Жельо Бойчев. Снимка: БСП

Според опозицията, бъдещето е в СПА туризма заради множеството минерални и термални извори в страната

Бойчев към Симеонов: Ще подкрепите ли нашата стратегия за развитие на туризма?

1570 | 30 ноем. 2017 | 13:52

Христо Проданов: Създавате звено да следи туризма, а намаляватe приходите от глоби


Туризмът става все по-значим сектор в българската икономика. Затова ние, от „БСП за България“, направихме предложения за цялостна стратегия за развитието му.“ Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на гласуването на бюджета за 2018 г. на второ четене в НС.

 

Той уточни, че левите депутати са предложили разработване на програма, която да бъде ползвана извън активния сезон, когато на всеки турист, пребиваващ у нас, за повече от 4 нощувки, да му се даде ваучер от 50 лв. По думите му ваучерът може да бъде ползван за екскурзии, посещение на исторически и културни събития. „Целта на програмата е да удължи туристическия сезон и да може посетителите да се запознаят със забележителностите на страната“, обясни Бойчев и добави, че програмата е в размер на 15 млн.лв.

 

Народният представител обясни, че в предложението си левите депутати са наблегнали и на СПА туризма заради множеството минерални и термални извори в страната. „Имаме цялостна програма за финансиране на над 100 региона у нас, които имат такива извори. С тези 15 млн.лв. може да се развие и облагороди инфраструктурата на общините със СПА дестинации. Предвидили сме и 20 млн.лв. за национална програма, която да насърчи спортния туризъм в страната“, добави Жельо Бойчев.

 

Той обясни, че за да се реализира проектът е нужно да се отпуснат повече средства за информационна и комуникационна кампания, която да представи по добър начин страната ни пред света. Народният представител призова ресорните министри за мнение по предложенията, които несъмнено биха донесли повече приходи за страната. „Към вицепремиера Валери Симеонов имам и въпрос- след като заяви, че в българския туризъм се губят 4 – 5 милиарда лева, как тези средства ще бъдат обхванати в бюджета за следващата година. Той каза още, че държавните дружества в туризма, като визираше дружеството „Слънчев бряг“, е една черна дупка. Какви са усилията да съберем тези пари“, попита Бойчев.

 

Народният представител Христо Проданов обясни откъде може да бъдат намерени средствата за реализиране на предложението на левицата за стратегията за развитие на туризма.

 

„Министърът на туризма каза, че от концесии за тази година приходите за държавата се очаквало да надхвърлят 20 млн.лв. В същото време, в тригодишната прогноза, за всяка от следващите години  предвиждате по-малко от 5 млн. лв. приходи от концесиите от морските плажове. Средствата, които трябва да остават в министерството на туризма, са около 8 – 9 млн.лв., което е с повече от 4 млн.лв. Друго перо, от което може да се очакват средства, са глобите. За следващите три години предвиждате по 320 млн.лв от глоби. Само за тази година нощните акции по Черноморието са донесли в хазната над 450 млн.лв. от глоби“, обясни Проданов. Той добави, че след като от министерството на туризма предвиждат намаляване на средствата от глоби, а в същото време предвиждат създаване на ново звено към министерството, което  да се занимава с тях- то напълно се обезсмисля.


От категорията

Нинова към Борисов: Г-н премиер, ще приемете ли бежанци срещу пари от Европа? (ОБНОВЕНА)

Снимка Пресцентър на БСП-1529664105.jpg

Да върнем българите от чужбина, да не ги заменяме с бежанци, заяви тя. ...

22 юни 2018 | 11:36

Борисов пристигна в НС, за да отговори на Нинова: Милиарди да ни дават, няма да приемаме бежанци!

Борисов спешно пристигна в парламента, за да отговори на Нинова, дали ще допуска мигранти-1529658979.jpg

Икономическите мигранти трябва да се връщат, ако не ги иска някоя страна, а ...

22 юни 2018 | 12:12

Кметът на Бургас Димитър Николов разпореди проверка дали плажовете са достъпни за хора с увреждания

Димитър Николов-1475222150.jpg

Резултатите от инспекцията ще бъдат изпратени до областния управител Вълчо ...

22 юни 2018 | 14:07

В присъствието на Радев сръбският президент разписа три пъти повече средства за българските медии

За първи път от 30 г. са отпечатани учебници на български език, отбеляза президентът ни. Снимка БГНЕС-1529665779.jpg

За първи път от 30 г. са отпечатани учебници на български език, отбеляза ...

22 юни 2018 | 14:01

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.