Снимки Пресцентър на МС

1000 бързи теста ще бъдат приложени на военни и полицаи, обяви премиерът

Борисов: Не виждам смисъл да водя разговори с президента, нито от свикване на КСНС (ВИДЕО)

29849 | 26 март 2020 | 22:07

Радвам се, че българите повярваха на щаба, а не на някой, който пускаше шегички на 3 март, атакува задочно президента той

Снимки Пресцентър на МС-1585257178.jpg-1585257246.pngСнимка Фейсбук-1585253572.pngСнимка Пресцентър на МС-1585243064.jpg

"Не виждам смисъл да водя разговори с президента, нито от свикване на КСНС. Говорех с него до неделя. Това, което той направи след разговора ни, не само е недопустимо, не само, че никой друг в Европа не го направи, но този разнобой в такъв момент е немислим. Вместо да каже: "Браво" на лекарите или на момчетата на границата... Аз съм горд със сънародниците си, които вярват на щаба. Не го разбирам", не скри обидата си тази вечер премиерът от действията на държавния глава. 

 

"1000 бързи теста ще бъдат използвани за тестване на военни и полицаи. Това е една представителна извадка - най-много полицаи от КПП-тата, в линейките, в градския транспорт - ще си изберат докторите. На базата на тези изследвания ще разберем статистически има ли заразени, има ли с антитела, т.е. прекарали без да разберат. След две седмици пак ще направим такъв тест. Статистиката ще ни каже - след колко време ще дойде пика, след колко време ще дойде платото и кога тези, които не са рискови, ще могат да се върнат към реалното производство".

Това заяви премиерът Бойко Борисов след виртуалната среща на лидерите на ЕС.

 

"ЕС заседава на тема коронавируса, външните ни граници, отношенията ни с Турция.

А също как би реагирала европейската икономика, социалните мерки. Тепърва ще се търси решение защото става дума за много пари. От сега се взе решение - вместо едно предложени от еврозоната, ще бъдат три решения", подчерта Борисов.

 

„Истински се надявам, че българите повярваха на щаба. Сега, когато световните икономисти и агенции дават, че сривът на икономиката ще е с трилиони“, посочи той.

„Решихме да подпомогнем, кой с каквото може. Поставих като основна тема сертифицирането на медицинското оборудване и предпазни маски. Срещу тази зараза няма лекарство, няма ваксина. Нито един от тестовете не е на 100% надежден. Ние сме се презапасили. Ще раздадем по две облекла на най-засегнатите болници“, обеща Борисов. "Има ли лекарство - няма, има ли ваксина - няма, има ли надежден тест - няма", заяви Борисов.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще координират действията си за овладяване на епидемията от коронавирус, както и начините за справяне със социалноикономическите последици от разпространението на заболяването, стана ясно от думите му.

 

Европейския съвет за трети път се провежда чрез видеоконферентна връзка. Европейските лидери координираха усилията на страните от Съюза за справяне с COVID-19. Онлайн дискусията на високо ниво продължи повече от четири часа. След нея Борисов се включи с отчет по националните медии и чрез профила си във "Фейсбук".

 

В понеделник мозъчен тръст на ЕС ще излезе с общи мерки за борба с коронавируса, каза след срещата Борисов.

Радвам се, бе българите повярваха на щаба, а не на някой, който пускаше шегички на 3 март, атакува задочно президента Румен Радев той.

 

По темата с бързите тестове, премиерът на България заяви: "Хиляда бързи теста ще бъдат направени на няколко групи - полицаи, шофьори на линейки, шофьори на градски транспорт. На тази група хора, верни, неверни тестове, имаме налични тестове, можем да заделим. Те са с кръв от пръста и в рамките на 10 минути дават дали има заболяване, но дали не е прекарано, дали има антитела. Тогава ще разберем от тези 1000 теста каква е ефикасността, има ли хора заразени, с антитела хора. След две седмици пак ще им направим такъв тест. Тогава ще знаем с колко са се увеличили от тези 1000 души заразените и колко са се излекували. Статистиката ще ни каже след колко дена ще доде пикът, платото и след колко време тези, които не са рискови, могат да се върнат на работа. Нито една държава в Европа няма достатъчен брой тестове. Ние искаме 1 милион теста от ЕС. През април/май ще ни трябват. Германия казва, че ще тестват през юни. Така че бих ги оставил докторите да обясняват надълго и нашироко", посочи Борисов.

