В момента Ердоган започва да наподобява на Саакашвили от началото на август 2008 г.

Боян Чуков: Турски кючек в Идлиб около търпението на руснаците

11669 | 20 февр. 2020 | 11:35

Парадоксално е, че Ердоган в своите неоосмански мечти възприема сирийската провинция Идлиб като турска територия


Боян Чуков, InFacto

Турците продължават методично да предизвикват руснаците в Сирия. Сирийските правителствени войски стартираха широкомащабна кампания за неутрализиране на джихадистите в провинцията Идлиб. И турската реакция не закъсня. Ердоган се закани, че в Идлиб скоро може да започне голяма турска военна операция срещу войските на Башар Асад.

Това вероятно ще приключи с директен сблъсък с дислоцирания на сирийска територия руски военен контингент. Опитите за преговори между Москва и Анкара не доведоха до намаляване на напрежението.

Турците получиха вербална подкрепа от страна на САЩ и НАТО, но стана ясно, че няма да бъдат подкрепени с военни средства. Турция не е нападната на своя територия от външен агресор. Няма повод да се задейства член 5-ти от Северноатлантическия договор. В момента Ердоган започва да наподобява на Саакашвили от началото на август 2008 г.

Парадоксално е, че Ердоган в своите неоосмански мечти възприема сирийската провинция Идлиб като турска територия. На сирийска земя легитимно е присъствието само на иранци и руснаци, които са официално поканени от правителството в Дамаск. След поредните откровени закани на Ердоган срещу Башар Асад последва ключово изявление от руска страна.

Песков, говорител на Путин, известен с успокояващи, почти отстъпчиви и меки декларации, този път беше много твърд. Той обясни по следния начин турската офанзива в Идлиб:

„Ако става въпрос за операция срещу терористичните сили в Идлиб, то тя е абсолютно в духа на споразуменията между Русия и Турция. Но ако става въпрос за операция срещу легитимните въоръжени сирийски сили, това ще бъде възможно най-лошият сценарий. Русия и Турция се договориха за процеса на деескалация в Идлиб, последният бастион на антиправителствените сили в Сирия. Съгласно договора от Сочи, Турция се ангажира да употреби своето влияние сред въоръжените групи, за да намали и накрая да спре атаките от територията на провинцията. Договорът бе приет като алтернатива на широкомащабна военна офанзива от страна на Дамаск, която според Анкара би провокирала сериозен поток от бежанци от Сирия към Турция“.

Песков добави: „Реално това не се случи. Ние бяхме доволни от договора сключен в Сочи преди повече от една година и удовлетворението ни бе взаимно. Но днес сме абсолютно недоволни след като терористични групи започнаха да атакуват от територията на Идлиб сирийските въоръжени сили и руските военни бази“. Песков заключи: „В този момент нашето удовлетворение приключи“.

След като терористи свалиха два сирийски хеликоптера в провинцията Идлиб, руски самолети нанесоха тежък удар на джихадистите. Руснаците подсказаха, че не са склонни в бъдеще да проявяват разбиране към техния „приятел“ Ердоган. И

звестният руски експерт Евгений Сатановский беше откровен. Той посъветва руснаците да се откажат тази година от летни почивки в Турция. А ако имат резервации, да ги анулират.

До този момент търпението и спокойствието на руснаците се възприемаше като сила. Но ако Турция продължи да ескалира военното напрежение в Идлиб, а то остане само с вербален отговор от страна на руснаците, то това може да се превърне в смъртоносен знак за слабост.

Нещата не вървят добре в Сирия.

 


От категорията

Кънчо Стойчев: Как Борисов допусна мярката 60:40?! Тя е вредна и не работи

-1567490477.png

Нищо няма да бъде както беше. Най-важният щаб, който трябва да създадем, е ...

4 апр. 2020 | 13:29

Веселин Данев: Можем да отделим рисковата група в хотели, а другите да се върнат на работа

Идеята е всички в рискова възраст или здравословно състояни да си „спестят“ срещата с вируса, казва Веселин Данев-1585815200.jpg

Всичко това ще излезе на държавата в най-лошия случай 40 милиона лева на ден, ...

2 апр. 2020 | 11:21

"Полет с балон над Белоградчишките скали"- едно спиращо дъха видео с иновативен поглед към природата

"Полет с балон над Белоградчишките скали"-1585909140.png

Режисьорът и идеолог на видеото арх. Пламен Мирянов умело използва ...

3 апр. 2020 | 15:43

Ако спрем предпазните мерки, до края на април заразените с коронавирус у нас ще са над 1 милион души

-1520235630.jpg

Разбира се, това няма да се случи. Когато хората масово видят накъде вървят ...

4 апр. 2020 | 09:57

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.