Снимки Пресцентър на МС

1000 бързи теста ще бъдат приложени на военни и полицаи, обяви премиерът

Борисов: Не виждам смисъл да водя разговори с президента, нито от свикване на КСНС (ВИДЕО)

16050 | 26 март 2020 | 22:07

Радвам се, че българите повярваха на щаба, а не на някой, който пускаше шегички на 3 март, атакува задочно президента той

Снимки Пресцентър на МС-1585257178.jpg-1585257246.pngСнимка Фейсбук-1585253572.pngСнимка Пресцентър на МС-1585243064.jpg

"Не виждам смисъл да водя разговори с президента, нито от свикване на КСНС. Говорех с него до неделя. Това, което той направи след разговора ни, не само е недопустимо, не само, че никой друг в Европа не го направи, но този разнобой в такъв момент е немислим. Вместо да каже: "Браво" на лекарите или на момчетата на границата... Аз съм горд със сънародниците си, които вярват на щаба. Не го разбирам", не скри обидата си тази вечер премиерът от действията на държавния глава. 

 

"1000 бързи теста ще бъдат използвани за тестване на военни и полицаи. Това е една представителна извадка - най-много полицаи от КПП-тата, в линейките, в градския транспорт - ще си изберат докторите. На базата на тези изследвания ще разберем статистически има ли заразени, има ли с антитела, т.е. прекарали без да разберат. След две седмици пак ще направим такъв тест. Статистиката ще ни каже - след колко време ще дойде пика, след колко време ще дойде платото и кога тези, които не са рискови, ще могат да се върнат към реалното производство".

Това заяви премиерът Бойко Борисов след виртуалната среща на лидерите на ЕС.

 

"ЕС заседава на тема коронавируса, външните ни граници, отношенията ни с Турция.

А също как би реагирала европейската икономика, социалните мерки. Тепърва ще се търси решение защото става дума за много пари. От сега се взе решение - вместо едно предложени от еврозоната, ще бъдат три решения", подчерта Борисов.

 

„Истински се надявам, че българите повярваха на щаба. Сега, когато световните икономисти и агенции дават, че сривът на икономиката ще е с трилиони“, посочи той.

„Решихме да подпомогнем, кой с каквото може. Поставих като основна тема сертифицирането на медицинското оборудване и предпазни маски. Срещу тази зараза няма лекарство, няма ваксина. Нито един от тестовете не е на 100% надежден. Ние сме се презапасили. Ще раздадем по две облекла на най-засегнатите болници“, обеща Борисов. "Има ли лекарство - няма, има ли ваксина - няма, има ли надежден тест - няма", заяви Борисов.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще координират действията си за овладяване на епидемията от коронавирус, както и начините за справяне със социалноикономическите последици от разпространението на заболяването, стана ясно от думите му.

 

Европейския съвет за трети път се провежда чрез видеоконферентна връзка. Европейските лидери координираха усилията на страните от Съюза за справяне с COVID-19. Онлайн дискусията на високо ниво продължи повече от четири часа. След нея Борисов се включи с отчет по националните медии и чрез профила си във "Фейсбук".

 

В понеделник мозъчен тръст на ЕС ще излезе с общи мерки за борба с коронавируса, каза след срещата Борисов.

Радвам се, бе българите повярваха на щаба, а не на някой, който пускаше шегички на 3 март, атакува задочно президента Румен Радев той.

 

По темата с бързите тестове, премиерът на България заяви: "Хиляда бързи теста ще бъдат направени на няколко групи - полицаи, шофьори на линейки, шофьори на градски транспорт. На тази група хора, верни, неверни тестове, имаме налични тестове, можем да заделим. Те са с кръв от пръста и в рамките на 10 минути дават дали има заболяване, но дали не е прекарано, дали има антитела. Тогава ще разберем от тези 1000 теста каква е ефикасността, има ли хора заразени, с антитела хора. След две седмици пак ще им направим такъв тест. Тогава ще знаем с колко са се увеличили от тези 1000 души заразените и колко са се излекували. Статистиката ще ни каже след колко дена ще доде пикът, платото и след колко време тези, които не са рискови, могат да се върнат на работа. Нито една държава в Европа няма достатъчен брой тестове. Ние искаме 1 милион теста от ЕС. През април/май ще ни трябват. Германия казва, че ще тестват през юни. Така че бих ги оставил докторите да обясняват надълго и нашироко", посочи Борисов.