"Безспорно всички са съгласни, че взетите мерки държат по-плавно кривата.Но това е добро за здравето, но вредно за икономиката", коментира Борисов. "Солидарността в ЕС в този момент е на макс", подчерта той.

Той каза още, че зелените коридори вече работят.

Бойко Борисов каза, че не вижда смисъл да води разговори с президента. "Говорех с него до неделя. Това, което той направи след разговора ни не само е недопустимо, не само, че никой друг в Европа не го направи, този разнобой в такъв момент е немислим. Вместо да каже: "Браво" на лекарите или на момчетата на границата...Аз съм горд със сънародниците си, които вярват на щаба", не скри обидата си премиерът.

 

Борисов не скри, че разговорите с останалите премиери в Общността не са били лесни, като каза:

"Тепърва ще се търси решение за после от страните, защото, когато става въпрос за много пари трудно ще се намери решение между по-богатите държави и юга, централна и източна Европа. Отсега се взе решение да има три предложения, каза Борисов. Казах им: Колеги, отвън на нашите сгради умират хора и ние трябва да отговорим на въпросите. Няма лекарство, нито ваксина, нито надежден тест. Решихме да помагаме с каквото можем. Когато си изнасяш производството в Азия....в момент, когато нямаш собствено производство за медикаменти, оборудване, тестове...."

 

"Утре ще дадем още около 800 готови облекла от Габрово, където щабът ще ги разпредели за най-нуждаещите се. 67-68 лева струва едно облекло за минимум 50 пъти. Умножете едно облекло по 50 пъти и ще видите разликата от еднократното облекло. Ще раздадем по две облекла на най-засегнатите места", продължи Борисов. И подчерта, че маските, които произвеждаме, са сред най-качествени.

 

България се справя прекрасно с мигрантската криза. Външният министър на Турция се обади да благодари, че си спазваме задълженията по договора, каза още премиерът.

 

Що се касае за парите от ЕС - дава ни се възможност да претрансформираме пари. Утре ще има тристранка. Всеки ще си е в кабинетите и няма да се събираме на едно място. Ако вземем решение, веднага отиваме на 60 на 40 за заплатите. Парите за лекарите и сестрите, 40-те милиона са отделени. За пенсионерите близо 50 милиона ще получат за великденските празници, обясни още премиерът.

 

 

 

 

 .

Радвам се, че българите повярваха на щаба, а не на някой, който пускаше шегички на 3 март, атакува задочно президента той

От категорията

COVID-19: 211 са новите случаи у нас, няма починали

COVID-19: 211 са новите случаи у нас, няма починали-1594531778.jpg

Най-много са новозаразените в София - 94, следвани от Пловдив - с 23 и ...

12 юли 2020 | 08:27

Бойко Борисов: Подготвя се да бъде запален Партийният дом. Моля ви, не проливайте кръв! (ВИДЕО)

Бойко Борисов: Подготвя се да бъде запален Партийният дом-1594497380.png

И какво? Искат сега да строшат Министерски съвет. Да го трошат, да трошат и ...

11 юли 2020 | 22:40

Георги Харизанов: Няма никакъв опит за държавен преврат

-1544683281.jpg

Главният прокурор Иван Гешев и ВСС все по-често стоят с единия крак в ...

12 юли 2020 | 09:47

Почина Гергина Тончева, първият директор на НГДЕК в София

Кадър БНТ-1594536589.jpg

Преди дни тя, заедно с писателят акад. Антон Дончев, станаха първите носители ...

12 юли 2020 | 09:46