През 2017 година приемиерът на Корея Ли Нак-Йон бе на официално посещение у нас. По негова покана Борисов сега заминава за Сеул.

Република Корея е наш стратегически икономически партньор в региона

Борисов заминава във вторник за Южна Корея в търсене на азиатски инвестиции

14338 | 22 септ. 2019 | 14:42

„Чакаме $ 1,5 млрд. от Южна Корея, може да са в завод за батерии на електромобили”, обяви министър-председателят през август по време на Каспийския икономически форум в Аваза, където се срещна с руския премиер Медведев.

През 2017 година приемиерът на Корея Ли Нак-Йон бе на официално посещение у нас. По негова покана Борисов сега заминава за Сеул.-1569173607.jpgПрез 2016 година премиерът Борисов прие министъра на външните работи на Република Корея, Юн Бьонг-се-1569152159.png

От 24 до 27 септември българска правителствена делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов, заминава на официално посещение в Южна Корея.

 

Това е първата визита на български премиер в страната след установяване през 1990 година на дипломатически отношения между София и Сеул.

 

Целта на посещението на министър-председателя Бойко Борисов е разширяване на сътрудничеството между България и Република Корея в политическия, икономическия и културния диалог между двете страни.

 

Борисов ще бъде приет от президента Мун Дже-Ин, който  е държавен глава и ръководител на правителството. Той е адвокат, син на бежанец от Северна Корея, лежал в затвора заради участие в протест. 

И от премиера Ли Нак-Йон, който през 2017 година бе на официално посещение у нас и по чиято покана Борисов сега заминава за Сеул.

 

В съставата на българската делегация са включени вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, икономическият министър Емил Караниколов, финансовият министър Владислав Горанов, министърът на транспорта Росен Желязков и представители на българския безнес.

 

Министър-председателят Борисов ще посети Центъра за научноизследователска и развойна дейност на компанията „Hyundai Motor Group“ в град Хуасонг, както и Университета за чужди езици „Ханкук“ в Сеул, съобщиха от правителствената пресслужба.


Посещението се готви отдавна, но за първи път за него премиерът спомена по време на визитата си с Туркменистан в средата на август. „Чакаме $ 1,5 млрд. от Южна Корея, може да са в завод за батерии на електромобили”, обяви министър-председателят по време на Каспийския икономически форум в Аваза, където се срещна с руския премиер Медведев.

По-късно икономическият министър Емил Караниколов допълни, че интересът на южнокорейския бизнес чертае широки перспективи.


Ще подпишем ли

за завод за батерии

за електромибили

Още преди две години по време на първото посещение на Борисов в Сеул беше ансонсирано, че "Хюндай" проявява интерес за построяването на европейския завод за електромобили у нас.

През август тази години министър-председателят уточни, че става дума не за автомобили, за батерии за електромобили.

Южна Корея, заедно с Китай и Америка са най-големите производители, а заводите на LG и Samsung са безспорни лидерите в бранша..

Ако това се случи, България ще бъде втората страна в източна Европа, в която азиатската страна ще изнесе производство.

През юли подобна мащабна инвестиция беше обявена в Унгария. В началото на юли Унгария подписа договор с производителя на автомобилни части от Южна Корея Inzi Controls именно за построяването на производствена база за батерии в Европа. Анонсираното вложение в Унгария обаче беше доста по-скромно - в размер на 45,8 милиона евро.

Ако успеем да подпишем договор за анонсираната от Борисов сума това ще ни изкара в челните позиции на азиатските инвестиции в Европа.

Няма да отида в Южна Корея, ако не подпиша договор”, закани се Борисов на форума в Туркменистан пред очите на икономическия министър Емил Караниколов, писа още тогава Епицентър.бг 

Министър Караниколов

подготви посещението

на Борисов в Сеул

В средата на септември (9-11) Караниколов замина за Сеул на работно посещение заедно със заместника са Лъчезар Борисов. Това съвпадна с откриването на Втората сесия на Смесената междуправителствена българо-корейска комисия за икономическо сътрудничество.

