Бойко Борисов

Къде в документа пише за еднополови бракове?, разгневи се министър-председателят

Борисов: Оттегляме Истанбулската конвенция! Референдум?! Да харчим пари ли? Не! (видео)

16177 | 14 февр. 2018 | 19:18

Всички сме срещу насилието над жени и деца. Единствената цел е да служим на обществото. Никога не съм правил на инат, посочи премиерът

Бойко Борисов-1518629641.jpgСнимка Кадър БТВ-1518629467.png

Както Епицентър.бг първи прогнозира Бойко Борисов даде заден за Истанбулската конвенция.

 

"Стига с тази Истанбулска конвенция! Изтегляме я от парламента, тя сега е в Конституционния съд. Ще я приемем, когато има абсоолютен консенсус в обществото. Темата за еднополовите бракове не стои. Никога не съм действал на инат, още повече и срещу Църквата,  и затовa ме преизбират хората!"

 

Това заяви министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в извънредното предаване "Питай премиера" по БТВ. Това е първото му телевизионно интервю за годината. Последният път, когато министър-председателят даде интервю за медия, бе 22 декември м.г. Тогава той бе гост на обзорното предаване "Панорама" на БНТ.

 

Разговорът бе в кабинета на Борисов на "Дондуков" 1. И започна с темата за спорната конвенция. Зрителите задават над 500 въпроса на премиера.

 

"Всички сме срещу насилието над жени и деца. Единствената цел е да служим на обществото. Никога не съм правил на инат. Истанбулската конвенция е подписана от 37 държави", каза Бойко Борисов.

 

"ГЕРБ я оттегля, защото сами без Патриотите, без БСП, без [подкрепата на] президента няма да понесем пасива повече. Но ще участваме в последващ дебат, когато оценят, че насилието срещу жени и деца е сериозен проблем", каза Борисов.

 

"Ние Истанбулската конвенция ще я приемем, само ако има консенсус в българското общество", допълни той. И предупреди: "Всеки, който си играе със страховете на хората, всеки, който вместо да говори за домашно насилие и насилието над деца, казва, че това трябва да остане така".

 

Премиерът изтъкна, че от самото начало дебатът по текстовете на документа на Съвета на Европа е тръгнал в погрешна посока като според него най-правилното е, "когато има текст, който някого тревожи, парламентът е мястото, където текст по текст се дебатира".

 

Той уточни, че това е конвенция за превенция насилието над жени и деца. "Като европейска партия предложихме тя да се ратифицира. Дебатът не тръгна за насилието над жени и деца. Къде тук пише за еднополови бракове?", разгневи се премиерът. Според него се плашели хората. Точно за да няма насаждане на страх, ГЕРБ отложил разглеждането й. "Аз не съм чул, че има толкова мъже в България. Да давам на Корнелия Нинова повод да рони сълзи", поясни Борисов.

 

"ГЕРБ оттегля конвенцията, но ще участваме в следващ дебат, когато се реши, че насилието над жени и деца е достатъчно голям проблем", каза Борисов. Той не искал да върви сам срещу всички.

 

Като партия и държава всички сме срещу насилието на жени и деца. Приемам, че може да има текст, който тревожи някого. В парламента текста се дебатира и се отхвърля. Патриотите никога не са казвали, че ще подкрепят тази конвенция. Тази конвенция влиза в Конституционния съд, а не в Народното събрание. Винаги съм се съобразявал с всеки един глас и всяко едно настроение, особено когато има църква. Тази конвенция е приета от 47 държави, а ние тук какво поставяме под въпрос? Да членуваме в ЕС.

 

Казвам го като гражданин и премиер: "Ние Истанбулската конвенция ще я приемем само ако има абсолютен консенсус в българското общество", заяви категорично Борисов.  "Нима не знаете как ще завърши един референдум за гей браковете? Българинът е консервативен и ще каже "не", каза той.

 

"Българската конституция казва "мъж и жена се женят". Няма да правим референдум. Имаме си закони", заключи премиерът. 

 

По думите му темата за гей браковете не стои. "Щом хората са уплашени – махаме я. Връщаме дебата отначало. Като лидер на ГЕРБ ще разпоредя на депутатите - няма да се занимавате с Конвенцията, докато не седнем наново и не кажем кое е добро като текст“, каза още той.

 

Борисов и Хекимян влязоха в остър спор заради съдържанието на конвенцията. Премиерът предположи, че водещият не е чел цялата конвенция и едва ли знае какво точно пише там, но Хекимян побърза да го опровергае и да каже, че е изчел всичко.

 

"Ние се оттегляме, след като БСП, Патриотите и президента са против. След като оценят, че конвенцията срещу насилието е достатъчно важна, ще се върнем на нея", каза Борисов. 

