Снимка Кадър БТВ

ГЕРБ е на десет години, каква партия-държава, възкликва премиерът

Борисов за Радев: Да ме критикува колкото ще, но да каже и за партията-държава БСП!

4787 | 15 ноем. 2018 | 08:38

Нинова припознава ли се в това, че нейни депутати нарекоха народа „дебили“, коментира критиките на соцлидера Корнелия Нинова той


Президентът да ме критикува колкото ще, но да каже и за партията-държава БСП, заяви премиерът Борисов в интервю за БТВ.

Министър-председателят отговори така на критиката на държавния глава Румен Радев в словото му в навечерието на 10 ноември.

 

Запитан дали се припознава в критиките на соцлидера Корнелия Нинова, Борисов отвърна с въпрос - "Нинова припознава ли се в това, че нейни депутати нарекоха народа „дебили“!?"

"Коя партия подписа за „Белене“, в кой мандат падна КТБ, кой върза електромерите за „Мариците“. Съберете трите цифри и ще получите 7 милиарда", продължи Борисов.

 

Запитан дали сега ще хвърли оставка, като при предишните два пъти, когато управляваше ГЕРБ, Борисов каза: "Няма защо да ги поканя да направят правителство."

 

"Надявам се да спрат протестите, след като падат цените на горивата", каза той.

А на въпрос възможна ли е друга конфигурация в Народно събрание отвърна категорично: "Не!" За кабинет на малцинството каза: "Не мисля, че трябва да се стига до това."

 

Доверието към ГЕРБ пада, разликата с БСП се топи, припомни водещият Антон Хекимян, а Борисов отвърна: "ГЕРБ е първа политическа сила и то след две години управление с яростни атаки всеки ден. И след две години те не могат да ни стигнат. Нищо различно от това, което хората са ни подредили преди две години, няма!"

 

"Има и платени протестиращи. Нормално е опозицията да подкрепя", продължи Борисов.

 

Търговският регистър с бонуси от 4000 лв. на фона на 40 лв. коледна добавка, посочи Хекимян. "Тече проверка. Като променим закона, ще изпаднем в следващия казус – как да привлечем специалисти.

Близо половин милиард по наше време като управляващи сме дали за коледни добавки. Нашият проблем е как да привлечем добри специалисти", отвърна министър-премиерът.

 

"Не знам с какво сме причинили тази фраза "война на институциите"!? Няма ден, през който президентът да не ни е критикувал!

Къде е острата полемика?! Това е все едно някой да ти удря шамари и да казват – те се бият!", каза още Борисов за президента и неговите критики.

Според Борисов държавният глава е нападнал медиите. "Даде ви оценка – атрофирали медии! Коя е медийната среда? Кое е атрофирало в медийната среда? Това въпрос към мене ли е – имам вестник, телевизия?", каза премиерът.

 

В хаотичното задаване на въпроси се стигна и до изявлението на президента, свързано с четвъртата власт, при което Борисов влезе в дискусия с Хекимян.

"Президентът нападна медиите, даде ви оценка, атрофирали медии. Вие (bTV - б.р.) не цитирате в. "Сега" или сутринта не пуснахте карикатурата му... Ти не спориш с мен, спориш с президента, той ви даде оценка. Това въпрос към мен ли е, имам вестник, телевизия, медия ли имам? Вие трябва да излезете и да отговорите кой ви пречи. Трябва да излезете и да кажете: "Борисов ми пречи!" Оценката на президента не е към нас, тя е към медиите, съберете се, имате си представителни органи. Не ни вкарвайте нас да се обясняваме за медиите, това са си ваши проблеми."

Така Борисов прехвърли темата към полето на журналистите и че едва ли не те са си виновни за състоянието на медийната среда в България, която непрекъснато се срива в класациите за свобода на словото. А Хекимян гледаше безмълвен и не намери начин да реагира.

Затова пък премиерът продължи с напътствията си как журналистите да регулират отношенията си.

