Снимка Кадър БТВ

ГЕРБ е на десет години, каква партия-държава, възкликва премиерът

Борисов за Радев: Да ме критикува колкото ще, но да каже и за партията-държава БСП!

5288 | 15 ноем. 2018 | 08:38

Нинова припознава ли се в това, че нейни депутати нарекоха народа „дебили“, коментира критиките на соцлидера Корнелия Нинова той


Президентът да ме критикува колкото ще, но да каже и за партията-държава БСП, заяви премиерът Борисов в интервю за БТВ.

Министър-председателят отговори така на критиката на държавния глава Румен Радев в словото му в навечерието на 10 ноември.

 

Запитан дали се припознава в критиките на соцлидера Корнелия Нинова, Борисов отвърна с въпрос - "Нинова припознава ли се в това, че нейни депутати нарекоха народа „дебили“!?"

"Коя партия подписа за „Белене“, в кой мандат падна КТБ, кой върза електромерите за „Мариците“. Съберете трите цифри и ще получите 7 милиарда", продължи Борисов.

 

Запитан дали сега ще хвърли оставка, като при предишните два пъти, когато управляваше ГЕРБ, Борисов каза: "Няма защо да ги поканя да направят правителство."

 

"Надявам се да спрат протестите, след като падат цените на горивата", каза той.

А на въпрос възможна ли е друга конфигурация в Народно събрание отвърна категорично: "Не!" За кабинет на малцинството каза: "Не мисля, че трябва да се стига до това."

 

Доверието към ГЕРБ пада, разликата с БСП се топи, припомни водещият Антон Хекимян, а Борисов отвърна: "ГЕРБ е първа политическа сила и то след две години управление с яростни атаки всеки ден. И след две години те не могат да ни стигнат. Нищо различно от това, което хората са ни подредили преди две години, няма!"

 

"Има и платени протестиращи. Нормално е опозицията да подкрепя", продължи Борисов.

 

Търговският регистър с бонуси от 4000 лв. на фона на 40 лв. коледна добавка, посочи Хекимян. "Тече проверка. Като променим закона, ще изпаднем в следващия казус – как да привлечем специалисти.

Близо половин милиард по наше време като управляващи сме дали за коледни добавки. Нашият проблем е как да привлечем добри специалисти", отвърна министър-премиерът.

 

"Не знам с какво сме причинили тази фраза "война на институциите"!? Няма ден, през който президентът да не ни е критикувал!

Къде е острата полемика?! Това е все едно някой да ти удря шамари и да казват – те се бият!", каза още Борисов за президента и неговите критики.

Според Борисов държавният глава е нападнал медиите. "Даде ви оценка – атрофирали медии! Коя е медийната среда? Кое е атрофирало в медийната среда? Това въпрос към мене ли е – имам вестник, телевизия?", каза премиерът.

 

В хаотичното задаване на въпроси се стигна и до изявлението на президента, свързано с четвъртата власт, при което Борисов влезе в дискусия с Хекимян.

"Президентът нападна медиите, даде ви оценка, атрофирали медии. Вие (bTV - б.р.) не цитирате в. "Сега" или сутринта не пуснахте карикатурата му... Ти не спориш с мен, спориш с президента, той ви даде оценка. Това въпрос към мен ли е, имам вестник, телевизия, медия ли имам? Вие трябва да излезете и да отговорите кой ви пречи. Трябва да излезете и да кажете: "Борисов ми пречи!" Оценката на президента не е към нас, тя е към медиите, съберете се, имате си представителни органи. Не ни вкарвайте нас да се обясняваме за медиите, това са си ваши проблеми."

Така Борисов прехвърли темата към полето на журналистите и че едва ли не те са си виновни за състоянието на медийната среда в България, която непрекъснато се срива в класациите за свобода на словото. А Хекимян гледаше безмълвен и не намери начин да реагира.

Затова пък премиерът продължи с напътствията си как журналистите да регулират отношенията си.

