Снимка: Правителствена информационна служба

На летището в София след официалното откриване на газопровода "Турски поток"

Борисов за срещата с Путин: Много приятен разговор, няма тема за бойкот на "Турски поток"! (ВИДЕО)

24283 | 8 ян. 2020 | 19:40

"Аз съм приятел и на Тръмп и на Путин. И те знаят това. Знаят много добре, че аз защитавам националните интереси," категорично заяви премиерът

Снимка: Правителствена информационна служба-1578510239.jpgКадър: Фейсбук-1578505301.jpg

"В рамките на един ден бяхме с геостратегическите ни партньори САЩ, бяхме и с нашите съседи. И с всички сме постигнали разбирателство и проекти, които носят просперитет".

Това бе оценката на българския министър-председател Бойко Боорисов за деня 8 януари 2020, когато първо посрещна пратениците на Тръмп в София, а след това заедно с Путин и Ердоган даде старт на "Турски поток" в Истанбул.

 

"България активно развива своята газопреносна система с "Балкански поток". На срещата ми с президента Вучич каза, че и на сръбска територия той продължава да се нарича "Балкански поток", заяви премиерът на импровизирана пресконферения на летището в София при завръщането си от Истанбул, където участва в церемонията по официалното откриване на газопровода "Турски поток". 


"Проведохме много приятен разговор с президента Путин, въобще не е имало тема, че бойкотираме "Турски поток". На наша територия разширяваме газопреносната си мрежа с "Балкански поток", така че да минава всякакъв газ", обясни премиерът в отговор на въпрос на специалния пратеник на Епицентър.БГ Валерия Велева, дали Путин продължава да смята, че България "бойкотира строежа на "Турски поток", както беше обявил в началото на декември 2019-а.

 

"Това е нашата газопреносна мрежа. Ние строим, за да може всеки, който поиска, да прекара газ. Има смисъл да строим и ние днес резервирахме 320 млн. куб. м. втечнен газ. Сметката ни излиза, цената е по-ниска. Ние си строим и трябва да ви кажа, показахме снимките, добре, че ги заснехме от хеликоптера.

- А какво ви каза Путин, когато му показахте снимките, попита отново Епицентър.бг.

- Каза: Молодец!. Е, не е казал, така де! Но беше доволен. На три километра от нас беше църквата "Свети Стефан", казах му: при тебе Асад пали свещ, аз вкарах Тайпи в църквата, но не успях да го накарам да се прекръсти", отвърна Борисов.

 

"Обсъдихме и АЕЦ "Белене", какво възнамеряваме да правим", обясни още премиерът.

 

 "Смятат ме за приятел. Аз съм приятел и на Тръмп и на Путин. И те знаят това. Знаят много добре, че аз защитавам националните интереси. Защото всяко едно мое действие е подчинено, първо на интереса на България, и второ – на общността, която ние сме приели, че сме – ЕС и НАТО". Така премиерът отговори отново на въпрос на Епицентър.бг дали участниците, с които седна на една маса след откриването на газопровода (Ердоган, Путин и Вучич), го смятат за "човек на Тръмп".

 

"Трето, в чисто човешки план се познаваме от десетки години и си вярваме," допълни още премиерът.

Той обаче отвори уклончиво на въпроса на Епицентър.бг дали президентът Путин ще дойде през юни т.г. за откриването на "Балкански поток".

- Ще дойде ако го поканим, отговори Борисов.

- А поканихте ли го, попита Епицентър.бг.

- Вие много бързате,  беше отговорът на българския премиер.

 

"Ако го интересува, ще споделим, потвърдил съм срещата." Така премиерът отговори отново на въпрос на Епицентър.бг дали на утрешния КСНС при президента ще сподели информация за мнението на Путин и Ердоган за изострената обстановка в Близкия изток. Според Борисов, тази среща  на КСНС ще да бъде само да се видят и да си поговорят, без да произтече никакъв ефект от нея.

