Среща с Андрей Пленкович и Хашим Тачи Снимки: Правителствена информационна служба

Премиерът се срещна с президента на Косово, с колегите си от Хърватия и Словения и с дипломат №1 на Скопие

Борисов в Давос: Трябва да покажем, че на Балканите сме пораснали (СНИМКИ, ВИДЕО)

3827 | 21 ян. 2020 | 12:26

Във фокуса на разговора между Борисов, Андрей Пленкович и Хашим Тачи бе също значението и ролята на НАТО за сигурността в региона

Среща с Андрей Пленкович и Хашим Тачи Снимки: Правителствена информационна служба-1579602443.jpgСъс словенския премиер Марян Шарец -1579602532.jpgС министъра на външните работи на Скопие Никола Димитров-1579602465.jpg

„Трябва да покажем, че на Балканите сме пораснали. Бъдещето на страните от Западните Балкани минава през европейската им интеграция“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Хърватия Андрей Пленкович и с президента на Косово Хашим Тачи. Тримата разговаряха след провеждането на панела, посветен на диалога за дипломацията на Западните Балкани в рамките на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министър-председателят Борисов акцентира върху ценностите, които обединяват както държавите членки на ЕС, така и страните, които се стремят към присъединяване в европейското семейство. Във фокуса на разговора между Борисов, Пленкович и Тачи бе също значението и ролята на НАТО за сигурността в региона.

Премиерът Борисов приветства решението на Хърватското председателство на Съвета на ЕС да продължи да поставя високо в дневния ред на Европа европейската перспектива на Западните Балкани и планираната през май Среща на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб.

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря и с министъра на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров.

Двамата обсъдиха съвместното предстоящо председателство на „Берлинския процес“ през 2020 година. Акцент в разговора им беше и положителното развитие на двустранните отношения след сключването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Премиерът Борисов изрази очакване, че работата на съвместната мултидисциплинарна комисия между двете държави ще продължи в конструктивен дух и няма да бъде повлияно от политическата конюнктура и напрегната предизборна обстановка в западната ни съседка.

В рамките на срещата министър-председателят Бойко Борисов още веднъж потвърди подкрепата на България за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония.

Премиерът се срещна и със словенския премиер Марян Шарец в Давос, където се провежда Годишната среща на Световния икономически форум.

Борисов и Шарец обсъдиха теми от европейския дневен ред. Тема на разговора им беше също диалогът в рамките на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), който е основна политическа рамка на регионалното сътрудничество и важна регионална платформа за европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

На срещата на Борисов и Шарец беше акцентирано върху наличието на нереализиран потенциал по отношение на икономическите контакти между България и Словения. Подчертана беше и необходимостта да се търси решение за увеличаване на инвестиционния интерес между двете страни. Среща с премиера на Хърватия Андрей Пленкович и президента на Косово Хашим Тачи

Във фокуса на разговора между Борисов, Андрей Пленкович и Хашим Тачи бе също значението и ролята на НАТО за сигурността в региона

Среща с дипломат №1 на Скопие Никола Димитров

Във фокуса на разговора между Борисов, Андрей Пленкович и Хашим Тачи бе също значението и ролята на НАТО за сигурността в региона

От категорията

Каракачанов към ЕП: Правите опити да налагате "македонско малцинство". Няма да го позволя!

-1599078085.jpg

Оказа се обаче, че зад паравана на „борбата с корупцията“ за пореден път е ...

18 септ. 2020 | 10:28

Форумът ще се проведе онлайн

Борисов ще участва в Общия дебат на 75-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН

Борисов ще участва онлайн в Общия дебат на 75-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН-1600409014.jpg

Темата на дебата тази година е: „Бъдещето, което искаме, и ООН, от която се ...

18 септ. 2020 | 08:41

Крум Зарков: За да запазят властта си, от ГЕРБ са готови да взривят устоите на страната

-1599718662.jpg

Възможността чрез референдум да се променят въпроси от компетентността на ...

18 септ. 2020 | 14:20

Управляващите плътно зад Цвета Караянчева

-1600258209.png

В парламента се завихри скандал заради новия външен дълг

18 септ. 2020 | 13:43