"Темата медии и това, което каза президентът... Според мен вашите асоциации трябва да се съберат и видят откъде и защо е останал президентът с това впечатление. Партията държава е неговата партия, която го издигна за президент. ГЕРБ е от 10 години във властта, каква партия държава, след като два пъти отивам и казвам - заповядайте, демокрацията ми е най-мила, елате да управлявате.

 

 И изтъкна: "Няма проправителствени медии!"

 

"Трябва да излезете и да кажете с какво ви пречим, каза Борисов по отношение на оценката на влошаващата се медийна среда в мониторинговия доклад на ЕК и думите на президента Румен Радев, че има връщане на авторитарни практики и медиите страдат.

 

Борисов се отрече от думите си от вчера (14 ноември), че е казал, че имало олигарх, който си използвал телевизията, за да се брани. Казах "олигарси", измъкна се лидерът на ГЕРБ.

Той не пропусна да каже и как карикатуристи като Христо Комарницки вземат "огромни заплати" за карикатурите си.

 

"Как няма да сме най-бедните, като седем милиарда сме разпръснали заради управлението на БСП преди две години", възнегодува премиерът. 

Борисов обясни, че България остава най-бедна в ЕС, "защото сме тръгнали от под водата".

Той заяви, че няма да спори с президента, но не може, "когато говориш за партия държава, да не споменеш БСП или че за 50 години управление на БСП да не би да сме били по-богати". Освен това подчерта, че досега не си е позволил нито една квалификация към президента Радев.

Вметна, че повишението на депутатската заплата с 90 лева поради повишението на средната заплата в обществения сектор, на чиято база се изчисляват и възнагражденията на народните представители,..."а на президента става 11 000 лева, с 4000 повече от моята. Бедността не е грях, когато вземаш 11 хиляди лева", 
натърти Борисов. 

 Според него всеки заслужавал, и президента включително, но ако сега хората счупели държавата, нямало да може да се мултиплицира ефекта на увеличение на доходите, който ГЕРБ била постигнала.

 

"Президентът какво общо има с „Визия за България“, но се срещна с БСП. А в същото време не иска да се срещне с финансовия министър.

Да ме критикува колкото иска, но не може когато говори за партия-държава, да не говори за БСП. Какви коли карахме преди – москвич, лада", изреди Бойко Борисов.

 

Нещата в гротескното интервю на Антон Хекимян по bTV стигнаха дотам, че Борисов го подкани да му зададе въпрос за мониторинговия доклад на ЕК. И не отговори "колко ни писа Европа", като каза, че България ще влезе в Шенген "по въздух и вода", след разговор с Холандия.

 

Въпросите не подминаха и акциите на прокуратурата, и арестите на известни бизнесмени, за което Борисов заяви, че "няма акция "Олигарх". Запитан защо по време на българското председателство на Съвета на ЕС гостите са били настанявани в хотел на фамилията Арабаджиеви, които са сред обвиняемите, Борисов заяви: "Ми тези хотели само имаме, всичко беше препълнено, имаме 3-4 големи хотела."

Десетима са задържани при акцията в хотелите на Ветко Арабаджиев, той - в чужбина, синът му в ареста
В действителност фирма ВГ АД бе определена за изпълнител на обществената поръчката с предмет "Хотелско настаняване за ръководителите на делегации и техните придружители при провеждане на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.". Поръчката бе обявена от Министерството на европейското председателство, ръководено от Лиляна Павлова, което продължи да работи и след края на юни т.г. - до края на 2018 г. Дружеството, спечелило търга, е собственост на Вълчо и Маринела Арабаджиеви.

Самите Арабаджиеви, както и семейство Николай и Евгения Баневи, така и не са върнати в България. Ще ги намерят, ще ги намерят, каза Борисов в отговор на коментар на водещия, който припомни този факт.

Относно акцията с арестуваните над двайсетина по повод аферата с българско гражданство в Държавната агенция за българите в чужбина Борисов заяви, че отново "Обединени патриоти" ще предложат кандидатура за този пост.

 

На въпрос, че има твърдения, че ВМРО, чийто човек е бившият шеф на ДАБЧ Петър Харалампиев, се финансират от корупционните схеми, премиерът отговори:
"Ако е така, вицепремиерът по сигурността Каракачанов, знаейки за операцията, щеше да се опита да я потули, само че не я потули и 23-ма са в ареста."