 

„Днес е един хубав ден. Защо? От сутринта пет сесии вървят в България по диалога ни със САЩ. Това е един изключително важен ден за българо-американските отношения. Стратегически ден за следващите поне 10 години и то в размирно време за света. Именно в този ден бяха отчетени и взети предвид и набелязани действия, не думи, които да оставят България на картата и в газоразпределителната система на Европа, и в стратегическото ни положение, и във всички други сфери: отбрана, сигурност, върховенство на закона, култура. И за мен най-важното това е, че след като президентът Тръмп разпореди да се работи по падането на визите в България, вече се работи активно“, подчерта още Борисов в началото на брифинга.

„Днес Турция и Русия пуснаха своята част от „Турски поток“. Нещо, което навремето в България се говореше, че нито имат пари, нито технологични възможности. Те си го направиха и го пуснаха. В същото време днес България подписа и стана акционер с 20% в терминала за достаавка на втечнен газ заедно с Държавната енергийна компания на Гърция. България активно изгражда Интерконектора с Гърция и активно развива своята газопреносна система с т.нар „Балкански поток“, допълни още Борисов.


Министър-председателят поясни, че по време на двустранната си среща със сръбския президент, Вучич му е казал, че и на сръбска територия потокът ще бъде наричан "Балкански".

„По този Балкански поток ще тече руски газ, азерски газ и втечнен газ и всеки, който може да достави до тези газови магистрали газ в посока не само Изток – Запад, а и Север - юг и обратното в зависимост къде цената е най-ниска“, каза още Бойко Борисов.


"Газовият хъб "Балкан" спазва всички правила и ще можем да взимаме транзитни такси десетки години наред. А това, че президентите на Турция, Сърбия и Русия са ме поканили, оставям на вас и вашите коментари и на анализатори, подчерта Борисов.

 

И допълни: "Не съм длъжен да убеждавам г-н Путин дали ние строим бързо или не. Аз не се бъркам в никоя държава. Строителите са италианци, саудитци, други. Целта ни е до май месец да построим българската газопреносна мрежа. Дали ще я правим бързо, бавно, средно – ние имаме цел до май месец да я построим. За разлика от предишните обществени поръчки за "Южен поток", които бяха обявени и за това беше наложена наказателна процедура на България заради корупция по време на управлението на БСП – бяха спрени. Затова се забавихме близо две години, но ги направихме така, че да бъдат съгласно всички регламенти“, допълни премиерът отново обръщайки се към пратеника на Епицентър.бг..

По думите му не е случайно, че две гръцки компании са спечелили търговете за интерконектора с Гърция.

„Тук са италианци и какви ли не още. Така че ние българският интерес е, колкото по-бързо завършим двата интерконектора, толкова по-бързо по него ще тече газ и ще взимаме транзитни такси и си връщаме заемите“, допълни още министър-председателят.


"С президента Путин си говорихме много други работи. Путин ме похвали за самолетите F-16 блок 70, каза, че са много добри. Ние бяхме четиримата. И в началото бяхме заедно, но и на вечерята, която президентът Ердоган даде, ние седяхме заедно с президента Путин. Имах възможност да си задам много въпроси и доста отговори получих както от него, така и от президента Ердоган. Първо, Либия. Мисля, че би трябвало да е излязло, че призовават и двете страни в Либия да спрат военните действия и да се върнат на масата за преговори. Нещо, което аз изключително подкрепям“, допълни още Борисов.

По думите му всичко, което завършва с мир, се радва на неговата подкрепа.

От утре (Путин) ме информира, че започват учения в Черно море. Аз му казах, че F-16 блок 70 още не са дошли. Похвали ме за тях, каза, че действително са много добри самолети. Разбира се, президентът Ердоган хвалеше неговите, защото те купиха такива. Една хвалба падна кой какви самолети има. Накрая президентът Вучич каза: „Аз си купих ракети, за да свалям самолети“.

