Снимки: Правителствена информационна служба

За първи път Борисов няма да отиде на Великден в църквата, за да даде пример

Синодът се съгласи: Без върби на Цветница, без полет до Божи гроб за Благодатния огън! (ВИДЕО)

6638 | 9 апр. 2020 | 12:38

Мисля, че при всички случаи ще намерим добри решения. Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в пика на епидемията. Камбаните ще бият, владиците поеха ангажимент за хигиената, осигурили са и маски, обясни премиерът

Снимки: Правителствена информационна служба-1586437211.jpg-1586437265.jpg-1586437243.jpg

Без върби и цветя на Цветница, без полет до Божи гроб за Благодатния огън! Църквата подкрепя мерките на правитеството.

Това е резултатът от срещата на премиера със Светия Синод и патриах Неофит

 

Премиерът Бойко Борисов обсъди с Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и представители на Синода мерките за организацията за посрещането на Възкресение Христово, налагани от извънредното положение в страната във връзка с разпространението на COVID-19. 

 

След срещата премиерът и ловчанският митрополит Гавриил дадоха изявления в Министерски съвет.

 

Негово Високопреосвещенство изрази благодарността на БПЦ към правителството за мерките, които взема в борбата срещу пандемията.

 

Митрополит Гавриил обяви, че тази година няма да има полет до Йерусалим и обратно за Благодатния огън, а спестените средства от курса ще се дадат за борбата с коронавируса. Благодатен огън за празниците ще се ползва от миналогодишния.

 

"Догодина вече ще можем пак да отидем със самолет за благодатния огън. На всички пожелавам възкръстнатият Господ да ни избави, да ни даде сили и да ни даде поколение, защото на нас ни липсва солта много пъти, да видим своите грешки, да се постараем да ги преодолеем", каза още дядо Гавриил.

 

Няма да се раздават и върба и цветя по време на празниците, което е безпрецедентно в историята на църквата, уточни Негово Високопреосвещенство.

 

„В трудни моменти човек показва какво има наистина вътре в него. Благодарни сме на г-н премиера за това, че се старае всячески да се бори с тази пандемия и, че се старае да спазва и традициите на християнска православна България, защото самият той има в себе си вяра в Бога. Ние сме една от държавите с най-малко заболели по света, заслугата е на тези, които ръководят България и тяхната вяра в Бога“, допълни той.

 

Службата за Великден ще започне извън църквата, подчерта митрополит Гавриил.

 

Не вярвам, че в храма може да се предаде зараза, но правим всичко, за да не бъдем упрекнати, обясни митрополит Гавриил.

Той гарантира, че в църквите ще се спазват всички противоепидемични мерки и посочи, че иконите се дезинфекцират и по празниците в божиите домове ще бъде създадена организация така, че да не е възможно хората да се заразят.

Много от владиците са си осигурили голямо количество маски, за да се раздават безплатно на тези, които няма да имат, каза на свой ред премиерът.

„Не знам дали беше упоменато, но не сме затваряли църквите и манастирите. Нашите свещеници и владици вътре в храмовете се стараят и имам уверението на всички от тях, че особено по празниците всички карантинни мерки ще бъдат взимани лично от владиците и поповете, които ще призовават за дистанция и маски. Колегите от МВР максимално тактично и внимателно отвън ще им създадат организация да се спазва дистанция, за да можем да почетем най-великия празник. Правителството, Синодът и обществото в този случай трябва да са много дисциплинирани“, допълни той.

 

По-рано, по време на срещата, министър-председателят Борисов посочи, че към момента в името на живота и здравето на българските граждани за ограничение на разпространението на коронавируса са въведени редица мерки.

 

„От една страна сме забранили парковете, забранили сме хората да излизат в планините, затова пуснем ли ги да излязат така масово, много ме е страх да не тръгне голяма зараза“, категоричен бе премиерът Борисов по повод предстоящите празници Цветница и Великден.


На сутрешната пресконференция на Националния оперативен щаб премиерът Борисов съобщи, че е провел телефонни разговори с част от митрополитите, с които вече е обсъдил необходимостта от прилагането на по-строги мерки:

"Те съзнават, че вярата в Бога и здравето вървят заедно. И мисля, че при всички случаи ще намерим добри решения."

Със същите намерения преди седмица вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посетиха Синодалната палата. Срещата им обаче завърши с разминаване в посланията между двете институции.

