Представляващият ВСС заяви, че никога не е коментирал съдържанието на поверителното писмо по случая "Андон Миталов"

Боян Магдалинчев: Лозан Панов цели да злепостави мен и ВСС

1178 | 14 май 2020 | 17:40

В началото на февруари съдия Андон Миталов получи черен печат от САЩ заедно със съпругата и дъщеря си. Тогава правосъдният министър Данаил Кирилов поиска уволнението на магистрата.


В сряда Лозан Панов излезе с официално съобщение, разпратено до медиите, в което обвинява Магдалинчев в “манипулация на общественото мнение” във връзка с казуса със съдия Андон Миталов, на когото САЩ забраниха да навлиза на тяхна територия през февруари заради данни за корупция.

“Очевидно целта на председателя на ВКС Лозан Панов е да злепостави мен и ВСС”, отговори Магдалинчев в четвъртък.

Атаката на Лозан Панов срещу представляващия ВСС дойде по-конретно във връзка с негово твърдение в публичното пространство, че “държавният департамент е изпратил писмо, свързано със съдията Андон Миталов, което обаче е с гриф - поверително”.

 

Председателят на ВКС побърза да се оправдае, че все още до него не е достигнала конкретна информация дали съдия Миталов е корумпиран – нещо, което Магдалинчев реално не е казал.

Пред медии в четвъртък предавляващият ВСС уточни, че в интервюто си, в което е споменал името на съдия Миталов, е казал само, че е изпратено писмо с гриф поверително и нищо повече. “Не съм разгласявал съдържанието на документа”, категоричен бе Магдалинчев.

"Никога не съм се опитвал да манипулирам общественото мнение. Казал съм само, че сме получили писмо с гриф поверително. Изявлението на господин Панов очевидно следва други цели", добави представляващият ВСС, цитиран от в-к “24 часа.

Магдалинчев припомни още, че именно той беше членът на ВСС, който поиска обсъждане на скандала около Лозан Панов заради заснемането на клипа с полуголите момичета и гангстерските сцени в Съдебната палата в София, вероятно допускайки, че това е и причината за атаката на Панов срещу него. Припомняме, че малко след това обсъждане, ВСС отстрани председателя на ВКС като стопанин на Съдебната палата заради това, че е допуснал заснемането на пошлото видео.

В началото на февруари съдия Андон Миталов получи черен печат от САЩ заедно със съпругата и дъщеря си. Тогава правосъдният министър Данаил Кирилов поиска уволнението на магистрата.

 

Забраната съдията да влиза в САЩ дойде само четири месеца след като той пусна лидера на движение "Русофили" Николай Малинов да пътува до Москва. Малинов е обвиняем за шпионаж в полза на Русия.

 

В началото на ноември обаче съдията му разреши тридневното посещение в руската столица, без преди това по искането да се е произнесла прокуратурата, както гласи НПК. Малинов отиде в Москва, за да получи орден от лично от Владимир Путин.

Заради даденото от Миталов разрешение бившият главен прокурор Сотир Цацаров сезира Инспектората към ВСС. След предварително проучване изводът на инспекторите беше, че няма основание за образуване на проверка, защото не открили нарушения за организацията по образуването и движението на делото.

 

Все още няма официална информация дали съдия Миталов е получил облаги и какви са "данните за корупция", цитирани от САЩ.


От категорията

По искане на премиера директорът на ОДМВР-Бургас подаде оставка

Радослав Сотиров-1594467318.jpg

Не пазим нито една политическа сила, ние пазим българските институции, заяви ...

11 юли 2020 | 14:33

Гешев: Радев се съюзява с тъмнината, с политици и олигарси, които не спират да ограбват България

Главният прокурор Иван Гешев дава извънреден брифинг (На живо)-1594379247.jpg

Ще уведомим посолствата, ЕП, ЕК за безпрецедентния политически начин и ...

10 юли 2020 | 13:55

Тежка катастрофа на АМ „Тракия“ с жертви и ранени

-1548152935.jpg

На място са пристигнали екипи на пожарната, полицията и Спешна помощ. Въведен ...

12 юли 2020 | 18:05

МВР: Не се поддавайте на провокации, полицаите не са врагове

-1594563930.png

Очакваме провокации. Потвърждават се всички информации за намиране на платени ...

12 юли 2020 | 17:23