Бойко Борисов

"Ако Меркел не беше казала "Елате", те щяха да са в България", над 60 000!, призна премиерът

Борисов: Да бъдем честни - ние пропускахме мигрантите и не си спазвахме ангажиментите (видео)

33691 | 24 юни 2018 | 20:19

Сега, ако искат да ни ги върнат тези 60 000, няма да ги приемем! Затова искаме затваряне на границите на ЕС и изнесени центрове, заяви министър – председателя в Брюксел, според когото България е получила поздравления за активната работа по въпроса с мигра


Премиерът Бойко Борисов за първи път призна, че България е пропускала съзнателно мигранти за Западна Европа. Това стана в Брюксел след срещата на лидери на страни-членки на ЕС във връзка с мигрантската криза.

 

"Нека да бъдем честни - ние, Гърция, Италия, пропускахме мигранти и не си спазвахме ангажимента като външна граница. Иначе те нямаше да са в Европа. Над 60 000 мигранти са минали само пред границата на България", призна изненаващо българският министър-председател пред медии в Брюксел. По неговите думи така страните на Европа били наводнени с мигранти, затова сега поставят въпроса да върнат част от тях там, където първо са влезли в ЕС.

 

Борисов разказа, че по време на първата бежанска вълна телевизиите показвали "удавените в моретата деца" и Меркел от съжаление казала "Давайте да ги приемаме".

"Ако Меркел не беше казала "Елате", те щяха да са още в България", над 60 000 са минали през България и са отишли в Германия! Тогава релокацията беше в наша полза. Ние наводнихме тези държави. Релокацията я мислехме, за да не останат тези мигранти в България. Сега, ако искат да ни ги върнат, няма да ги приемем! Не съм съгласен! Затова искаме затваряне на границите на ЕС и изнесени центрове", коментира Борисов позицията на България, която защотил на срещата на върха. 

 

"Категорично против съм да бъдат връщани мигранти в страните на първата им регистрация. Меркел може да поиска това, когато външните граници са надеждно затворени. Тоест ако на Гърция, на България ѝ трябват още 100, 200 млн., осигуряват се тези пари. Не ни стигат хора, осигуряват се. Не стигат кораби, осигуряват се. Тогава границата е 100% гарантирана. А не сега да поискат да вземем обратно 60 000 души. Естествено, че няма да се съгласим! Преди да се съгласим, трябва да направят затвори, за да има къде да ги държим", подчерта още премиерът.

 

Борисов подчерта, че евролидерите започнали срещата с хвалби за него и България. 

"България показа как трябва да бъде решен въпросът, не само на думи. Ето графиките, това са техните отчети. Всички казват "Браво, справихте се"“, каза още той.

 

 "На 4 юли ще сме заедно България, Гърция и Румъния в Солун. В общи линии няма този натиск, който беше 2015 година. Тук искам да кажа с цялото си уважение към нашата опозиция, не е коректно така да се говори. Използвам най-меките думи, за разлика от  тези, които те използват. Когато говорихме за релокацията, нека си спомнят - и на графиката се вижда, че 2014-а, 2015-а, 2016-а са минали над 40 хиляди по времето на Орешарски, после и по наше време като управляващи, защото тогава нямахме ограда, нямахме защита, нямахме реакция. Помните, че пращахме полицаи от вътрешността на страната, нямахме закон армията да участва. Просто цяла Европа, в това число и България, бяхме неподготвени за тази вълна. Те започнаха, ние доизградихме над 230-240 километра заградителни съоръжения. ЕС даде 150-160 млн. евро за границата и всичко останало.

Така че тогава по темата релокация ние бяхме от страната, която я искаше. Я си представете това, което в момента се прави - граница в Австрия, граница в Германия, Унгария, изведнъж вътрешният кръг се загради и дойдат няколко милиона в България, Италия, Гърция. Нямаме релокация и те остават там.

Ние бяхме тези, които тогава казвахме: "Ще скъсаме оградите и ще ги пуснем към Сърбия и Австрия, ако вие не ги вземете".

 

"Вместо да се каже "Браво!" на българското правителство - 100 човека са минали през България за миналата година, опозицията критикува. Всички започваха с "Браво на Бойко и неговото правителство". Да не плашат толкова хората. Тогава релокацията беше в наша полза, за да могат да ги вземат в Европа", поясни Борисов.

Той добави, че тогава пограничните страни на ЕС са искали разселване на мигрантите. По неговите думи, ако държавите от вътрешността на ЕС се заградят и пристигнат няколко милиона мигранти, те ще останат в България, Гърция и Италия.

