Снимка Пресцентър на МС

Премиерът сложи маска в Габрово: Нали са ми големи ушите... (ВИДЕО)

Борисов отговори на Радев: Беше изчезнал, откъде се появи да дава акъл?!

15889 | 12 март 2020 | 12:11

Надали има толкова бързо реорганизирани производства, заяви, след като разгледа предприятието министър-председателят

Снимка Пресцентър на МС-1584021750.jpg-1584021777.jpg-1584021764.jpg-1584021733.jpg-1584007953.pngСнимки Фейсбук-1584008148.png

"Не ме интересува! Беше изчезнал, отнякъде се появи да дава ъкъл! Нека говорят само лекарите!".

Това коментира премиерът Бойко Борсов в Габрово по повод думите на държавния глава: "политиците да не се правят на лекари и обратно".

"Ние само това правим, затова и сложихме най-добрите лекари най-отгоре на щаба. Не знам откъде се появи. Беше изчезнал дълго, а сега откъде се появи да дава акъл?! Ние работим и осигуряваме безопасността", отсече министър-председателят.

 

"Ние не се произнасяме по медицински теми. Ние се произнасяме по организация и реорганизация на предприятията. Помагаме с всичко възможно, за да може да се произведат възможно най-големи количества от тези облекла", категоричен бе Борисов.

И благодари няколко пъти на ръководството на предприятието, в което ще произвежда защитни облекла, за вложените усилия. Премиерът подчерта, че трябва да се гордеем с такива цехове, в които работят само българи и правят всичко възможно, за да помогнат в борбата с коронавируса. Във фабриката ще се произвеждат специални дрехи за българските лекари.

 

В Габрово с министър-председателя е вицепремиерът Томислав Дончев, който е бивш кмет на града, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и началникът на оперативния щаб по борба с коронавируса прф. Венцислав Мутафчийски.

 

Гостите дезинфекцираха ръцете си на влизане.

 

Слагайки маска, премиерът се пошегува, че са му големи ушите.

„Целта е да видят хората, че нашата индустрия може да се реорганизира за няколко дни и можем да произведем това, което ни е нужно”, заяви Борисов на влизане. 

Премиерът е разпоредил да бъдат направени около 15 000 костюми, казаха от ръководството на фабриката.

 

Борисов каза, че габровските медици са се справили добре при сблъсъка си с коронавируса. Той напомни, че ще има загуби за цял свят и посочи, че "това никога не е било" да се затварят граници.

"Без да се поддаваме на паника, но с дисциплина, ние трябва да се справим. Ако ме питате, аз като възрастен човек, ако нещо ме прави оптимист, е това, че децата не са уязвими. Полагаме ежедневни усилия", каза още Борисов.

 

Домакините го информираха, че предприятието е от 1912 г. Разказаха му историята на фабриката - кога е създадена, кога е национализирана, а след десетилетия - приватизирана.

 

Премиерът проследи целия цикъл на производство на защитните облекла и маските.

 

"Дотук имаме изработени 40 000 метра от плата, от който се прави облеклото. Използва се по 2,5 метра за гащеризон и можем да произведем в кратки срокове между 15 и 20 хиляди гащеризона. На ден можем да изкарваме по 3300 метра плат", обясниха домакините на гостите си.

 

По време на обиколката на Борисов се разбра и, че всички служители в цеха работят при спазване на мерките, предложени от националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Ръководителите на предприятието разкриха още, че на ден ще изкарват по 4 километра плат, който обаче трябва да престои минимум 8 дни, преди да бъде използван за направата на облеклото.

 

"Няма партида, която да не е тествана за паропропускливост и деламинация. Ние се справихме по отличен начин от миналата неделя. Най-малкото, което можем да направим като обем, е 15 000 гащеризона. Те са за многократна употреба и няма нужда да се перат всеки ден, а може да се прави суха дезинфекция", обясниха от предприятието.

 

"Този гащеризон ще може да се използва 100 пъти. Питаха ме за цената. 20 евро като разделите на 100 пъти, този гащеризон нищо не струва. Ние спряхме всички наши договори за износ по препоръка на премиера. Няма никаква сделка с правителството, аз съм патриот и мога дори да ги подаря тези гащеризони. Няма цена, която е по-голяма от човешкия живот", обяви собственикът на предприятието.

