Премиерът поздрави Стево Пендаровски с ратифицирането на договора за НАТО Снимки: Фейсбук

Премиерът се видя със Стево Пендаровски на световната конференция по сигурност в Мюнхен

Борисов поздрави македонския президент с ратифицирането на договора за членство в НАТО

1753 | 14 февр. 2020 | 17:16

35 държавни глави са сред 500-те световни лидери, политици и официални представители, които присъстват на тридневния форум до неделя

Премиерът поздрави Стево Пендаровски с ратифицирането на договора за НАТО Снимки: Фейсбук-1581693455.jpgБорисов разговаря и с министъра на европейската интеграция на Сърбия Ядранка Йоксимович-1581693493.jpg

"Поздравих президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски с ратифицирането на договора за членство в НАТО от парламента на страната. България през годините последователно подкрепяше усилията на всички страни от Западните Балкани за членство в ЕС." Това написа в профиласи във Фейсбук премиерът Бойко Борисов, който участва в Световната конференция по сигурността в Мюнхен.

"Надявам се съвместното домакинство със Северна Македония на Берлинския процес тази година да даде нов тласък на страните от региона по пътя им към европейската интеграция", написа още премиерът.

Той разговаря и с министъра на европейската интеграция на Република Сърбия Ядранка Йоксимович.

"Важно е темата за европейското бъдеще на страните от Западните Балкани да остане високо в дневния ред на Европейския съюз. България ще продължи да подкрепя страните от региона в процеса по европейска интеграция, защото само така може да се гарантира траен мир и просперитет", отбеляза Борисов.

35 държавни глави са сред 500-те световни лидери и политици, които присъстват на тридневния форум до неделя, отбелязва БНР.

Държавният секретар на САЩ Мак Помпео, френският президент Еманюел Макрон, генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенберг, украинският държавен глава Володимир Зеленски и външните министри на Русия, Иран и Индия са в Мюнхен, както и българският дипломат №1 Екатерина Захариева.

Тази година форумът започва с панел за идентичността и целта на Запада, който се очаква да отрази увеличаващата се схизма в трансатлантическите отношения и световния ред след Втората световна война.

В близо 100-страничния доклад за дискусиите в Мюнхен изтъкнати икономисти и специалисти по сигурността твърдят, че общественият модел на Запада е пред разпад. И очертават четири основни причини: растящ национализъм, оспорвана глобализация, военно въздържане на Запада и намаляваща солидарност като основна градивна единица на западното общество.

Социологическо проучване по поръчка на Мюнхенската конференция по сигурността показва, че западните общества предпочитат да не се наместват в световните конфликти, като търговския спор между Съединените щати и Китай и взаимните обвинения между Вашингтон и Москва.

До края на днешния ден е предвиден дебат за мултилатерализма, сигурността на Западните Балкани и Либия.

Американският държавен секретар Майк Помпео и министърът на отбраната Марк Еспър ще направят ключови речи този уикенд, а очакваното основно послание е, че Китай използва 5G технологиите за да засили влиянието си, икономическата агресия и шпионажа, което не е в интерес нито на Съединените щати, нито на Европа.

Непосредствено преди началото на форума Международния институт за стратегически изследвания във Вашингтон излезе с доклад, който посочва, че разходите за отбрана в света са се увеличили с 4% през 2019-та - най-големият ръст от 10 години. Най-голямо е увеличението в бюджета за отбрана на Съединените щати и Китай.

На 15 февруари на специална церемония в кулоарите на форума Захариева ще връчи най-високото отличие на МВнР - почетния знак „Златна лаврова клонка“, на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер.

 


От категорията

Борисов: 10 млн. лева от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат пренасочени за туризъм

Сн. Министерски съвет-1596451896.jpg

Определени са вече и критерии за кандидатстване на фирмите от сектора. Очаква ...

3 авг. 2020 | 13:50

Иван Костов: Борисов е в трудна ситуация. Вървим с бърки крачки към политическа криза и хаос

Иван Костов Снимка: БНР-1596450844.jpg

Според него „има огромна несвършена работа“ в Министерството на труда и ...

3 авг. 2020 | 13:33

Ден 26-ти. "Отровното трио" поиска свикване на парламента, петима протестиращи обявиха гладна стачка

Ден 26-ти. "Отровното трио" поиска свикване на парламента, петима протестиращи обявиха гладна стачка-1596479753.jpg

Ескалации ще има всеки ден, но ние ще обявяваме ден за ден, доколкото не искаме ...

3 авг. 2020 | 21:26

Томислав Дончев за записите с Борисов: Ако съдържанието е инкриминиращо, щеше да се разследват

Томислав Дончев за проверката на записите: Ако съдържанието е инкриминиращо, щеше да се разследва -1596478180.jpg

От обвинението уточниха, че разследват само техническата част на записите, а не ...

3 авг. 2020 | 20:45