Борисов в Брюксел за срещата във Варна: Напрегнато ми се, притеснено ми е, има огромни очаквания

ЕС осъди действията на Анкара срещу Кипър и Гърция, без да отлага срещата с Ердоган

Борисов в Брюксел за срещата във Варна: Напрегнато ми е, притеснено ми е, има огромни очаквания

6748 | 23 март 2018 | 08:47

Българският премиер Бойко Борисов подчерта важността на диалога с Турция - трябва да се опитаме да успокоим отношенията


Европейският съвет не възрази на заседанието си тази нощ срещу свикването на насрочената за понеделник във Варна среща ЕС-Турция.

 

Европейският съвет осъди източната част Средиземно море и Егейско море и подчерта своята солидарност с Кипър и Гърция, без да отлага обаче срещата на върха Европейски съюз - Турция на 26 март във Варна. Това стана тази нощ на среща на върха на лидерите от ЕС, продължила до 3 часа българско време.

 

Очаква се по-късно днес да бъдат разпространени заключенията, свързани с Турция.

Преди месец държавните и правителствените ръководители от ЕС решиха, че преценката дали да има среща, ще бъде направена непосредствено преди насрочената дата, в зависимост от развитието на отношенията с Анкара.

 

В срещата във Варна ще участват председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов като домакин и президентът на Турция Реджеп Ердоган.

 

Премиерът Борисов съобщи вчера, че в навечерието на разговорите има напрежение и големи очаквания. Той поясни, че целта на срещата ще бъде успокояване на отношенията с Анкара. Това е може би една от последните възможности да останем в диалог, добави той.

 

Борисов подчерта важността на диалога с Анкара и спазването на споразумението за бежанците и съобщи, че подготовката на срещата на върха ЕС-Турция върви с пълна сила.

"
Както казах на колегите, като погледнете от Варна - вляво Крим, вдясно Истанбул. В такъв регион живеем. Така че напрегнато ми е, притеснено ми е, огромни очаквания има на всички да се опитаме да успокоим отношенията с Турция", отбеляза премиерът Бойко Борисов.

 

Премиерът уточни, че неговата цел е да се постигне продължаване на действието на споразумението ЕС-Турция за миграцията. Борисов допълни, че ще разговаря с Ердоган за задържаните в Турция гръцки войници.

 

 

Европейските лидери категорично осъдиха неотдавнашната атака в Солсбъри и се съгласиха с оценката на правителството на Великобритания, че е много вероятно Руската федерация да е отговорна за нападението.

 

В първия ден от срещата на върха в Брюксел европейските лидери обсъждаха икономически и социални въпроси, сред които и идеята на Еврокомисията за налагане на данък на големите интернет компании в страните, в които извършват своята дейност.

 

Важна тема беше скандалът с британската Кеймбридж Аналитика, неправомерно използвала лични данни на милиони потребители на Фейсбук.
"За всички лидери бе ясно, че личната неприкосновеност и данни на гражданите трябва да бъдат напълно защитени. Взимаме този въпрос много на сериозно", каза Туск. Европейското право и националните законодателство трябва да се спазват и прилагат", посочи Доналд Туск - председател на Европейския съвет.

 


От категорията

Радев: Не може хората с пълни шкафчета да канят на диалог тези с празни (ВИДЕО)

Снимка: бТВ-1600937438.jpg

„Трябва да има и ясен отговор на публикациите на „Шпигел“, където има ...

24 септ. 2020 | 11:45

Борисов за записите: Хората на Радев ме сготвиха с помощта на една госпожа, ченгеджийски номер!

Кадър: Фейсбук-1600936385.jpg

“Радев какво казва? – да дадат оставка и тогава да говориме. Ама аз като дам ...

24 септ. 2020 | 10:59

МРРБ: Одобрен е проектът за покупка на медицински хеликоптери

Снимка БГНЕС-1600955759.jpg

С проектът за първи път в страната ще бъде въведена 24-часова услуга по ...

24 септ. 2020 | 16:52

ГЕРБ-Банско призовава Георги Икономов да подаде оставка като общински съветник

Георги Икономов-1572283462.png

С цялото ни уважение към него, бихме искали да му припомним, че той в момента е ...

24 септ. 2020 | 16:42