Дискусия на тема "Европа отново на път"

Премиерът се обяви за влизането ни в еврозоната

Бойко Борисов: ЕС, защо не си направим обединена отбрана?!

5749 | 5 юни 2017 | 10:43

Пак се говори за надпревара във въоръженията, а не за разоръжаване, подчерта премиерът. Ако не дадем перспектива на Западните Балкани, там ще се настани евроскептицизмът, подчерта той

Дискусия на тема "Европа отново на път"-1496648794.jpgДискусия на тема "Европа отново на път"
-1496650016.jpgДискусия на тема "Европа отново на път"
-1496649959.jpg

„Дали в ЕС са ни нужни толкова танкове, самолета, толкова гаубици? Когато биха могли да седнат военните министри и да кажат – ЕС като съюз имаме нужда от толкова танкове и самолети. И да имаме обща европейска отбрана.“

 

Този въпрос постави премиерът Бойко Борисов на кръглата маса „Европа отново на път“, която събра всички български премиери на редовни правителства на новото хилядолетие.

 

„Председател на ЕС ще бъде България, а не Борисов. Всичко зависи от нас – колко ще бъдем с разума си, с ума си, както казваше Царя, колко усилия ще положим“, започна Борисов

 

Благодаря, г-н Станишев, че сме тук, обърна се към организатора на форума, президентът на ПЕС Сергей Станишев, Борисов.

 

„Какво е Европа днес? Ние свързахме с тъжните новини, аз съм написал 20 – 30 съболезнователни адреса в последно време. Чудим се какво да напишем, трябва да се покаже творчество. Всяка сутрин се събуждаме с атентати.

Въртим се в последствията. А не говорим за причините. Върви надпревара във въоръжението. А само 20 години по-рано си спомнете каква радост беше, когато се говореше за разоръжаване. А сега изведнъж – говорим за въоръжаване.

Нима някой се съмнява, че климатът е застрашен?! А САЩ излезе от споразумението за климата. Най-големите икономики – САЩ, Китай бълват“, каза Борисов в изказването си.

 

И продължи по темата за разширяването на ЕС.

„Какво представляват Балканите – страна членка, страна нечленка. В момента имаме съседи с много проблеми. От една страна тези страни не са готови, елитите им не са готови, но в същото време трябва да дадем перспектива на народите на тези страни. Без това идва евроскептицизмът“, каза Борисов. Той подчерта, че ако ЕС не даде перспектива на Западните Балкани, но това място ще се настанят други сили. Премиерът също подчерта значението на Черно море и изрази съжаление, че го наричат „Локвата на Русия“.

 

Еврозоната е задължителна, бе категоричен премиерът Бойко Борисов в словото си по време на дискусията „Европа отново на път“

„Дори и в България си позволяваме да казваме – когато станем готови, когато ние решим, тогава ще влезем в еврозоната. А когато сме подписвали, много ясно е записано, че трябва да приемем еврото – имаме договор. Като нация, като политически елити трябва да вземе решение и да кажем - ще направим всички усилия да влезем в чакалнята на еврозоната. В противен случаи ние не можем да се сърдим, че държавите в еврозоната искат да си гарантират своята валута“, каза Борисов. Премиерът подчерта, че България няма друг път освен да работи с цялата си активност, на всички нива, за цялостта и силата на Европейския съюз. „Няма на кой да се сърдим, ако не се справяме“, бе категоричен премиерът Борисов. 

 

И като политически елит трябва да вземем решение и да кажем - ще влезем в чакалнята ERM 2 и в еврозоната.  Като нация трябва да си изпълняваме критериите и да не даваме никакви основания, за да ни кажат какво не сме свършили”.

 Дискусията в София на тема „Европа отново на път” събра на едно място тримата премиери Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев,и Бойко Борисов. Участие вземат вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на НС на БСП Корнелия Нинова, председателят на парламента и др.

 

На днешното събитие присъстват всички премиери и външни министри досега на страната, политолози, анализатори, бивши и настоящи депутати, представители на НПО, медии и др.

 

Сред подтемите са: „Европа отново на път - 5-те сценария за бъдещето”, „Пътят напред- погледът на анализаторите”, „ Ангажиментът на институциите- приоритетите и челите на България преди и по време на Председателството на Съвета на ЕС”. „Какво е Европа днес?

 

Аз, лично съм написал последните месеци 30-40 съболезнователни адреса, с десетки убити и ранени и се въртим около следствията, но не говорим да причините на това което се случва, защото те не са удобни”, започна Борисов. И продължи: виждате ли как изведнъж стана модерно милиарди долари да се отделят за въоръжение. Преди се говореше за разоръжаване, а сега обратно - започнахме да се надпреварваме колко пари повече ще влагаме в оръжия. Защо просто не си направим обща европейска отбрана, запита той. Нека да направим проверка колко танка, гаубици и др. оръжия имаме и да се защитим като цяло, каза той. Някак си мина леко излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени. Виждате как се промени климатът последните години - нима някой се съмнява, че климатът е застрашен? Сега какво излиза - най-мощните икономики бълват какви ли не отпадъци в природата, а ЕС даде немалко пари за преодоляване на тези последствия, коментира Борисов.

 

Говорим за кохезия, но да видим какво представляват Балканите - едни страни са членове на общността, други - не. В момента имаме съседи с много проблеми, подчерта той. Не можем да искаме да променим Европа , ако да не присъединим тези страни към ЕС, страните са готови, но елитите на тези държави - не са. Трябва да има перспектива за тези държави, самите те трябва имат инструменти за това, дадени от общността, посочи Борисов.

