Целият свят знае, че сме най-добрите! Скоро всички ще идват при нас, подчерта премиерът

Борисов: Вече не нося телефони, сутрин снимам чекмеджета, дрешници, гардероби (Видео)

10046 | 2 юли 2020 | 13:49

Не водя войни - аз правя пътища и супер компютри= Даваме 16 млн. лева за единствения суперкомпютър на Балканите. Не стройте до 12-и, че дотогава е ретроградният Меркурий, препоръча на работниците министър-председателят

-1593689011.png-1593687024.png

,,От най-изостаналите вече сме водещи не само на Балканите, но и в тази част на Европа, защото, както знаете, само пет такива суперкомпютъра има. Тук ще има офиси на Световната банка, утре откриваме немски завод в Пазарджик. В цял свят знаят колко сме добри и, малко да се отпуши икономиката, всички ще искат да дойдат при нас''.

Това заяви днес премиерът пред журналисти в София. 

 

 Борисов присъства на символичната първа копка на сградата на българския суперкомпютър в "София техпарк" и обяви: 

Даваме 16 млн. лева за единствения суперкомпютър на Балканите

 

Министър-председателят пристигна на мястото направо от Велинград. Там е и министърът на финансите Владислав Горанов, както и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Посрещна ги президентът Росен Плевнелиев. 

 

България е 10 години напред пред Гърция в тази област, обясни Плевнелиев. Борисов пък посочи, че ние сме назад с 50 години по някои параграфи като например пътищата. 

Суперкомпютърът ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC. На церемонията присъстваха още министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на икономиката Емил Караниколов, еврокомисарят Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на организациите партньори в консорциума "Петаскейл суперкомпютър – България". 


По думите на министър-председателя суперкомпютърът ще представлява една добра възможност за иновациите, автомобилните клъстери и науката.

,,Помня преди години, когато седяхме двамата с Росен Плевнелиев на дивана в Бояна и един час ми говори за този "Технопарк", а Мария (Мария Габриел, б.р.) още тичаше по поляните в Гоце Делчев. Така че мога да кажа, че се преборихме в конкуренция не само с Балканите, но и с целия ЕС за този суперкомпютър. Колко труд ни е струвало, за да се случи... но все пак да се знае, че с 16 милиона лева и България е участвала, така че сме си горди с това, което се случва сега'', сподели още премиерът Борисов.

,,Не стройте до 12-и, че дотогава е ретроградният Меркурий. Стройте след това'', препоръча на работниците премиерът.

 

Пет такива са компютрите в Европа и те ще бъдат мрежа, т.е. ние ще сме част от най-мощната мрежа, коментира Борисов. 


И с Фолксваген имаме морална победа. Обадиха се и казаха, че явно нашата оферта е по-добра, каза президентът Плевнелиев по повод отказа на компанията да прави завод в Турция.

Вече не нося телефони, сутрин снимам чекмеджета, дрешници, гардероби, пошегува се Борисов.

 

За тайните чатове на президента Радев с Бобоков и натиска на Радев върху БНТ, Борисов отсече: "Няма да говоря за тях! Пак ще пишат, че водя войни - аз правя пътища и супер компютри".

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че утре в Пазарджик се открива нов завод, в Пловдив също ще има четири инвестиции, сред които и предприятие за технологичен текстил. Това означава, че българската икономика работи и по време на криза, допълни той.

"София Тех Парк" се развива изключително добре през последните три години и сега се изпълва със съдържание. Плевнелиев е бил на това място в казарма и сега се връща като баща на този проект. Това е перла в короната му. Тук сега е и Световната банка, което е изключителен имидж за България, каза Караниколов. 

 

Проектът за високопроизводителната машина се реализира от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД, съобщиха от Министерството на икономиката.
  

 Борисов прави първа копка на сградата на българския суперкомпютър - (На живо)

Не водя войни - аз правя пътища и супер компютри= Даваме 16 млн. лева за единствения суперкомпютър на Балканите. Не стройте до 12-и, че дотогава е ретроградният Меркурий, препоръча на работниците министър-председателят

От категорията

Радев: Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от него илюзорен свят (Видео)

Кадър Нова телевизия-1596697949.png

Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и може да се ...

6 авг. 2020 | 10:10

Решено! Валери Симеонов: Правителството остава до края на мандата, премиерът също!

-1594876746.jpg

"Изборите ще са тогава, когато е по Конституция. Нека всички политически ...

6 авг. 2020 | 13:18

Протестиращите в Пловдив блокираха с палатки ключово кръстовище (СНИМКИ, ВИДЕО)

Снимки: бТВ-1596738962.jpg

Срещу тази форма на гражданско неподчинение в началото на протеста се обявиха ...

6 авг. 2020 | 21:35

29-и ден на протест в София: Обстрелваха с яйца и домати сградата на НФСБ на "Раковски" 134

Снимки: БНТ-1596737921.jpg

На площад "Независимост" организаторите разпънаха транспарант с ...

6 авг. 2020 | 21:18