На 7, 14, 21 и 28 октомври могат да се номинират кандидати

Боян Магдалинчев: Изборът за председател на ВКС не е предрешен. Възможно е дори да няма избор

1431 | 1 окт. 2021 | 10:31

Пленумът на ВСС, органът, който избира тримата големи в системата, има правото да преценява качествата на кандидатите, които са предложени. Той няма ангажимент непременно да избере, обясни представляващият Висшия съдебен съвет


"Изборът на г-н Панов за председател на ВКС беше в резултат на номинация от членовете на тогавашния Висш съдебен съвет, след това изборът на г-н Чолаков като председател на ВАС беше номинация на пленума на ВАС, главният прокурор беше номинация на прокурорската колегия на ВСС. Изборът за председател на ВКС не е предрешен. Възможно е дори да няма избор. Това коментира пред БНТ представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

"Пленумът на ВСС, органът, който избира тримата големи в системата, има правото да преценява качествата на кандидатите, които са предложени. Той няма ангажимент непременно да избере", допълни Боян Магдалинчев.

По думите му, ако няма избран кандидат, пленумът на ВСС възлага на някой от заместник-председателите на ВКС да изпълняват функцията на председател до избора на нов председател.

На 7, 14, 21 и 28 октомври могат да се номинират кандидати за председател на Върховния касационен съд, добави Боян Магдалинчев.

"В закона е разписано, че процедурата за избор на председател на ВКС се открива не по-рано от шест месеца и не по-късно от четири месеца преди изтичане на мандата на настоящия председател на Върховния касационен съд. Неговият мандат изтича на 10 февруари 2022 година. Кандидатури по закон трябва да се издигат в четири последователни заседания след заседанието, на което е прието решението за откриване на процедурата. Вчера с решение по точка 1 от дневния ред на заседанието на пленума на ВСС беше открита процедурата. Така че на 7, 14, 21 и 28 октомври могат да се номинират кандидати за председател на Върховния касационен съд", обясни Боян Магдалинчев.

Според него по-добре би било да има повече от един кандидат за председател на ВКС, още повече че законът позволява такава възможност.

"В закона е предвидена възможност да номинират кандидати три субекта – не по-малко от трима членове на съдийската колегия, пленумът на Върховния касационен съд и министърът на правосъдието", каза още Боян Магдалинчев.


От категорията

Нинова: Нямам проблем с Крум Зарков!Той има проблем с БСП, яростно подкрепя Истанбулската конвенция!
(Видео)

Снимка Нова нюз-1638030247.jpg

Все повече сме оптимисти, че ще се състави редовен кабинет, посочи тя. Голямото ...

27 ноем. 2021 | 18:21

Преговорите за кабинет: България запазва "единната си позиция" по отношение на РС Македония
(Видео)

 Кирил Петков заяви, че е обнадежден, че след 4 години България няма да изглежда по този начин.-1638051554.jpg

На практика решението означава, че и занапред България ще се придържа към ...

27 ноем. 2021 | 23:55

Преговорите по финансите: Бюджет 2022 ще бъде приет до края на януари, актуализация - през юли
(Видео)

Преговорите по финансите: Бюджет 2022 ще бъде приет до края на януари-1638051413.png

От "БСП за Бъглария" предложиха още въвеждане на семейно подоходно ...

28 ноем. 2021 | 00:12

Румен Гечев: Политиците сме притиснати до стената. Трябва да взезем в 2022 г. с правителство
(Видео)

-1633069402.png

Преговорите не са театър. Най-важният ефект е, че се опознаваме, посочва той

27 ноем. 2021 | 20:51