Снимка: Правителствена информационна служба

Няма тема, по която да не сме на едно мнение с президента Румен Радев по време на визитата

Борисов: Надяваме се България да заеме мястото си в Шенген в следващите години! Покриваме критериите

2902 | 25 авг. 2017 | 14:06

Трябва да дадем перспектива на Западните Балкани – да се каже през коя година могат да станат членове на ЕС, каза премиерът

Снимка: Правителствена информационна служба-1503665950.jpgсн: БНТ-1503659505.jpg-1503658729.jpg

Надяваме се България да заеме мястото си в Шенген в следващите години, тъй като е изпълнила критериите. Това подчерта на пресконференцията след разговорите си с френския президент Макрон премиерът Бойко Борисов. Той благодари на госта си за подкрепата на Франция за чакалнята на еврозоната, но дебело подчерта, че „ние сме си направили домашното“ - българските банки са издържали стрестестовете, финансовата ни система е стабилна. „Бюджетът ни е в излишък, в първата тройка сме по нисък външен дълг. Имаме стабилен фискален резерв, валутен борд и огромен резерв в Българската централна банка", изброи премиерът Борисов.
Направили сме си домашното да не сме в никакъв риск за еврозоната, подчерта министър-председателят.

 

Премиерът Бойко Борисов постави и темата за членството на България в Шенген, не пропусна и „Европа на две скорости“ и наличието на открита конфронтация между държави членки на ЕС.

 

Борисов говори и за Западните Балкани. Трябва да дадем перспектива на Западните Балкани – да се каже през коя година могат да станат членове на ЕС, бе категоричен той.

 

Полша и Унгария са не само наши приятели, те са важна част от ЕС, каза Борисов запитан за мнение по позицията на двете държави, които имат забележки по много от политиките на Брюксел и нескрити резерви към предложението на Макрон за командированите работници.

„Пагубно е отношенията между държавите в ЕС да преминават във фаза на открита конфронтация. Мисля, че след двадесетина дни премиерът на Полша ще бъде в България и ще има е възможност да говорим по много теми. На нас ни предстои председателство след няколко месеца и тази тема трябва да я финализираме. Безспорно е, че има проблем в тази сфера. Президентът Макрон каза къде е проблемът“, заяви премиерът Бойко Борисов. Според него правилната тактика е да изслушат всички страни и съответно този проблем да бъде поправен. „Как? Ще го решим всички ние. Затова най-голямата демокрация е ЕС. Затова този проблем ще се разглежда и ще се намери решение. Никой не вярваше, че ЕС ще намери решение на финансовата криза, не вярваха, че ще се намери решение на мигрантския натиск. Да, по-бавно, но се намери. Убеден съм!“, каза още Бойко Борисов.

Имаме редкия шанс заедно с президента Радев и с президента Макрон да се опитаме в следващите месеци да направим взаимноизгодни договори и политики и заедно да ги отстояваме в ЕС, обобщи разговорите с френския държавен глава премиерът Бойко Борисов.

„В публичното пространството се обединяват двете теми - за Директивата за командированите работници и тази за транспортните работници. Тук говорим само за командировани работници. От транспортната схема има много детайли, които трябва да изчистим, защото не е едно и също превозвач от България или Румъния и да се върне до фирмата-майка и пак да замине, както превозвач от Белгия или Холандия, или други близки държави. Аз съм убеден, че ще намерим инструмент да се направят такива изключения и такива правила, че това да се отчете. Обръщам се към българските граждани – това, което попита президентът Макрон е трябва ли едни да работя в Европа, да живеят при скотски условия, с по-ниско заплащане, отколкото съответните работници във Франция, Германия и други държави? Отговорът е не. Само че трябва да се върнем една стъпка назад – да намерим как да направи така, че по-изостаналите държави, които са били в бившия соцлагер по-бързо да повишим доходите и нивото на живот в нашите страни, за да не се налага тази миграция? И затова паралелно с тези разговори вървят разговорите за кохезионната политика, за повишаване на стандарта на живот, за да се махне предпоставката за това“, обобщи ситуацията Борисов. „Така че аз съм убеден, че с разум, толерантност, разбиране и отстояване на интересите на всяка една от държава ние ще постигне по-добър, по-присъединен и по-силен ЕС. Имаме редкия шанс заедно с президента Радев и с президента Макрон да се опитаме в следващите месеци да направим взаимно изгодни договори и политики и заедно да ги отстояваме в ЕС“, каза още той.

 

За България е изключително важно да има подкрепата на френския президент за чакалнята на еврозоната, Шенген, обобщи разговорите си с френския държавен глава министър-председателят Бойко Борисов. „Първата и важна тема, че разделихме темата за командированите работници и темата с транспортните така, както българските превозвачи са ни написали писма. Има много детайли. Те са поне 15. Разбрахме се, че в Талин ще говорим по тази тема. Всички са съгласни, че има проблем. Подкрепата е, че това се слага на масата и се решава до края на годината. И Полша, и Унгария, и Франция са важни в ЕС и трябва да се намали тонът и конфронтацията на някои от колегите“, обясни в отговор на журналистически въпроси премиерът Бойко Борисов.

 

Няма тема, по която да не сме на едно мнение с президента Румен Радев по време на посещението на президента Еманюел Макрон, подчерта премиерът Борисов в началото на изложението си. Той благодари и на първата дама Десислава Радева за домакинството към Брижит Макрон.

 

 

 

 Борисов: Надяваме се България да заеме мястото си в Шенген в следващите години! Покриваме критериите

Трябва да дадем перспектива на Западните Балкани – да се каже през коя година могат да станат членове на ЕС, каза премиерът

От категорията

Мая Манолова: Не съм упълномощавала никоя партия да говори от мое име! (ВИДЕО)

-1567003197.jpg

Ако някой иска да води междупартийна битка, между една и друга партия, може би ...

21 септ. 2019 | 13:31

Джеймс Пардю: Джон Болтън третираше съюзниците на Америка като подчинени!

-1548499748.jpg

Доскорошният съветник по националната сигурност на президента Тръмп предпочитал ...

21 септ. 2019 | 14:10

Илхан Кючюк дари нова детска площадка в Плевен

Снимки Пресцентър на ДПС-1569068633.png

Радваме се, че виждаме усмивки по лицата на малки и големи, за нас е чест да ...

21 септ. 2019 | 15:21

Мая Манолова: Столичната община бърза с поръчки предизборно (ВИДЕО)

-1569068029.jpg

Тя подчерта, че става дума за непрозрачно харчене на огромен финансов ресурс, ...

21 септ. 2019 | 15:08

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


25 авг. 2017 | 16:05Простотиите на борисов може да звучат галещо само в ушите на простите. Той щеше да ни вкарва в Шенген още преди цели 9 г. Сега се отлага още за "няколко години". А "огромният резерв" в БНБ не покрива и 50 % от външния държавен дълг, който в номинално изражение е с няколко милиарда по голям от този към 1990 г. А изчисляването на БВП е една счетоводна еквилибристика. Министърът на финансите решава каква сума на сивата икономика да вкара. Може да е 20, може да е и 30 %. Не нам, не нам др. борисов.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ТИКВЕНИК


25 авг. 2017 | 15:08БОЖЕеееееее, срам ме е че съм БЪЛГАРИН !!!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.