Военният министър провежда срещи за производството на изтребители Т-50 (ВИДЕО)

Борисов: В Сеул обсъждат предложението за изграждане на завод за батерии за електромобили у нас

10396 | 25 септ. 2019 | 11:34

Предложението за построяване у нас на завод за производство на батерии за електромобили вече е влязло в Борда на директорите на “Хюндай”, но да не бързаме, да бъдем дискретни, призова премиерът.


“Продължаваме преговорите с "Фолксваген", но и “Хюндай” проявява сериозен интерес към предложението за построяване на завод у нас. България е прекрасна дестинация с много добри възможности и качество”. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти след визитата си в Центъра за научноизследователска и развойна дейност на „Hyundai Motor Group“, който се намира в гр. Хуасонг.

Там премиерът бе посрещнат с огромен надпис "Добре дошъл в нашия център, министър-председател Борисов", изписан на латиница.

"Както "Фолксваген", така и всички останали компании имат бордове на директорите и никак не е добре, дори е знак за лошо възпитание да се изтъкваш, както правят определени политици у нас", коментира премиерът, запазвайки дискретно мълчание за процеса на преговорите  с “Хюндай” и с другите компании, с които представители на икономическото министерство са в активен диалог.

 

Както Епицентър. бг писа вчера предложението за построяване у нас на завод за производство на батерии за електромобили вече е влязло в Борда на директорите на една от най-големите южнокорейски компании. Според икономическия министър Емил Караниколов България има големи шансове да се пребори за тази инвестиция, която се равнява на повече от 1,5 млрд щ.д. 

С “ Хюндай” също започват разговори за стратегическо партньорство, уточни Караниколов.


"Ние дойдохме, дадохме си нашите оферти, ако накрая се харесаме, ще си стиснем ръцете. Ние и сега правим доста неща за "Хюндай". Те много добре познават България и интересът им е голям. Над 250 завода имат във всякакви области и "Дел", и "Хюндай", обясни той.

"Не само в машиностроението, в туризма, в спа-туризма, с минералните води сме интересни за тях. Трябваше да покажем, че продължаваме да имаме интерес. Днес целият завод за иновации на “Хюндай“, който посетихме,  беше украсен с български знамена, имаше огромен надпис с обяснение кого чакат и всичките им полицейски коли бяха окачени с българско знаме. Така че да бъдем търпеливи, да не коментираме много и нещата ще станат", коментира премиерът интереса на Южна Корея за инвестиции в България.

 

"Специално в сферата на туризма има сериозна средна класа в Южна Корея, която в момента ходи в Хърватия, това са около 1 милион туристи. В тази сфера трябва да се намери директна авиолиния до България, но в този момент няма да излезе сметката. Така или иначе трябваше да се представим и да покажем, че имаме интерес за подобряване на стокооборотите. Те растат. Аз мисля, че това е изпълнено и към днешна дата“, каза още Борисов.


Той допълни, че военният министър Красимир Каракачанов също провежда важни срещи, като отношенията се развиват на високо ниво.

"Ще поискаме помощ, защото това са големи частни компании. Могат да ни презентират и да ни помогнат, като ни представят по най-добрия начин", заяви премиерът.

 

От думите му стана ясно, че страната ни се надява и на инвестиции за суперкомпютри, акумулатори и батерии. Премиерът заяви още, че е изненадан колко добре са били запознати с България южнокрейците. „Интересът им е голям“, посочи още Борисов.

На въпрос как ще коментира решението на Апелативния съд за освобождаването на Джок Полфрийман, Борисов отговори лаконично: "Какво да коментирам, всичко е ясно".

 


От категорията

Главният секретар на президента Димитър Стоянов е с Covid-19, Радев се самоизолира

Главният секретар на президента Димитър Стоянов е с Covid-19, Радев се самоизолира-1603974657.jpg

Президентът и служителите, с които е бил в контакт, преминават в самоизолация и ...

29 окт. 2020 | 14:28

Само прокурори влизат в Европрокуратурата, стават част от държавното обвинение в България

Само прокурори влизат в Европрокуратурата -1603973864.jpg

Европейските делегирани прокурори ще бъдат единствено магистрати, част от ...

29 окт. 2020 | 14:10

Премиерът: Разпоредил съм да се разгледа възможността ДДС за храната по домовете също да стане 9%

Сн. Фейбсук-1604003627.jpg

Вече четвърти ден, в който съм болен, но мога да си изпълнявам задълженията, ...

29 окт. 2020 | 22:31

Борисов пред лидерите от ЕС: Настоявам за пълна прозрачност по отношение на снабдяването с ваксини

Сн. фейсбук-1603999455.jpg

Трябва да се стремим да осигурим лесен достъп до ваксините за всички европейски ...

29 окт. 2020 | 21:23