.

Край камината гостите на Тръмп често играят второстепенна роля

Борисов отлетя за САЩ. Какво го чака в Овалния кабинет? Изненадите и капаните...

17225 | 24 ноем. 2019 | 08:50

Борисов е последният европейски лидер, с когото Тръмп се среща край камината. Но пък е първият, който го посещава след като Тръмп официално обяви, че ще се кандидатира за втори маандат.

.-1574531563.jpgБорисов отлетя за САЩ.-1574508764.jpgБорисов и Обама-1574507730.jpgБорисов и Обама-1574507714.jpgПрез 2012 Борисов поднесе венец на гроба на Незнайния воин в Националния мемориален парк в Арлингтън-1574507550.jpg

Министър-председателят Бойко Борисов отлетя тази сутрин за Вашингтон. Той ще бъде на двудневно официално посещение по покана на президента на САЩ Доналд Тръмп, като "знак за силните и трайни отношения, които съществуват между нашите два народа".

 

Борисов и водената от него делегация ще кацнат във Вашингтон днес в 14.40 часа местно време на военно-въздушната база "Андрюз".
В понеделник в 14.00 часа започва срещата "на четири очи" на министър-председателя на България с президента на САЩ, която ще бъде последвана от  разширена среща на двете делегации.

От българска страна участват вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов. 

 

ЦЕЛТА НА ВИЗИТАТА

Според бившия външен министър Соломон Паси "визитата на Борисов в САЩ е знак на благодарност за покупката на ф-16".

Според американската посланичка г-жа Херо Мустафа обаче, "срещата Тръмп-Борисов не е възнаграждение за покупката на F-16", а "възможност лидерите ни и страните ни да се опознаят, и да преминат на следващото ниво във взаимоотношенията ни".

Безспорно ключовата дума на визитата ще бъде "СИГУРНОСТ" - военна, енергийна, черноморска.

Към това трябва да добавим трите „С“, на които в Белия дом особено държат: свързаност, сътрудничество и справяне с корупция, и които г-жа Мустафа повтаря от мига, в който стъпи на българска земя.

 

ТЕМИТЕ

 

Източници от Белия дом вече дадоха да се разбере, че двамата държавници ще си говорят за: 

засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността;

- увеличаване на средствата за отбрана и участието на Бълтария  в различни мисии;

- гарантиране на стабилността на Черноморския регион и ролята на България като "фронтова държава";

- улесняване на енергийната диверсификация и пътя за идването на американския втечнен газ на Балканите;

- противодействието на зловредните  (руски влияния), застрашаващи суверенитета на България;

- противодействие на високото ниво на корупция у нас като пречка за икономическия и демократическия растеж;

- прилагането на върховенството на закона и мерки за правоприлагането;

развитие на двустранната търговия и инвестиции;

- присъединяването на България към ОИСР.

 

Противопоставянето на Запада с Русия и плановете за милитаризация на Черно море поставят България като страна от Балканско–Черноморския регион в сложна ситуация и това ще сложи своя отпечатък върху темите в Белия дом.

 

Всичко това показва, че  разговорите съвсем няма да са леки и че премиерът Борисов трябва да демонстрира завидни умения като политик, дипломат и стратег, за да защити националното достойнство и националните интереси. 

И ПАК ЗА ВИЗИТЕ, И ПАК...

 

Безспорно ще бъде поставен и въпросът за отпадането на визите за български граждани. Но е малко вероятно Борисов да постигне благоприятно развитие по тази тема. Макар България да отговаря на другите изисквания, остава огромният брой откази за визи - 11%, по думите на министър Захариева, което продължава е най-високата стойност в целия ЕС. А за да бъдат изпълнени критериите на безвизовата програма на САЩ, този дял не бива да надхвърля 3%.

Освен това можем да предположим, че именно високото равнище на корупция в публичния сектор у нас няма да допринесе за решаването на този многогодишен проблем между двете страни.

БОРИСОВ-ОБАМА-ТРЪМП


Това е ВТОРОТО посещение на премиера Борисов в Белия дом.


През 2012 година той бе приет в Овалния кабинет от президента Обама в самото начало на втория му мандат. Борисов беше първият европейски лидер, който се срещна с Обама след преизбирането му.