На Обединените патриоти не мога да се сърдя, защото те винаги са се обявявали против нея. Странна ми е позицията на БСП, които преди са я подкрепяли, а сега говорят друго. Искам да заявя на всички, че Истанбулската конвенция няма да бъде приета без да има абсолютен консенсус по темата. Стига с тази Истанбулска конвенция, повтори няколко пъти нервно Борисов.

"В Българската Конституция ясно е казано, че еднополовите бракове са забранени. Къде в Истанбулската конституция пише за еднополови бракове? Щом хората са уплашени, спираме я. Връщаме дебата обратно. Няма да правя нищо, което да предизвиква страхове в хората. ГЕРБ няма да седи зад конвенцията, докато тя не бъде прочетена от всички. Няма ние да понесем пасива от страховете за гей браковете, които насаждат БСП и комшиите от "Дондуков" 1", категоричен беше министър-председателят. 

"Чух се с Валери Симеонов след декларацията им за Ска Келер. Казах му, че такъв език в европейска България е недопустим. Това е причината правителството да се разграничи от декларацията на НФСБ. Зелените не могат да се оплачат от мен. Ясно е, че в планината няма да се строи. Протестите продължават, защото иначе кой ще види Христо Иванов и Радан Кънев. Аз се разбирам прекрасно с Белев, Боян Петров, Сандов. Не съм съгласен с изказването на вицепремиера Симеонов и не го приемам. За да има оставки на Симеонов и Нено Димов, те трябва да бъдат приети в парламента. В Пирин ще има само втори лифт. Това е категорично. 

 

За разграничаването на правителството от НФСБ за Ска Келер Борисов каза, че не бива да се използва "такъв език".

 

На въпрос знае ли кой е истинският собственик на „Юлен“, Бойко Борисов посочи, че всички знаят и че става дума за Цеко Минев. „Омразата между него и Зелените водят до сегашното положение. И аз бих помолил собственикът да излезе, да се разкрие, да сложи картите на масата“, призова Борисов. „След като Цеко Минев движи всичко на Банско, то той е или собственикът или достатъчно близък до собственика, как да е близък с властта“, възмути се премиерът.  Собственикът да излезе и да се разкрие. Да си покаже картите и да приключим тази тема", обяви Борисов по темата за втори лифт на Банско. 

 

Запитан за името на Македония и за договора със съседната страна, премиерът посочи, че ще се види след 5 или след 50 години дали е постъпил правилно. Ако на Балканите обясниш кое е правилно, това предизвиква взривове. Ние можем само да кажем следното: В Банско, след като преговаряхме, ми се обадиха, че не са се разбрали. Тогава ги върнах обратно, обадих се на Заев и казах: "Зоран, нека бъдем храбри", разкри Борисов.

 

Мога приятелски да кажа на моите приятели в Скопие и Атина, че ако намерят разбирателство за името, това ще е много позитивно за всички ,нас, посочи премиерът. На въпрос за корупцията Борисов заяви, че безспорно има такава и навсякъде има.

 

Очаквайте подробностиБорисов: Истанбулската конвенция ще я приемем, когато има консенсус! Референдум?! Да харчим пари, ли

Всички сме срещу насилието над жени и деца. Единствената цел е да служим на обществото. Никога не съм правил на инат, посочи премиерът

От категорията

Провали се възможността Борисов да се види на четири очи с Помпео в Давос

-1545140649.jpg

Американският президент отмени изцяло пътуването на делегацията на САЩ до ...

19 ян. 2019 | 11:19

Евтимовден е! Жертвоприношение на петел се прави във всяка къща с мъжка челяд

-1454391663.jpg

Според обичая краката на птицата се хвърлят на покрива на къщата, а перата й се ...

20 ян. 2019 | 00:05

Михаил Константинов: Отпадането на забраната за публикуване на резултати в изборния ден е правилно

Проф. Михаил Константинов-1527487064.jpg

Основният проблем, който политическата класа не иска да разреши, е изчистването ...

19 ян. 2019 | 10:20

Атлантическият клуб: С F-16 България влиза в бизнес класата на НАТО

Д-р Соломон Паси, основател и президент на Атлантиеския клуб в България-1531806901.jpg

Решението на парламента за придобиване на Ф-16 блок 70 — което виждаме като ...

19 ян. 2019 | 22:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


15 февр. 2018 | 09:27Запомнете: Този бивш СИКаджия и Цуци няма да с мирнат на задниците. Ще изчакат да дойде лятото и отпуските и ще прокарат ратификацията през НС. ХОрата ще побеснеят, ще се вдигнат на протест и ще ги изгонят. А църквата , дай боже, дано ги отлъчи от православната вяра. Такива продажници и мошеници в III Българско царство не е имало. А сега Преходът, дето продължи цели 29 години, попадна в лапите на безграмотници и сребролюбци. Сетне за тях ще говорят: "Те двамата и шайката им разсипха България".


