Снимки Правителствената информационна служба

Разпространението на COVID-19 тръгва и от провеждането на празнични и религиозни тържества

Борисов свика извънредно заседание на Щаба: Презапасете се с облекла, маски, очила! (ВИДЕО)

14393 | 30 юни 2020 | 09:41

Министър-председателят отбеляза, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма

Снимки Правителствената информационна служба-1593499740.jpg-1593499605.png-1593499562.png

Капацитетът с легла в интензивните отделения да бъде увеличен, а болниците да бъдат презапасени със защитни средства.

 

Това е решил Националният оперативен щаб на заседание при премиера Бойко Борисов днес, съобщи правителствената пресслужба.

Разпространението на COVID-19 тръгва и от провеждането на празнични и религиозни тържества, са констатирали членовете му.

Борисов е разпоредил на здравния министър Ананиев да проведе допълнително разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID-19, за да имат болниците достатъчно финансиране.

Премиерът отбелязал, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма. „Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине“, посочил той. В тази ситуация, по думите на Борисов, е особено важно да се следи заболеваемостта в огнищата и да продължи контролът върху мерките.

Председателят на НОЩ ген.-майор д-р Венцислав Мутафчийски също е настоял да се укрепи капацитетът на болниците.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев изтъкнал, че вълната на вируса расте в Европа и на Балканите, като подчертал, че усилията в България са насочени към противоепидемичните мерки.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев напомнил, че капацитетът на лабораториите е сериозно увеличен в сравнение с началото на епидемията. По думите му е необходимо внимателно да се следи за първи случаи на заразени в големи колективи. 

 

Министър-председателят Бойко Борисов свика работно заседание на Националния оперативен щаб с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, съобщи правителствената информационна служба.

 

В рамките на срещата в Министерския съвет на премиера Борисов беше докладвана актуалната ситуация с разпространението на COVID-19, както и засилването на капацитета на болниците с интензивни легла, така че да бъдат в готовност при необходимост.


Министър-председателят Борисов разпореди на министър Ананиев да проведе допълнително разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID-19, за да имат болниците достатъчно финансиране.

 

„Презапасете се с облекла, с маски, очила. Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно“, заяви Борисов.

 

Премиерът отбеляза, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма.

 

„Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине“, посочи министър-председателят. В тази ситуация по думите на Борисов е особено важно да се следи заболеваемостта в клъстерите и да продължи контролът върху мерките.


Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски също се съгласи, че е от голямо значение да се укрепи капацитетът на болниците.

 

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев изтъкна, че вълната на вируса расте в Европа и на Балканите, като подчерта, че усилията в България са насочени към противоепидемичните мерки.

 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев напомни, че капацитетът на лабораториите е сериозно увеличен в сравнение с началото на епидемията. По думите му е необходимо внимателно да се следи за първи случаи на заразени в големи колективи.

 

Представителите на Националния оперативен щаб бяха категорични, че разпространението на COVID-19 тръгва и от провеждането на празнични и религиозни тържества.

 

Междувременно Борисов отрече медийните публикации, че е бил във ВМА заради повишено кръвно налягане.

Припомняме, че подобна информация се завъртя вчера като в нея се твърдеше, че премиерът е забелязан във ВМА в неделя вечерта.

Като причина за присъствието му в болницата бе обявено високото му кръвно.

 Борисов свика извънредно заседание на Щаба: Презапасете се с облекла, маски, очила!

Министър-председателят отбеляза, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма

От категорията

Извънредно! Борисов поиска оставките на Горанов, Маринов и Караниколов, те ги подават утре

-1594834813.jpg

Решението беше взето след среща на председателя на ПП ГЕРБ и ...

15 юли 2020 | 20:36

Радев: Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта! (Видео)

-1588748561.jpg

Мафията се храни със страх и апатия

15 юли 2020 | 17:56

Томислав Дончев: Дори и кабинетът да си тръгне, това няма да стане чрез вота на БСП

Снимка Кадър БТВ-1594824698.png

Ако има американски санкции за "Балкански поток" или АЕЦ ...

15 юли 2020 | 17:59

Карадайъ: Единственият държавник в най-новата ни история е Ахмед Доган

-1594466959.jpg

Проблемите на жълтите павета се решават на жълтите павета, каза той

15 юли 2020 | 19:52