Борисов праща на депутати от БСП диск с фирми, ремонтирали „Евксиноград“

Стоян Мирчев и Явор Божанков искат информация за стопанството, както и за почивната база „Св. Св. Константин и Елена“

Борисов праща на депутати от БСП диск с фирми, ремонтирали „Евксиноград“

7342 | 12 дек. 2020 | 00:38

Караянчева този път не е върнала въпроса на депутатите от БСП, както се случва обикновено. А причината вероятно е, че те искат отговора на премиера да е писмен, т.е. на Борисов не му се налага да ходи в Народното събрание, което той ненавижда.


Премиерът Бойко Борисов прати диск на млади депутати от БСП. Причината стана техен въпрос по реда на парламентарния контрол относно управлението на стопанство „Евксиноград“ и почивна база „Св. Св. Константин и Елена“ - Варна.

Депутатите Стоян Мирчев и Явор Божанков пишат до министър-председателя: „При обикновена справка в интернет става ясно, че през годините са възлагани редица обществени поръчки, свързани с поддържане, стопанисване и ремонтиране и др. на горецитираните обекти – държавна собственост“.

И го питат: „Колко и какви обществени поръчки, касаещи цитираните обекти, са възложени през последните 10 години? Кои фирми са спечелили обществените поръчки? Кои са подизпълнителите по съответните обществени поръчки?“

Мирчев и Божанков молят Бойко Борисов да им предостави съответните договори, включително с подизпълнителите, пише Флагман.бг.

Те питат също: „Колко и какви договори са сключени /извън обществените поръчки/, свързани с управлението, стопанисването и поддържането на двата обекта – държавна собственост?“

Депутатите искат да получат и тези договори.

Любопитен момент е, че председателят на парламента Цвета Караянчева този път не е върнала въпроса на депутатите от БСП, както се случва обикновено. А причината вероятно е, че те искат отговора на премиера да е писмен, т.е. на Борисов не му се налага да ходи в Народното събрание, което той ненавижда.

Когато депутатите желаят устен отговор от министър-председателя, Караянчева обичайно отхвърля това с аргумента, че въпросът не е от компетентността на премиера.

А иначе, в случая Бойко Борисов е отговорил на депутатите, че предоставя информацията на приложен към писмото електронен носител – 1 брой диск.

С постановление на Министерски съвет от 2009 г. обектите, за които Божанков и Мирчев питат, и които дотогава са били управлявани от закритото Министерство на държавната администрация и административната реформа, са предоставени за ползване и управление на Администрацията на Министерския съвет, става ясно още от ответа.

„Със Заповед № РД-14-0300-157(1) от 22 юли 2014 г. на областния управител на Област Варна почивна база „Св. Св. Константин и Елена“ е предоставена на Министерството на правосъдието за нуждите на Прокуратурата на Република България“, пише още Бойко Борисов.

За разлика от въпроса и отговора гражданите нямат достъп до информацията в диска, изпратен от премиера на депутатите.


От категорията

Правителството реши: Бойко Рашков отново ще отговаря за провеждането на изборите

-1624003235.jpg

„Има редица мероприятия, които изискват координация между ЦИК и изпълнителната ...

23 септ. 2021 | 12:23

Пеканов с нулев интерес към проекта Петков/Василев, притеснен за европарите: Брюксел не отстъпва

-1627195554.png

„Мерките срещу корупциите са важни, трябва да правим много повече и в сферата ...

23 септ. 2021 | 08:36

Илияна Йотова: Не се притесняваме от конкурентите

-1626437593.jpg

По думите на Йотова, те имат подкрепа и от безпартийни граждани от големи и ...

23 септ. 2021 | 20:58

Камен Костадинов: ДПС ще има собствена кандидатура за президент

Камен Костадинов: ДПС ще има собствена кандидатура за президент -1632420037.jpg

На втория тур през 2016 г. подкрепихме Румен Радев, след което съжалихме. Това, ...

23 септ. 2021 | 20:26