Снимки: Правителствена информационна служба

Коридор номер 8 е изключително важен, заяви министър-председателят

Борисов в Рим: Всички казват, че сме готови за влизане в еврозоната и Шенген (Видео)

1264 | 14 ноем. 2017 | 17:06

"Вчера в Сочи Путин и Ердоган решават бъдещето на Сирия – къде са европейските политици? Не може само да понасяме кризите, които ние не създаваме, само поемаме пасивите", подчерта премиерът

Снимки: Правителствена информационна служба-1510673117.jpg-1510673171.jpg-1510673149.jpg

"Ние се стремим към Шенген. Няма институция, която да не е казала, че сме готови за влизане в еврозоната и Шенген." Това заяви премиерът Бойко Борисов в Рим на съвместна пресконференция с италианския си колега Паоло Джентолини. Премиерът е в Рим на еднодневно работно посещение.

"Успяхме да сложим темата за Западните Балкани пред европейските си колеги. Надявам се заедно с Паоло Джентолини, както и с всички, които искат да гарантират сигурността на Балканите, да работим в тази посока. Аз съм оптимист и се надявам в следващите години тази тема да е отворена и всяка една от държавите на Балканите да покаже своето развитие", коментира Борисов.

Премиерът призова да се възползваме максимално от инерцията, която имаме.

"Коридор номер 8 е изключително важен, както и всеки един от тези които са в европрограмата. Присъдединяването към жп линии и магистрали също. Това не е голям риск към Европейския съюз и дава шанс за опознаване на района", добаво премиерът. "Оптимист съм. Имаме шанс следващото председателство да е Австрия, после Румъния... Всяка една от държавите в региона ще може да докаже своя напредък", каза още Борисов.

"Имаме сходни разбирания с колегата по темата за нашето европредседателството. Ние ще бъдем балансирани", категоричен е премиерът.

"Трябва да се направи всичко възможно, както България направи, да се ограничи достъпът на икономическите мигранти в Европа", коментира Борисов по темата за миграцията. По думите му Италия също полага големи усилия в контрола по границите си.
 

На базата на добрите икономически отношения можем да говорим за още инвестиции в България, каза италианският министър-председател Паоло Джентилони. 


Той посочи също, че като държави-членки на ЕС България и Италия имат общи геополитически интереси. Джентилони изрично подчерта, че България поема Председателството на ЕС в труден и важен за Съюза момент, в който премиерът Борисов може да има много полезна роля. ЕС е изправен пред Брекзит и ще трябва да покажем своето единство, каза италианският министър-председател.

Той посочи също, че в разговорите е разгледана позицията на ЕС и държавите-членки по въпроса с овладяването на мигрантската криза и оцени високо усилията на България за справяне с натиска по външните за ЕС граници, въпреки че не е в Шенгенското пространство, в което заслужава да бъде.

 

Джентилони посочи, че с Борисов имат обща позиция за развитие на отношенията на ЕС със страните от Западните Балкани. Като подчерта експертизата на България за региона и предстоящата през май среща на върха ЕС-Западни Балкани, той изрази очакването си за напредък на процеса на евроинтеграция.

До срещата на върха през май 2018 имаме много работа по темата Западни Балкани, но веднага може да започнем с инфраструктурата в района – коридор №8, присъединяването с жп линии, магистрали, което създава нови възможности за бизнеса. Всички, които искаме да гарантираме на Балканите сигурност, трябва да започнем оттук, без да си поставяме грандиозни цели, коментира Бойко Борисов.

Той посочи, че сегашната политика по отношение на мигрантите не може да продължи и европейската дипломация търпи упреци в това отношение. „Вчера в Сочи Путин и Ердоган решават бъдещето на Сирия – къде са европейските политици? Не може само да понасяме кризите, които ние не създаваме, само поемаме пасивите. Правилният път е затваряне на външните граници и подпомагане на страните от крайната линия. Всички, които бягат от войната, ще получат помощ, защото сме хуманно общество. Но да влизат по законния ред." 

 

"Днес за футбол не се говори в България и Италия. Но двете страни са домакини на Световното първенство по волейбол догодина и се надявам да имаме много поводи за радост", каза още министър-председателят.

 Борисов в Рим: Всички казват, че сме готови за влизане в еврозоната и Шенген

"Вчера в Сочи Путин и Ердоган решават бъдещето на Сирия – къде са европейските политици? Не може само да понасяме кризите, които ние не създаваме, само поемаме пасивите", подчерта премиерът

От категорията

Изненадващо! Отлагат евтаназията на животните в Ямболско, чакат се окончателни резултати

Изненадващо! Отлагат евтаназията на животните в Ямболско, чакат се окончателни реззултати-1531978714.jpg

Засилено полицейско присъствие посреща автомобилите по пътищата в Област ...

19 юли 2018 | 08:36

Порожанов потвърди: В две стада има зараза. Едното е на баба Дора!

-1531855075.jpg

"Не може ние да спасяваме държавата от тази зараза, а някой да работи ...

19 юли 2018 | 08:17

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните дава брифинг в Брюксел за чумата у нас

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис. Снимка Уикипедия-1531983186.jpg

Той заяви преди дни, че умъртвяването на заразените животни е единственият ...

19 юли 2018 | 09:50

Д-р Дамян Илиев: До два дни ще стане ясно дали чумата е тръгнала по околните села

-1531659193.jpg

Няма как да си позволим да не проверим отново целия район, заяви шефът на БАБХ

19 юли 2018 | 09:49

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


НИК


14 ноем. 2017 | 17:34УМОЛЯВАМ Г ЖА ИРИНА БОКОВА ДА ЗАЕМЕ ПОСТА "ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ"!!!!!!!!!!!!!!!! ВЯРВАМ,ЧЕ ТАЗИ ЖЕНА БИ БИЛА НАЙ ДОБРИЯТ ВЪЗМОЖЕН ЛИДЕР (ОТ СВЕТОВНА ВЕЛИЧИНА И ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА), КОЯТО МОЖЕ ДА ПОВЕДЕ БЪЛГАРИЯ КЪМ ДОБРИ ХОРИЗОНТИ!!!!!!!!!!!!!!! ТЯ Е НАЙ ГОЛЕМИЯ АВТОРИТЕТ В СВЕТОВНАТА ПОЛИТИКА, КОЯТО ИМА УВАЖЕНИЕТО НА СВЕТОВНИ ЛИДЕРИ ПО ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Г ЖО БОКОВА, УМОЛЯВАМ ВИ, КАНДИДАТИРАЙТЕ СЕ ЗА ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЧУЙТЕ И ВИЖДЕ, ПРЕДИ ГОДИНИ, ПИСАТЕЛЯТ ХРИСТО НАНЕВ, КОЙТО Е И ИЗСЛЕДОВАТЕЛ НА ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРСКИ ПРОРОЦИ, КАКВО КАЗВА ТУК В ТОВА ПРЕДАВАНЕ! ВНИМАТЕЛНО ЧУЙТЕ ДУМИТЕ МУ СЛЕД 19:40 МИН. https: www.youtube.com watch?v Opk2WQ v35o


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


14 ноем. 2017 | 17:33Ужасяващо много думи са отделени на излиянията на биби Комунисто от Банкя. Когато се гнявеше миналия месец с педала Рюти, дали му постави ребром въпроса за Шенген ? Май не. А трябваше. На държавите, които ни спъват за Шенген трябва да се каже категорично, че техните фирми в България ще бъдат лишени от преференциите за инвеститор клас А и точка. Ама май и борисов е педал.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.