И след като стана ясно, че Българската православна църква възнамерява да отслужи празничните богослужения по обичайния начин, премиерът инициира втора среща, обезпокоен от прогнозата на Щаба, че около Великден се очаква да настъпи пикът на епидемията.

"Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в този пик. Защото в момента спазвайки всички указания на Щаба пълзим бавно нагоре, но нагоре! Ние не сме на платото, не сме слезли от него, за да мислим за разпускане на мерките."

 

Правителството, синодът и народът в случая трябва да сме много дисциплинирани – хем да си почетем вярата, хем както казват старите хора – "Господ помага, но в кошара не вкарва", затова с нашите мерки и усилия да го направим, заяви той. Ще направим всичко, за да въведем този ред задължително маски, задължително дезинфектанти, задължителна дистанция, увери Борисов.

Министърът-председателят уточни, че БНТ ще даде сигнал на всички телевизии, за да могат вярващите дистанционно да почетат празниците.

Бойко Борисов призова само "крайно нуждаещите се" да отидат на църква за Цветница и Великден. По думите му това са "тези, на които ходенето на църква им е по-важно дори от това, че могат да ги сложат на респиратор".

Отците не могат да кажат – не идвайте в църквите, защото трябва да си хвърли расото, цялата му душа е там. Но от правителството призоваваме хората да не ходят, освен крайно нуждаещите се, заяви премиерът.

Очакваме пика до 10-15 дни. Ако изпуснем ситуацията, сега щя я изпуснем. Това е важен тест за нашата дисциплина, за да има възможност след това, ако може, да отворим парковете по големите градове, за да могат хората да си поемат въздух. Сега е моментът като нация да покажем, че сме дисциплинирани, подчерта Борисов.

За Гергьовден с Каракачанов сме разработили три варианта. Ако нещата са добри – А, ако не са добри – вариант Б и ако нещата са много лоши и сме изпуснали ситуацията - В. Последно се разбрахме на 30 април да се срещнем и да решим кой от трите варианта ще се приложи. Последните проучвания, че ние дори не сме влезли в епидемията, не сме почнали епидемията. Дай Боже, така да остане, Бог да прости – с тези мерки пазим и най-уязвимите. Знам, че накрая ние ще излезем виновни, но това е виновен. Както казва владиката, няма някой неосъден от хората, заяви министър-председателят.

В отговор на въпрос дали самият той ще отиде на църква на Великден, Бойко Борисов посочи, че досега винаги е ходил, но този път няма да отиде, за да даде личен пример.

 

"С дисциплина можем всичко. Не мога да издам заповед да се затворят църквите, разберете! Господ накрая ще ни отсъди! Заедно можем хем да си запазим духа на нацията, хем да не изпуснем епидемията!", завърши Борисов.
Борисов обсъди с патриарха и митрополитите мерките по празниците

Мисля, че при всички случаи ще намерим добри решения. Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в пика на епидемията. Камбаните ще бият, владиците поеха ангажимент за хигиената, осигурили са и маски, обясни премиерът

От категорията

Радев на форум със световни лидери: Справянето с К-19 изисква засилено сътрудничество

Радев на форум със световни лидери: Справянето с К-19 изисква засилено сътрудничество -1590685193.jpg

Рестриктивните мерки не трябва да нарушават основни човешки права, социалните ...

28 май 2020 | 19:59

Ген. Константин Попов: Негатизизмът не влияе добре на мотивацията и на бойния дух на армията

Ген. Константин Попов-1547369981.jpg

Не можем да не отчетем факта, че има пробив в начина на мислене, що се отнася ...

28 май 2020 | 12:56

Момчил Дойчев, Атлантически съвет: Провежда се кампания за отделяне на България от ЕС и НАТО

Момчил Дойчев Снимка: ТВ Европа-1590690466.jpg

По медиите се води яростна антидемократична пропаганда с измислени ...

28 май 2020 | 21:27

20 см нов сняг затрупа връх Мусала (СНИМКИ)

Снимка: Нова тв-1590688377.jpg

Прогнозите са снеговалежите над 2000 м да продължат и в следващите дни

28 май 2020 | 20:52

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


10 апр. 2020 | 14:10Предадохте родината си, а сега искате и Бог да предадете и какво хубаво мислите, че ще ни се случи? Българоубийци и сатанински изчадия, ние не предадохме вярата си през 500 годишното турско робство, докато ни клаха, няма да го направим и сега!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


росица митева тодорова


10 апр. 2020 | 09:07Анатема, която ще е със страшни последици!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