„Интересът на корейския бизнес към България доведе до реализирането на редица проекти. Броят на регистрираните у нас компании с корейско участие е 249, а за периода 1996-2018 г. нетните преки инвестиции от Корея възлизат на 213.2 млн. евро, което нарежда страната сред първите 30 държави по общ обем ПЧИ за периода“, каза пред южнокорейския бизнес икономическият зам.-министър Лъчезар Борисов

На сесията присъстваха и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, посланикът на Република България в Република Корея Петко Драганов, както и други представители на българското правителство.

Република Корея е наш стратегически икономически партньор в региона, подчерта зам.-министър Борисов.Насърчаването на стокообмена с Република Корея е приоритет, заедно с привличането на южнокорейски инвестиции.

По думите на Лъчезар Борисов през 2018 г. стокообменът между България и Корея е нараснал с близо 48%. Според него има потенциал за привличане на мащабни корейски инвестиции в перспективни сектори у нас.

От българска страна бе поет ангажимент за изграждането на стратегическо инвестиционно партньорство от нов тип, което би могло да надхвърли съществуващите инвестиционни стимули, заложени в Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

В Сеул се отчита значително нарастване на интереса към България като инвестиционна дестинация. „Особен интерес има в производството на части и компоненти за водещи световни производители на автомобили, както и в бизнес услугите с висока добавена стойност, основно в сектора на информационните и комуникационни технологии“, посочи зам. -министър Борисов. В тази връзка той спомена за значимите растежи в сферите на автомобилния сектор, електрониката и електротехниката и ICT сектора.

Какво ще се подпише сега, ще се разбере по време на тридневните оживени разговори на премиера с висшето държавно ръководство в Южна Корея.

Красимир Каракачанов договаря

завод за производството

на изтребители Т-50


По своя програма в Сеул ще се води вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той ще договоря производството на нови самолети Т-50, след като американската страна се е съграсила тристранното сътрудничество – САЩ- България-Южна Корея за производството на този тип самолети, научи Епицентър.бг от военното ведомство.

По силата на договора за покупката на ф-16 за България остават едни 50 млн. долара, които да бъдат като част от икономическото сътрудничество. България е предложила те да бъдат преориентирани за производството на изтребители Т-50, за което пък Южна Корея има предложение за иизграждането на такъв завод. Тази семица е дошло съгласието от компанията-производител на Ф-16 „Локхид Мартин”, че са съгласни на партньрство с Южна Корея. Министър Каракачанов е обнадежден, че България ще може да произвежда тези самолети.

Бизнес-връзките със Сеул

По данни на Министерство на икономиката водещите стоки в износната ни листа за 2018 г. за Република Корея са: царевица; табла, пана, конзоли, пултове, шкафове и други подобни; ламарини, листове и ленти от мед; интегрални схеми и електронни микрокомплекти; ракообразни, мекотели и други водни безгръбначни, приготвени или консервирани; конвертори, леярски кофи, кокили и машини за отливане и др.

Водещите стоки по вноса са: полиацетали, други полиетери и епоксидни смоли в първични форми; части и принадлежности, предназначени изключително или главно за машините и апаратите от NN 8469 до 8472; необработено олово; синтетични щапелни влакна; електрически акумулатори; пневматични гуми от каучук и др.

Съществуват възможности за разширяване на износа ни на продукти като: зърнени храни, олио, лозаро-винарски продукти, козметични/фармацевтични продукти и други. Българските вина са непознати в (Корея, поради което е необходимо по-активно рекламиране за налагане на пазара).

Дипломатически отношения

Дипломатическите отношения между Корея и България датират от март 1990 г. след подписване на Съвместна декларация за установяване на дипломатически отношения.

Първото държавно посещение в Сеул след промените бе на президента д-р Жельо Желев през 1994 година.

 

През май 2015 г., по повод 25-тата годишнина на двустранните отношения президентът на Република България Росен Плевнелиев направи официално посещение в Корея, където с президента на Република Корея Парк Гън-хе подписаха Декларация за всеобхватно, ориентирано към бъдещето партньорство.

