Снимки: Правителствена информационна служба

Кметът на града изсвири на флейта на премиера “Честит рожден ден”

Борисов пред българската общност в Тел Авив: Да разказваме на внуците колко близки са народите ни

1435 | 13 юни 2018 | 20:33

Горд съм от приноса на България, която единствена в света спаси от лагерите на смъртта 50 хил. евреи в страната през миналия век. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред препълнената зала на филхсрмонията

Снимки: Правителствена информационна служба-1528917028.jpg-1528917005.jpg-1528916905.jpg-1528900923.jpg-1528898014.jpg

Има народи, които се хвалят как са покорили други народи, а ние се гордеем как сме спасили хора. Това каза премиерът Бойко Борисов на среща с представители на българската общност в концертната зала "Ихалха-тарбут" в Тел Авив. По думите му, когато българи дойдат в Израел, знаят, че няколко хиляди души са действително техни сънародници.


Борисов добави, че спасяването на евреите в България е било отдавна, но трябва да се пази паметта на следващите поколения, за да не се допуска никога повече да се повтарят подобни събития, както и да се държат двата народа заедно и да си помагат.


Горд съм от приноса на България, която единствена в света спаси от лагерите на смъртта 50 000 евреи в страната през миналия век,заяви премиерът  Борисов, пред публиката изпълнила до краен предел залата на филхармонията, където той проведе среща в Тел Авив с представители на българската общност тук.

 

На нея присъства и кметът на града Рон Хулдаи.

 

Има много народи, които се хвалят как са покорили други народи, а ние се гордеем как сме спасили други народи. Затова, когато дойдем в Израел, българите чувстваме израелците като истински наши сънародници, каза още Борисов и даде примери с паметниците, които взаимно откриваме, и с дружбата между двете страни.

 

Трябва да пазим паметта на внуците си, паметта на следващите поколения - на нашите и вашите внуци, подчерта той и призова двата народа да са заедно и да си помагат

Премиерът разказа, че Софийската синагога е най-красивата в Европа.

Борисов изтъкна, че днес е провел много ползотворни срещи в Израел.

 

За първи път той цитира неизвестни досега факги, че освен спасените над 50 000 български евреи, архивите доказват, че българските консули в Европа са дали визи на още над 20 000 евреи, и то предимно деца,  за да могат да се спасят от нацисткия режим. И затова народите на България и Израел са много близки, изтъкна той.

 

Борисов обърна внимание, че българските евреи са дали съществен принос за развитието на Държавата Израел и всички ние трябва да сме горди и да продължаваме да уважаваме техните усилия.

Според него традиционно добрите отношения между двете държави имат още много потенциал за разгръщане и българският народ разчита на нашите сънародници в Израел да съдействат активно, за да го реализираме заедно по най-добрия начин. "Трябва да разказваме на внуците си колко близки са народите на България и Израел", завърши емоционалното си слово Борисов, което бе изпратено с бурни аплодисменти от залата.

 


От категорията

Спешно! Свикване на извънредно заседание на парламента, поиска Корнелия Нинова

Извънредно свикване на Народното събрание, поиска БСП-1534506102.jpg

Втора точка обсъждане на възможностите държавата да плати, да върне парите на ...

17 авг. 2018 | 14:40

Очаквано! Директорът на Агенцията по вписванията подаде оставка. Цачева я прие

Зорница Даскалова-1534333084.jpg

Зорница Даскалова си тръгва след безпрецедентната криза с Търговския регистър

17 авг. 2018 | 14:54

И сайтът на агенцията по околна среда не работи

Сайтът на агенцията по околна среда-1534515832.jpg

Причината е технически проблем, обясниха от МОСВ. По-рано днес за няколко часа ...

17 авг. 2018 | 17:21

НФСБ: Да се разследват мотивите и организаторите зад атаката срещу Бранимир Ботев

НФСБ: Да се разследват мотивите и организаторите зад атаката срещу Бранимир Ботев -1534515306.jpg

НФСБ през годините е припознавало г-н Ботев като виден експерт по въпросите на ...

17 авг. 2018 | 17:13

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.