"Безспорно всички са съгласни, че взетите мерки държат по-плавно кривата.Но това е добро за здравето, но вредно за икономиката", коментира Борисов. "Солидарността в ЕС в този момент е на макс", подчерта той.

Той каза още, че зелените коридори вече работят.

Бойко Борисов каза, че не вижда смисъл да води разговори с президента. "Говорех с него до неделя. Това, което той направи след разговора ни не само е недопустимо, не само, че никой друг в Европа не го направи, този разнобой в такъв момент е немислим. Вместо да каже: "Браво" на лекарите или на момчетата на границата...Аз съм горд със сънародниците си, които вярват на щаба", не скри обидата си премиерът.

 

Борисов не скри, че разговорите с останалите премиери в Общността не са били лесни, като каза:

"Тепърва ще се търси решение за после от страните, защото, когато става въпрос за много пари трудно ще се намери решение между по-богатите държави и юга, централна и източна Европа. Отсега се взе решение да има три предложения, каза Борисов. Казах им: Колеги, отвън на нашите сгради умират хора и ние трябва да отговорим на въпросите. Няма лекарство, нито ваксина, нито надежден тест. Решихме да помагаме с каквото можем. Когато си изнасяш производството в Азия....в момент, когато нямаш собствено производство за медикаменти, оборудване, тестове...."

 

"Утре ще дадем още около 800 готови облекла от Габрово, където щабът ще ги разпредели за най-нуждаещите се. 67-68 лева струва едно облекло за минимум 50 пъти. Умножете едно облекло по 50 пъти и ще видите разликата от еднократното облекло. Ще раздадем по две облекла на най-засегнатите места", продължи Борисов. И подчерта, че маските, които произвеждаме, са сред най-качествени.

 

България се справя прекрасно с мигрантската криза. Външният министър на Турция се обади да благодари, че си спазваме задълженията по договора, каза още премиерът.

 

Що се касае за парите от ЕС - дава ни се възможност да претрансформираме пари. Утре ще има тристранка. Всеки ще си е в кабинетите и няма да се събираме на едно място. Ако вземем решение, веднага отиваме на 60 на 40 за заплатите. Парите за лекарите и сестрите, 40-те милиона са отделени. За пенсионерите близо 50 милиона ще получат за великденските празници, обясни още премиерът.

 

 

 

 

 .

Радвам се, че българите повярваха на щаба, а не на някой, който пускаше шегички на 3 март, атакува задочно президента той

От категорията

Радев за Борисов: Няма нищо по-страшно от активната глупост! И след 13 май ще има вирус... (ВИДЕО)

-1536815076.jpg

Редом със здравните мерки, трябва да има солидни икономически и социални мерки. ...

7 апр. 2020 | 11:32

Премиерът: Категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга!

-1580628624.jpg

Предпочитам да изтърпя всички критики заради ограничителните мерки, да ...

7 апр. 2020 | 09:14

Две големи компании дариха автомобили на най-натоварените болници

-1586255426.jpg

Автомобилите са общо 5, а два от тях са в двора на ВМА

7 апр. 2020 | 13:17

Хасан Азис за лекарите: Вашето призвание е Човешкият живот, запазете своята хуманност и дух

-1582803748.jpg

Световният ден на здравето и професионален празник на здравния работник е ...

7 апр. 2020 | 13:09

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


555


26 март 2020 | 23:59То пък щото президента умира от мерак да говори с простак като теб. Е няма друг такъв нагъл и безскрупуленминистър председател


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ivan


26 март 2020 | 23:33абе, Мунчо, ти не лъжеш само когато ръфаш филии с мас...Германия прави по 500000 теста на седмица и то започна още от месец януари, повтарям януари, а не на 8 март с 2 теста, и то когато се чу, че ще има пари от Европа за присвояване...а тук с този т.н. генерал, кандидат президент, с вид на погребален агент само се чудите как да не дадете пари за тестове, предпазни средства..от деветжкладенеца вода носите да ни убеждавате, че нямало нужда от маски, от тестове...чак Нетаняху включихте в играта...ама не казахте, че зад гърба на великия ни баш бакан , Нетаняху е поръчал 3 милиона теста за Израел ...стискате парите уж, а къде е Държавният резерв, бюджетният излишък, който си разпределяте по джобовете само за часове в края на годината...и сега бързате да присвоите де що има и то без санкция от парламента...затова го разпуснахте...алчни българоубийци!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ivan


