Все още се очакват част от резултатите от различните компетентни български институции, пишат от ведомството

Борисов разпитван от прокуратурата за къщата в Барселона. Проверката не е приключила

4062 | 2 окт. 2020 | 16:12

Разследването било с гриф "поверително", поради което исканата информация можела да бъде предоставена само при установяване на контакт между наблюдаващите прокурори. Затова било отправено ново запитване


От премиера Бойко Борисов са снети обяснения във връзка с преписката за къща в Барселона. Това става ясно от отговорите на държавното обвинение до групата LIBE в европарламента.

 

Депутатите са питали какво се прави у нас по повод публикуваната в испански медии информация за текущо разследване, което свързва, както се твърди, министърпредседателя Бойко Борисов със схема за изпиране на пари в Барселона и собственост върху къща, в която живее бивша манекенка. Въпросът на LIBE е работи ли българската прокуратура по това дело и на какъв етап е разследването.

 

От прокуратурата ги уведомяват, че по тази преписка са извършени множество действия от наблюдаващия прокурор, с цел да се проверят изложените обстоятелства и изясняване на действителността. Снети били обяснения от посочените в сигнала лица, включително и от министър-председателя, възложени били данъчни ревизии и проверки на НАП. Все още се очаквали част от резултатите от различните компетентни български институции.

 

Във връзка с проверката, възникнала необходимост да бъде изискана информация от съдебните власти в Испания, поради което с постановление на наблюдаващия прокурор от 4 март било възложено на дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР да изиска от разследващите органи в Испания информация дали има разследване относно изнесените данни в статията на вестник „El Periodico“.

 

Междувременно към преписката била присъединена нова статия в испанския вестник „El Periodico“ относно продажбата на посочената в сигнала къща в Испания. На 10 юли в МВР постъпило писмо с информация относно разследването в Испания. В него се изяснявало, че то се води от Автономна полиция на Каталуния и Специализираната прокуратура срещу корупцията и организираната престъпност на Барселона.

 

Разследването било с гриф "поверително", поради което исканата от България информация можела да бъде предоставена само при установяване на контакт между наблюдаващите прокурори. Затова било отправено ново запитване за предоставяне на имената на наблюдаващия прокурор по случая в България и данни за контакт.

 

Исканата информация била предоставена на компетентните власти в Испания с писмо от 22 юли от наблюдаващия преписката прокурор в Специализираната прокуратура. Въпреки предоставените данни за контакт и изминалия дълъг период от време, към настоящия момент обаче съдебните власти в Испания все още не са се свързали с българските институции.

 

"Проверката по случая не е приключила, като в тази връзка е необходимо да се изчакат резултатите от възложените ревизии на физически и юридически лица, както и поисканата информация от компетентните власти в Испания", се казва в отговорите на нашата прокуратура до евродепутате.


От категорията

Премиерът: Твърденията, че след мораториума цените ще скочат, са "чиста пропаганда и глупости"

-1641972526.jpg

„Темата се използва, за да се предизвика чувство, че правителството не си върши ...

16 ян. 2022 | 12:19

Бучковски: Първият негативен сигнал беше отказът на БПЦ да бъде призната за църква-майка на МПЦ

Владо Бучковски Кадър: БНТ-1642355066.jpg

За да се решат проблемите на българите в РСМ, трябва да се смени съзнанието, не ...

16 ян. 2022 | 19:42

От 1 февруари: Зелените сертификати над 9 месеца без трета доза са невалидни за пътуване в Европа

-1641405740.jpg

Засега серификатите, издадени след поставяне на трета доза, няма да имат срок ...

16 ян. 2022 | 20:40

Титаничен сблъсък! Д-р Симидчиев и доц. Мангъров в остър спор за зелените сертификати
(Видео)

Д-р Симидчиев и доц. Мангъров влязоха в остър спор за зелените сертификати Кадър: Нова тв-1642357016.jpg

"Зелените сертификати са опасни и ненужни. Този, който има сертификат и е ...

16 ян. 2022 | 20:16