Премиерът Борисов открива утре Третия икономически форум в Делфи

Гръцкият президент Павлопулос ще бъде домакин на българския министър-председател

Премиерът Борисов открива утре Третия икономически форум в Делфи

4802 | 28 февр. 2018 | 13:53

Икономическата среща в съседна Гърция има изключително значение за перспективите в развитието на региона. Не случайно форумът често се нарича „малкия Давос".


 

Министър-председателят на България Бойко Борисов ще отрие утре вечер Третия икономически форум в Делфи, заедно с гръцкия президент Прокопис Павлопулос и еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос, бивш кмет на Атина.

 

Икономическата среща в съседна Гърция има изключително значение за перспективите в развитието на региона. Не случайно форумът често се нарича „малкия Давос.

 

Срещата на Борисов с еврокомисаря Аврамопулос е много важна, защото той е един от водещите застъпници на тезата, че е крайно време Съветът на Европейския съюз да гласува приемането на България и Румъния в Шенген.

Приемането на България и Румъния в Шенген е не само политически честно, но е и необходимо от гледна точка на сигурността“, заяви .Аврамопулос по време на дебати в ЕП.

Шенгенското пространство е едно от основните постижения на ЕС и сме твърдо решени да го защитим, съхраним и укрепим, е неговата позиция. В общо пространство без гранични проверки съществуват общи заплахи за сигурността. Затова трябва да направим всичко възможно, за да запазим крехкото равновесие между свободното движение и сигурността. Можем да постигнем това единствено със съгласувана и единна шенгенска правна рамка, която включва Румъния и България, убеден е Аврамопулос.

 

Последната визита на министър-председателят Борисов в Гърция бе на 6 септември 2017 година, когато заедно със своя гръцки колега Алексис Ципрас подписаха меморандума за скоростния жп коридор, който ще свърже пристанищата на Солун, Кавала, Александруполис, Бургас, Варна и Русе. 

Според предварителните сметки на транспортните министерства проектът ще струва на България около 1 млрд. и 70 млн. евро. Очаква се целият проект да достигне около 4 млрд. евро.Очакванията се проектът да се изпълни за срок до 10 години. Според някои експерти високоскоростния жп път ще отвори директен път на Гърция към руските пазари.

 


От категорията

Искра Михайлова в Бяла Слатина: Бойко, твоята паяжина започва да се разкъсва вече!

Искра Михайлова в Бяла Слатина: Бойко, твоята паяжина започва да се разкъсва вече!-1634492680.jpg

Оттук нататък всичко зависи от нас, българите. Бойко Борисов не може да бъде ...

17 окт. 2021 | 20:43

Полк. Митева: Уморихме се от рестарт на системата. Трябва да надграждаме

Кадър: Нова.тв-1634487951.jpg

По отношение на кампанията тя сподели, че се страхува, че може да направи ...

17 окт. 2021 | 19:24

Румен Радев от Черни връх: Ще видим слънце и ще дишаме свободно, само ако бъдем единни (Видео)

Сн. Пресслужба-1634480704.jpg

България е в преход от авторитарен режим към демокрация, от произвол към ...

17 окт. 2021 | 17:24

Венцислав Сивов: ВМРО винаги се е борила за отстояване на националните интереси и защита на Родината

Венцислав Сивов: ВМРО винаги се е борила за отстояване на националните интереси и защита на Родината-1634484758.jpg

Листата с кандидатите за народни представители е съставена изцяло от наши ...

17 окт. 2021 | 18:32