Премиерът настоя министър Аврамова да разговаря с кмета на града

Борисов нареди: За овладяване на водната криза в Перник да се работи в синхрон и съкратени сроковe

8657 | 13 ноем. 2019 | 14:57

Съкрати срока, защото ще влязат в режим на водата. Не е добре. И виж това предложение, което има, да се докара от резервен язовир вода, нареджа Борисов на министър Аврамова.


Работа в пълен синхрон и в съкратени срокове по въпроса с язовир „Студена“ разпореди днес министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

 

Това съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

 

Премиерът отбеляза, че по ситуацията в Перник е важно да се работи в координация с местните власти и поиска министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова да разговаря с кмета на общината.


Министър Аврамова докладва на заседанието на Министерския съвет относно предприетото до момента от страна на ръководеното от нея ведомство. Тя изтъкна, че вече е сформирана работна група, която да направи анализ и да излезе с предложения за решения на въпроса. Премиерът Борисов разпореди комисията да работи в по-съкратени срокове от първоначално заложените, за да може да има решение максимално бързо.

 

Ето и стенограмата на правителственото заседание в частта, засягаща водния режим в Перник:

 

БОЙКО БОРИСОВ: Аврамова, свържи се с кмета на Перник (б.р. - Станислав Владимиров от БСП) и вижте по язовир „Студена“ какво е положението.

ПЕТЯ АВРАМОВА: Мога да докладвам какво съм предприела.

БОЙКО БОРИСОВ: Да.

ПЕТЯ АВРАМОВА: Вчера с моя заповед сформирах работна група, която да анализира на място през цялата година, 2019 г., притока и оттока от язовира, работата на ВЕЦ-а, консумацията, както и ремонтните дейности, които извършваме и които се извършват от водолази под вода на язовирната стена.

Тази работна група до 10 дни ще има доклад с констатациите и предложения за решения на въпроса, така че тя стартира работа от днес. В нея влизат експерти от ВиК дирекцията ни и от вътрешния одит на министерството.

БОЙКО БОРИСОВ: Съкрати срока, защото ще влязат в режим на водата. Не е добре. И виж това предложение, което има, да се докара от резервен язовир вода. Важно е да работите в пълен синхрон и в координация с местните власти, за да се реши въпросът максимално бързо.

ПЕТЯ АВРАМОВА: Да. Ще се чуя днес с кмета.

 

Перник ще бъде на 12-часов воден режим. Това стана ясно след спешна среща на кмета на града с ВиК-дружеството, съобщи БТА. Водата ще се спира от 8 сутринта до 20 часа вечерта.


До режима се стигна, след като стана ясно, че основният водоизточник на Перник и региона - язовир „Студена”, е загубил огромна част от обема си. По думите на кмета Станислав Владимиров, макар и неокончателен, това е най-вероятният вариант за ограничение на водоползването, който той ще разпише. Ще се следи разходът от язовира и спрямо показателите е възможна промяна на режима. 

Предложено е извънредно водоснабдяване от язовир "Долна Диканя", като водите му бъдат насочени към язовир "Студена", заяви управителят на "В и К" Иван Витанов. Този вариант обаче е свързан с много условности, защото предстои да се изследва качеството на водата и дали е годна за консумация.


Водното количество в "Долна Диканя" е 4,7 млн. куб.м и може да послужи като буфер, поясни кметът Владимиров. Той е получил уверения, че в рамките на месец, месец и половина, ако качеството на водата позволява, е възможно свързване с радомирския водопровод и по обратен път с помпена станция водата да отиде в пречиствателната станция и в язовир "Студена".


Премиерът Бойко Борисов се е обадил на пернишкия кмет веднага след заседанието на Министерски съвет и е обещал съдействие, съобщи Владимиров. 

 


От категорията

МВР: Провокатори са хвърлили две бомби сред протестиращите при снощните сблъсъщи в София

МВР: Протестиращи са хвърлили две бомби сред множеството при снощните сблъсъщи в София-1594787089.jpg

Стигна се до ексцесии, въпреки многократните предупреждения на полицията - това ...

15 юли 2020 | 07:21

БСП внася пети пореден вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3"

БСП внася пети пореден вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3"-1594788725.jpg

ГЕРБ счупиха държавата. Всеки ден оставане на власт е пагубен за България. ...

15 юли 2020 | 07:46

Ясен Тодоров: Не е в правомощията на президента да иска оставката на Иван Гешев

Ясен Тодоров: Искахме модела "Кьовеши", въведохме го, а сега протестираме срещу него -1594790172.jpg

Много ми е интересно какво трябва да се промени, ако се свика Велико народно ...

15 юли 2020 | 08:15

Сергей Станишев: Кризата оголи всички нерви, хората нямат търпение

Снимка Кадър Нова телевизия-1594790006.png

Ние сме против в рамките на този парламент да се формира ново правителството, ...

15 юли 2020 | 08:10