 

Имаме Дунавска стратегия, но Черноморска стратегия нямаме. Черно море е наречена „локвата на Русия”- защо така? Огромни възможности дава Черно море за този регион и аз приветствам да се вкара темата като приоритет за времето на нашето Председателство на ЕС, убеден е премиерът. Северен Поток 1 и 2, ТАП, ТАНАП- все натовски държави, но само за България това е лошо, коментира той подписаната пътна газова карта, която изрази желание да мине за одобрение през НС. Ако имаме едно парламентарно решение, мисля , че ще ни е добре в преговорите.

 

В противен случай ставаме само един консуматор или клиент и тези зад над 5-6 млрд. лв. инвестиции в газопреносната система-компресори и тръби, стават неизползваеми, обясни Борисов.

 

И ако сме единни- ще можем да го защитим, поясни Борисов. Длъжни сме да се справим с предизвикателствата пред ЕС, подчерта той в отговор на въпрос на Филиз Хюсменова, която е водещ на дискусията. За Шенген отговорността не е само наша, но за влизане в еврозоната е в нашите възможности, отбеляза премиерът Борисов. 


От категорията

Радев: Ако искаме децата да растат в страна на знанието, трябва да сме непримирими към невежеството!

Снимка Фейсбук на президента-1527159330.jpg

Правописът е първият урок по демокрация, изтъкна в празничното си слово ...

24 май 2018 | 11:52

Корнелия Нинова във фейсбук: Поклон и признателност пред Светите братя Кирил и Методий!

Снимка Фейсбук на Корнелия Нинова-1527156780.jpg

Делото на Светите равноапостоли е съдбовно за България и за целия славянски ...

24 май 2018 | 13:08

Десислава Радева облече за приема стилна червена рокля

Снимка "Канал 3"-1527184209.jpg

В НИМ дойдоха културни дейци и творци

24 май 2018 | 20:35

Румен Радев: Духовността и знанието изживяват тежки времена! /ВИДЕО/

Снимка "Канал 3"-1527182990.jpg

Ваше е призванието да бъдете будителите на българския народ. Да съхраните една ...

24 май 2018 | 19:11

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Красимир Витанов


6 юни 2017 | 10:24Първо ББ не е шоп!!! Второ всички глупости, които ръси на тази среща ще ги повтори на политическото си турне във Франция, Германия, Турция!!! Политиците, с които се среща като го гледат колко е прост и си вадят заключение за българския народ! Премиер прост и народ още по..прост!!! В по...голяма политическа криза не сме били от Освобождението от турско робство!!! Бедни ми народе, или каквото остана от него!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бояджиев


6 юни 2017 | 09:03бойко миротворецът


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


6 юни 2017 | 00:37Става практика такива материали да излизат неподписани за да не знаят гражданите кого точно да псуват на майка. Изложеното по горе е долнопробна пропаганда на несвързаното бръщолевене на биби Комунисто от Банкя, без и една дума да се каже какво са говорили другите участници, не че те се славят с безупречна репутация. Абсолютно прав бе класикът Дъглас Адамс, когато написа преди повече от 30 г. че лицата, които най напират да ни управляват са най малко пригодни за това.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Севтопол


5 юни 2017 | 17:20Гошко, как се нарича свалянето на демократично избрана власт? Мислех,че такива като теб вече са в историята, но атентатите в Европа показват, че съм наивник.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


5 юни 2017 | 19:50"#дансwithme"!!!


OFFche Welle


5 юни 2017 | 14:16Каква е тая наш'та орисия всичките царе от третото ни царство да са тъпи ? А най тъпия да е Боко I Олигофрена.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


5 юни 2017 | 12:44Председател на ЕС ще бъде България, а не Борисов. Всичко зависи от нас колко ще бъдем с разума си, с ума си, както казваше Царя, колко усилия ще положим , започна Борисов. Ама ти наистина ли смяташ, че можеш да водиш председателството на ЕС половин година?! Баце, сапикасай се! Това да не ти е разнебитена България с население, което превърнахте в робски народ! Апропо, би ли казал каква е разликата между ум и разум? Да не би според теб ум да е на шопски диалект, а разум по научному?! Научи се да говориш!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


5 юни 2017 | 12:37По думите на Б.Б. на половината ни съседи кредитния им рейтинг не струва: "На половината ни съседи този критерий е боклук. България няма друг път, освен да работи с цялата си активност на всички нива за целостта и силния ЕС", каза Борисов. Ние благодарение на теб, на твоя финансов министър и на твоята управляваща клика за 2 г. взехме цели 26 млрд. лв външен заем и пак сме по добре от комшиите?! Да не сте решили с Владко още 26 млрд. лв да вземете? Тогава пътят ни към Гърция е сигурен. Баце, ти ще ни разсипеш и като народ, и като държава. Или до края на годината те сваляме, или си отиваме!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


5 юни 2017 | 12:36Ние като нация трябва да бързаме, да се реформираме, да изпълняваме критериите за влизане в ЕЗ Баце, какво правихте вече 10 г., защо не се реформирахте?! Та царят щеше да ни реформира, сетне СерГей, после като клекна ти на чучура , вече 13 та година не пускаш авантата. Сега ли реши да се реформираш? Със старите кур.., ооп, грешка министри и един пожарникар отгоре им? Но пасаран! Да знаеш, този път слезеш ли от престола, направо в ареста на ВКП и оттам в пандиза! Защото лъжеш и и мажеш бетер циганин!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ТИКВЕНИК


5 юни 2017 | 12:06Какви мъдри слова на фона на НЕГОВИЯ портрет. Всъщност, нищо ново под слънцето. Празни думи на празен откъм горния си етаж човечец.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ралица Танева


5 юни 2017 | 11:28Естествено, че трябва да е патрон! Друг е въпросът дали самият той ще иска да стане!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018