Снимка: Правителствена информационна служба

На летището в София след официалното откриване на газопровода "Турски поток"

Борисов за срещата с Путин: Много приятен разговор, няма тема за бойкот на "Турски поток"! (ВИДЕО)

13070 | 8 ян. 2020 | 19:40

"Аз съм приятел и на Тръмп и на Путин. И те знаят това. Знаят много добре, че аз защитавам националните интереси," категорично заяви премиерът

Снимка: Правителствена информационна служба-1578510239.jpgКадър: Фейсбук-1578505301.jpg

"В рамките на един ден бяхме с геостратегическите ни партньори САЩ, бяхме и с нашите съседи. И с всички сме постигнали разбирателство и проекти, които носят просперитет".

Това бе оценката на българския министър-председател Бойко Боорисов за деня 8 януари 2020, когато първо посрещна пратениците на Тръмп в София, а след това заедно с Путин и Ердоган даде старт на "Турски поток" в Истанбул.

 

"България активно развива своята газопреносна система с "Балкански поток". На срещата ми с президента Вучич каза, че и на сръбска територия той продължава да се нарича "Балкански поток", заяви премиерът на импровизирана пресконферения на летището в София при завръщането си от Истанбул, където участва в церемонията по официалното откриване на газопровода "Турски поток". 


"Проведохме много приятен разговор с президента Путин, въобще не е имало тема, че бойкотираме "Турски поток". На наша територия разширяваме газопреносната си мрежа с "Балкански поток", така че да минава всякакъв газ", обясни премиерът в отговор на въпрос на специалния пратеник на Епицентър.БГ Валерия Велева, дали Путин продължава да смята, че България "бойкотира строежа на "Турски поток", както беше обявил в началото на декември 2019-а.

 

"Това е нашата газопреносна мрежа. Ние строим, за да може всеки, който поиска, да прекара газ. Има смисъл да строим и ние днес резервирахме 320 млн. куб. м. втечнен газ. Сметката ни излиза, цената е по-ниска. Ние си строим и трябва да ви кажа, показахме снимките, добре, че ги заснехме от хеликоптера.

- А какво ви каза Путин, когато му показахте снимките, попита отново Епицентър.бг.

- Каза: Молодец!. Е, не е казал, така де! Но беше доволен. На три километра от нас беше църквата "Свети Стефан", казах му: при тебе Асад пали свещ, аз вкарах Тайпи в църквата, но не успях да го накарам да се прекръсти", отвърна Борисов.

 

"Обсъдихме и АЕЦ "Белене", какво възнамеряваме да правим", обясни още премиерът.

 

 "Смятат ме за приятел. Аз съм приятел и на Тръмп и на Путин. И те знаят това. Знаят много добре, че аз защитавам националните интереси. Защото всяко едно мое действие е подчинено, първо на интереса на България, и второ – на общността, която ние сме приели, че сме – ЕС и НАТО". Така премиерът отговори отново на въпрос на Епицентър.бг дали участниците, с които седна на една маса след откриването на газопровода (Ердоган, Путин и Вучич), го смятат за "човек на Тръмп".

 

"Трето, в чисто човешки план се познаваме от десетки години и си вярваме," допълни още премиерът.

Той обаче отвори уклончиво на въпроса на Епицентър.бг дали президентът Путин ще дойде през юни т.г. за откриването на "Балкански поток".

- Ще дойде ако го поканим, отговори Борисов.

- А поканихте ли го, попита Епицентър.бг.

- Вие много бързате,  беше отговорът на българския премиер.

 

"Ако го интересува, ще споделим, потвърдил съм срещата." Така премиерът отговори отново на въпрос на Епицентър.бг дали на утрешния КСНС при президента ще сподели информация за мнението на Путин и Ердоган за изострената обстановка в Близкия изток. Според Борисов, тази среща  на КСНС ще да бъде само да се видят и да си поговорят, без да произтече никакъв ефект от нея.

