Мерките са много закъснели, маските вече не хващат вируса, обясни министър-председателят

Борисов след онлайн заседанието на върха на ЕС: Имаме още 2 случая на коронавирус (ВИДЕО)

13409 | 10 март 2020 | 20:48

Премиерът обсъди с държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС във видеоконферентна връзка общи мерки както срещу разпространението на коронавируса

-1583866091.jpgБорисов след онлайн заседанието на върха на ЕС: Имаме още 2 случая на коронавирус-1583867824.pngСнимка: Правителствена информационна служба-1583863212.jpg

В България имаме още два случая на коронавирус, стават общо шест. Жена и мъж, съответно на 66 и 77 години, са дали положителна проба за коронавирус. Те са настанени в столичната болница "Пирогов".

 

Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като обсъди с държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС във видеоконферентна връзка общи мерки както срещу разпространението на коронавируса, така и за справяне с неговите последици, включително за икономиката.

 

Най-големите институти в Европа твърдят, че 60-70 % от населението на Европа се очаква да бъде засегнато от коронавируса, поясни Борисов. 

Задава се и тежка петролна криза, задава се рецесия, по-страшна от този след фалита на Лемън Брадърс, подчерта премиерът.

 

Казвам това за някои, които казаха, че си измисляме. Не знам тези хора имат ли съвест и реално мислене, че целият свят се тресе, борсите падат....има и петролна криза. Кристин Лагард казва, че се задава не по-малка, а по-голяма рецесия от финансовата криза. Не си и представям такова падение, че някои говорят, че си измисляме", заяви още Борисов.

 

Лидерите се изказаха за солидарност, но аз казах, че такава не виждам за медицински оборудвания. Големи компании печелят поръчките и сега казват, че не могат да ги доставят. Считам за своевременна мярка и да благодаря на нашата индустрия, защото в момента се пробват и тестват скроени облекла, които ще минат тестовете във ВМА. Надявам се да имаме надежден сертификат, че това е, което ни трябва. 

 

Вирусът сега се разпространява из цяла Европа, маските не го хващат и това, което можем, е да се опитаме да го ограничаваме. Трябва да има дистанция един от друг, да се избягва движение, контакти, да се ограничат и пътувания в чужбина, заяви премиерът.

 

За да имаме оптимизъм след това съвещание на лидерите на ЕС, се взеха решения и можем да разчитаме на 25 милиарда евро общо за държавите-членки, като големите фирми ще бъдат стимулирани финансово и да започнат масово производство на аспиратори, посочи Борисов.

Той разкри, че всички държавни лидери са се изказали срещу  забраната за износ на медицински продукти. Не си представях до такава степен падение. Не виждам никаква солидарност. Големите компании произвеждат тези предпазни средства, а те не могат да ги доставят, добави той.

 

Затова в този момент е правилна поговорката "помогни си сам, за да ти помогне и Господ", каза Борисов и благодари на българските фирми, което веднага са реагирали за производство на маски и защитни облекла срещу заразата.

 

Тази нощ ще пристигнат два ТИР-а от Турция с обещаните маски и облекла, уточни премиерът.

 

„Едва към днешна дата много от държавите-членки започват да прилагат граничен контрол, затварят училища, театри. В тази връзка поздравявам Филхармонията и Театър „Възраждане“ (които излъчват събития си онлайн, бел. ред.) – хем не се лишаваме от толкова обичаната от нас културна дейност, а и спазваме правила и мерки. Европа закъсня много с мерките“, допълни той.

 

Мерките вече са много закъснели, маските вече не го хващат – единственото, което можем да правим, е да се опитваме да го ограничим, обяви още Борисов.

На извънредния Европейски съвет е било взето решение да се предостави финансиране в размер на 25 милиарда евро на държавите-членки за оборудване за медицинска техника.

„Да бъдат стимулирани финансово големите предприятия и да започнат масово производство на аспиратори – това ще бъде нещо, което в следващите седмици и месеци ще бъде най-необходимо за болниците“, обясни министър-председателят.

По думите му в момента е въпрос на чест за всяка държава и нейния научен потенциал да се намери ваксина.
„Имаме българска компания, която е много напред, в САЩ правят изследвания“, припомни той.


Борисов изрази и надежда в следващите месеци да се открие и лекарство. Той обясни, че не може да се говори за затваряне на градския транспорт, тъй като по думите му – това би довело до колапс на икономиката.

 

Стана ясно и, че правителствените и държавните ръководители на ЕС са изразили притеснения за туризма и последствията за малките и средните предприятия. В авиокомпаниите е ад, каза Борисов и посочи, че в самолета днес от Израел са пътували само 6 пътници, единият от които е бил вътрешният министър. Кой компания може да издържи на това?

 Този проблем е чудовищен, каза още премиерът.

 

„В Румъния и Гърция от днес затварят училищата. Западните Балкани не могат да бъдат изолирани. Трябва да бъдем солидарни с тях, въпреки че не са членове на ЕС“, каза Борисов.

 

Двамата новозаразени са семейство. Те не са пътували в чужбина, според непотвърдени данни синът им е работел на стоков базар "Илиянци", обясни генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб срещу коронавируса.

Той уточни, че и двамата са настанени в „Пирогов“. По думите му мъжът е постъпил във вчерашния ден, а жената днес в тежко състояние. Интубирана е веднага в шокова зала. Контактните лица на заразените са 89 души. Започва процедура по тяхното изследване, карантина, добави Мутафчийски.

 

"В момента в „Пирогов” е директорът на РЗИ - д-р Пенчев, който трябва да препоръча конкретните мерки, взети в болницата, а именно - самата клиника трябва да бъде изолирана и дезинфекцирана. Болни трябва да бъдат изолирани", каза още той.

 

Борисов подчерта, че всички усилия на държавата са насочени към запазване здравето най-напред на децата, но тези, които са най-застрашени от Ковид-19 са техните баби и дядовци. В Европа вече се говори, че внуците може да убият бабите и дядовците. Да съхраним нашите възрастни хора, призова премиерът и се обърна към ген.Мутафчийски с молба оперативният щаб да предложи мерки  за защита на възрастното население от тежката зараза.

  


От категорията

Кирил Петков обобщава: Разговорите до този момент са мегаконструктивни (ВИДЕО)

-1637480406.png

Дискусията води съпредседателят на "Продължаваме промяната"

26 ноем. 2021 | 15:53

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Корнелия Нинова

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Нинова-1637912037.jpg

Малко сред 23 часа харвардците паркират колата си пред главния вход на ...

26 ноем. 2021 | 09:30

Искра Михайлова: България няма да се радва на парите от бюджета на ЕС през 2022 година

-1634492680.jpg

Не са договорени оперативните програми, Планът за възстановяване все още не е ...

26 ноем. 2021 | 22:06

Шофьорите на изгорелия автобус не са били служители на „Беса Транс“, единият бил с изтекла книжка

-1637670888.jpg

Според публикуваното в медиите единият от шофьорите е Кадрим Мемеди, той е на ...

26 ноем. 2021 | 22:05