През 2019-а Борисов е последният европейски лидер, с когото Тръмп сяда край камината. Но пък е първият, който го посещава след като Тръмп официално обяви, че ще се кандидатира за втори маандат.


През 2012-а Обама прие Борисов в 15 часа след обяд, а срещата продължи с половин час повече от определените 45 минути, въпреки натоварената програма на президента.

Сега срещата е по-същото време -14.30 и със същото предварително фиксирано време.


През 2012-а Брисов водеше със себе си вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на външните работи Николай Младенов и министъра на отбраната Аню Ангелов.
През 2019-а в делегацията са включени вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Преди седем години президентът Обама очакваше от премиера Борисов да го информира за развитието на разследването на самоубийствения атентат на 18 юли на летището край Бургас, както и за реформите в съдебната система.
След срещата Обама ни похвали по всички параграфи, и макар че нямаше напредък нито по разследването на атентата, нито по съдебната реформа, нарече Борисов “много ефективен лидер на световната сцена”. Президентът обяви пред американските медии, че българският премиер има черен колан по карате и предупреди, че "трябва да бъдем внимателни с него".

Днес Тръмп вероятно очаква да чуе от Борисов, че ще бъдем все по-енергични в действията си срещу руската заплаха, откъдето и да идва тя, че лоялността ни към НАТО ще има своите фактически измерения, а диверсификацията в газовите доставки ще означава все по-мощното присъствия на енергийниа пазар на американския втечнен газ. Или както заяви член на правителството, в тези отношения вече всичко е пари и отдавна не става дума за идеология.

 

Разговорът между Тръмп и Борисов е в навечерието на срещата на върха на НАТО на 3-4 декември 2019 г в Лондон, което предполага, че американският президент ще засегне част от основните теми, по които ще се търси единство на страните–членки. А за НАТО нашият регион има стратегическо значение.

 

ПОДАРЪКЪТ НА БОРИСОВ И ИГРАЧКИТЕ НА ТРЪМП

 

Преди седем години пoдaръцитe, кoитo cи рaзмeниха Бoриcoв и Oбaмa, бяха символи от национално значение  - oт бългaрcкa cтрaнa кoпиe нa мacкaтa нa Тeрec, oт aмeрикaнcкa - cтъклeнa cтaтуeткa нa oрeл.

 

Днес Борисов носи на Тръмп уникална ловна пушка, изработена в Габрово. Дали стопанинът на Белия дом, първият президент-милиардер в историята на САЩ, чието лично състояние се равнява на 3,1 млрд. долара, ще се впечатли от габровските майстори, предстои а да видим.

"Играчките" на Тръмп обаче са от супер висока класа: самолет Boeing 727, който е купил от съоснователя на Microsoft Пол Алън за 100 млн. долара, "Чесна" за 15,3 млн. долара,  три хеликоптера Sikorsky S-76, а автомобилният му парк включва:  Rolls-Royce Silver Cloud, Rolls-Royce Phantom, Ferrari, Mercedes-Benz 3600 и Maybach. Преди време Тръмп подари на съпругата си Мелания SLR McLaren за 455 000 долара. Семейната яхта "Trump Princes." е на стойност 30 млн. долара. Да не говорим за къщите и именията му, между които най-впечатлавящият е известния му мезонет в неговия собствен небостъргач Trump Tower в Ню Йорк за 57 млн. долара, където според някои репортажи дори чашите са от чисто злато.

 

Най-яркият играч на съвременната световна шахматна дъска ще се появи пред българския премиер в костюм от луксозната италианска марка Brioni, на стойност между  5000 и 7000 долара.

 

Това са любопитни подробности, но при такава среща всеки детайл, всеки жест се следи под лупа от анализаторите, защото носи някакъв символ.

 

КАПАНИТЕ

 

Познавачите на американския прокотол казват, че когато американският президент Доналд Тръмп кани международни лидери в Белия дом, гостите му често играят само второстепенна роля.

