Ако бъде засегната американска територия, това ще бъде абсолютен позор

Боян Чуков за конфликта САЩ - КНДР: Много шум за нищо

5879 | 11 авг. 2017 | 14:25

Засега Пхенян и Вашингтон са само като „накокошинени” бойни петли, които си разменят публично „любезности”. Шумотевицата устройва всички, но реалната схватка не е желана от никого


Боян Чуков, А-спекто


Водевилът между Вашингтон и Пхенян става все по-шумен и скучен. Агенцията „Стратфор” информира своите читатели, че по мнение на американското разузнаване Северна Корея разполага с 60 ядрени заряди. Предвид това, че преди време се проведоха и термоядрени опити, може да се допусне, че севернокорейците могат вече да имат на бойно дежурство и този клас оръжие. По данни от медиите, Пентагонът вече има план за нанасяне на превантивен удар. Проблемът е, че той трябва да бъде „изпепеляващ” както твърди Доналд Тръмп. Римейк на сирийската авантюра с 60-те ракети „Томахоук” не върши никаква работа. Доналд Тръмп повишава тона с обещания за „огън и ярост” и сам се вкарва в деликатна ситуация.

Това беше усетено даже от Джон Маккейн, който – дори и с рак на мозъка – е по-умерен от американския президент. Заплахите на Ким Чен Ун за нанасяне на удар върху базата на Пентагона на остров Гуам, западната част на Тихия океан, не може да стресне сериозно Вашингтон. Континенталната американска територия се защитава от многостъпална отбранителна система. Севернокорейските ракети, даже да достигнат до САЩ, по думите на американските генерали, ще бъдат неутрализирани. Проблемът е само един. Никога ефективността на противоракетната отбрана на САЩ не е била проверявана в реални бойни условия. Малко вероятно е в Пентагона да има някой, който желае да я провери точно сега в реална бойна обстановка.

Засега Пхенян и Вашингтон са само като „накокошинени” бойни петли, които си разменят публично „любезности”. Шумотевицата устройва всички, но реалната схватка не е желана от никого. Включително и зрителите. Доналд Тръмп е президент на велика държава. Неговият проблем е несъизмеримо по-голям от този на Ким Чен Ун, президент на някаква „страна-изгой”. САЩ имат само един изход от ситуацията, в която се вкараха сами. Необходимо е американците да се оттеглят величествено. За да не се усети, че зад целия този шум се крие немного хитър блъф. Този вид дипломатическо изкуство не е познато на Доналд Тръмп. Той е класически бизнесмен, който знае да печели пари. Но не е дипломат. Точно това е огромният проблем. Той е достатъчно неграмотен да направи това, което в действителност не си струва да се прави.

Северна Корея е изключително сложна страна като територия за водене на военни действия. Включително и за употреба на атомно оръжие. В планински и гористи местности то не е ефективно. Да се употреби атомно оръжие в неприлично големи количества ще бъде фатално. Ще бъдат засегнати съседите Южна Корея и Япония, все съюзници на Вашингтон. Между Пхенян и Сеул разстоянието е 80 километра. Територии на Русия и Китай като съседни страни също ще бъдат засегнати при евентуална употреба от американците на атомно оръжие против Пхенян. Което веднага ще доведе до въвличане на нови участници в битката между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун.

Без да участват формално в конфликта, Москва и Пекин ще понесат щети, съизмерими с пряката употреба на атомно оръжие на тяхна територия. Вашингтон търси максимално демонстративна и ефектна победа срещу своя противник. За да няма никакво съмнение кой е истинският „шериф” в света. Тези резултати Вашингтон до този момент постига в около 80%-90% от случаите чрез чисто психологически натиск. Жертвата се съгласява със своята роля и покорно чака своята участ.

В случая с Ким Чен Ун обаче психологията не работи. Севернокорейският лидер е осмислил съдбата на Саддам Хюсеин, Муамар Кадафи и не желае да повтори тяхната участ. Цената на един американски атомен удар срещу Северна Корея има определящо значение. Във всички случаи Пхенян ще атакува ответно Южна Корея и ще ѝ нанесе значителни щети. Япония също може да пострада в този план. А това ще бъде демонстрация пред целия свят, че САЩ не са в състояние да защитят своите съюзници.

Ако бъде засегната американска територия по някакъв начин от севернокорейците, то тогава Вашингтон ще загуби тотално своето лице. Ще бъде абсолютен позор. Това е основното. А не някакво международно право, Съвети за сигурност на ООН и други подобни.

В същото време американските и другите туристически туроператори продължават да организират масови туристически посещения на остров Гуам, където Пхенян се заканва, че ще нанесе своя ответен атомен удар...

 


От категорията

Валерия Велева: В държавата на баба Дора дори и чумата не е истинска!

-1448546816.jpg

Днес това може да коства оставката на един чиновник или един министър. Утре ще ...

17 юли 2018 | 18:49

Александър Урумов към Конституционния съд: Удари часът на Вашата лична историческа отговорност

Александър Урумов към Конституционния съд: Удари часът на Вашата лична историческа отговорност-1531745503.jpg

Ние няма да жертваме нашия вечен храм – семейството от мъж и жена – заради ...

16 юли 2018 | 15:50

Проф. Искра Баева: Радио „Свободна Европа” отново в България. И какво от това?

-1459603970.jpg

Възстановяването на медията ще се приеме положително и от критиците на ...

21 юли 2018 | 12:53

Проф. Иван Ангелов: Стратегия за догонващо икономическо развитие на България до 2040 година

-1507719516.png

Нужна е съвременна аграрна политика. Българското земеделие сега е в окаяно ...

21 юли 2018 | 10:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.