  

"Всички държави имат дългосрочни договори с фирми производители. Сега обаче спряха износа си и доставките спряха. Сега за кратки срокове имаме 40 000 метра плат. Други фирми също започнаха да правят по 2000 облекла, така че максимално бързо да можем да отговорим на нуждите на нашите медицински сестри, лекари, шофьори, социални работници", коментира на свой ред премиерът Борисов.

 

"Благодаря, че отказахте всичките си договори за износ. Имаме няколко хиляди респираторни уреди, но и там поръчките навсякъде спряха. По моя заръка сме осигурили на ген. Мутафчийски по 1, по 2, по 3 респиратора, където колкото има, да ги изкупят", уточни министър-председателят.

 

"Довиждане, да сте живи и здрави!", пожела на работниците излизане от предприятието Бойко Борисов.

 

След като излязоха от завода, Борисов каза, че маските могат да се свалят, но журналистите да стоят на разстояние от него и останалите членове на правителството. Той разказа как в рамките на 3 дена има произведен плат за защитно производство, кроят се облекла. Целта е максимално бързо да се отговори на нуждите на медицинските специалисти и социални работници. Успокои, че линейките разполагат и с респиратори. Ще бъдат набавени и нови.

 

"Всички държави-членки имат договори, но доставките в един момент буквално спряха и тогава в спешен порядък събрахме водещи български фирми. Надали има толкова бързо реорганизирани производства! Другите облекла са еднократни, ние се готвим за по-дълго време ситуация."

 

Борисов коментира и темата за нелегалната миграция, наричайки я "страхотен бич". Паралелно с това има и друг проблем, който в България не съществува - нелегалната миграция. Ние имаме 0 миграция, посочи той. 

"Оптимист съм, че натискът върху нашите братя и съседи от Гърция ще намалее", каза той. 
Българинът може да спи спокойно от втория проблем, който мъчи другите държави", добави той.

 

"70 000 маски са деблокирани, минаха на тестове, вече се разнасят. Голям поклон, голяма благодарност на габровските лекари и сестри, които първи се срещнаха с коронавируса. Не само, че се справиха - справиха се с достойно! Сега с министър Ананиев и с министър Горанов ще търсим правилни стимули за тях. Днес Михаил Константинов заговори за война, това са чудовищни загуби. Президентът Тръмп затвори границите, това никога не е било. Трябва да се справим. Аз като възрастен човек, а и обществото, не се поддаваме на паника, защото, благодарим на Господ, но децата са най-незасегнати от този вируси", продължи Борисов.

 

България разполага с 2063 болнични легла за интензивно лечение, стана ясно по време на посещението на Борисов в Габрово.

Общият брой респиратори в лечебните заведения за болнична помощ у нас са 1463 броя, а в извънболничната помощ – 142 броя. Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), които са структура към Министерството на здравеопазването, имат 289 броя респираторни апарата в санитарните автомобили и 53 в кабинетите на самите ЦСМП. В момента се анализират нуждите на всяко лечебно заведение по отношение на тези апарати. Националният оперативен щаб вече е направил поръчка за 200 броя респиратори. Същевременно България осъществява комуникация по темата и на европейско ниво. Страната ни е изразила интерес за участие, ако се постигне общоевропейско решение за процедура, чрез която държавите-членки да получават респиратори от производители.

 



Бойко Борисов в Габрово

Надали има толкова бързо реорганизирани производства, заяви, след като разгледа предприятието министър-председателят

От категорията

Борисов: Радев ходи като злобна дърта свекърва след нас и мърмори (ВИДЕО)

Снимки Фейсбук-1585912642.png

Като толкова не му харесва, да наложи вето на закона, аз ще изтегля ГЕРБ от ...

3 апр. 2020 | 14:06

Президентът критикува икономическите мерки на кабинета: Мизерията не е спасение! (ВИДЕО)

-1585149787.jpg

Гладът скоро може да надделее над страха, последствията могат да бъдат ...