 

„Днес е един хубав ден. Защо? От сутринта пет сесии вървят в България по диалога ни със САЩ. Това е един изключително важен ден за българо-американските отношения. Стратегически ден за следващите поне 10 години и то в размирно време за света. Именно в този ден бяха отчетени и взети предвид и набелязани действия, не думи, които да оставят България на картата и в газоразпределителната система на Европа, и в стратегическото ни положение, и във всички други сфери: отбрана, сигурност, върховенство на закона, култура. И за мен най-важното това е, че след като президентът Тръмп разпореди да се работи по падането на визите в България, вече се работи активно“, подчерта още Борисов в началото на брифинга.

„Днес Турция и Русия пуснаха своята част от „Турски поток“. Нещо, което навремето в България се говореше, че нито имат пари, нито технологични възможности. Те си го направиха и го пуснаха. В същото време днес България подписа и стана акционер с 20% в терминала за достаавка на втечнен газ заедно с Държавната енергийна компания на Гърция. България активно изгражда Интерконектора с Гърция и активно развива своята газопреносна система с т.нар „Балкански поток“, допълни още Борисов.


Министър-председателят поясни, че по време на двустранната си среща със сръбския президент, Вучич му е казал, че и на сръбска територия потокът ще бъде наричан "Балкански".

„По този Балкански поток ще тече руски газ, азерски газ и втечнен газ и всеки, който може да достави до тези газови магистрали газ в посока не само Изток – Запад, а и Север - юг и обратното в зависимост къде цената е най-ниска“, каза още Бойко Борисов.


"Газовият хъб "Балкан" спазва всички правила и ще можем да взимаме транзитни такси десетки години наред. А това, че президентите на Турция, Сърбия и Русия са ме поканили, оставям на вас и вашите коментари и на анализатори, подчерта Борисов.

 

И допълни: "Не съм длъжен да убеждавам г-н Путин дали ние строим бързо или не. Аз не се бъркам в никоя държава. Строителите са италианци, саудитци, други. Целта ни е до май месец да построим българската газопреносна мрежа. Дали ще я правим бързо, бавно, средно – ние имаме цел до май месец да я построим. За разлика от предишните обществени поръчки за "Южен поток", които бяха обявени и за това беше наложена наказателна процедура на България заради корупция по време на управлението на БСП – бяха спрени. Затова се забавихме близо две години, но ги направихме така, че да бъдат съгласно всички регламенти“, допълни премиерът отново обръщайки се към пратеника на Епицентър.бг..

По думите му не е случайно, че две гръцки компании са спечелили търговете за интерконектора с Гърция.

„Тук са италианци и какви ли не още. Така че ние българският интерес е, колкото по-бързо завършим двата интерконектора, толкова по-бързо по него ще тече газ и ще взимаме транзитни такси и си връщаме заемите“, допълни още министър-председателят.


"С президента Путин си говорихме много други работи. Путин ме похвали за самолетите F-16 блок 70, каза, че са много добри. Ние бяхме четиримата. И в началото бяхме заедно, но и на вечерята, която президентът Ердоган даде, ние седяхме заедно с президента Путин. Имах възможност да си задам много въпроси и доста отговори получих както от него, така и от президента Ердоган. Първо, Либия. Мисля, че би трябвало да е излязло, че призовават и двете страни в Либия да спрат военните действия и да се върнат на масата за преговори. Нещо, което аз изключително подкрепям“, допълни още Борисов.

По думите му всичко, което завършва с мир, се радва на неговата подкрепа.

От утре (Путин) ме информира, че започват учения в Черно море. Аз му казах, че F-16 блок 70 още не са дошли. Похвали ме за тях, каза, че действително са много добри самолети. Разбира се, президентът Ердоган хвалеше неговите, защото те купиха такива. Една хвалба падна кой какви самолети има. Накрая президентът Вучич каза: „Аз си купих ракети, за да свалям самолети“.

Мисля, че по Иран и Ирак са загрижени много, както всички останали и се надяваме с водеща роля на ЕС, с водеща роля на НАТО и на всички страни, които не желаят да гинат невинни хора, не желаят тези военни конфликти да продължават. Даже се пошегувах с тях, когато Турция свали руския самолет, в Турция руските туристи колко бяха наброй“, каза още Борисов. По думите му мирът за региона носи само просперитет.

С президента на Турция Реджеп Ердоган премиерът е договорил разширяване на граничните пунктове, за да могат да поемат увеличения трафик.