 

Всичко, което е необходимо, е фраза от посетителя или допълнителен въпрос от страна на журналист, след което Тръмп започва дългия си монолог. Осем минути, девет минути, десет минути - времето вече няма значение. В такива моменти Тръмп не се държи като президент в корсета на протокола, а по-скоро като политик в предизборна кампания - на митинг.

 

През октомври т.г. италианският президент Серджо Матарела беше гостът, който мълчаливо стоеше до Тръмп, докато той се отприщи да говори за отговорността на Европа, за кюрдите в Северна Сирия и за демократите в САЩ.

 

Накъде ще тръгне мисълта на Тръмп в присъствието на Борисов - никой не знае.

 

Американският президент напоследък фокусира вниманието си върху търговския спор с ЕС, а обвиненията му срещу Европа съвсем не заемат второстепенно място. Въпреки че в момента фокусът на обществеността е върху търговските преговори с Китай, Тръмп непрекъснатоо подчертава негативното си отношение към Европа, защото "просто не можем да загубим тази война с митата". 

Нещо повече. Борисов може да стане слушател и по темата: ЕС не участва достатъчно в общата отбрана и всеки трябва да си плаща, ако иска сигурност.

 

Борисов ще бъде първият европейски политик, който вероятно ще чуе лично от Тръмп, че ще се кандидатира за втори мандат и това предполага, че срещата може да бъде използвана и с предизборни цели.

 

Да не забравяме и общата атмосфера, в която се провежда диалогът Борисов-Тръмп.

В момента американският президент е под огромен натиск. Опитът да бъде подложен на процедура по импийчмънт през тази година фокусира мащабни интереси, а неговата собствена партия беше ужасена от решението му да изтегли войските от Северна Сирия. Този ход позволи турско нахлуване срещу кюрдите, което пък даде шанс на стотици, държани от тях в плен бойци на Ислямска държава да избягат.

 

Руско влияние, украински президент, десетки нелицеприятни свидетелски показания - всичко това разклаща устоите на най-могъщия световен лидер. Огромни са усилията на демократите да привлекат на своя страна и републиканци и да убедят американския народ, че целта на разследването за импийчмънт не е просто да се определи бъдещето на Тръмп, а да се покаже на американците какво трябва да очакват от своя президент.

В тази вряща от противоречия среда трябва да се вмести и България със своя премиер. А това прави уравнението с много неизвестни и още по-неизвестни решения.

 


От категорията

Президентството: Не е имало служител на президентската институция в колата на НСО при катастрофата

-1543860990.jpg

От "Дондуков" 2 обаче не коментират информацията, че колата на НСО е ...

13 дек. 2019 | 14:43

Карадайъ: Историческа заслуга за падането на режима имаха протестите, които Доган поведе от затвора

Карадайъ:Най-голямото завоевание на ДПС е битката срещу тоталитаризма,която Доган поведе от затвора -1576238621.jpg

Реакцията срещу чудовищните държавни акции за отнемане на рожденните имена, ...

13 дек. 2019 | 13:53

Всички чиновници от президентството да бъдат свалени от лимузините на НСО, настояват от ОП

Всички чиновници от президентството да бъдат свалени от лимузините на НСО, настояват от ОП-1576273422.jpg

Както Епицентър.бг написа, чиновникът от президентската администрация, закаран ...

13 дек. 2019 | 23:41

Ректорът на Художествена академия проф. Драчев е подал оставка, няма пари за заплати

Ректорът на Националната художествена академия проф. Николай Драчев е подал оставка -1576272467.jpg

Напрежението там ескалира вчера, защото около 200 нейни служители не са ...

13 дек. 2019 | 22:09

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър


25 ноем. 2019 | 13:38Не знам защо се сещам за срещата на Борис III с Хитлер, май моментът сега е подобен на тогавашния...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Георги


25 ноем. 2019 | 12:18Валерия Велева и Епицентър и вие се продадохте на мафията ГЕРБ??? Мислех ви, че сте свестни и обективни, явно не сте! Изтривам си регистрацията!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


25 ноем. 2019 | 08:36Всеки уважаващ себе си политик се стреми да остане със самочувствие и уважение към страната която представлява.Не съм убеден ,че боко който се държи така нагло спрямо народа си ,ще има доблестта и достоинството да представи достойно нацията.Смешната подлизурковщина и слагачество му личат отдалече,още от отношението му към Херо Мустафа.Дано не ни кара да се срамуваме от срещата му с Тръмп.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мирослав