 

 Истински се надявам процесите срещу политици и кметове да се доведат докрай. Съдебната система е независима. Баневи ги задържаха, ще задържат и другите (бел. ред. – Арабаджиеви) – някои процеси отнемат години. 

"20 арестувани, постоянна мярка "задържане под стража", нека купуват пак", обобщи Борисов скандала с българските документи в ДАБЧ. От думите му стана ясно, че пак "Обединени патриоти" ще предложат ръководител на ДАБЧ.

 

Борисов обяви и, че на Коалиционен съвет управляващите решили да не подкрепят Пакта за мигрантите на ООН. Той изрече тези думи, след като вчера (14 ноември), в парламента външният министър Екатерина Захариева не даде ясен отговор каква е позицията на България.

 

Премиерът настоя да подчертае, че "България е единствената държава, която успя да се справи с миграционния поток, благодарение на нейните служби, граничари и двустранното ни споразумение с Турция"

 

В коментар за случилото се в Търговския регистър премиерът обясни, че можело да се промени законът и да не вземат така бонуси.

Припомняме, че в Агенцията по вписванията бяха раздадени сериозни бонуси, но Цецка Цачева увери, че нямало възнаградени служители, отговарящи за поддръжката на регистъра.

 

Бойко Борисов отрече и, че той се е намесвал по темата „Атанас Семов” (бел. ред. – Семов стана конституционен съдия, а срещу него върви проверка – дали през 2016 година е било отказано законосъобразно разследване по сигнал срещу бившия депутат от РЗС).

 

Борисов припомни, че по време на втория му кабинет е бил предложен за "европейски адвокат". "Г-н Семов моето правителство го предложи за европейски адвокат, само че Европа го върна тогава. Не знам по каква причина... Знам, ама не искам да коментирам."


Припомняме, че в началото на ноември 2015 г. тогавашният правосъден министър Христо Иванов инициира оттеглянето на бългаската кандидатура за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз в Люксембург на доц. Атанас Семов. След изслушване на 30 октомври органът на ЕС, който дава становище по годността на кандидатите за съдии и генерален адвокат в Европейския съд, е дал отрицателно становище по кандидатурата на доц. Семов поради липсата на достатъчен професионален опит на високо ниво.

"Ние го предложихме за адвокат в Европейския съд, Европа не се съгласи, добави премиерът. Това е все едно някой да ти удря шамари и да казва „те се бият”, обобщи Борисов неприятната ситуация.

 

Разбира се, началото на разговора беше традиционно за участията на Борисов в bTV. „Добро утро”, беше поздравът на Хекимян към премиера, който отвърна: „Добър ден” и обясни, че днес станал в 6:00 часа сутринта, а обикновено сутрин не ставал по-късно от 6:30 часа. Имал и 1 час за футбол, защото иначе щял да откачи - всеки ден му бил свръхнапрегнат.

 


От категорията

Борисов бесен: Сменяме КЕВР! Не може да говорят глупости за повишаване с 20% цената на парното!

Кадър: Фейсбук-1591258084.jpg

"Ще обсъдя с колегите, и без това им е изтекъл мандатът, смяна на КЕВР. ...

4 юни 2020 | 11:06

Фандъкова: Ремонтът на бул. "България" приключва другата седмица, ще има два нови светофара

Снимка БГНЕС-1591265368.jpg

"За мен е много важно качеството, защото това е едно от най-натоварените ...

4 юни 2020 | 11:44

ИК на ГЕРБ потуши бунта в Плевен - отстрани местното ръководство и изгони общинските съветници

-1591297530.jpg

ИК на ГЕРБ има доверие на областния координатор в Плевен Мирослав Петров. ...

4 юни 2020 | 22:04

Рамадан Аталай: Премиерът не е в правото си да казва на КЕВР как да определя цената на парното

Рамадан Аталай Кадър: БНТ-1591289968.jpg

На 1 април изтичаше срокът на сегашния състав на КЕВР, но смяната нямаше как да ...

4 юни 2020 | 19:58