"Темата медии и това, което каза президентът... Според мен вашите асоциации трябва да се съберат и видят откъде и защо е останал президентът с това впечатление. Партията държава е неговата партия, която го издигна за президент. ГЕРБ е от 10 години във властта, каква партия държава, след като два пъти отивам и казвам - заповядайте, демокрацията ми е най-мила, елате да управлявате.

 

 И изтъкна: "Няма проправителствени медии!"

 

"Трябва да излезете и да кажете с какво ви пречим, каза Борисов по отношение на оценката на влошаващата се медийна среда в мониторинговия доклад на ЕК и думите на президента Румен Радев, че има връщане на авторитарни практики и медиите страдат.

 

Борисов се отрече от думите си от вчера (14 ноември), че е казал, че имало олигарх, който си използвал телевизията, за да се брани. Казах "олигарси", измъкна се лидерът на ГЕРБ.

Той не пропусна да каже и как карикатуристи като Христо Комарницки вземат "огромни заплати" за карикатурите си.

 

"Как няма да сме най-бедните, като седем милиарда сме разпръснали заради управлението на БСП преди две години", възнегодува премиерът. 

Борисов обясни, че България остава най-бедна в ЕС, "защото сме тръгнали от под водата".

Той заяви, че няма да спори с президента, но не може, "когато говориш за партия държава, да не споменеш БСП или че за 50 години управление на БСП да не би да сме били по-богати". Освен това подчерта, че досега не си е позволил нито една квалификация към президента Радев.

Вметна, че повишението на депутатската заплата с 90 лева поради повишението на средната заплата в обществения сектор, на чиято база се изчисляват и възнагражденията на народните представители,..."а на президента става 11 000 лева, с 4000 повече от моята. Бедността не е грях, когато вземаш 11 хиляди лева", 
натърти Борисов. 

 Според него всеки заслужавал, и президента включително, но ако сега хората счупели държавата, нямало да може да се мултиплицира ефекта на увеличение на доходите, който ГЕРБ била постигнала.

 

"Президентът какво общо има с „Визия за България“, но се срещна с БСП. А в същото време не иска да се срещне с финансовия министър.

Да ме критикува колкото иска, но не може когато говори за партия-държава, да не говори за БСП. Какви коли карахме преди – москвич, лада", изреди Бойко Борисов.

 

Нещата в гротескното интервю на Антон Хекимян по bTV стигнаха дотам, че Борисов го подкани да му зададе въпрос за мониторинговия доклад на ЕК. И не отговори "колко ни писа Европа", като каза, че България ще влезе в Шенген "по въздух и вода", след разговор с Холандия.

 

Въпросите не подминаха и акциите на прокуратурата, и арестите на известни бизнесмени, за което Борисов заяви, че "няма акция "Олигарх". Запитан защо по време на българското председателство на Съвета на ЕС гостите са били настанявани в хотел на фамилията Арабаджиеви, които са сред обвиняемите, Борисов заяви: "Ми тези хотели само имаме, всичко беше препълнено, имаме 3-4 големи хотела."

Десетима са задържани при акцията в хотелите на Ветко Арабаджиев, той - в чужбина, синът му в ареста
В действителност фирма ВГ АД бе определена за изпълнител на обществената поръчката с предмет "Хотелско настаняване за ръководителите на делегации и техните придружители при провеждане на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.". Поръчката бе обявена от Министерството на европейското председателство, ръководено от Лиляна Павлова, което продължи да работи и след края на юни т.г. - до края на 2018 г. Дружеството, спечелило търга, е собственост на Вълчо и Маринела Арабаджиеви.

Самите Арабаджиеви, както и семейство Николай и Евгения Баневи, така и не са върнати в България. Ще ги намерят, ще ги намерят, каза Борисов в отговор на коментар на водещия, който припомни този факт.

Относно акцията с арестуваните над двайсетина по повод аферата с българско гражданство в Държавната агенция за българите в чужбина Борисов заяви, че отново "Обединени патриоти" ще предложат кандидатура за този пост.