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


15 февр. 2018 | 09:18Много лъже бе! Лъже и маже! Не вярвам на това да го е учила майка му , нито пък баща му. Още от 18 годишна възраст го е ударил на живот учил за пожарникар, а това, дето говори, че не са му позволили да следва други специалности, е поредната лъжа. ВЪв ВМШ не приемат съмнителни хора. Сега пак с лъжа се измъква от въпроса ще продължат ли от ГЕРБ да натискат хората за приемане на джендър идеологията. Гледа водещият в очите и говори ":Ние се отказваме (засега), но ще продължим да разясняваме ИК. АМа докато не убедим всички няма да ратифицираме.". Лъжецът винаги си е лъжец.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Любомир Величков


15 февр. 2018 | 08:59Интересно ,като няма все още легитимен превод на Конвенцията и като знаем какъв "полиглот " е Банкянския на какъв език той самият е чел документа? А и като го слушаме ,че можело да приеме само тези части ,които ни харесват , а другите не.... И да не лъже ,че 47 страни от Съвета на Европа са ратифицирали Конвенцията 47 са всичките страни в този съвет , а доста не са я ратифицирали , начело с люлката на демокрацията Великобритания . Но това си му е адет . Лошото е че част от хората му вярват.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


15 февр. 2018 | 07:54С елементарщини главният джендър се извъртя на 180гр...нямало в конвенцията 3 пол...абе Тиквуне...Буда...Винету, джанъм...толкова учени и общественици доказаха с детайлни факти, че това е безпрецедентно нагла атака на евнусите, содомитите, извратените и техните подлоги срещу държавността и моралните устои на Народа ни! А тоя пън продължава да ни бае как "там това го нямало"? Марш да осветяваш градинки и да асфалтираш бе, пезевенк!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


15 февр. 2018 | 06:23За по младите и за протокола е редно да се отбележи, че Народа наричаше Тодор Живков единствено и само бай Тошо, за разлика от дебила на снимката, който има толкова цветисти прякори, че даже и Бареков може да му завиди.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


14 февр. 2018 | 23:15Крадец,лъжец,подмазвач,каруцар Предател!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mariella


14 февр. 2018 | 22:26Ама БТ продължава да твърди, че нямало вътре нещо, което никой не е казал, че го има!!! Той за много глупави ли ни взима или не се усеща, какво говори??? Защо не го попита за джендърното образование??? Защо не му каза, че няма, как да приемем, каквото ни хареса??? Защо не му каза, че Американската асоциация на педиатрите официално отхвърли този вид образование с изкореняване на стереотипите още преди 2 години??? Защо не му каза, че вътре в тази същата конвенция определението за жени включва и мъже, които се чувстват като жени, без да е нужно да си правят операции! Айде стига лъжи!!! До гуша ми дойде!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mariella


14 февр. 2018 | 22:26Ама БТ продължава да твърди, че нямало вътре нещо, което никой не е казал, че го има!!! Той за много глупави ли ни взима или не се усеща, какво говори??? Защо не го попита за джендърното образование??? Защо не му каза, че няма, как да приемем, каквото ни хареса??? Защо не му каза, че Американската асоциация на педиатрите официално отхвърли този вид образование с изкореняване на стереотипите още преди 2 години??? Защо не му каза, че вътре в тази същата конвенция определението за жени включва и мъже, които се чувстват като жени, без да е нужно да си правят операции! Айде стига лъжи!!! До гуша ми дойде!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


14 февр. 2018 | 22:20биби от Банкя лъже както винаги. Той по никакъв начин не може да е прочел конвенцията в оригинал на английски или френски. Той труднжо се справя дори с литературния български и на езика му обикновено идва каруцарски диалект.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


14 февр. 2018 | 21:57Защо ни занимавате с този мародер?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ваня генова


14 февр. 2018 | 20:51Дебили от БСП много сте неграмотни не знам дали сте прочели даже и Винету


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър Петров


14 февр. 2018 | 22:44Не съм от БСП,чел съм Винету,Бойко Б. наистина е много прост(това е тайната на успеха му самоувереността на глупака)


OFFche Welle


14 февр. 2018 | 20:56Севастопол, пак ли си сменил пола ?


OFFche Welle


14 февр. 2018 | 20:39Понеже госпоТ боК поне 3 пъти прочете името на ИК, което за него явно е определящо, започвам да си мисля, че и на Винету е прочел само заглавието ? Ех, Сретане.. !!! Виждаш ли до къде ни докара твоето небрежно отношение към работния процес ?!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


сара


14 февр. 2018 | 20:34Да видим какво ще последва, за да се дойде до абсолютния консенс!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


някой си там


14 февр. 2018 | 20:31Единственото което разбрах е, че БОКО може да чете ... заглавия :D съдържанието не му е важно :D


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


redgrade


14 февр. 2018 | 20:23Страхът БОКО е по страшен от смъртта, защото когато смъртта дойде теб вече те няма, но със страхът трябва да живееш докато дойде смъртта! Боко най много го е страх от бунт на НАРОДА а той идва със страшна сила!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.