26 март 2020 | 23:33абе, Мунчо, ти не лъжеш само когато ръфаш филии с мас...Германия прави по 500000 теста на седмица и то започна още от месец януари, повтарям януари, а не на 8 март с 2 теста, и то когато се чу, че ще има пари от Европа за присвояване...а тук с този т.н. генерал, кандидат президент, с вид на погребален агент само се чудите как да не дадете пари за тестове, предпазни средства..от деветжкладенеца вода носите да ни убеждавате, че нямало нужда от маски, от тестове...чак Нетаняху включихте в играта...ама не казахте, че зад гърба на великия ни баш бакан , Нетаняху е поръчал 3 милиона теста за Израел ...стискате парите уж, а къде е Държавният резерв, бюджетният излишък, който си разпределяте по джобовете само за часове в края на годината...и сега бързате да присвоите де що има и то без санкция от парламента...затова го разпуснахте...алчни българоубийци!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


26 март 2020 | 23:20Борисов каза, че "след удара в гърба" от президента Румен Радев ...... Та по тоя повод ВИЦА за БАРБА Ганьос(БаХу) със страшният номер. ........ цял живот всички и за всичко са виновни сал той е непорочен и в бяло!!!!!............... ..... ..... Излиза той на манежа, целият в бяло ..... бял фрак, бял цилиндър, бели ръкавици, бели обувки и бели чорапки, ....оркестърът свири туш, над манежа се издига огромен бял балон, той вади бял пистолет, прожекторите гаснат, той стреля, балонът пуква, прожекторите светват .....целият цирк в л@йн@, само той в бял фрак, бял цилиндър, бели ръкавици, бели обувки и бели чорапки оркестърът свири туш.....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владо


27 март 2020 | 10:52Та това е самата истина братле! Бравос!


Каракочев


26 март 2020 | 23:19Някой случайно разбра ли какво е обсъждал този Свет? И евентуално решил ли е нещо?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Катя


26 март 2020 | 23:13Браво бе Епицентър! ПИКовете зададоха един въпрос и то извън темата и вие го изпляскахте в заглавие! Толкова ли можете? Мисирки имитаторки!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


26 март 2020 | 23:09Естествено, че не вижда смисъл. То за такива като Боко дето не са в състояние да схванат смисъла е нормално.Леката форма на олигофрения е дебилизъм и тя се характеризира с това, че лицето има способности да учи, да запомня, дори академик може да стане, но не схваща смисъла на нещата.Та нашия очевидно е дебил.Академик едва ли ще стане ама за зла беда са го назначили ит немските фондации за Министър Предател!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


26 март 2020 | 23:08Радвам се, бе българите повярваха на щаба .......... в голяма грешка си българоубиецо. Първо това не е щаб, а безправен съвет за ръководство на кухи помаци и второ вярват ме само антибългарите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


26 март 2020 | 23:07Той иска само той диктатора да решава каквото си иска, но няма да му се отвори парашута.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mari Paunova


26 март 2020 | 23:02Няма как един неграмотник да вижда смисъл за разговор с умен човек, какъвто е президента Радев!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


26 март 2020 | 23:00Когато става въпрос за много пари в ЕС ...Тиквата е винаги на преден план, прегъща и целува, но магарето ще излезе мъжко.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


26 март 2020 | 23:10А , той е свикнал.Как мислиш, че се развиват срещите му в Анадола с Ердо?


koko


26 март 2020 | 22:57Господ здраве да му дава на генерал Бойко Велики! Че, ако разчитаме на Фатмак Рундьо и крушовската селянка г жа Лъжа жална ни майка!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


27 март 2020 | 08:43А че туй пожарникарче къде ша се мери с ГЕНЕРАЛ и то като генерал Радев.....


Незабравка


26 март 2020 | 22:55Мухъл! И това "нещо" се води "премиер"! Съгласна съм с него " матриала" НЕ става! щом това дебелокожо охранено решава съдбите ни! Един мъж с топки няма ли?! Да си жертва живота за всички останали?!?!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Терминатор


26 март 2020 | 22:28Никакъв вирус не е по силен от българина! Боже... и този мишок ни е премиер :)))


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


26 март 2020 | 22:28Желязото се кове докато е горещо и то У ДОМА, а не нейде из горите европейски!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.