През юни 2016г., министърът на външните работи на Република Корея, Юн Бьонг-се, посети Република България за пръв път след установяване на дипломатическите отношения между двете страни преди 26 години. На официалните срещи с министъра на външните работи на България Даниел Митов, президента Росен Плевнелиев и министър-председателя Бойко Борисов подробно бяха обсъдени всички аспекти на двустранните отношения.

„Приветстваме интереса на южнокорейски компании да инвестират в енергийни и инфраструктурни проекти, както и в сферата на селското стопанство, автомобилостроенето и информационните и комуникационни технологии. Разглеждаме като особено перспективно привличането на инвестиции в областта на производството“, каза тогава премиерът Борисов пред южнокорейския дипломат.

 

През 2017 година Борисов посрещна в София колегата си от Корея -Ли Нак-Йон, който бе на официално посещение у нас. Страната е готова да инвестира в България преди всичко в автомобилната сфера, IT сектора и индустриалните технологии, стана ясно от разговорите по време на срещата.

Посещението в България бе първата външнополитическа визита на премиера на Корея Ли Нак-Йон след поемането на поста през май 2017 г. "Предстои бум на електро и киберавтомобилите. И България ще е идеално място за инвестиции и построяването на завод", каза тогава Борисов и прие поканата да посети Корея, като изрази надежда в Сеул да бъдат подписани двустранни договори.

По време на посещението  на Ли Нак-Йон бе създадена Българо-корейска търговска камара. Борисов  

Корейската делегация беше приета и от президента Румен Радев, който призова за по-скорошно приемане на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на търговско-икономическия обмен и инвестиционното сътрудничество с Корея.

 

България – интересен

партньор за азиатския гигант

Благодарение на благоприятния климат и географско разположение, България е известна с качествените си розово масло и вино, с многобройни минерални извори и спа комплекси.

Страната има потенциал за медицински туризъм, а също така се очаква много добре известни корейски строителни фирми да участват в инфраструктурни проекти в страната.

България проявява нарастващ интерес не само към корейски сериали и музика, но също и към традиционната култура, кухня, литература и език. В същото време, благодарение на медиите, у корейците също се поражда интерес към България.

Изучаване на южнокорейския език у нас

Катедрата по „Кореистика“ към СУ „Св. Климент Охридски“, която става независима катедра през 2010г., е най-голямата в цяла Европа. Паралелка с изучаване на корейски език от 1 до 4 клас и от 9 до 12 клас има в 18-то училище „Уилям Гладстон“, а по-късно бе открпита такава от 5 до 8 клас. Благодарение на подкрепата на корейското правителство през 2013г. се открива Институт „Седжонг“, в който се провеждат лекции по корейски език за възрастни.

България е против

ядрената и ракетната

програма на Северна Корея

Относно въпроса за ситуацията на Корейския полуостров и ядреното разоръжаване на Северна Корея българското правителство поддържа ясна и последователна позиция срещу развитието на ядрената и ракетната програма на Северна Корея, която е в унисон с позицията на международната общност, включително и на Р Корея. Чрез съвместната Декларация двете страни потвърдиха подкрепата си за усилията за изграждане на доверие и за мирното обединение на КП, както и за укрепване на мира и сътрудничество между страните в Североизточна Азиа.


От категорията

Лек спад на ковид-заразените - 1 589 за денонощието, 13 са починали

Лек спад на ковид-заразените - 1 589 за денонощието, 13 са починали-1603508028.jpg

В болниците има ръст, като към днешна дата 1 886 пациенти са настанени за ...

24 окт. 2020 | 05:50

Перник и Сливен първи затвориха барове и дискотеки

Перник и Сливен първи затвориха барове и дискотеки -1603482906.jpg

Забраняват се и празненствата на закрито, влючително сватби и кръщенета. ...

23 окт. 2020 | 22:52

Директорът на пловдивската полиция е с коронавирус

Ст. комисар Йордан Рогачев-1603568969.jpg

Тази сутрин той си е направил бърз тест, който е отчел положителен резултат

24 окт. 2020 | 22:48

Мъж със симтоми на коронавирус почина, докато болницата отказва да го приеме

-1603564407.png

От лечебницата твърдят, че нямат случай човек в спешно състояние да бъде ...

24 окт. 2020 | 21:30