 

"Г-жа Меркел може да поиска двустранно споразумение, когато външните граници са на 100% затворени. Ако, образно казано, на България трябват още 100-200 млн., осигуряват се. Не ни достигат кораби - ето ви кораби, не ни достигат хора - идват французи, испанци, за това говори Ангела, не да ни върнат 60 хиляди. Няма да се съглася! Първо да се направят затвори, те по 30-40 пъти са преминавали границата ни. Представете си ни нас сега с тези мигранти в Австрия и Германия. Затова говорихме тогава за релокацията, за да не останат при нас", сподели още за срещата днес Бойко Борисов.

 

"Проблемът е, че водата под брюкселските мостове тече по-бавно. Разбрахме се с президента Макрон, люксембургският премиер, сега искат пак във Варна да дойдат. Ще продължим да работим за общото европейско отношение. Той (Макрон - б.ред.) абсолютно ме подкрепи за изнесените центрове. Много реална е идеата, ти го направи и видяхме как става – имаш споразумение с Турция, имаш изнесен център и ето резултата", похвали се Борисов.

 

Според него, трябва да се търси вариант как да се спре миграцията към Заподна Европа. „В тези центрове хората да знаят, че там няма да бъдат посрещнати така, както те си представят", сподели Борисов.

 

"За Албания въобще не е говорено. Аз защитих Западните Балкани, като говорих за Европа, а не само за държавите-членки", продължи Бойко Борисов.

 

Премиерът коментира и темата за майките на децата с увреждания, молекулите и скъпите лекарства и атаките от Корнелия Нинова: "Изобщо това, което казва, че съм стъпкал парламентарната демокрация е пълна лъжа. В кабинета телевизорът ми работи, но без звук. И виждам пресконференция на БСП. В същото време като отида в парламента – защо съм отишъл, като не отида - защо не съм отишъл. Аз съм кавалер, не е честно така. Нека оставим дамите да разкажат от тяхна гледна точка. Обичам коректните отношения. Сега чакам всеки ден да ми дадат решение за майките с децата. Нека да стане готова сметката, те още се карат кой на кого и как. Защо непрекъснато трябва всеки ден да издевателстваме? Прави се политика с нещастието на хората, обещал съм - ще го направя. Казал съм "Да ми се махнат от главата", а го казах на Бисер, не е честно. Гръмнали гръцките медии, че съм купил остров в Гърция! Лъжа след лъжа!".Бойко Борисов в Брюксел

Сега, ако искат да ни ги върнат тези 60 000, няма да ги приемем! Затова искаме затваряне на границите на ЕС и изнесени центрове, заяви министър – председателя в Брюксел, според когото България е получила поздравления за активната работа по въпроса с мигра

От категорията

Борисов събра патриотите в Министерски съвет

-1542710089.jpg

Тримата лидери на ОП ще проведат коалиционния си съвет на "Дондуков" ...

20 ноем. 2018 | 12:33

Разликата между ГЕРБ и БСП вече е едва 1,3%, сочи проучване на "Тренд"

Графики: "Тренд"-1542708821.png

Скандалите около Обединени патриоти в последния месец оказват влияние върху ...

20 ноем. 2018 | 12:12

Желязков: Инцидентът с влака край Кресна е класически случай на форсмажор (Видео)

-1426775285.jpg

Влакът Петрич-София дерайлира към 18.55 ч. снощи на излизане от последния тунел ...

20 ноем. 2018 | 13:14

Сакскобургготски: Предсрочните избори не бива да ни плашат

Снимка: БГНЕС-1542710876.jpg

България не е единствената страна, където има оставки, това се случва и в ...

20 ноем. 2018 | 12:46

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


28 юни 2018 | 18:16Баце, знаеш, че на Турция Евросъюза не й трябва. Трябват й втория и третия транш на обещаните пари Турция да пази ЕС от мигранти. Писне ли му на Ердоган или го ядосат, поне 2000 човека за 2 3 дни ще пусне и БГ отиде. Така е и с природния газ. Той ще отиде до Турция и част пт него ще се върне в БГ. И да ти припомня думите на Ердоган: "България сбърка с ЮЖЕН поток. СЕГА НИЕ ЩЕ ПОДАВАМЕ ГАЗ НА ЕВРОПА". Разбираш ли това какво означава? Ядосат ли джендърите от м.р. и ж.р. агите, те спират крана. Ядосат ли Путин, спират Северен поток. Казано с други думи, двоен шенкел.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


26 юни 2018 | 16:50Баце, вие с Цецо, Цвета, Кирилов и сие всичко измервате в пари. Не ви ли стигнаха тези 40 млрд. , с които 10 години запушвахте гърлата на управляващите и близките до вас земеделски фирми, наели и купили стотици хиляди дка земя, фирми строили с левите си ръце АМ, санирали за 3 млрд. лв блокове, кметове взели безплатно домове за гости и хижи на стойност стотици хил.лв, асфалтирали улици и правили басейни и ПСОВ за села без вода? Сега плачете за 100 и 200 млн.евро! Целувайте ръка на Ердоган, че ви отсрами, а вие прибирахте парите и се хвалехте, че пазите ЮИ граница!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