10 апр. 2020 | 07:32Някой гледал ли е ТВ репортажите от посещението МУ при поповете?____Такава излагация и простотия не бях виждал до сега.___МУТРАТА се кланя до земята на поповете и наведен и нагъзен се кръсти, като за последно.____МУТРОООО, поповете не са ти нито господари, нито началници, та да им се кланяш! И последно, човек се кръсти пред олтара на БОГ, а не пред попа!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Звездаров


10 апр. 2020 | 01:22"С дисциплина можем всичко..... Не мога да издам заповед да се затворят църквите, разберете! .... Господ накрая ще ни отсъди! .... Заедно можем, хем да си запазим духа на нацията, хем да не изпуснем епидемията!" ......... За постигнатото цялостно решение със Светия Синод, ПОЗДРАВЛЕНИЯ за министър председателя ген.Бойко Борисов! .... ... Православната ни църквата ни е СПАСЯВАЛА не веднъж, както подчерта и премиера, ще го направи и тези времена! .... Свещениците с молитви в храмовете, ние с молитви в къщи! ... Всички българи ЗАЕДНО с една мисъл, ..... Господ да ЗАЩИТИ българския народ и България! ....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


10 апр. 2020 | 07:27Дали "почитащият" Бога, бойко методиев борисов няма да отиде за Великден в....Турция при тайпи то...та нали Бог е Един!!!


Катя


9 апр. 2020 | 23:35Откакто прекара Бъдни вечер с чаршафосаните, що да не отмени и Великден?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


9 апр. 2020 | 20:05Отците не могат да кажат не идвайте в църквите, защото трябва да си хвърли расото, цялата му душа е там. ТОВА СА КРЪЧМАРСКИ БИСЕРИ, НА КОИТО СЕ РАДВА НАРОДОНАСЕЛЕНИЕТО. Борисов посочи, че досега винаги е ходил, но този път няма да отиде, за да даде личен пример. ТАКИВА ТЪПАШКИ МАТЕРИАЛИ НЕ СЪМ СРЕЩАЛ НИКОГА В ЧУЖДЕСТРАННАТА ПРЕСА, Н И К О Г А


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


9 апр. 2020 | 20:34Няма и да срещнеш в чуждите медии!


Иванов


9 апр. 2020 | 20:00И досущ като в операта , можем да запеем Борисов тук, Борисов там, Борисов горе, Борисов долу. Ай майка му стара такова безобразно натрапване, и фашистките медии едно време едва ли са правили с Фюрера. Както стана ясно 75 те милиона подарък от българската банка няма да и бъдат върнати, пък уволнението на шефа и си е много обигран сценарии. Важното е Бойчето да запълва предаванията на многобройните ни медии. На такъв медиен разкош и Живков не се е радвал, както го има неговият безпартиен пазач.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Майната


9 апр. 2020 | 19:28Дано Бог въздаде на тиквата ... тъпкано и претъпкано !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


9 апр. 2020 | 17:47Отишъл мутрата казал на владици и попове: аз мога да ва упрая! сига или след два часа?! Това Е стила на ПРОСТАКА! Така че мили мисирки, не слагайте думи, които мутрата не знае! камо ли да ги употребява!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владо


9 апр. 2020 | 17:37За първи път Борисов няма да отиде на Великден в църквата, за да даде пример ???? Те сигурно са полудели ?! Какъв пример може да ми даде Бойко Методиев Борисов? За пръв път ли няма да отиде? Стига с тези лъжи! Та това е отвратителна зараза! Егати лицимер!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван


9 апр. 2020 | 17:07За първи път МУТРАТА СТАВА АТЕИСТ???Браво бе, гангстер долен!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


9 апр. 2020 | 17:00Пълчища от прост народ, които се възмущават от църквата. Никоя държава не може да се похвали с толкова тъпи, невежи и жалки общественици миязми. Говедото плюе по църквата, но не и по Боко Българоубиецът. Ние светска държава ли сме, грухти вонящата палячовщина. Ти си се отказал от светското, в момента, в който си почнал да понасяш Боко и ГЕРБ, драги плазмодий.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мира


9 апр. 2020 | 16:38Искрени съчувствия на всички, до чиито уши са достигнали кощунствените глупости по повод на Възкресение Христово, тук Бай Поцелуйко добре ги е цитирал, а също и унизителното приклякане на дядо Гавриил пред властта. Необходимото, да се донесе тук частица от благодатния огън, няма да се случи, затова пък струпванията на публично богослужение ще е много трудно да бъдат избегнати.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Бай Поцелуйко


