Сн. Архив

След седмица българският премиер ще седне пред знаменитата камина на Белия дом

Какви вратовръзки ще сложат Борисов и Тръмп на срещата в Белия дом

4729 | 19 ноем. 2019 | 14:44

Американският президент залага на червена вратовръзка за повечето си срещи в Овалния кабинет, възприема я като умален модел на знамето на САЩ. Борисов пък залага на класиката, съчетавайки костюма си с черна или тъмносиня вратовръзка

Сн. Архив-1574165338.pngСн. Архив-1574166415.pngСн. Архив-1574165428.jpgСн. Архив-1574165371.jpgСн. Архив-1574165284.pngСн. Архив-1574165258.jpg

След по-малко от седмица предстои най-важната среща за годината на премиера Борисов - тази с Доналд Тръмп. Българският премиер ще седне на знаменитото кресло пред още по-знаменитата камина на Белия дом, за да разговаря на четири очи с американския президент.

 

Борисов ще преживее утвърдената традиция на Овалния кабинет, придружена от семейна снимка за втори път - сефтето премиерът направи през 2012-та година, когато застана лице в лице с вече бившия държавен глава Барак Обама.

 

Днес, седем години по-късно, традицията е същата, но събеседниците са различни - Борисов ще седне до прочутия с тежкия си нрав и безкомпромисност по отношение на държавните въпроси мистър Тръмп. И докато политолози бистрят темите на разговор между двамата лидери, то въпросът за посланията във визията на Борисов и Тръмп не е за подценяване. 

 

На типичния за мъжкия гардероб моден аксесоар - вратовръзката, се гледа с особена почит, особено щом става дума за световни политически лидери. При срещи на високо ниво, държавни визити и официални събития господата задължително трябва да носят вратовръзки, като те се смятат за по-лежерния вариант на строго официалната папионка. И все пак носят нужното уважение към събеседника и държавата, която човекът представлява. 

 

Дипломатическият протокол на Белия дом налага носенето на костюм, решен в син, тъмносин или черен цвят - дотук всичко е ясно! Но остават детайлите. Така, например, международният етикет казва, че цветът на вратовръзката носи послание към събеседника. Относно фигурите на Борисов и Тръмп има известна яснота - цветовете, между които ще избират са син и черен за Борисов и син и червен за Тръмп, но засега можем само да гадаем кой на какъв цвят ще се спре и дали двамата няма да съчетаят аксесоарите си.

 

Несъмнено червеният цвят е любим на Тръмп. Американският президент умело съчетава всеки свои костюм с аксесоар, решен в този нюанс за множество срещи пред проочутата камина - тази с Ердоган, с Орбан, с Макрон.
Но какво символизира аксесоарът? 

Нюансът е символ на САЩ и директно кореспондира с цвета на знамето на страната. Ето защо държавният глава често избира наситено червени вратовръзки. Впечатление прави и значката на ревера на Тръмп, която президентът често носи за срещи с държавни лидери - умален модел на знамето на Америка, знак за родолюбие и дълг. 

 

Според теории на коспирацията няма нищо родолюбиво в избора на Тръмп. Президентът подбирал често яркия цвят на аксесоара... по препоръка на Мелания. Причината е чисто естетическа - първата дама на САЩ има свой стил и една малка тайна, благодарение на която изглежда винаги безупречно. Към цветовата гама на тоалетите си тя майсторски добавя червеното - цвят, който се смята за най-атрактивния за човешкото око. И ако още се чудите защо съпругът й толкова често носи червена вратовръзка - заради Мелания е: Когато червеният цвят отсъства от нейния тоалет, тя се опитва да го добави в този на съпруга си. Звучи напълно логично, нали?

 

Друг любопитен факт е, че дължината на вратовръзките на Доналд Тръмп, се е превърнала в обект на множество коментари в социалните мрежи. Противници на президента се подигравават на нетипично дългите му аксесоари, като го илюстрират с вратовръзки, стигащи до коляното или чак до нивото на глезените.

 

Нека обърнем поглед към България. Премиерът Бойко Борисов не може да бъде видян с изкряща вратовръзка - прагматично министър-председателят залага на тъмносин или черен цвят. Нюансът отлично се съчетава с този на костюмите му, изглежда елегантно, но ненатрапливо и е истинска класика в жанра. Виждали сме Борисов със синя вратовръзка по време на срещи на високо ниво, на разговори на четири очи, на международни визити и т.н. 

 

Нека отбележим, че Борисов заложи на изпитаната комбинация и при предходната си среща с Тръмп преди около година. През сепрември 2018 г. снимката на премиера с президента на САЩ и съпругата му Мелания в централата на ООН предизвика множество коментари. И българският министър-председател, и американският президент бяха заложили на изчистени костюми, следвайки стриктно протокола. Панталоните и саката им бяха в позволения за подобни срещи тъмносин цвят. А акцентът очаквано падаше върху аксесоарът, тъй като е ясно е, че при господата единствената позволена волност е при избора на вратовръзка.

 

Борисов бе със синя вратовръзка, с тон по-светла от цвета на сакото му - една отлична комбинация, според модните специалисти. А Тръмп очаквано бе с една от любимите си алени вратовръзки и закачена на ревера брошка със знамето на Америка.

 

На другата крайност обаче бе срещата между вече бившия американски президент Барак Обама и премиера Бойко Борисов през 2012 г., провела се на фона на същата камина в Овалния кабинет. Тогава Борисов и Обама се появиха в идентични тъмни костюми, бели ризи и тъмносини вратовръзки. Лидерите бяха "близнаци" и то не за първи път - две години по-рано двамата отново повториха костюмите си, този път в Ню Йорк, а комичната ситуация бе приета с чувство за хумор от Борисов, който заяви: "Бяхме абсолютно еднакви, малко смешно беше и като застанахме, се посмяхме".

 

Остават броени дни до срещата Тръмп-Борисов в Белия дом. Време, през което можем само да гадаем дали двамата лидери ще постигнат идентични възгледи и дали ще изглеждат идентично и чисто визуално. Въпросът дали Тръмп ще заложи на червения цвят, превърнал се в символ на президентската му осанка, или ще разчупи стила си със син аксесоар и дали Борисов ще изневери на класиката, избирайки цветна вратовръзка, ще получи отговор на 25 ноември. 

 


От категорията

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!-1601208355.jpg

След като станете от стола, бъдете любезна да върнете служебния Мерцедес - него ...

27 септ. 2020 | 15:05

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Шаренкова: Повече не може да се разминнават политическо говорене и политически действия в БСП

-1515939710.jpg

Поздравявам Георги Гергов, който също работеше срещу прекия избор, но намери ...

27 септ. 2020 | 09:59