 

На въпрос, че има твърдения, че ВМРО, чийто човек е бившият шеф на ДАБЧ Петър Харалампиев, се финансират от корупционните схеми, премиерът отговори:
"Ако е така, вицепремиерът по сигурността Каракачанов, знаейки за операцията, щеше да се опита да я потули, само че не я потули и 23-ма са в ареста."

 

 Истински се надявам процесите срещу политици и кметове да се доведат докрай. Съдебната система е независима. Баневи ги задържаха, ще задържат и другите (бел. ред. – Арабаджиеви) – някои процеси отнемат години. 

"20 арестувани, постоянна мярка "задържане под стража", нека купуват пак", обобщи Борисов скандала с българските документи в ДАБЧ. От думите му стана ясно, че пак "Обединени патриоти" ще предложат ръководител на ДАБЧ.

 

Борисов обяви и, че на Коалиционен съвет управляващите решили да не подкрепят Пакта за мигрантите на ООН. Той изрече тези думи, след като вчера (14 ноември), в парламента външният министър Екатерина Захариева не даде ясен отговор каква е позицията на България.

 

Премиерът настоя да подчертае, че "България е единствената държава, която успя да се справи с миграционния поток, благодарение на нейните служби, граничари и двустранното ни споразумение с Турция"

 

В коментар за случилото се в Търговския регистър премиерът обясни, че можело да се промени законът и да не вземат така бонуси.

Припомняме, че в Агенцията по вписванията бяха раздадени сериозни бонуси, но Цецка Цачева увери, че нямало възнаградени служители, отговарящи за поддръжката на регистъра.

 

Бойко Борисов отрече и, че той се е намесвал по темата „Атанас Семов” (бел. ред. – Семов стана конституционен съдия, а срещу него върви проверка – дали през 2016 година е било отказано законосъобразно разследване по сигнал срещу бившия депутат от РЗС).

 

Борисов припомни, че по време на втория му кабинет е бил предложен за "европейски адвокат". "Г-н Семов моето правителство го предложи за европейски адвокат, само че Европа го върна тогава. Не знам по каква причина... Знам, ама не искам да коментирам."


Припомняме, че в началото на ноември 2015 г. тогавашният правосъден министър Христо Иванов инициира оттеглянето на бългаската кандидатура за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз в Люксембург на доц. Атанас Семов. След изслушване на 30 октомври органът на ЕС, който дава становище по годността на кандидатите за съдии и генерален адвокат в Европейския съд, е дал отрицателно становище по кандидатурата на доц. Семов поради липсата на достатъчен професионален опит на високо ниво.

"Ние го предложихме за адвокат в Европейския съд, Европа не се съгласи, добави премиерът. Това е все едно някой да ти удря шамари и да казва „те се бият”, обобщи Борисов неприятната ситуация.

 

Разбира се, началото на разговора беше традиционно за участията на Борисов в bTV. „Добро утро”, беше поздравът на Хекимян към премиера, който отвърна: „Добър ден” и обясни, че днес станал в 6:00 часа сутринта, а обикновено сутрин не ставал по-късно от 6:30 часа. Имал и 1 час за футбол, защото иначе щял да откачи - всеки ден му бил свръхнапрегнат.

 


От категорията

Йордан Цонев: Кой вицепремиер отговаря за националната сигурност, защо няма киберсигурност?

Йордан Цонев: Кой вицепремиер отговаря за националната сигурност, защо няма киберсигурност?-1563947320.jpg

Националната сигурност не е обект на референдум, за да има искания от Радев ...

24 юли 2019 | 08:47

Ген. Попов: ГЕРБ и договор със златната рибка да сключи, от БСП пак ще са недовлни

-1547070734.jpg

Категорично ще подкрепим ветото на президента за изтребителите F-16. Мотивите ...

24 юли 2019 | 08:33

Николай Цонков за сделката за Ф-16: С нея не мислим за бъдещето на цялата армия

-1563347779.jpg

Смятам, че не сме постигнали най-добрите условия като цена и възможности, каза ...

