Нинова към Борисов

Премиерът категоричен – дали сме газ към чакалнята на еврозоната!

Нинова към Борисов: Какво е решението ви за мигрантите? Той: дойдоха двама, единият избяга!

7571 | 7 юли 2017 | 11:04

От личния си опит знам, че разводите винаги са скъпи, коментира Брекзит министър-председателят

Нинова към Борисов-1499416579.jpg-1498479531.jpg

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и премиерът Бойко Борисов влязоха в схватка от парламентарната трибуна по темите за европредседателството, мигрантите и „Европа на две скорости“. Нинова припомни, че като председател на БСП е обещала подкрепа на кабинета за председателството, но при условието политиките да се изработват в парламента. Тъй като това не се е случило, Нинова обяви, че социалистите искат „дебат в пленарната зала и отговорна национална позиция от българския парламент по българското председателство“.

 

Борисов отвърна, че правителството е дало газ към чакалнята на еврозоната, че мястото на стрната ни е в ядрото, а не в периферията на ЕС. А що се отнася до мигрантите – и квотата, която сме се съгласили да приемем, не сме изпълнили. От 1200 души, които трябвало да бъдат разделени, дошли двама, от тях единият вече избягал. Затова премиерът попитал колегите си в ЕС съгласни ли са да ги държим в затвори, защото не искат да стоят у нас. „Те и в Унгария не искат, и в Полша не искат“, добави Борисов.

 

 

„България ще бъде председател в изключително важен момент за ЕС. Предстоят решения за бъдещето на Европа – накъде да се развива. През месец март г-н Юнкер предложи пет варианта за развитието на Европа“, изложи въпросите си от парламентарната трибуна към премиера лидерът на БСП. И попита кой от тях е избрало правителството и защо. „Вашето правителство сведе председателството до вътрешнопартийни спорове за обществени поръчки и пари. Но нека оставим това на прокуратурата. Думата ми е за политиките. На кой от петте варианта се спира България. Изразили ли сте такава позиция? Какви приоритети ще предложите като министър-председател на България, страна, председателствуваща ЕС“, продължи атаката Корнелия Нинова.

 

Премиерът Бойко Борисов започна отговора си „мирно“. „България има интерес да участва в силна и обединена Европа с повече интеграция. „Бялата книга за бъдещето на Европа представя пет сценария за развитие на ЕС до 2020 г. Всеки един от петте модела съдържа възможности и предизвикателства. Сценариите свързани с Европа на различни скорости могат да бъдат считани за приемливи само ако се базират на логиката на дадена страна член сама да решава къде иска да бъде“, отговори премиерът. И бе категоричен: „Убедени сме, че мястото ни е в ядрото, а не в периферията!“ Борисов заяви, че страната ни се стреми към членство в Шенген. Според него ЕС има нужда от европейски сили за отбрана, от енергиен съюз, от диверсификация на доставките на природен газ.

 

„В процеса на разработване на българската програма се отчита фактът, че основната роля на страната е да бъде неутрален и балансиран арбитър“, посочи министър-председателят.

 

Според правилника на парламента народният представител има право на два уточняващи въпроса. И Нинова се възползва от това. Попита за политиките по миграцията и по „Европа на две скорости“, които води кабинетът. „Води се разговор за приемане допълнително на квоти мигранти от държавите членки. Като се срещнахте с г-жа Меркел поехте ли ангажимент България да поеме допълнителна квота от мигранти? Ако - не, какви последици ще има това за страната ни, ако – да, колко?“, продължи лидерът на БСП

 

Вторият й въпрос бе свързан с двойния аршин в ЕС по качеството на храните. „Е, това е „Европа на две скорости“. Примирили ли сте се с това, че България ще бъде във втората скорост“, атакува Корнелия Нинова. И припомни, че по време на предизборната кампания БСП е била обвинявана за позицията си по отношение на храните, че е антиевропейска партия.

 

Бойко Борисов отвърна, че ще провери кой пръв е повдигнал въпроса за различното качество на храните в Западна и в Източна Европа.

 

„Що се касае до миграцията. Пред Европейския съвет – говорил съм едно и също пред Меркел, пред Макрон, пред Щайнмайер. Проблемът е, че Вишеградската четворка по принцип не иска да приема мигранти. Ние се бяхме съгласили за 1200. Дойдоха двама, единият избяга. Попитах, ще ми разрешите ли да направя затвор, за да ги задържа там, защото по 20 – 30 пъти задържаме един и същ човек на българо-сръбската граница. Те не иска да стоят тук, и в Унгария не искат, и в Полша не искат. Така че, не само, че не сме приемали допълнителен ангажимент, дори това, по което сме приели, не сме изпълнили. Служебното правителство дори прие по-тежко решение, отколкото беше нашето“, каза в отговор Бойко Борисов.

„Що се отнася до „Европа на две скорости“. Затова полагаме толкова усилия за влизането в чакалнята на еврозоната. Влизането в чакалнята не носи риск за нас. Но, ако ние не тръгнем в тази посока, не можем да се сърдим на държавите, които искат да защитят еврото след това, което се случи в Гърция. Ако не искаме да изпаднем – газ и към ядрото“, продължи премиерът.

 

Той посочи, че ЕС е пред тежко изпитание – Брекзит. „От моя опит знам, че разводите винаги са скъпи и че страдат децата. Това казах на г-жа Мей“, вметна Борисов.

 

Нинова не пропусна да го „захапе“. „Говорете си за разводите, ние ще поставим въпроса за българите във Великобритания!“


От категорията

Нинова: Не на джендър-идеологията в българските училища! Семейството ни е по мило от третия пол!

Социалистите обсъждат "Визия за България" на национално съвещание в НДК.-1532169499.png

Не се обръщаме към политическите си опоненти. Обръщаме се към народа си, заяви ...

21 юли 2018 | 13:35

Драгомир Стойнев: Проектът на „Визия за България“ е заявка за управление в интерес на хората

-1510993002.jpg

Обръщаме поглед към най-болните сфери в нашия живот: здравеопазване, ...

21 юли 2018 | 13:43

Тома Биков: Ако провокациите в Шарково са инициирани от Нинова, ще сезираме прокуратурата!

Антон Тодоров и Тома Биков.-1532177389.png

Антон Тодоров обяви, че разполагат с видео доказателство, че провокациите как ...

21 юли 2018 | 15:35

Български баба оплетоха чорапи за Меган и Хари! Те им изпратиха благодарствено писмо

Снимка Кадър Нова телевизия-1532176172.png

Преди два месеца жени от с. Баничан оплели от прочутите баничански чорапи и ги ...

21 юли 2018 | 15:25

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Teofana Tekelieva


7 юли 2017 | 14:16Мисля си за словесния коментар. Може би е излишен от моя страна?! Но все пак,ще споделя някои мисли,различни от написаното по горе,но свързани с него. Лично представители на НОЙ по телевизионните канали,както и хора от Правителството очакват,казват ни го в лицето че старите хора не сме нужни никому,че пенсиите не са ни ниски,но пенсионерите са много и т.н.,и т.н.Чакат ни да умираме.Непрекъснато чертаят цифрите на населението в следващите години,говорят за изчезващата България,подготвят и мястото на България да стане всичко друго,но не и България.Зад всичко,което пиша тук ,стоят толкова въпроси и толкова поляризирани отговори,взаимни обвинения и вулгарен език.Вече ни омръзна да слушаме всичките разпри на нашия"" елит", събрал в Народното ни събрание и толкова умни и толкова посредствени хора,но всички жестоко политизирани.В помирението ни е нашето,на България спасение и просперитет.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.