Мисля, че по Иран и Ирак са загрижени много, както всички останали и се надяваме с водеща роля на ЕС, с водеща роля на НАТО и на всички страни, които не желаят да гинат невинни хора, не желаят тези военни конфликти да продължават. Даже се пошегувах с тях, когато Турция свали руския самолет, в Турция руските туристи колко бяха наброй“, каза още Борисов. По думите му мирът за региона носи само просперитет.

С президента на Турция Реджеп Ердоган премиерът е договорил разширяване на граничните пунктове, за да могат да поемат увеличения трафик.

"Както направихме със Сърбия и сега разширяваме "Калотина", така ще направим и на граничните пунктове с Турция", обясни премиерът.

 

"Турция си държи изключително на думата, имаме нула миграция нелегална. Както видяхте, дори в доклада на Европа, под 200 човека са минали нелегално през България и то под 200, защото те няма как да ги засекат", обясни още Борисов. 

 

"Ердоган потвърди, че за него българо-турската граница е точно толкова важна, колкото и за мен", каза още премиерът. Той посочи, че една от темите, които са обсъджали, са граничните пунктове. Министър-председателят посочи, че около 2000 ТИР-а преминават на българо-турската и българо-сръбската граница.

 

„Поехме ангажимент да разширим КПП-тата на „Капитан Андреево“, „Лесово“ и на „Калотина““, допълни още премиерът. По думите му има и идея да се направят буферни паркинги.

„Миграцията обсъдихме. Отново потвърди, че за него българо-турската граница е точно толкова важна, колкото за мен. Аз и сутринта пред вас съобщих, че в това отношение той си държи изключително на думата. Спазвайки всички правила, имаме нула миграция“, каза още Борисов. 

"Благодари ни за газа. Затова, че и ние продължаваме да им помагаме много. Превъртаме газа през България, защото още не се готови. Нямат и този опит, ние за радост имаме компресорни станции, много добра газоразпределителна система", допълни още Борисов.

Министър-председателят заяви, че както има у нас 1000 църкви и манастири, които да се ремонтират, така са дадени и 1 млн. лв. за джамията в Разград. "Ремонтирахме Софийската джамия, в Стара Загора направихме ремонт страхотен. В Пловдив. "Етническата толератност е действително изведена за пример в света и в Европа", допълни още Борисов.

"Разбрахме се с Ердоган тази година ще дойде до България, ред му е", допълни още премиерът. Попитан кога ще дойде турският президент у нас и дали и Путин ще дойде, Борисов каза: "Ще дойде, ако го поканя. И единият, и другият искат да дойдат", допълни Борисов.

 

На въпрос дали ще дойдат, премиерът каза: "Не трябва да се прекалява. Днес за геостратегическото ни партньорство със САЩ стана дума и  с президента Ердоган и с президента Путин. Те се шегуват: "Внимавай какво говориш, защото нали знаеш, че Бойко ще информира и Брюксел и Вашингтон". Така че днес сме били с нашите геостратегически партьнори, били сме с нашите съседи: Русия, Турция и Сърбия. С всичките сме постигнали разбирателство и проекти, които да носят просперитет", допълни Борисов. 

 

 

 


От категорията

Валери Симеонов: Протестите нямат сериозни искания. Решихме полицията да си свърши работата

Валери Симеонов: Протестите нямат сериозни искания. Решихме полицията да си свърши работата-1596779724.jpg

По думите му е имало доста притеснителни сигнали. Вече имаме връчена подписка, ...

7 авг. 2020 | 08:49

Росен Йорданов, психолог за премахването на блокадите: Полицията си свърши работата

Снимка БНТ-1596779682.png

Вярвам, че демонстрантите ще намерят по-интелигентен начин да отстояват ...

7 авг. 2020 | 08:53

Ген. Мутафчийски към бъдещите военни лекари: Всичко е във вашите ръце!

-1588745767.jpg

Едномесечен стаж във ВМА преминаха курсантите от III курс по специалност ...

7 авг. 2020 | 14:12

Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров се борят за БСП

-1596799728.jpg

Над 80 хиляди са членовете на социалистическата партия по данни към 31 ...

7 авг. 2020 | 14:05