24 юли 2019 | 11:28

Елена Йончева: Не ме притесняват абсурдни обвинения в пране на пари

-1559917044.png

Знаем какво е състоянието на правосъдната система и как се повдигат обвинения ...

24 юли 2019 | 11:10

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


15 ноем. 2018 | 16:25Въобще не четох логореята на лицето с взривен джип. Кандидатствах преди 5 г. за членство в герб. Попитах само дали е задължително да съм бил член на БКП и дали да започвам всеки разговор с фразата "Както каза г н б. борисов". И не ме приеха.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Коментатор


15 ноем. 2018 | 13:35Г н Борисов, преди близо 30 годин имаше партия държава на зариди която вие напуснахте МВР. Сега единствената партия държава е ръководената от вас ГЕРБ. Явно сте най добрият кадър на първата партия дъртия държава, след като успяхте да възкресите, мокар и под името ГЕРБ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


15 ноем. 2018 | 13:25Тебе и за 200 години да те вкарат в затвора,малко ще ти е! Тартор на хунтата,която съсипва умишлено България!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


15 ноем. 2018 | 13:07Накратко КрЪтуната каза: " КАТО НЯМАТЕ ХЛЯБ, ЯЖТЕ СУДЖУЦИ."


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


15 ноем. 2018 | 12:46Три неща : 1 БКП за която непрекъснато говори е бившата МУ партия , заради ,която напусна МВР поради деполитизацията . 2 Радев никъде не споменава ГЕРБ или определен период на управление , така че ако някой се припознава си е за негова сметка . Гузен негонен бяга . 3 Никога , не само сега , радев не е споменавал поименно Борисов ,та сега Б.Б.да се хвали ,че лично не е нападал Президента . Достатъчно е това ,което прави заместникът му Цветанов . Въобще ,шашавенето на народа продължава с пълна сила . Както и с обясненията за олигарсите . Още от древногръцките хфилософи знаем ,че за да има олигархия са необходими власт и икономически субекти . Е, Бойко представлява първото. Без него олигархия може ли да има ? От властта зависи дали ще има олигарси. Да му ги обясни някой от неговите тези неща.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Кусев


15 ноем. 2018 | 11:00Трябва да са по средата на далавари с освояването на обществени поръчки, за да стои и изглежда по този начин!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


15 ноем. 2018 | 10:46Днес е хубав ден за БГ "демокрацията".___Целия МАТРЯЛ видя колко пари струва пипето на КРАТУНАТА.____Хекимянчо, ако може всеки божи ден МУ поднасяй микрофоня!___Няма по_добра "реклама" от това за ШАЙКАТА.___А що се отнася до твърдяната от КРАТУНАТА "медийна независимост", то и на слепите стана ясно____ШАЙКАТА си плаща само и само ТЯ да е пред микрофоните, та да облъчва МАТРЯЛА с лъжите си. А "журналистите" яко се навеждат, щото иначе ще са на Бюрото по труда.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


многодобре


15 ноем. 2018 | 10:38...хората искат всички политици на прехода да напуснат властта и парламента. Всички вън и заслужилите в затвора!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


15 ноем. 2018 | 10:32Безочието и безобразието на настоящата власт мина всякакви граници. Не само опитаха да вдигнат данъците върху колите, но и сега Президентът като ги поправи, те наглеят и напират да се прегласува. Герберските кметове като един наскачаха да защитават екологичната мярка . Всъщност това не е екологична мярка. Това е чисто ограбване на народа. Да се съберат повече пари за герберските кметове да крадат. Ако не е така, нека някой ми обясни как като плащам 100 лв. повече за старата си кола, това ще ми помогне да си купя нова? Най евтината нова е около 15 20 хиляди лева. От къде да ги взема? Кажете, нагли кметчета и герберчета, кажете преди да сме ви окачили на въжето? Каква екологична мярка е нещо, от което нищо няма да излезе. Като изпразните още малко джоба на народа, как той ще стане по богат та да си купи нови коли? Няма да стане. Т.е. единственият смисъл е ВИЕ да станете по богати. Но да знаете, окачат ли ви въжетата, аз съм доброволец да бу


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Севтопол


15 ноем. 2018 | 12:06Не съм забелязал някой да е слязъл от колата си и да се е качил на колело. Дори и в най мрачните години на прехода.