9 апр. 2020 | 16:35Слави Трифонов: Процентът вирусоносители, спрямо цялото население на България, е 0,00872852 На цифрите не им пука от емоциите. Те не разбират от страх, от радост, от любов те са си просто цифри. Затова аз, сега, ще ви сервирам малко цифри, а емоциите оставям за вас. Според данните на НСИ през 2018 година сме били 7 000 039 човека. Значи, сега сме, предполагам, по малко, може и да сме повече, дано, но да караме по точните цифри. Значи 7 000 039 човека. Толкова сме. Толкова живеем в България. Вирусоносителите по днешни данни на кризисния щаб са 611 човека. Ще ви помогна и ще сметна вместо вас. Процентът вирусоносители, спрямо цялото население на България, е 0,00872852. Само искам да отбележа, че от тези 611 човека, голямата част дори не са болни, а са вирусоносители. По законите на България за епидемия се смята, когато на 10 хиляди души население има 200 болни. Това означава, че на 7 милиона население трябва да има 140 000 болни. А те са 6


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Анани Ананиев


9 апр. 2020 | 22:25А да сте чувал за трупове и крематориуми, пълни с тела, които чакат да бъдат изгорени?


Петър Петров


9 апр. 2020 | 21:49Чувал съм за софистика!


Анани Ананиев


9 апр. 2020 | 20:40Г н Петров, да сте чували израза "обущарят да не отива по далече от обущата"?


Петър Петров


9 апр. 2020 | 19:38Анани, къде видя в този пост на Слави познания по вирусология, математика, виолист(незавършил) или мартеници? Ако в тази общодостъпна статистика и прости сметки виждаш нужда от специализирано висше образование бих разбрал и подкрепата ти за мутромилиционерите!


Анани Ананиев


9 апр. 2020 | 16:51Този Трифонов вирусолог ли беше, математик или незавършил виолист и продавач на мартеници?....


Бай Поцелуйко


9 апр. 2020 | 16:35...Това означава, че на 7 милиона население трябва да има 140 000 болни. А те са 611. Значи цялата държава е затворена, не работи, не функционира, хората губят работата си и са затворени по къщите си, не могат да ходят в парковете и са принудени всеки ден да гледат по телевизията страшните констатации и заплахи на двама генерали заради ??.нищо! Извинете ме, не заради нищо, а заради 0,00872852 процента. Това казват цифрите, а емоциите оставям на вас. https: svobodnoslovo.eu %d0%bf%d1%80%d0%be%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82 %d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d0%be%d0%bd%d0%be%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8 %d1%81%d0%bf%d1%80%d1%8f%d0%bc%d0%be %d1%86%d1%8f%d0%bb


Бай Поцелуйко


9 апр. 2020 | 16:35...Това означава, че на 7 милиона население трябва да има 140 000 болни. А те са 611. Значи цялата държава е затворена, не работи, не функционира, хората губят работата си и са затворени по къщите си, не могат да ходят в парковете и са принудени всеки ден да гледат по телевизията страшните констатации и заплахи на двама генерали заради ??.нищо! Извинете ме, не заради нищо, а заради 0,00872852 процента. Това казват цифрите, а емоциите оставям на вас. https: svobodnoslovo.eu %d0%bf%d1%80%d0%be%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82 %d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d0%be%d0%bd%d0%be%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8 %d1%81%d0%bf%d1%80%d1%8f%d0%bc%d0%be %d1%86%d1%8f%d0%bb


Бай Поцелуйко


9 апр. 2020 | 16:35...Това означава, че на 7 милиона население трябва да има 140 000 болни. А те са 611. Значи цялата държава е затворена, не работи, не функционира, хората губят работата си и са затворени по къщите си, не могат да ходят в парковете и са принудени всеки ден да гледат по телевизията страшните констатации и заплахи на двама генерали заради ??.нищо! Извинете ме, не заради нищо, а заради 0,00872852 процента. Това казват цифрите, а емоциите оставям на вас. https: svobodnoslovo.eu %d0%bf%d1%80%d0%be%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82 %d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d0%be%d0%bd%d0%be%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8 %d1%81%d0%bf%d1%80%d1%8f%d0%bc%d0%be %d1%86%d1%8f%d0%bb


мм


9 апр. 2020 | 16:26А какви варианти са разработени, ако изобщо има такива, за излизане от извънредното положение? Не е ли време да е ясно как това ще се случва, поетапно или по друг начин?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.