25 юни 2018 | 12:05"На днешната мини среща на върха (на ЕС) за миграцията българският министър председател Бойко Борисов, чиято страна продължава да председателства ЕС, напусна залата, за да гледа мача между Япония и Сенегал от Световната купа." Това е съобщение в Туитър направи Мехрейн Хан, която от септември миналата година е кореспондент на световното издание "Файненшъл таймс" в бюрото на медията в Брюксел. Отговаря за финансовите и политически новини от ЕС. Преди това е била главен репортер на медията в хет офиcа й, сътобщи Григор Лилов във фейсбука си. Съобщението е във връзка с отразяването на срещата на върха на ЕС по миграцията. "Въобще "мачлето" за ръководителя на държавата ни се оказа над всичко дори по такъв толкова важен за нацията ни проблем. Язък за пространните днешни интервюта, в което сипеше лакърдии как едва ли не определил съдържанието на срещата и държавни и правителствени ръководители онемели от възхи


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


25 юни 2018 | 11:15Борисов вече се дразни, че България е отесняла със своите проблеми за неговата европейска мисия. "Вие използвате случая да се заяждате с мен", сопна се той на депутат от левицата. Арогантният тон, който избра в парламента, показа колко му е досадно да му губят времето с български глупости и затова отдели само 2 минути за отговори на депутатски въпроси. След като през последните два три месеца се е прегръщал с всички европейски лидери плюс Владимир Путин и Реджеп Ердоган, след като е получил и "много топло и мило писмо" от Доналд Тръмп, как да се потопи отново в домашното дребнотемие? На гурбет е така, човек неусетно се слива с чуждите проблеми и започва да гледа снизходително на своите бедни роднини. Завръщането му обикновено е досадно и за кратко, гледа набързо да отхвърли някоя работа и пак да драсне навън. Някакви майки на деца инвалиди му ревнаха за държавна помощ. Той викна социалния министър Бисер Петков да му дър


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


25 юни 2018 | 10:54Когато "органите" ти прекарваха мигранти от едната до другата ни граница за по 500 1000 евро на калпак, ти си завираше главата в задника, защото получаваше процент от това. Сега рИвеш като вдовица за хЕй! Но няма къде да мърдаш! Каквото каже тьотя Меркел туй ще направиш, само ще измислите с платените медии "народополезен" повод!.....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


25 юни 2018 | 10:49Прав е Човекът от Банкя! Не Го обиждайте! Той си открадна ЦЯЛА ДЪРЖАВА, а вие гонабеждате за някакво си островче?!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Роси


25 юни 2018 | 08:38Боже, пази България!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


25 юни 2018 | 07:36Много късно ти узря кратуната за да говориш истините!А защото е твърде късно ,заради "овчите "признания пак може да си навлечеш нова беда за държавата


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Valeria Petrova


25 юни 2018 | 04:07Съжалявам, че трябва да попитам, но този нормален ли е? Какви ги бръщолеви?! Боже, пази България!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


24 юни 2018 | 22:21Този майка му е трябвало да го абортира.Няма по голям злодей от него в нашата история от времето на Фердинанд!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Bigman1


24 юни 2018 | 23:08Него е трябвало а тебе направо те е абортирала педерас джендърски...лайно на цървул, да го духаш на мюслитата дето са ебали майкати и всичко женско в рода ти скапан...


Обонго


24 юни 2018 | 21:31ебати лайнара


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сталин Й В


24 юни 2018 | 20:52ЧЕСТИТО!!! България по спешност ще си прибере над 75000 мигранти. Б.Б. си призна! Изключително нервен, нахвърля се върху опозицията, майките на децата с увреждания и какво ли не, НО НЕ ДАДЕ ОТГОВОР НА ВЪПРОСА! ЗАЩИТАВАЛ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ, А БЪЛГАРИЯ? Между другото 'Россия сегодня' от Германия пусна интервю на Меркел, че е постигнато решение с консенсус! Просто се връщат мигрантите!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Bigman1


24 юни 2018 | 23:09КАТО ВСИЧКИ КОМУНИСТИ И ТИ СИ ДЪРТ ЛЪЖЕЦ ДА ЕБА МАЙКА ТИ...


walnut


24 юни 2018 | 20:47Абе на тоя гол охлюв само мигранти са му в устата. Мног го били похвалили. Признал си, че лъгал. Браво бе натегач. Айде да го сваляме на земята тоя. Наистина не знае къде е.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


walnut


24 юни 2018 | 20:47Абе на тоя гол охлюв само мигранти са му в устата. Мног го били похвалили. Признал си, че лъгал. Браво бе натегач. Айде да го сваляме на земята тоя. Наистина не знае къде е.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


нане Геле


24 юни 2018 | 20:27Опааа! Усещате ли накъде бие, абе бие отбой нашичкият.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.