдоха от ЕК и много ясно казаха, че всички мерки и действия са абсолютно правилни. Какво да се изказвам? И аз да погаля някоя козичка ли? Случват се такива неща , заяви премиерът. Така се действа и в Турция, и в Гърция, и в Румъния. Престанете да си играете със страховете на хората. Това е казала науката към днешна дата, ние сме спазили всичко, което е казано. Мъчно ми е, но така се прави , поясни Борисов. Д р Пламен Пасков: документи и доказателства за това има ли чума по ДПЖ в Странджа. https: www.youtube.com watch?v rJUasuQ1Hrs р Пламен Пасков: документи и доказателства за това има ли чума по ДПЖ в Странджа. ___ Източници: Евроком: Делници: http


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ПИДАЛ от Банкя


3 авг. 2018 | 14:32По плиткоумните българи, които все още вярват на най големия политически подлец и лъжец в българската история: Мутрьо на 12.10.2015 в София: Правим всичко за САЩ. Не може да сме заедно само когато обядваме. Трябва да сме заедно и в проблемите. Ние сме едно, ние сме приятели, аз иначе нямаше така да ви говоря. Признали сме Хизбула за терористична организация. СПРЕЛИ СМЕ ТРИ ГОЛЕМИ РУСКИ ПРОЕКТА. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е? През януари с.г. тогавашният вицепремиер Румяна Бъчварова заяви с апломб по повод отминалата визита на държавния секретар на САЩ Джон Кери: "Нека не забравяме, че Борисов е премиерът, който спря три големи енергийни проекта на газопровод, нефтопровод и ядрен проект. Това е силно политическо действие, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори. В световно отношение това е изключително важно решение. До този момент на България се гледаше като евентуален ск


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Севтопол


3 авг. 2018 | 16:13Пидале, като кажеш на БСП , че те въведоха плоския данък, а сега искат да го махат, те викат, че тогава е било правилно, а сега не е. Ами и при Боко е така, тогава без газови проекти и АЕЦ, обаче сега конюнктурата е друга. А БСП отменя плоския данък докато е в опозиция. Ако дойде на власт ще пее друга песен.


нане Геле


3 авг. 2018 | 14:25Щеше да бъде смешно, ако не е жалко. Това си е жив т ш К но на гол г з.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


шибания сайт на велева дълбае дъното


3 авг. 2018 | 13:46свиньо, дано от там та докарат с краката напреде. Продаде българия на ердухан и еврогейците. гад мръсна!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.