Напрежението между двете страни продължава

Боян Чуков: Случващото се между Русия и Полша е третата световна, но хибридна война

65196 | 30 дек. 2019 | 16:39

Силната позиция на Москва в този спор е, че от полска страна се казва „Путин лъже“, а от руска страна се вадят документи, коментира политическият анализатор


„Това, което се случва между Полша и Русия, е третата световна война - хибридна обаче - която върви в света“. Това каза пред БНР анализаторът Боян Чуков във връзка с казаното преди около седмица от Владимир Путин, че Полша носи отговорност за избухването на Втората световна война. Това засили напрежението между двете страни.

 

На 27 декември руският посланик във Варшава бе повикан на разговор в полското външно министерство, за да му бъде изразен протест. Днес полският премиер Матеуш Моравецки каза, че руският президент Владимир Путин лъже в изказванията си, в които обвинява Полша за избухването на Втората световна война. Според Моравецки Путин прави това, за да отклони вниманието от неотдавнашните руски политически провали.

Според Чуков Полша е основното антируско острие, което работи срещу националната сигурност на Русия: „Те са най-тежките русофоби, но за това си има исторически причини“, уточни той.


В предаването „12+3“ по програма „Хоризонт“ анализаторът коментира, че след Втората световна война, при създаването на соцлагера, много елементи от историята около тази война и след нея не са вадени на бял свят, защото Съветският съюз не е искал да се знаят. По думите му силната позиция на Русия в този спор е, че от полска страна се казва "Путин лъже", а от руска страна се вадят документи.


Чуков припомни, че по време на Втората световна война руснаците прибират архивите почти от цяла Европа, където са били.
Включително са взети огромни масиви с масонски архиви от Западна Европа - в Германия, в Австрия и т.н. Но руснаците са взели и архивите на полското разузнаване, а в архивите на разузнаването има такива деликатни тайни, които само документите ги пазят. Поляците се опасяват, че всичко това ще започне да излиза бавно“, коментира Чуков.


От категорията

Кеворк Кеворкян: ПЕРБ на ЦВЕТАНОВ

-1461834919.jpg

Очертава се ведрата перспектива ГЕРБ да се разрои пестеливо – и да се появи ...

6 юли 2020 | 21:40

Ноам Чомски: Пандемията произтича от дълбоки провали на капитализма

-1590385059.jpg

През 2003 г., след епидемията на SARS, учените предупредиха, че е вероятна ...

5 юли 2020 | 09:52

За да има дискотеки, ще досринем здравната система

-1587714588.jpg

Цената на пътеката, по която се приемат и по-леките случаи на коронавирус ще се ...

7 юли 2020 | 11:55

Георги Атанасов: Заговорът срещу Корнелия

Георги Атанасов: Заговорът срещу Корнелия -1594102957.jpg

Фронтовата линия е прокарана между ГЕРБ и БСП, а артилерийската подготовка ...

7 юли 2020 | 09:22