24 ноем. 2019 | 23:18Въпросът е нас как ще ни подредят, а там се вижда, че никой не го чака!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ние от тук


24 ноем. 2019 | 17:59Нашият мутрагеньо е със смъкнати панталонки от няколко дни и ще го отнесе в стил "фосбъри" ,със странично претъркаляне Ще му трябва доста време после за възстановяване!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


24 ноем. 2019 | 14:36Елена Гунчева: ВЕНЕЦ ЗА УБИЙЦИ НА БЪЛГАРИ Борисов щял да поднася венец на гробището на незнайния американски войн в Арлингтън. И се чудя дали там има някой от американците, бомбардирали София и убивали българи? То че на него не му стига мозъкът да прецени, е ясно, ама няма ли кой да го посъветва! Поредното национално предателство. Досега САЩ СА НИ БИЛИ ВРАГ във войните. Кого ще почита с венец? Тези, които са воювали срещу нас? Баце е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ. И ако има малко справедливост и закони, трябва да бъде съден за държавна измяна. Сега се готви да извърши поредното предателство. Страх ме хваща, като му знам мозъка и страхливостта, на какво би се съгласил. Този малоумник най накрая ще ни приключи! Ако НЕ ГО СПРЕМ!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


24 ноем. 2019 | 14:24Велева изразява мнението на Шиши и Меди.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


24 ноем. 2019 | 14:21От пишещите по долу никой не спомена една от точките "гарантиране на стабилността на Черноморския регион и ролята на България като "фронтова държава". А беше добре някой да сподели какво е това "фронтова държава"! Е аз ще го направя с две думи, в случай, че някой идиот от САЩ драсне кибрита на един регионален конфликт България с всички все още останали българи ще бъде изпепелена за отрицателно време от руските оръжия насочени към новите "фронтове" на САЩ. Да са ни честите и "сигурността" и "западните цености", че след едно 50 60 години бъдещите поколения (ако са останали) да знаят защо тези които ни насадиха на пачи яйца защо са утрепани без съд и присъда!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


24 ноем. 2019 | 13:40Велева, биваше ли да губиш толкова много време в писане на глупости.Нашичкия тъпанар с е взел два чифта наколенки и комплект памперси и е тръгнал за срещата.За какви раговори пишеш? Там такива няма да има.Там ще има монолог,а нашият жалък смешник ще се превежда и ще се гъне като червей.Какъв позор за родината ми!?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


24 ноем. 2019 | 13:34Тъпака от Банкя, само срещу снимка с восъчната фигура на Тръмп ще си даде задника и ще продаде мат'рияла, та даже и майка си.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Клеопатра Винер


24 ноем. 2019 | 13:20Мутрата да не се връща Да си остане там или по офроните острови където изнесоха с Цветанов крадените пари от държавата и продължават да крадат и изнасят.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


24 ноем. 2019 | 11:48На борисоф му е необходима тая технология за да разговаре с Тръмп https: www.muama enence.net Enence ru 004_lan index.html?gclid EAIaIQobChMIwci80seC5gIVSacbCh1xsgwAEAEYASAAEgKNL_D_BwE


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Швейк


24 ноем. 2019 | 11:46Тръмп, просто е Бойко на 10 степен, самовлюбен егоцентрик, нетърпящ противопоставяне и говорещ от първо лице. Сиреч глобалният Шеф ще приеме някаква дребна балканска Мутра, за да покаже пред медиите как се "свиват сарми" и се нарежда императивно. Точно както Борисов навикваше бачкерите по Хемус.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владимир Калицин


24 ноем. 2019 | 11:07И преди и сега Тиквата винаги е бил Плужекът. София не е голяма и всичко се знае. Предал е всичките си близки, а сега и държавата, само и само, за да се спасява.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


24 ноем. 2019 | 10:42Борисов ще бъде първият европейски политик, който Нищо Няма да чуе лично от Тръмп, а от многобройните преводачи, които води със себе си иТръм отлично знае това!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.