Сн. БНТ

Ако г-н Гешев събере 17 гласа, ВСС веднага ще изпрати указ за подписване от страна на Радев

Магдалинчев: Президентът не иска да бави избора на гл. прокурор, няма да сезира Конституционния съд

3500 | 11 ноем. 2019 | 19:57

Факт е, че министърът на правосъдието отказа да номинира друг кандидат за главен прокурор. После премиерът обяви и мотивите за това решение. Аз ги разбирам, добави той


Във ВСС не сме обсъждали позицията на президента. Не е имало официално събиране и приемане на позиция. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет, който коментира повторната процедура по избор на нов главен прокурор.

 

"Процедурата на този етап ще бъде доста по-различна от първата процедура. Сега няма да има доклади, представяне на г-н Иван Гешев, няма да бъдат задавани въпроси към него. Сега ще има гласуване. Ще стане едно разискване между членовете на ВСС, но няма да бъде такова, каквото беше при първото гласуване. Г-н Гешев трябва да събере минимум 17 гласа. Ако не го направи, процедурата се прекратява и започва изцяло нова процедура. Ако г-н Гешев събере минимум 17 гласа, ВСС веднага ще изпрати указ за подписване от страна на президента за назначаване на новия главен прокурор. Няма срокове, които президентът да спазва, за да подпише указа. Според мен той няма да сезира Конституционния съд. С такова впечатление останах. Според мен президентът не иска да бави решението за избор на нов главен прокурор", разкри Магдалинчев.

"Процедурата по избор на нов главен прокуро бе отворена за цялата общественост. Тя бе отворена от юли до октомври. Факт е, че министърът на правосъдието отказа да номинира друг кандидат за главен прокурор. После премиерът обяви и мотивите за това решение. Аз ги разбирам. Законът позволява да има един кандидат и никъде не пише, че кандидатите за нов главен прокурор трябва да бъдет повече от един", обясни представляващият ВСС.


От категорията

Борисов предупреди страните от Западните Балкани: Или си в НАТО и ЕС, или не си! (ВИДЕО)

Кадър: Фейсбук-1576323056.jpg

"Надявам се Северна Македония скоро да е 30-и член на НАТО и в същото ...

14 дек. 2019 | 11:21

Пленумът на БСП реши: Изборът на председател на партията ще се проведе 26 април 2020

Пленумът на БСП реши: Изборът на председател на партията ще се проведе 120 дни преди конгреса-1576326986.jpg

Изборът на председател на БСП е част от цикъла отчети и избори, който от ...

14 дек. 2019 | 14:32

Илияна Йотова: Трябва да сме непримирими към ксенофобията и езика на омразата

Снимки: Прессекретариат на президента-1576347892.jpg

Вицепрезидентът подчерта дългата и нелека история на читалището, което, въпреки ...

14 дек. 2019 | 20:24

Красимир Ципов: Предложението на правителството за "независим прокурор" е съвсем ясно (ВИДЕО)

Красимир Ципов Снимка: Канал 3-1576344098.jpg

Гаранция, че той няма да бъде заливан със сигнали, няма, каза ...

14 дек. 2019 | 19:21

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.