3 апр. 2020 | 11:59

Д-р Москов: Г-н Президент, призовавам ви активно да се заразите, да ви мине и да тръгнете на работа

Д-р Москов: Г-н Президент, призовавам ви активно да се заразите, да ви мине и да тръгнете на работа -1585937491.jpg

Причината за ниските нива на заболеваемост в България са мерките, които част от ...

3 апр. 2020 | 21:09

Със 122 гласа парламентът удължи извънредното положение до 13 май

-1585912396.png

На първо четене беше гласувана и актуализацията на бюджета, с която се ...

3 апр. 2020 | 20:41

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Катя


12 март 2020 | 22:09



Как може да отговори на Радев, след като Радев не говори с на него? Ама, лекувайте ги тези, които сами си говорят, бе!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


12 март 2020 | 19:40



Грешиш мутро, не ушите Задника ти е огромен! И медицински се изказваш и прекъсваш плазмодия и на гешефта акъл даваш! Ама то от пусто в празно! Затова сме на тоз хал!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


12 март 2020 | 19:24



Тоя селски хитрец не си дава сметка , че кажи му аго, та да му стане драго, НЕ ВЪРВИ. при Путин. Като изпъди руските ШПИОНИ да си е опичал акъла, като полегна в краката на Тръмп и като прегръща посланника на стратегическия си съюзник да си е опичал акъла. СЕГА ТРЯБВА ДА СИ ВЪРВИ ПРИ МЛАДАТА БУЛКА В БАРЦЕЛОНА, ОКей???


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


12 март 2020 | 18:20



Тоя защо не прегледа записите от пресконференциите и от заседанията на т.н. МС и да види че той най много лае по въпоси ,по които не е компетентен и трябва да говорят от Щаба. Но Барба Ганьос си е Барба Ганьос.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мира


12 март 2020 | 17:34



Велева, жалките опити за пиар имат обратен ефект: само лъсват повече наглостта, неадекватността и примитивизма Му.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Belizan


12 март 2020 | 17:23



Нарича гърците братя ? Те затова се редят на опашка да си купят " Бай Ганьо" Защото добре е истипосан , и напълно се покрива с героя.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


12 март 2020 | 17:01



Може би г жа Велева ,желаеше това да направи президента,да се изказва non stop по медицински въпроси?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


12 март 2020 | 17:00



Алюууу БАРБА ХУ......как е времето в БарЦелона!!!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Бай Поцелуйко


12 март 2020 | 16:44



Posted by Boyko Borissov on Thursday, March 12, 2020: Националният оперативен щаб вече е направил поръчка за специалния респиратор на Повелителя на Мисирките: https: afera.bg wp content uploads 2020 03 KORONA43 602x452.jpg


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


12 март 2020 | 16:36



ДАВАЙ ВЕЛЕВА, МЕСИ БАНИЦИТЕ!!!_____Няма нищо по_долно от МЕДИЙНИТЕ ПРОСТИТУТКИ!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


pert


12 март 2020 | 16:33



ТОЯ ЧОВЕК ИМА СТАРЧЕСКА ЛОГОРЕЯ.ЦЯЛ ДЕН НЕ СПИРА ДА ГОВОРИ ГЛУПОСТИ И ДА СЕ ХВАЛИ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мм


12 март 2020 | 21:11



Сега и посред нощите ще се изявява...


Иван Димитров


12 март 2020 | 16:23



"Епицентър,"като публикувате простотиите на този екземпляр вие падате до неговото ниво.Но,явно "подобните се привличат"


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Една Българка


12 март 2020 | 16:11



ПРЕСТЪПЕН ДЕБИЛЕН ИДИОТ !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бояджиев


12 март 2020 | 15:59



тъпа,крадлива, лъжлива и ЗЛОБНА МУТРИЧКА.....(Барселона, Барселонаааааааааа_слушайте Куин?)


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


12 март 2020 | 15:55



Разчитаме на аурата на премиера тиква B. българските болници няма такива костюми като скафандри. Сестри и лекари се пазят само с една маска, престилка и едни ръкавици. Маската не пази тях, а пациента. Всеки може да си представи риска...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.