Тодор Ботев


15 ноем. 2018 | 10:30Вярно ли е това?: През 1990 г. напуска системата на МВР, отказва да се деполитизира и остава член на БКП. Вярно ли е това?: Налични са данни, че охранителната фирма ИПОН, създадена от Бойко БОРИСОВ в началото на 90 те също е съпричастна към криминални деяния още от самото си създаване. Пример: Убито лице на 05 декември 1994 г. в района Зона Б5 (София). ИПОН е била наета за възстановяване на средствата, която убитият дължал на голяма българска корпорация. Случаят не е разкрит. Друг случай от същия период е кражбата на 500 000 лв. от касата в офис на ИПОН. Заподозреният автор на кражбата и неговата приятелка са намерени убити в района на Враца. Убиецът не е открит ; През ранните 90, Бойко БОРИСОВ започва общ бизнес (с ползването на общ офис в парк хотел Москва ), с Младен МИХАЛЕВ (известен като Маджо), Румен НИКОЛОВ (известен като Пашата), босове на известната криминална групировка СИК ; Налични са данни, че охранителната фирма ИПО


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мм


15 ноем. 2018 | 09:46Хареса ми оценката за това интервю "гротескно", наистина беше точно такова!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борислав Георгиев


15 ноем. 2018 | 09:33Този не мога да го разбера нещо. Кой се опитва чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета за 2019 г. се опитва за увеличи данъците за старите коли, да въведе малоумен бонус малус, да въведе увеличаване на застраховките на колите, да предотврати независима проверка на качеството на асфалтовото покритие на магистралите построени с европейски пари и т.н. Ами какво стана със санирането?, ами какво стана със здравеопазването?, ами какво става със заплатите и пенсиите (може би се увеличават както в Румъния и Чехия?)? Какво става с инфлацията(може би тя става все по малка)? ами цените на газта, тока, парното и водата, хляба и стоките от първа необходимост? и т.н.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борислав Георгиев


15 ноем. 2018 | 09:33Този не мога да го разбера нещо. Кой се опитва чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета за 2019 г. се опитва за увеличи данъците за старите коли, да въведе малоумен бонус малус, да въведе увеличаване на застраховките на колите, да предотврати независима проверка на качеството на асфалтовото покритие на магистралите построени с европейски пари и т.н. Ами какво стана със санирането?, ами какво стана със здравеопазването?, ами какво става със заплатите и пенсиите (може би се увеличават както в Румъния и Чехия?)? Какво става с инфлацията(може би тя става все по малка)? ами цените на газта, тока, парното и водата, хляба и стоките от първа необходимост? и т.н.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ПИДАЛ от Банкя


15 ноем. 2018 | 09:1819 ГРАДА ВЕЧЕ СА ГОТОВИ ЗА БУНТ НА 19.11. В 18:30 ЧАСА! ВРЕМЕ Е ДА ЗАПАЛИМ ОГЪНЯ НА БАРИКАДИТЕ! https: xaknewsb.blogspot.com 2018 11 19 1911 1830.html от Бунтовните комитети по места, започнаха да качват и първите места, където масово всички българи омерзени от системата ще излязат отново на барикадите. Вижте списък с градовете и разпространяйте. Във връзка с многото се появили се събития за протести с цел разцепване силата на Бунта, умоляваме всички Българи, които наистина искат промяна за България да се придържат към датата 19.11 и да не вярват и не се доверяват на манипулациите в момента които масово се организират в социалната мрежа с цел да се обърка народа. Започнахме нещо което искаме да доведе Алтернатива за България и е време да покажем, че не сме армия от безразборно крачещи по площадите и барикадите хора, а истински воини готови да извоюват своята свобода от политическата каста в България! Време е! За масов Всенароден Бунт Бъл


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


15 ноем. 2018 | 09:16НАГЪЛ ДЕМАГОГ


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.