"Както направихме със Сърбия и сега разширяваме "Калотина", така ще направим и на граничните пунктове с Турция", обясни премиерът.

 

"Турция си държи изключително на думата, имаме нула миграция нелегална. Както видяхте, дори в доклада на Европа, под 200 човека са минали нелегално през България и то под 200, защото те няма как да ги засекат", обясни още Борисов. 

 

"Ердоган потвърди, че за него българо-турската граница е точно толкова важна, колкото и за мен", каза още премиерът. Той посочи, че една от темите, които са обсъджали, са граничните пунктове. Министър-председателят посочи, че около 2000 ТИР-а преминават на българо-турската и българо-сръбската граница.

 

„Поехме ангажимент да разширим КПП-тата на „Капитан Андреево“, „Лесово“ и на „Калотина““, допълни още премиерът. По думите му има и идея да се направят буферни паркинги.

„Миграцията обсъдихме. Отново потвърди, че за него българо-турската граница е точно толкова важна, колкото за мен. Аз и сутринта пред вас съобщих, че в това отношение той си държи изключително на думата. Спазвайки всички правила, имаме нула миграция“, каза още Борисов. 

"Благодари ни за газа. Затова, че и ние продължаваме да им помагаме много. Превъртаме газа през България, защото още не се готови. Нямат и този опит, ние за радост имаме компресорни станции, много добра газоразпределителна система", допълни още Борисов.

Министър-председателят заяви, че както има у нас 1000 църкви и манастири, които да се ремонтират, така са дадени и 1 млн. лв. за джамията в Разград. "Ремонтирахме Софийската джамия, в Стара Загора направихме ремонт страхотен. В Пловдив. "Етническата толератност е действително изведена за пример в света и в Европа", допълни още Борисов.

"Разбрахме се с Ердоган тази година ще дойде до България, ред му е", допълни още премиерът. Попитан кога ще дойде турският президент у нас и дали и Путин ще дойде, Борисов каза: "Ще дойде, ако го поканя. И единият, и другият искат да дойдат", допълни Борисов.

 

На въпрос дали ще дойдат, премиерът каза: "Не трябва да се прекалява. Днес за геостратегическото ни партньорство със САЩ стана дума и  с президента Ердоган и с президента Путин. Те се шегуват: "Внимавай какво говориш, защото нали знаеш, че Бойко ще информира и Брюксел и Вашингтон". Така че днес сме били с нашите геостратегически партьнори, били сме с нашите съседи: Русия, Турция и Сърбия. С всичките сме постигнали разбирателство и проекти, които да носят просперитет", допълни Борисов. 

 

 

 


От категорията

Проф. Герджиков категорично се обяви против отпадането на давността със задна дата

Проф. Герджиков категорично се обяви против отпадането на давността със задна дата-1582007260.jpg

Един от проблемите е непрекъснатата смяна на законите. Законодателстваме ...

18 февр. 2020 | 08:24

Премиерът: Докато няма абсолютен консенсус, няма да насилваме влизането в чакалнята на еврозоната

Снимки: Правителствена информационна служба-1581966305.jpg

„Имаме ли право ние, с моите коалиционни партньори, да заложим, без да е убеден ...

17 февр. 2020 | 21:03

Полфрийман към Джамбазки: Ирландец ме покани в ЕП, колегата пак е подпийнал

-1576573309.png

Вчера евродепутатът публикува документ, според който Полфриман ще пътува до ...

18 февр. 2020 | 10:39

БАН: Топлата зима обърква растенията

-1425551828.jpg

По отношение на плодните дръвчета, ако последва рязко падане на температурата е ...

18 февр. 2020 | 10:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


хх


9 ян. 2020 | 12:17



"Смятат ме за приятел. Аз съм приятел и на Тръмп и на Путин. И те знаят това. Знаят много добре, че аз защитавам националните интереси. Защото всяко едно мое действие е подчинено, първо на интереса на България, и второ на общността, която ние сме приели, че сме ЕС и НАТО". ГОТОВ Е ЗА СТЕНД ЪП КОМЕДИАНТ


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мм


9 ян. 2020 | 11:24



Като изгледах клипа от церемонията Истанбул и този, от посрещането на ББ от смешните и жалки журнабистки, с тъга установявам, колко е посредсвтен ББ, и отчайащо ниското му ниво спрямо Путин и Ердоган!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


9 ян. 2020 | 10:36



Някой замисли ли се КАКВА БЕ ЦЕЛТА на поканата към КРАТУНАТА за откриването на газопровода Не, нали! А целта бе много прозрачна_____да се покаже на света, КОЙ Е ГЛУПАКЪТ по отношение на тръбопровода. ГЛУПАКЪТ, който опропасти златния шанс на България да бъде газов разпределител и транзитьор на газ. И най_смешното в случая, което КРАТУНАТА не проумя, че го покани ТОЗИ, КОЙТО СПЕЧЕЛИ от простотията му_____ЕРДОГАН! Така Ердоган му се присмя публично и показа на всички____КОМУ ДЪЛЖИ ГАЗОПРОВОДА. А Путин гледаше с насмешка цялата комедия!!!____Това е жалката истина за посещението на МУТРАТА в Истанбул!!!!_____А дръжките на микрофони ще си счупят краката да записват и слушат простотиите и хвалбите на МУТРАТА!!!___Ово е журналистика!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мм


9 ян. 2020 | 11:22



Точно!


Marta


9 ян. 2020 | 09:07



От износител на газ за Турция ни направи вносител. Сега ще лижем турски задници. Големи УСПЕХИ имаш бе ПРОДАЖНИК?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


9 ян. 2020 | 08:28



Боко се пошегувал ,като напомнил на Путин,колко били руските туристи,когато Турция свали руски самолет на границата със Сирия.Много" уместна" шега както за Путин ,така и за Ердоган.Ама кой ти гледа неудобството ,майтап да става!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


9 ян. 2020 | 08:24



Путин с усмивка казал на боко ,че самолетите F16 блок 70 са добри.Каквото и да означава това!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Христо Ботьов


9 ян. 2020 | 08:20



Идиот


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


9 ян. 2020 | 07:21



Когато се събере приятна компания, винаги е нужно да има и ШУТ, който да ги всели.___Него за това го викат.____ШУТЪТ НА ЕВРОПА и СРАМЪТ НА БЪЛГАРИЯ!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владо


9 ян. 2020 | 00:03



Специално изгледах целия директен репортаж за събитието по руската ТВ. Колко смешен и жалък беше този нашият примитив. Непрекъснато се опитваше да се доближи колкото може по близо до Путин, та се наложи чевекът няколко пъти да се отдръпва от това туловище. Никой не му обръщаше внимание и просто изглеждаше жалък. Приятел бил и на Тръмп и на Путин. Егати смешник. Просто се чудя, няма ли поне един честен журналист да каже, че кралят е гол и това, което бръщолеви сега за своята значимост е една грозна лъжа.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър Петров


8 ян. 2020 | 23:31



Жалък, жалък, неподготвен, комичен, примитивен.................. Но той представлява България..... А бе, ние що за народ сме?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


9 ян. 2020 | 07:00



Господин Петров ,наскоро прочетох тази мисъл на един човек Ние сме малък но много прост народ ,ето отговорът на вашият въпрос що за народ сме


Петър Петров


8 ян. 2020 | 22:24



Колкото повече го пренебрегват и го търпят,толкова повече си вярва ,че е незаобиколим фактор!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mari Paunova


8 ян. 2020 | 22:04



Смешен и жалък!!!Кой ще иска разговори с теб и на какъв език, а и за кого ще бъдат полезни тези разговори, ако изобщо ги има?!?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


8 ян. 2020 | 22:03



Христо Комарницки карикатурист: https: www.segabg.com sites default files _sega styles touche_homepage_300x202_crop public comix 01 08 2020.jpg?itok O3ZCv2aZ


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


haho21


8 ян. 2020 | 22:02



Нарцистичен хвалипръцко.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


8 ян. 2020 | 22:02



Ивайло Нинов карикатурист: https: www.facebook.com 142264952549709 photos a.154091801367024 2491309990978515 ?type 3&theater


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.